potrzeba maksymalnie pół godzinki na przygotowanie i zapieczenie. Bez jakiegokolwiek wysiłku, czy specjalnych zabiegów. Najtrudniejsze przy przygotowaniu tego dania było przekonanie M., że te naleśniki (pomimo stosunkowo niewielkiej ilości boczku) wcale nie są jarskie ;) Składniki dla 4 osób: 8 naleśników 500g jarmużu 1 średnia cebula 150g boczku wędzonego 125g bryndzy 2 łyżki oleju szczypta pieprzu kilka gałązek natki pietrzuszki Jarmuż(...)opłukać i osączyć. Pokroić na mniejsze części, ewentualnie wykroić zbyt twarde zgrubienia. Boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek. Gdy się lekko zrumieni dodać jarmuż. Będzie znacznie wystawał ponad patelnię, ale zmniejszy swoją objętość. Mieszając od spodu poddusić aż jarmuż zmięknie. Bryndzę podzielić widelcem (lub po prostu palcami) na mniejsze kawałki
Pełny talerzwszystkie smaki się przegryzą. Doskonale także znosi mrożenie, więc można przygotować większą ilość. Składniki na 4-6 porcji: 500 g białej fasoli (najlepiej piękny Jaś) 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru cukier sól pieprz mielona ostra papryka(...)majeranek pieczywo Fasolę przepłukać, zalać dużą ilością zimnej wody, odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości ( ok. 60 minut). Z boczku odciąć skórę, dołożyć do gotującej się fasoli. Resztę boczku pokroić w słupki lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. W dużym rondlu podsmażyć boczek. Na wytopionym
Pełny talerzzawsze dodaję łyżkę masła "dla podciągnięcia smaku". Taka kapusta jest bardzo szybka do przygotowania. Można ją podawać jako samodzielne danie z młodymi ziemniakami lub pieczywem (wtedy daję więcej boczku), albo jako dodatek do innego dania. W wersji wegetariańskiej wystarczy z boczku zrezygnować. Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze 150-200 g dość chudego wędzonego(...)boczku ½-¾ szklanki wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej wody) 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki (opcjonalnie przy zasmażce) Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując niewielką ilością soli. Na początku kapusty może wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie". Do garnka
Pełny talerzpurządnie nakarmić. I nakarmiła, nas tyż przy okazji, porządnem śląskiem daniem, które tu, w naszech skromnech, wirtualnech progach Wam zademonstrujem. Składniki: Rolady: ½ kg mięsa wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty(...)boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty. Odcedzamy z wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną octu by nadać intensywny kolor. Doprawiamy do smaku
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaBardzo smaczna kapusta kiszona na ciepło z boczkiem, kminkiem, koperkiem i pieprzem. Dobra zarówno jako dodatek do dań mięsnych i bezmięsnych. Mi najbardziej smakuje w zestawie z kotletami mielonymi. Składniki na 6 porcji: 1 kg kiszonej kapusty 100 g wędzonki, np. boczku 2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz(...)smaku tłuszcz do podsmażenia boczku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię). Następnie przełożyć kapustę do garnka, zalać ok 100 ml wody i podgotować pod przykryciem przez kilka minut. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojony wędzony boczek. Do garnka z kapustą dodać podsmażony boczek
Ze smakiem i z pasjązacnej sałatce. Na przykład w sałatce cezara. Tylko, że przydałoby się jeszcze jakieś mięso. Standardowo byłby to kurczak, ale kurczaków jem tyle, że niedługo zacznę gdakać. No to może boczek? Czemu nie? Składniki: 1/2 główki niewielkiej sałaty pekińskiej 3 jajka 6 plasterków boczku wędzonego 1 tortilla szczypiorek parmezan do posypania - obowiązkowo na dressing 2 łyżki majonezu 2 łyżki przegotowanej wody(...)soli 1,5 łyżki suszony ziół prowansalskich Sposób przygtowania: Jajka gotujemy na twardo, siekamy drobno szczypiorek. Sałatę i tortillę kroimy w kwadraty o boku ok. 2-3cm. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy bez oliwy, by wydobył się z nigo tłuszcz i wyjmujemy na ręcznik papierowy. Na tłuszczu po boczku podsmażamy tortillę do zrumienia. Układamy w miseczkach sałatę, boczek, tortillę
W kuchni wieczorempatelni, można też spróbować podać je w bardziej elegancki sposób - zrumienić na patelni pierś, a następnie ułożyć ją pokrojoną na sosie z plasterkami jabłek. Uwielbiam to połączenie: jabłka, boczek, zioła prowansalskie i śmietana. Niebo w gębie. Co ciekawe, w oryginalnym przepisie erasmusowej mistrzynii kuchni zamiast ziół prowansalskich był estragon. Jednak moja przyjaciółka nie miała go pod ręką więc dodała(...)miała. Ja za tą wersją szaleję. Składniki: 2 piersi z kurczaka 100g boczku pokrojego w kostkę 2 kwaskowe jabłka zioła prowansalskie 300g śmietany 18% szklanka przegotowanej wody sól i pieprz kuskus szklanka bulionu warzywnego Sposób przygotowania: Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy w ziołach z obu stron. Jabłka kroimy na pół i w plasterki
W kuchni wieczoremskładniki * 1 butelka żurku * 35 dag białej kiełbasy * 30 dag chudego boczku gotowanego * 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki) * 250 ml kwaśnej śmietany 18% * kilka suszonych grzybków * 2 małe listki laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonego Sposób wykonania Grzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek(...)wlać 1/2 litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min. Do garnka wlać resztę bulionu, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min. Następnie wyjąć kiełbasę i boczek i lekko ostudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wlać
Mix smakuskładniki * 1 kg surowego jak najchudszego boczku (bez żeber i skóry) * 1/3 łyżeczki pieprzu * 3-4 ząbki czosnku * 1/2 łyżeczki suszonego majeranku * 1 łyżeczka suszonego cząbru * 1 i 1/2 łyżeczki soli * smalec lub olej do obsmażenia Sposób wykonania Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą i wymieszać z ziołami. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką ziół, soli i czosnku, zrolować. Następnie(...)mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc w chłodnym miejscu (może być lodówka). Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć boczek ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do szerokiego garnka, wlać szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 90 min. Mniej więcej w połowie duszenia boczek odwrócić na drugą stronę. Po tym czasie
Mix smakuFlammekueche lub flammkuchen ( fr. tarte flambée ) – tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego , cebuli , boczku ciętego w drobne słupki i ś mietany . Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler , biały ser , ś limaki , czy inne, bardziej egzotyczne dodatki .(....) Nazwa flammekueche(...)farsz 250 ml kwaśnej śmietany 2 średnie cebule 140 g wędzonego boczku pieprz przygotowanie Z podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju użytej mąki. Ciasto nie powinno się lepić. nie może też być za twarde . Możemy
Stare Garycieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba! składniki 500 g słoniny(...)skóry 500 g boczku bez skóry 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 - 5 łyżki mleka sól do smaku duża łyżka majeranku przygotowanie Słoninę i boczek zmielić w maszynce do mięsa (użyłam sitka o dużych otworach - Ø 10) . Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do nagrzanej misy przełożyć słoninę i boczek, ustawić program
Stare Garydodałam zielony marynowany pieprz) masło klarowane do smażenia lub olej do podania 10 bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu ) musztarda pomidor ogórek małosolny 20 cienkich plastrów wędzonego boczku cebula pokrojona w cienkie plasterki. ew ser np cheddar przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Używałam sitka o oczkach(...)temperatury. Smażyć kotleciki po ok 3 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie zrumienione na wierzchu, ale w środku nadal soczyste. W międzyczasie podgrzać bułki w piekarniku, a boczek usmażyć na chrupko. Można też przekrojone bułki opiec na patelni grillowej, a następnie na tej samej patelni usmażyć boczek. Jeżeli używamy sera, należy przełożyć burgery na blaszkę
Stare Garylubią sobie mięskiem dogodzić. Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula(...)praskę. Tymianek , rozmaryn , majeranek , ziele angielskie , liście laurowe , ostrą musztardę , olej , sól i pieprz dokładnie razem mieszamy , a następnie dodajemy czosnek i cebulę. Pozostały czosnek kroimy w kawałeczki. Oczyszczony boczek nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy pokrojony czosnek. Całość wkładamy do przygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy
Ostra na Słodkobiałego, wytrawnego wina 50 ml koniaku 100 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś) 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)białego, wytrawnego wina 50 ml koniaku 100 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g)'; document.write(" "); Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni
Poezja smakulodówki nie otwierając szynkowaru. Rano cieszyłam się nową smaczną wędlinką. Ale zostało mi troszkę mięsa taka spora garść. Nie wyrzucałam jej tylko włożyłam do zamrażarki. Kolejnego dnia kupiłam kawałek boczku i karkówki. Karkówka w całości z szynkowaru. Składniki: ok 900 g karkówki przyprawa sułtańska Sekwens peklosmaczek Sekwens 10 g Wykonanie. Mięso obsypałam przyprawami i solą peklującą. Odstawiłam(...)lodówki. Po tym czasie przycięłam do pożądanego rozmiaru i zamknęłam w szynkowarze. Gotowałam pod przykryciem ok 60 min. Wyjęłam ostudziłam wstawiłam do lodówki. Resztki karkówki zamroziłam. Przyszła kolej na ... Boczek w kawałku. Składniki: ok 900 g boczku ok 10 - 15 g peklosmaczku K przyprawa rozkoszna Wykonałam ją tak jak karkówkę. Przyprawiłam, odstawiłam, docięłam, ugotowałam.... Kawałek boczku też trafiła
Malinowe Pocałunki