sprawia ogromną przyjemność moim kubkom smakowym. Szczypta naturalnych przypraw z dodatkiem czosnku, bez zbędnych ulepszaczy i chemii jest w tym wypadku przysłowiową wisienką na torcie, podobnie jak przyrumieniony plaster boczku... :) Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 400g mąki 200ml wrzącej wody ⅓ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Farsz: 100g kaszy gryczanej prażonej 150g białego sera (twarogu) 150g wędzonego boczku(...)cebula 20g rukoli 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem Szczypta soli, pieprz do smaku Dodatkowo: 50g masła Świeża rukola Kilka plastrów wędzonego boczku Sposób przygotowania Farsz: Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jeśli ma mało tłuszczu, dodajemy jedną łyżkę oleju. Do przesmażonego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu do przyrumienienia składników. Studzimy. Kaszę
Kuchnia w czekoladziewykwintnym daniem. Wystarczy dobre mięso wołowe lub wieprzowe i smaczne dodatki. Użyłam zwykłej bułki,myślę,że lepsza będzie taka do hamburgerów. SKŁADNIKI: 35 dag. łopatki do zmielenia 20 dag. boczku wędzonego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula kawałek pora (biała część) 3 ząbki czosnku czerwona cebula mieszana kolorowa sałata kilka pomidorków koktajlowych ser topiony hochland sos(majonez,ketchup, sól i pieprz(...)oliwa z oliwek sól,pieprz WYKONANIE: boczek i cebulę kroimy w małą kostkę, na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, smażymy na niej boczek i szklimy cebulę, odkładamy na talerz, paprykę i por kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na tłuszczu po boczku, doprawiamy mięso: dodajemy do niego zimny boczek z cebulą oraz przesmażone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę
Kuchnia Beatyostatnio został fanem tych z kapustą. Bardzo lubimy próbować wszelakie farsze. Tym razem zrobiłam pierogi z farszem jaki mój mąż jak twierdzi jadł przez całe dzieciństwo. Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulką wyszły bardzo smaczne. Z podanych składników wychodzi ponad 50 sztuk. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko(...)szklanki bardzo ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg ziemniaków 250 g boczku (można dać więcej) 1 większa cebula majeranek sól pieprz 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dziurkę na środku do której wbijamy jajko, dodajemy sól. Do bardzo ciepłej wody dodajemy oliwę. Zaczynamy zagniatać ciasto stopniowo dolewając wodę. Nasze ciasto powinno być miękkie
kruche babeczkilodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł ze smakiem, pytając tylko co to za kapusta w środku(...)Bardzo łatwe do zrobienia, jarmuż można zastąpić szpinakiem, będą również bardzo smaczne. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 100 g jarmużu sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 4 plastry boczku czosnek łyżka masła/oleju łyżka serku typu philadelphia lub serek topiony o dowolnym smaku Piersi myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na cieńsze plastry i przyprawiamy z dwóch stron. Na patelnię dodajemy łyżkę masła
Na moim talerzusosie pieczarkowym. Z podanych proporcji wyszło mi 50 klopsików wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 300 g mięsa mielonego wołowego 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 bułka 2 jajka ok. 1 szkl. mleka 1/2 l bulionu wołowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru(...)śmietanki 30% 3 łyżki mąki olej Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Na głębokiej patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Zdjąć cebulę. Na tej samej patelni podsmażyć boczek. Boczek, cebulę, bułkę (bez odciskania mleka) zmielić razem z mięsem w maszynce. Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego to zmielić tylko boczek, cebulę, bułkę i dodać do tego mięso. Następnie dodać
zadanie-gotowaniebigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia. składniki na 4 litry bigosu 1 kg kiszonej(...)kapusty 1 kg białej kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą
Smakowite DaniaNajchętniej podaję je na mieszance sałat z dodatkiem pomidorków koktajlowych i suszonych pomidorów, skrapiam oliwą i wykładam na to krewetki. Dużo krewetek :) Składniki: krewetki boczek oliwa z oliwek sok z limonki chilli Z oliwy, limonki i chilli robię marynatę i marynuję w niej krewetki minimum 30 minut. Później każdą z osobna krewetkę owijam plasterkiem boczku (tak żeby boczek owiną(...)więcej razy zawiniemy, tym dłużej się będą grillować; zbyt duża ilość boczku "zabije" smak krewetek). Grillujemy, aż boczek stanie się bekonem i będzie chrupki
cinnamonandmintfoodSkładniki: boczek świeży wieprzowy bez kości 1,5 kg, sól czosnkowa 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, smalec 1 łyżka, woda 2 szklanki ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki płat boczku bez kości położyć na desce kuchennej, na boczku rozsypać paprykę słodką z ostrą(...)garnku szybkowara na smalcu (dodać ziele angielskie, liście laurowe) zrumienić z każdej strony roladę, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 60 minut, boczek wyjąć wystudzony, usunąć nici i cienko kroić na plasterki powstały sos można zamrozić i wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu - rolada z boczku świeżego wieprzowego jest najlepszą domową wędliną do pieczywa
W Mojej Kuchni LubięCześć! Kiedyś kolega pochwalił się, że przygotowuje przepyszny duszony boczek. Napiszę tylko, że udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie. Okazało się, że przepis nie jest skomplikowany. Tajemnicą w tym wszystkim tylko jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi. Potrzebowałam: * 60 dkg boczku surowego * dwie cebule * 4 ząbki czosnku * 1 szklanka piwa(...)sól, pieprz * odrobina oleju do podsmażenia Boczek pokroiłam w plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni na dość mocnym ogniu. Jak już ładnie się podrumienił, podlałam odrobiną wody. Dusiłam przez ok. 30 minut. Podlałam następnie piwem i dusiłam dalej ok. 20 minut. Pod koniec posoliłam i popieprzyłam. Dodałam cebulę pokrojoną w grubsze pół talarki i czosnek obrany
Pieprzyć z Fantazjąuevos rancheros to meksykański sposób na treściwe śniadanie z jajkami w roli głównej! Sadzone jajka, chrupiące plastry boczku, pasta z czarnej fasoli, salsa z pomidorów i awokado oraz świeżo posiekana kolendra, a to wszystko podane na kukurydzianej tortilli. Pycha! To śniadanie zdecydowanie daje energię na cały dzień! Zresztą spróbujcie sami, a gwarantuję, że heuvos rancheros staną się Waszym ulubionym sposobem(...)rozpoczęcie dnia! Nawet jeśli nie jesteście meksykańskimi ranczerami. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje huevos rancheros 2 kukurydziane tortille 2 jajka 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli kilka plastrów surowego boczku 1 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 limonka garść świeżej kolendry pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Na suchej i rozgrzanej patelni ułóż plastry boczku i przysmaż je z obu stron, aż będą chrupiące. Następnie odsącz
Food SquareWątróbka owinięta boczkiem to idealny pomysł na danie obiadowe, kolację lub przekąskę imprezową. Ostatnio przygotowałam takie wątróbki dla mojej rodziny, z powodu braku czasu miało być coś na szybko i okazało się, że wszyscy zjedli z wielkim apetytem. Mój mąż, który nie przepada za wątróbką również się zajadał ;) Jeśli szukacie pomysłu na wątróbkę inaczej niż tradycyjna z cebulką to polecam(...)przepis :) Składniki: * około 300 g wątróbki drobiowej * kilka plasterków boczku * sól i pieprz do smaku (użyłam Skworcu ) * płaska łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Wątróbki dokładnie oczyścić, umieścić w misce. Wsypać sól, pieprz, majeranek i dokładnie wymieszać, odstawić na około 10 minut. Na każdy plasterek boczku położyć na środku dwa kawałki wątróbki (jeśli macie małe plasterki to kawałek
Zrób to smaczniepieczarkami i mozzarellą fot. Moja Książka Kucharska Krokiety z pieczarkami i mozzarellą. Przepis na pyszne domowe krokiety z pieczarkami. Niezwykle aromatyczne, lekko pikantne krokiety z pieczarkami, cebulą, mozzarellą i boczkiem. Można podawać z barszczem czerwonym, sosem grzybowym lub jako samodzielne danie na przystawkę. Takie krokiety mogą stanowić także świetny dodatek do lekkich zup oraz bulionów. Jak zrobić krokiety z pieczarkami(...)mleka lub wody 1 szklanka mąki pszennej lub gryczanej* 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli tłuszcz do smarowania patelni farsz: 150 - 200g boczku wędzonego 300g pieczarek 2 małe lub jedna większa kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 cebule sól pieprz do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz
Moja Książka Kucharskajuż bez skóry i pestek)* 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryczki kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) 2 łyżki masła 1 litr bulionu 4-6 plastrów wędzonego boczku ser kozi w roladce natka pietruszki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) pół łyżeczki cynamonu sól do smaku *Możemy użyć(...)Następnie dodajemy bulion i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15-20 minut, aż dynia będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy do zrumienienia plastry boczku (można je przekroić na pół), które następnie odkładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cały wytopiony z boczku tłuszcz przelewamy z patelni do garnka z zupą. Możemy również
Zawsze głodna!Nowa wersja tradycyjnej włoskiej potrawy, spaghetti alla carbonara z boczkiem oraz kremowym sosem jajeczno-śmietanowym, wzbogacona o dyni ę. Prosty przepis na danie obiadowe, które przygotowuje si ę w mgnieniu oka; polecam Wam serdecznie :) **** Oggi vorrei condividere con Voi una variante di un piatto tipico della tradizione italiana: in altre parole vorrei presentarVi gli spaghetti alla carbonara(...)alcuni pezzetti di zucca. Trattasi di una ricetta molto semplice da servire a pranzo, preparabile letteralmente in un batter d'occhio :) SKŁADNIKI 320 g makaronu spaghetti 150 g boczku pancetta 300 g dyni hokkaido 50 g startego parmezanu 150 ml śmietany 30% 1 cebula 2 żółtka sok z cytryny majeranek s ó l, pieprz oliwa
La grande e la piccola cuocasprawiają, że nasze organizmy domagają się czegoś bardziej treściwego. To czas, aby zainspirować Was moim kolejnym przepisem na pyszne danie jednogarnkowe. A jest nim zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem. Całość scala kremowy sos na bazie śmietanki i żółtego sera. Zapiekanka będzie idealnym daniem, które możecie podać podczas weekendowego obiadu. Przygotowanie składników zajmie Wam jedynie(...)Składniki na formę do zapiekanki 28 cm x 17 cm x 6 cm Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków 1 duża cebula 250 g wędzonego boczku 200 g żółtego sera 400 ml śmietanki 30% 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka majeranku 2 łyżki posiekanego koperki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypiorek sól, pieprz Dodatkowo: forma
kulinarnyJa