Szare kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Szare kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Szare kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Szare kluski z boczkiem i cebulką Wielkopolskie, tradycyjne kluski kładzione, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i soli. Podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką, często z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Palce lizać!     Składniki: ok 1 kg ziemniaków ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek gotowana kiszona kapusta – jako dodatek do klusek... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Blog z Apetytem

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

Blogzapetytem

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kluski, ziemniaki, boczek, kapusta kiszona, kapustą, obiad, ciasto, danie jednogarnkowe, pierogi przepis, przekąska, przekąski, przystawki, pierogi, sałatka, sałatki, obiad na szybko, szybki obiad, tani obiad, ciasta z masa, salatka ziemniaczana, sałatka imprezowa, sałatka do obiadu, szybkie sałatki, szybka sałatka, szybkie ciasto, łatwe ciasto, salatka z jajkiem, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi

Inne przepisy z Blog z Apetytem

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.