Magda Jedno z moich ulubionych zestawów smakowych to ser camembert – delikatny i kremowy, do tego wyrazisty wędzony boczek i słodko-kwaśna borówka dla kontrastu. Korzystam z tego zestawu komponując tosty, bagietki, pizzę a w tym wypadku nawet wytrawną tarte. Jest przepyszna, bardzo prosta i do wykonania na szybki obiad. U mnie zniknęła w chwilę, wszyscy mlaskali z zachwytu. Składniki(...)tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 150g plasterków wędzonego, surowego boczku opakowanie sera camembert 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Na zalewę: opakowanie serka wiejskiego, gęstego 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól i pieprz do smaku Do podania: dżem z borówki lub żurawiny Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy
Smaczna Stronaruskich pierogów i stąd wzięła się ich nazwa. Pomimo iż składniki są takie same to kotlety ruskie smakują zupełnie inaczej niż pierogi. Ja do zrobienia tych kotletów dodałam podsmażony boczek wędzony, przez co są one bardziej wyraziste w smaku. Kotlety ruskie z ziemniaków i twarogu to prosty przepis na tani, szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Aby przygotowanie takiego(...)Kotlety ruskie możemy podawać z ulubioną surówką lub sosem pieczarkowym albo koperkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kotlety ruskie: około 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 70 g boczku wędzonego 1 nieduża cebula 1 jajko do ciasta 1 jajko do panierki bułka tarta do panierki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kotletów ruskich
Danka Pichcikapusta miękka zupełnie, posolić, popieprzyć i na gorąco wymieszać z gorącymi jeszcze łazankami. W niektórych regionach Polski do łazanek musiał iść też kawałek mięsa czy wędliny w postaci boczku lub kiełbasy. Dlatego w moich łazankach również znalazł się boczek, ale jeśli chcecie przygotować je w wersji bezmięsnej, to z powodzeniem można wędlinę pominąć w przepisie. Szukasz prostych i zdrowych przepisów(...)jeść w styczniu, zajrzyj do mojego artykułu . KOLOROWE ŁAZANKI Składniki: 1 opakowanie makaronu łazanki (500 g) 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 50 g jarmużu 150 g boczku (można pominąć) 2-3 łyżki oleju Sól i pieprz ziołowy Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut, na półtwardo. Odcedzamy. Liście jarmużu siekamy, przekładamy do miski
WiszniówkaMetka w wersji pikantnej - z ostrą papryczką i mieszanką pieprzu cayenne z wędzoną papryką. Zachęcam jeszcze do przygotowania metki cebulowej i metki z prażoną cebulką . Składniki: boczek (udział tłuszczu wedle preferencji) 20 g peklosoli/kg boczku Dodatkowo na każdy kg mięsa: ostra papryczka - np. chili lub habanero 2 g pieprzu cayenne, wędzonej papryki lub papryki słodkiej (do smaku) Przygotowanie(...)Boczek bez skóry pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać solą peklową, wymieszać, przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin. Papryczkę pokroić w kostkę. Zapeklowany boczek zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku 4 mm. Do zmielonego boczku dodać pokrojoną papryczkę, przyprawy i wymieszać. Całość przełożyć do pojemniczka z pokrywką
Kocham..lubię..gotuję..temu myślałam, że przecież w końcu opcje się skończą. Tak sobie głośno dzisiaj myślę, że opcje nie skończą się nigdy. A tymczasem mamy tutaj szparagi, groszek cukrowy, boczek, oliwa, ser. Cudowne połączenie smaków. Potrawę robi się dosłownie w 5, maksymalnie 7 minut. I tyle. Składniki: 500 g zielonych szparagów 200 g groszku cukrowego 1 mała czerwona cebula 6 długich(...)bardzo cienkich plasterków boczku sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy extra virgin sól pieprz mały kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam pecorino) (przepis na 2-3 porcje) Boczek obsmażamy z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na tłuszczu, który wytopił się z wieprzowiny, można krótko obsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki
Kardamonovyogóle teraz dopiero się zorientowałam skąd mam ten makaron. Z Chorwacji. Nie pytajcie się mnie więc jaki to rodzaj. Na pewno durum. Składniki: 200 g makaronu 100 g boczku 2 garści ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera długodojrzewającego (bursztyn, parmezan) sól pieprz pesto: pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni 1 ząbek czosnku pół(...)ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umyte liście natki, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Jeżeli macie bardzo chudy boczek, wlejcie na patelnię odrobinę oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dorzucamy do niego pokrojoną
KardamonovyPyszna sałatka z boczkiem, która urozmaici Twój codzienny jadłospis i zaskoczy gości. Składniki: pierś z kurczaka boczek w plastrach mix sałat pomidorki koktajlowe ser feta cebula czerwona przyprawy Sos śmietana majonez czosnek zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć. Plastry boczku ułożyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażyć z obu stron(...)wymieszać z pozostałymi składnikami. W salaterce rozłożyć umytą i osuszoną sałatę, dodać usmażonego kurczaka, pokrojone pomidorki, cebulę, ser feta + sos. Wszystko wymieszać a na wierzch ułożyć kilka plastrów usmażonego boczku. Autor przepisu: Elwira Popiel Artykuł Sałatka z boczkiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywzględu na kształt – makaronem lub palcami, niemieckie kluski, czyli Schupfnudel. To bardzo proste w wykonaniu kluski ziemniaczane , które można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z kiełbasą lub boczkiem. Ale świetnie też w połączeniu z podsmażoną kiszoną kapustą. Podawane są również na słodko np. z makiem i cukrem oraz owocowym kompotem. Bez wątpienia są to bardzo uniwersalne kluski , które(...)prezentujemy dziś w wersji podsmażonej na wędzonym boczku. Zapraszamy zatem na przepis i liczymy, że te kluseczki przypadną Wam do gustu. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne, tradycyjne kluski. Min. na stalowe kluski łyżką kładzione , pyszne złote kluski leniwe , oraz na „golce” czyli kaszubski specjał z ziemniaków . Niemieckie kluski czyli Schupfnudel Składniki: ziemniaki
Kuchnia Na Wypasiebretońsku. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie sycące i aromatyczne. Fasolka po bretońsku to nic innego jak biała fasola z sosem pomidorowym oraz dodatkiem mięsa w postaci boczku i kiełbasy. U mnie najczęściej jem samą fasolkę po bretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie szybciej się gotuje niż ta większa. Składniki(...)fasolkę po bretońsku: 500g białej fasoli typu Jaś 100 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy dobrej jakości (u mnie śląska z szynki Premium) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego lub/i 1,5 szklanki przetartych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy Zobacz jak krok po kroku w prosty sposób zrobić pyszną fasolkę
Ania gotujepolsku , czyli śledzie solone, jajka na twardo, ogórek kiszony, zielony groszek konserwowy, cebula, majonez i szczypiorek., Poznajcie nasze najlepsze dania z jajek! Jajko sadzone przeważnie ze skwarkami z boczku i mizerią, czasami z innymi dodatkami w postaci fasolki szparagowej z bułką tartą. Szakszuka to danie z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę. , wersja(...)się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie się białko, a żółtko musi pozostać płynne. Jajecznica to potrawa z rozmąconych, usmażonych na patelni jajek najczęściej na maśle, boczku, czy kiełbasie. Jajecznica to domena prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ani techniki. Jednocześnie jajecznica to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie lub kolację. Jajecznica na boczku Jajecznica
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedawno znajomy opowiadał mi o swoim rodzinnym przepisie na mielone z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem, więc kiedy tylko uzupełniłam zapasy wędzonego boczku od razu wypróbowałam przepis. Zawsze podsmażam cebulkę do mielonych, a tu koniecznie miała być surowa i miał być również czosnek. Tak jak mówił, tak zrobiłam. Podpiekłam je jedynie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym zamiast poddusić na patelni(...)mojej córki .... "Mamo, to najlepsze mielone jakie do tej pory zrobiłaś"... Dziękuję Jacku, za przepis :) Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie mix karkówki, łopatki, warkocze od schabu i troszkę boczku) 0,5 kg filetów z piersi kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka pszenna (namoczona i odciśnięta) 2 jajka sól, pieprz 1 cebula surowa czosnek świeży (użyłam 2 ząbki
Kocham..lubię..gotuję..bolognese z mięsem mielonym po bolońsku. Włoska lasagne zapieczona w jednoporcjowych naczyniach żaroodpornych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MIĘSO MIELONE Z SOSEM BOLOŃSKIM 1 cebula 1 mała marchewka 50 g boczku parzonego lub gotowanego 400 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 100 ml białego wina lub szampana 1 puszka pomidorów sól i grubo mielony czarny pieprz SOS BESZAMELOWY 40 g masła(...)POZOSTAŁE SKŁADNIKI LASAGNE 10 płatów makaronu do lasagne 4 plastry sera tostowego Hochland 100 g tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: MIĘSO MIELONE PO BOLOŃSKU Cebulkę poszatkuj drobno, boczek i marchewkę pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Wrzuć je na patelnie, zeszklij i podsmaż przez kilka minut. Dodaj mięso mielone i obsmaż do ścięcia. Wlej białe wino lub szampana (wino
ProstePesto.plMakaron z boczkiem i twarogiem to błyskawiczne danie doskonałe na szybki obiad lub kolację. Większości z was pewnie to danie kojarzy się z dzieciństwa. U mnie w domu nie podawało się w taki sposób makaronu, więc jest to dla mnie nowość. Skuszona postami na grupach kulinarnych postanowiłam sprawdzić jak to smakuje. Bo nie ukrywam boczek wędzony, ser biały i makaron(...)pyszny. Polecam każdemu, zwłaszcza tym co jeszcze nie próbowali. U mnie na stałe wchodzi do menu :) Składniki ( dla 3 osób ) - 180 - 200 gram makaronu ( u mnie świderki ) - 200 gram boczku wędzonego parzonego - 250 gram sera białego ( twarogu z kostki ) - sól, pieprz do smaku - zielona cebulka ( opcjonalnie ) Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Odcedzam. Boczek kroję
Kuchnia z widokiem na ogródpojawi się w daniu. Gorąco polecam takie kulinarne eksperymenty. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam dużych świdrów Cavatappi 250g pieczarek – użyłam brunatnych 100g plasterków wędzonego boczku szklanka passaty pomidorowej 100ml śmietanki kremówki 100ml białego wytrawnego wina 1 średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka oleju sól i pieprz do smaku szczypta cukru łyżka siekanej(...)natki pietruszki tarty ser do podania – użyłam sera Cheddar Przygotowujemy składniki na danie – boczek kroimy w cienkie paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na niego boczek, smażymy aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi – około
Smaczna Strona