Jajka po ranczersku to śniadanie w stylu meksykańskim. Idealne połączenie pasty z fasoli, boczku, jajka i chrupiącej tortilli. Wszystkie składniki idealnie się komponują tworząc niezapomniane połaczenie smaków. Na przygotowanie tego dania potrzeba chwili czasu, więc najlepiej jest przygotowac je w weekend. Właśnie wtedy mamy odrobine więcej czasu. Sprawdźcie, będzie pysznie… i z całą pewnością takie śniadanie nasyci największego głodomora(...)Składniki (2 porcje) 2 tortille łyżka masła 200g czerwonej fasoli z puszki 1 mała cebula 1 pomidor 1/2 awokado 150g boczku 2 jajka sól pieprz Jajka po ranczersku – przepis Zaczynamy od podsmażenia boczku na patelni. Powinien być delikatnie chrupiący, a tłuszcz powinien zostać wytopiony. Po usmażeniu przekładamy go do miseczki. Na tą samą patelnią po smażniu boczku wkładamy fasolę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!charakter zależy od tego co mamy w lodówce, na co aktualnie mamy sezon lub ochotę. Na jesień nie wyobrażam sobie nie podać jej z pyszną, słodką dynią. Do tego boczek, który wytopiony i chrupiący, dodaje kolejny walor smakowy. Składniki (na 3-4 porcje): około 150g kawałek dyni 2 średnie marchewki 2 łodygi selera 1 duża cebula 250g wędzonego boczku pół(...)małą kostkę. W podobnej wielkości kostkę co marchewkę kroimy selera naciowego oraz cebulę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Fasolę odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Boczek kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojony boczek i smażymy chwilę, aż zacznie się lekko przypiekać – maksymalnie 3-4 minut, często
Smaczna StronaMoja rodzinka bardzo lubi zapiekanki więc bardzo chętnie je przygotowuję. Tym razem znajoma zapiekanka z brukselką ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy(...)serem: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 250 ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera żółtego startego na tarce Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki lub kostkę, rozgrzać patelnię, na suchą patelnię przełożyć boczek i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i całość przesmażyć aż cebula się zezłoci. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści (jeśli są brzydkie
Kocham..lubię..gotuję..Każdy dietetyk złapałby się za głowę - makaron, boczek, śmietanka tłusta i ser, wszystko na raz! Ale przecież nie jemy tak codziennie, a od czasu do czasu można sobie zrobić taką przyjemność kulinarną. Tym bardziej, że taki makaron przygotowuje się bardzo szybko, praktycznie w czasie, w którym gotuje się makaron. Dodatek musztardy w sosie śmietanowo-serowym świetnie zaostrza smak(...)strony Karmelowy. Polecam serdecznie :) Składniki: 300 g makaronu 1 brokuł, podzielony na małe różyczki olej lub oliwa do smażenia 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g wędzonego boczku 30 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka musztardy 140 g sera twardego sól i pieprz Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę z solą, i zacząć przygotowywać w międzyczasie
Kocham..lubię..gotuję..proponujemy ziemniaczaną sałatkę z muślinowym pesto. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia : 10-15 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 W przepisie na polędwiczki zawijane w bekon boczek musi być bardzo dobrej jakości. Jeśli takiego nie znajdziecie, zastąpcie go suszoną szynka serrano Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry to wyjdzie(...)bloga Cookieandkate.com Polecamy Wam ciekawy, oryginalony przepis na pieczone polędwiczki w kowbojskiej marynacie z kawy Polędwiczki zawijane w bekon w ziołowo-czosnkowym kremie Składniki: 1 dość duża polędwiczka Boczek w plastrach (dobrej jakości, cienko pokrojony 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub łyżka świeżego, drobno posiekanego 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub jedna łyżka świeżego drobno posiekanego 1 łyżka drobno
Niedzielny kucharzwziął go z książki kucharskiej Juli Childe. Polecamy Wam bardzo podobny przepis na ziemniaczano-porową zupę chłodnik Vichyssoise Składniki: 1 kg ziemniaków 3 pory Kilka plastrów dobrego, cienko pokrojonego boczku lub prosciutto Siekany czosnek lub pietruszka ½ szklanki gęstego jogurtu lub śmietany 2 łyżki masła Sól i pieprz Przygtowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Umyj dokładnie pory(...)wodą (nie za dużo, tyle kilka centrymetrów powyżej poziomu warzyw), doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, częściowo przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Krok 2 Wyłóż plastry boczku lub prosciutto na zimną patelnię, podgrzewaj, aż tłuszcz zacznie się topić a boczek zrobi się chrupiący i wysmażony. Możesz też wstawić plastry boczku do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Niedzielny kucharzcoś zielonego ;) Otworzyłam lodówkę a tam resztka liści szpinaku w torbie, hmm.. trochę za mało jak na obiad, zaraz obok resztka fety. Ponieważ na półce niżej leżał kawałek boczku ze śniadania moich chłopaków, obok polędwiczki z kurczaka i kupione ostatnio do spróbowania gnocchi ( tak, taki gotowiec :) ). No to nie było wyjścia było trzeba coś z tego zrobić. Tego szpinaku(...)kulki mrożonego szpinaku łyżka znalezionej fety w lodówce 2 ząbki czosnku 1/ 2 cebuli 100 ml białego wina ( jakaś resztka znaleziona w butelce ) 500 gram polędwiczek z kurczaka kawałek boczku ( tak z 10 dkg ) 2 łyżki oleju masło 2 łyżki świeżo mielony pieprz Zaczęłam od tego że do małego garnuszka z odrobiną wody przełożyłam zamrożony szpinak i lekko
Kuchnia na wzgórzumoim przepisem zjecie idealnie kremową, aromatyczną fasolkę, na pomidorowej passacie, z dużą ilością mięsnej wkładki i pachnącym oregano. Składniki (na 2-3 porcje): 200g małej białej fasoli 200g surowego boczku pół pętka kiełbasy – użyłam podwawelskiej duża cebula 500ml passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku 2 łyżki miodu szczypta chili 2 łyżki świeżego siekanego oregano – można zastąpić łyżeczką(...)Dzięki temu fasola dojdzie, a woda nie wygotuje się całkowicie tylko zostanie taki kisiel fasolowy – to za jego sprawką fasolką jest potem kremowa. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasę, boczek i cebulę. Wszystkie te składniki kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, smażymy chwilę, aż puści tłuszcz – około 3-4 minuty na dużym ogniu. Następnie do boczku
Smaczna Stronaziemniaki na krzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką. Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym(...)pół i nadziać na patyczki do szaszłyków. Należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka
Okiem Blondynki by McBlondiwziął go z książki kucharskiej Juli Childe. Polecamy Wam bardzo podobny przepis na ziemniaczano-porową zupę chłodnik Vichyssoise Składniki: 1 kg ziemniaków 3 pory Kilka plastrów dobrego, cienko pokrojonego boczku lub prosciutto Siekany czosnek lub pietruszka ½ szklanki gęstego jogurtu lub śmietany 2 łyżki masła Sól i pieprz Przygtowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Umyj dokładnie pory(...)wodą (nie za dużo, tyle kilka centrymetrów powyżej poziomu warzyw), doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, częściowo przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Krok 2 Wyłóż plastry boczku lub prosciutto na zimną patelnię, podgrzewaj, aż tłuszcz zacznie się topić a boczek zrobi się chrupiący i wysmażony. Możesz też wstawić plastry boczku do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Niedzielny kucharzpożywny. S ą różne wersje sosu - tradycyjna, z samymi żółtkami bądź z dodatkiem śmietany - obie pyszne, ale ja osobiście wolę z dodatkiem śmietany. Składniki: 1 00 g boczku, 2 żółtka, 2 -3 łyżki śmietany, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 -2 łyżki startego parmezanu, s ól, pieprz do smaku, natka pietruszki, makaron. Makaron ugotować(...)dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni (jest wystarczająco tłusty, nie potrzebuje dodatku oliwy). W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli a boczek zrumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszać żółtka ze śmietaną, dodać starty parmezan, odrobinę soli
Moja kraina smakówletnim sezonie. Jak tylko dojrzeje na ogrodzie gotuję jako pierwszy w wodzie z solą a później już kombinuję i wymyślam jak go podać inaczej :) Proponuję sałatkę z bobu, boczku i suszonych pomidorów. Pyszna! Składniki: * 30 dkg bobu * 15 dkg boczku wędzonego * 5-6 szt. suszonych pomidorów * koperek * sól opcjonalnie * sos czosnkowy ( przepis tutaj ) Bób ugotowałam do miękkości(...)osolonej wodzie i obrałam ze skórek. Boczek pokroiłam w paseczki i usmażyłam na suchej patelni. Połączyłam z bobem. Pomidory suszone pokroiłam w paski i dodałam do bobu i boczku. Dodałam 1 łyżkę posiekanego koperku. Podawałam tę sałatkę skropioną sosem czosnkowym. Notatki: * nie ma potrzeby solić, sól jest w ugotowanym bobie i wędzonym boczku * jeśli potrzebujemy większej ilości
Pieprzyć z Fantazjąbób. Nasz dopiero kwitnie. ale na szczęście już możemy zajadać się kupnym. Uwielbiamy go pod każdą chyba postacią stąd prócz zwykłego z solą dzisiaj odrobina, która została z boczkiem. Przepyszne połączenia słonkawego boczku i bobu. Składniki: garść ugotowanego bobu garść boczku Przygotowanie: boczek usmażyć na czystej patelni do podsmażonego już boczku dodajemy obrany bób
Gotowanie z pasjąbób. Nasz dopiero kwitnie. ale na szczęście już możemy zajadać się kupnym. Uwielbiamy go pod każdą chyba postacią stąd prócz zwykłego z solą dzisiaj odrobina, która została z boczkiem. Przepyszne połączenia słonkawego boczku i bobu. Składniki: garść ugotowanego bobu garść boczku Przygotowanie: boczek usmażyć na czystej patelni do podsmażonego już boczku dodajemy obrany bób
Gotowanie z pasjąbiałych a ponadto nie musimy ich obierać. Wystarczy je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Składniki na porcję dla czterech osób: 1 pęczek szparagów (500g) 3 grubsze plasterki wędzonego boczku 3 plasterki szynki parmeńskiej 400 g makaronu – u mnie spaghetti 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czosnkowy OLMIX sól- 1 łyżka do gotowania makaronu, oraz według smaku(...)ząbek czosnku 1 łyżka tartego parmezanu Wykonanie. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Szparagi tniemy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni stapiamy pokrojony w kosteczkę boczek. Ściągamy z patelni boczek i odkładamy na talerzyk. Do wytopionego z boczku smaku dodajemy masło, pokrojony w piórka czosnek i szparagi. Smażymy na małym ogniu, przez około 3 minuty, stale mieszając
Kasia i jej kobiecy świat