boczek - 14002 przepisów (strona:98/934)

Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i boczkiem 142

Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag młodej kapusty 35 dag surowego wędzonego boczku 3 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego sól, pieprz opcjonalnie parę gałązek świeżego majeranku i tymianku do położenia na wierzch zapiekanki Sposób wykonania: Boczek kroimy w średniej(...)wielkości plasterki. Obsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do miseczki.  Kapustę szatkujemy w paski, cebulę kroimy w piórka. Na patelni po smażeniu boczku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kapustę, cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Oprószamy solą i pieprzem i dusimy do momentu aż warzywa zmiękną. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Dno wykładamy warstwą ziemniaków

Qchnia po prostu
Pierogi z bobem / Broad beans pierogi 76

blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka wrzątku (200 ml) szczypta soli Farsz: 500 g bobu 200 g surowego wędzonego boczku 1 średnia cebula 250 g sera Capreggio INGREDIENTS: Pastry: 300 g white flour 1 cup of boiling water (200 ml) pinch of salt Filling: 500 g broad beans(...)wyrabiać ręką w misce, po jakimś czasie przełóż na blat i wyrabiaj dalej, aż do momentu aż ciasto będzie jednolite, gładkie, suche, miękkie i elastyczne. Odetnij skórę z boczku, pokrój na dość drobne kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i smaż powoli, wytapiając tłuszcz. Jak boczek już będzie podsmażony dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż wszystko razem

Martyna Cooks
Łazanki młoda biała kapusta i makaron 101

Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"\u0141azanki m\u0142oda bia\u0142a kapusta i makaron","description":"Jednogarnkowe danie z makaronem i m\u0142od\u0105 kapust\u0105. W wersji z boczkiem i swojsk\u0105 kie\u0142bas\u0105. Wersja tre\u015bciwa i zdrowa, warto je\u015b\u0107 warzywa kapustne. ","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/lazanki-z-mloda-kapusta.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Makarony"],"recipeCuisine(...)keywords":["bia\u0142\u0105 kapusta","boczek","danie jednogarnkowe","jednogarnkowe","kapusta","kie\u0142basa","\u0142azanki","\u0142azanki z kapust\u0105","makaron","m\u0142oda kapusta"],"datePublished":"2020-04-18T18:39:49+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"270 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 g\u0142\u00f3wki m\u0142odej bia\u0142ej kapusty","1 cebula","50 g pieczarek","200 g boczku parzonego

ProstePesto.pl
Żurek z jajkiem i biala kiełbasą 126

Zbliżają się święta Wielkiejnocy ktore nie mogą się obejść bez pysznego i sycącego żurku na białej kiełbasie i boczku podanego z jajkiem. 2-3 białe kiełbasy w zależności od wielkości ok 250 gramów boczku wędzonego 1 mała cebula ok pół litra zakwasu na żurek 1 duży ząbek czosnku sól  pieprz wegeta 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe (duże(...)kulek ziela angielskiego 1 pełna łyżka chrzanu (opcjonalnie można pominąć) Bulion warzywny ok 1 litr Jajka ilość według uznania Kiełbasę kroję w średniej grubości plasterki, boczek i cebule w kostkę. Do garnka dodaję łyżkę masła, boczek i cebulę, smażę chwilę co jakiś czas mieszając aż boczek się lekko przyrumieni. Następnie dodaję pokrojoną białą kiełbasę i dalej krótko podsmażam. Gdy wszystko

Andzia Pichci
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 121

pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka(...)kawałek selera 300 g kiełbasy 150 g wędzonego boczku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 / 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: kwaśna śmietana pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolę zalać dużą ilością zimnej wody, pozostawić na noc do napęcznienia. Do dużego garnka wlać ok. 2 litry wody

niecodziennikpary
Babka ziemniaczana 93

przekąska przypadła do gustu. Udostępnij Babka ziemniaczana – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku czubek noża suszonego imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki(...)małych oczkach. Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków, drugą pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połowę dodać do ziemniaków. Boczek oraz kiełbasę pokroić w dość dużą kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz resztę czosnku przeciśniętego przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaczanej masy

niecodziennikpary
Kluski szare 121

samego końca. Jeżeli lubicie kluski ziemniaczane, a jeszcze takich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. 1 kg ziemniaków 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej (u mnie typ 480) sól Dodatkowo: kawałek boczku 1 duża cebula lub dwie mniejsze olej Boczek kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy olej, rumienimy boczek (ja w tym wypadku daję troszkę więcej oleju(...)boczek się wytopi i ładnie przesmaży dodajemy cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Obrane ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki. Na garnku umieszczamy sito i partiami przekładamy na nie przetarte ziemniaki (ja dodaję je sukcesywnie w trakcie tarcia i spokojnie sobie na tym sicie odciekają). Po chwili odciskamy z nich sok, przekładamy do innego garnka, a na sito dajemy kolejną partię przetartych

Smaki Na Talerzu
Makaron z boczkiem i serkiem mascarpone 168

Bajecznie prosty makaron z wędzonym boczkiem i serkiem mascarpone to świetny pomysł na szybki i treściwy obiad lub kolację z 5 składników. Zrobisz go krócej niż w 20 min :)!. Przypadnie do gustu również fanom Carbonary. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 350 gram makaronu, najlepiej penne lub świderki 300 gram wędzonego boczku 1 cebula 250 gram serka mascarpone pęczek świeżej natki(...)pietruszki sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: boczek i cebulę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki, na dużej patelni podsmażamy boczek, gdy się podsmaży i ładnie zrumieni dodajemy cebulę, całość mieszamy i smażymy aż cebulka się zeszkli, w między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron, wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, do boczku i cebulki dodajemy serek mascarpone

Blog kulinarny S9.PL
Tartiflette - zapiekanka alpejskich górali 178

ceramicznego naczynia do zapiekania wystaje złoty kopiec Tartiflette, parujący, aromatyczny, jeszcze cicho bulgoczący, bo właśnie wyjechał z gorącego pieca. W kuchennych przestworzach unosi się słodki aromat gałki muszkatołowej, wędzonego boczku i zapowiedź sycącej, zimowej uczty. Tartiflette, to tradycyjne danie alpejskich górali, zamieszkujących tereny Górnej Sabaudii, którzy w XIII i XIV w. chcąc płacić panu mniejsze podatki za udojone mleko, postanowili(...)doili krowy drugi raz, a z tłustego mleka robili ser reblochon . To właśnie z tego sera jest znana zapiekanka alpejskich górali. Warstwy plastrów ziemniaków poprzekładane śmietanową masą z wędzonym boczkiem, słodką cebulką i aromatycznym czosnkiem, zwieńczone plastrami grubo krojonego kremowego sera z pleśniową skórką to właśnie uzależniające i jakże przychylne w zwiększaniu obwodów talii - Tartiflette. Z racji tego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym 100

Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci(...)wędzonego boczku garść startego parmezanu 100 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 300 g mleka szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na suchej patelni. Odkładamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płaskie łyżki mąki, mieszamy, zalewamy śmietanką i energicznie mieszamy

Raj dla Podniebienia
Kotlety mielone z boczkiem z śliwką 122

kotlety mielone na obiad, w lodówce pojemnik z farszem i jak to zwykle bywa - pomysł przyszedł sam. Wyszło myślę bardzo smacznie. Tradycyjny smak został przełamany słodkim smakiem śliwek, a boczek dodał dodatkowego aromatu. Może ktoś się odważy?  I jeszcze dwa słowa o książkach. Od mniej więcej dwóch miesięcy nie potrafię trafić na książkę, która mnie wciągnie, wyciśnie.. Mąż(...)dorosłego chłopca, bardzo skrzywdzonego przez najbliższych w dzieciństwie. Temat ciężki, ale zdecydowanie wart przeczytania i/lub obejrzenia.  Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 150 g wędzonego boczku  10-12 szt. suszonych śliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) sól, pieprz do smaku

bistro mama
Kapuściana zapiekanka 133

niemal do samego środka kapusty. Te najmniejsze liście można ułożyć w środkowej warstwie zapiekanki. Kapuściana zapiekanka Potrzebujemy 1 duża włoska kapusta, 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego, 250g wędzonego boczku w plasterkach lub innej wędzonki, 3 duże cebule, 1 jajko, 300g grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek,   2 torebki brązowego lub zwykłego ryżu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz(...)zrumienienia. Dodajemy mięso do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Przekładamy do drugiej miski. Mamy przygotowane liście kapusty i boczek w plasterkach. W zapiekance powinno być 3 warstwy nadzienia i 4 warstwy kapusty. Liście kapusty od razu możemy podzielić na 4. Na dno naczynia do zapiekania układamy połowę boczku i układamy

Leśny Zakątek
Paluchy nadziewane serem i kiełbasą 88

swojej kuchni. Dobrze, by było inaczej, ale przy zachowaniu prostych, podstawowych składników, prawda? I moja dzisiejsza propozycja jest właśnie taka. To podłużne bułki zapieczone z podsmażoną kiełbasą i boczkiem, z serem oraz jajkami i kiełkami. Forma podania na ciepło, jest jak najbardziej wskazana w chłodne, grudniowe wieczory Dobrze smakują podane razem z ketchupem. 4 podłużne bułki, tzw paluchy lub półbagietki(...)pętko kiełbasy głogowskiej Morliny 100 g boczku zielona część cebulki dymki 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szkl. tartego sera cheddar 1 op. mozzarelli w zalewie sól, pieprz kiełki Bułki kroimy wzdłuż, ścinając wierzch. Wydrążamy miąższ. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Zieloną część dymki drobno siekamy. Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę lub na plasterki

Smaki Na Talerzu
Grilllowane banany w wędzonym boczku z zielonym sosem tabasco 101

Ekspresowa i bardzo nietuzinkowa przystawka dla otwartych na nowe smaki i doznania. Uwierzcie mi, że połączenie bananów z boczkiem jest po prostu obłędne A do tego, banany są słodkie, kremowe w konsystencji i ciepłe, a boczek chrupiący, aromatyczny i słony. Całość świetnie uzupełnia lekko pikantne zielone tabasco *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme(...)Wykonanie Banany obierz i przekrój na pół. Każdą połówkę owiń boczkiem. Rozgrzej patelnię grillową (ewentualnie zwykłą) Ułóż na patelni banany i grilluj po około 3-4 minuty z każdej z czterech stron, tak by boczek stał się chrupiący. Ułóż na talerzach, skrop tabasco i posyp pieprzem. Składniki na 2 porcje 2 duże banany 100 g wędzonego boczku w plastrach

Eat me! Fit me!
Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą 97

Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować(...)Składniki: ok 0,5 kg ziemniaków ok 0,5 kg dyni ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula Kapusta: 0,5kg kapusty kiszonej liść laurowy po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek       *** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka

Blog z Apetytem