boczek - 14002 przepisów (strona:122/934)

Szare kluski z surowych ziemniaków 631

Kładzione kluski ziemniaczane okraszone boczkiem i podane z duszoną kapustą kiszoną- mmmm, ależ ta Nasza kuchnia polska jest przepyszna!😋 Kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków- stąd nazwa szare, ponieważ delikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują z wszelkimi sosami, gulaszem, twarogiem(...)śmietaną. 3-4 porcje: * ziemniaki- 800 g * mąka pszenna- 1 szklanka* * jajko- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta Okrasa: * kapusta kiszona- około 500 g * boczek- 80 g * cebula- 1 szt. średniej wielkości Kapustę kiszoną z dodatkiem odrobiny wody poddusić do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem cebuli. W międzyczasie przygotować kluski: ziemniaki obrać

Kraina Miodem Płynąca
Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami 125

papryka - 1, u mnie czerwona pomiodry - 1 niewielki bazylia - kilka listków mozzarella - 125g, porwanej na mniejsze kawałki jajka - 4 sztuki mleko - 3-4 łyżki sól, pieprz Dodatki opcjonalne (podpieczony boczek, kurczak, ser feta,...) Wykonanie: Cebulkę, paprykę i pomidor kroimy w bardzo małą kostkę. Mieszamy razem i doprawiamy solidną szczyptą soli oraz pieprzu. Mozzarellę i bazylię porywamy na mniejsze części. Jajka(...)równomiernie przygotowane warzywa, mozzarellę i bazylię. Zalewamy jajeczną mieszanką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 10-15 minut. Podajemy z ulubionym pieczywem, salsą pomidorową lub przypieczonym boczkiem... Babeczki nie powinny być wypełnione rozbełtanymi jajkami po brzegi formy, ponieważ w czasie pieczenia mogą ją opuścić ;) Alergeny Alergeny jajka , mleko Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami to coś

Pogotujmy.pl
Domowy smalec z Lucynowa 466

ostatnim poście https://sprawniwsmaku.blogspot.com/2018/07/ogorki-maosolne.html#more . W kuchni dziś rządzili panowie, zaś żeńska część załogi bacznie się przyglądała służąc wskazówkami i poradami. Idealny podział obowiązków, prawda? Domowy smalec z wędzonym boczkiem Składniki: 3kg słoniny 1kg wędzonego boczku 3 cebule Majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Sebastian i Sławek dzielnie walczyli ze słoniną, którą pokroili w drobną kostkę. To samo zrobiliśmy z wędzonym boczkiem(...)dokładając po trochu resztę i dość często mieszając. W tym czasie Sebastian pokroił cebulę w drobną kostkę. Gdy słonina znacząco się wytopiła, tworząc przy tym piękne rumiane skwarki dodaliśmy boczek. Trzeba uważać aby kawałki boczku nie wysmażyły się za bardzo, gdyż zrobi się on najzwyczajniej w świecie twardy. Podkoniec dodaliśmy cebulę, która smażona była do rumianego koloru. Całość przyprawiliśmy odrobiną

Sprawni w smaku
BÓB - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na pyszne kotlety z łupinek bobu 139

warto wyrzucać - to w nich znajduje się najwięcej składników odżywczych. Spróbujcie więc dodać je do kanapkowej pasty, hummusu, albo przygotować zdrowe wegetariańskie kotleciki z piekarnika! 1. Makaron z bobem, boczkiem i twarogiem Jak to określił mój Mąż - "proste, wiejskie danie" :) Inspiracją do niego był oczywiście makaron z serem i skwarkami, który pewnie i Wy znacie z dzieciństwa. Skwarki zamieniłam(...)wędzony boczek, który z bobem w potrawach bardzo się lubi. Doprawiłam danie czosnkiem i płatkami chilli, aby miało więcej aromatu. I wyszedł naprawdę zacny obiad! Składniki /na 4 porcje: 0,5 g świeżego bobu 400 g makaronu muszelki 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę oliwa ev. 2 ząbki czosnku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól i pieprz 200 g twarogu

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z brokułem i jajkiem sadzonym 145

Polecam Wam bardzo smaczny i w miarę szybki do przygotowania obiad. Możecie wykorzystać ryż, który pozostał Wam z poprzedniego dnia. Boczek możecie zastąpić kiełbasą i będzie również bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie więcej przepisów i pomysłów na szybkie i proste dania obiadowe. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję(...)Składniki: 300 g ryżu 1 średni brokuł 250 g wędzonego boczku 1 łyżeczka czubata kurkumy 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 pęczka koperku 4 jajka 4 łyżki masła klarowanego sól pieprz Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu dodając do wody kurkumę. Brokuła ugotować na półtwardo i odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i usmażyć boczek pokrojony

O kuchni z uczuciem
FASOLKA PO BRETOŃSKU 135

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12 Składniki: 50 dag fasoli Średni Jaś, 50 dag kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, 2 średniej wielkości cebule, kostka wędzona, 2 liście laurowe, słoik koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria . Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka(...)Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.  W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.  Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut. Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część

JejKuchnia
Młoda kapusta z boczkiem 168

Młodą kapustę robię na różne sposoby, smakuje mi w każdej wersji:). Przygotowana z boczkiem jest samodzielnym daniem, można podać ją z pieczywem lub ziemniakami. 300g wędzonego boczku  2 główki młodej kapusty 3 marchewki 2 cebule  1 pęczek koperku vegeta, pieprz  1. Boczek kroimy na nieduże kawałki. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę(...)koperek drobno siekamy.  2. Boczek podsmażamy w garnku z grubym dnem aż tłuszcz się wytopi a boczek zarumieni. Dodajemy kapustę, marchew i cebulę, podsmażamy chwilę, zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając przez około 40 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i koperek, dusimy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni
Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym 127

jabłkami tworzą idealny duet, ale jak to będzie z rybą? Dlatego dziś zapraszam Was po nieco odmienny od tych tradycyjnych połączeń przepis. Z całego serca polecam dorsza zapiekanego z boczkiem i musem jabłkowym! Przepis przetestowałam na mojej rodzinie, więc spokojnie mogę i Was zachęcić do jego przygotowania, wyszło pysznie! Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka(...)Kwiaciarstwa. Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet 70%. Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 filetów z dorsza 6 plasterków wędzonego boczku sól pieprz cytrynowy Mus jabłkowy: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince 1 duża cebula 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka makaronowa z brokułem, boczkiem i groszkiem 106

Sycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę

VioletoweKucharzenie
Sałatka ze szpinakiem, bekonem, serem blue i sezamem 120

lekką, a zarazem treściwą sałatkę. Świeże liście szpinaku połączone z lekkim dresingiem na bazie oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki. Do tego idealnie pasujące do siebie dodatki: boczek, ser pleśniowy blue i pomidory. Wyjątkowego smaku sałatce nadają aromatyczne pestki prażonego słonecznika oraz sezam biały i czarny.   Sałatkę ze szpinakiem i bekonem możecie przygotować na lunch lub kolację. Może(...)zakupy użyjcie kodu rabatowego: kulinarnyja5 (kod ważny bezterminowo). Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 2 garści świeżego szpinaku baby 50 g boczku wędzonego 50 g sera pleśniowego blue 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżeczka prażonych pestek słonecznika 1/2 łyżeczki białego sezamu 1/2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku

kulinarnyJa
szparagi zapiekane w boczku 111

przekąskę. W sezonie szparagowym warto taką zrobić. Dla gości, dla nas samych w sam raz "coś na ząb". W domu byli zachwyceni. Składniki: * kilka sztuk szparagów * tyle samo plastrów boczku co szparagów, może być surowy albo wędzony Szparagów nie obierałam ze skórki, tylko odcięłam twarde końcówki. Umyłam i owinęłam każdy z osobna plastrem boczku. Fajnie, jeśli boczek jest cieniutko pokrojony(...)wyłożyłam na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Przekąska przepyszna! Nie użyłam do niej ani grama soli, wystarczyła ta z boczku. Boczek i szparagi tworzą naprawdę świetną kompanię. Polecam. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Ramen 183

internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki: - 2,5 l bulionu drobiowego - 600 g polędwicy wołowej - 400 g boczku - 2 x po 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 2 x po 5 cm zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki(...)sosu sojowego – oryginalny japoński Marukin ( KLIK ) - 2 łyżki miodu - 2 łyżki sosu ostrgowego ( KLIK ) Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny. Wołowinę i boczek marynujemy w sosie sojowym (ok. 2 godzin). Gotujemy jajka (po 1 na porcję) na miękko (żółtko ma być płynne). Ugotowane studzimy w wodzie z dodatkiem lodu, obieramy starając się nie uszkodzić białka

mojewypiekiinietylko
Jaja na bekonie z bagietką z czosnkowym masełkiem domowej roboty 128

Składniki na jaja i bekon ( 1 porcja = 2 jaja i 2 plastry bekonu) jaja cienko pokrojony wędzony boczek Składniki na domowe masło czosnkowe: 600 g tłustej śmietany 30%, najlepiej bez zbędnych dodatków w temp ok 17 stopni Celsjusza 4 ząbki czosnku przybory do ubicia masła: – misker – 0,5 l zimnej wody – duża miska -sito Przygotowanie(...)bekonu: patelnię rozgrzej i połóż na niej boczek, nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z boczku po osiągnięciu pożądanego stopnia wysmażenia boczku, przełóż go na talerz na tej samej patelni usmaż jajka sadzone, a następnie przełóż je na wcześniej przygotowany boczek Przygotowanie masła: śmietanę wlej do pojemnika, w którym będziesz ubijać masło włącz urządzenie na maksymalne obroty i ubijaj przez

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Makaron razowy ze szparagami, boczkiem i suszonym pomidorem 146

Dzień dobry :-) Sezon na szparagi się zaczął, u mnie oprócz małej lejdi wszyscy jemy i lubimy. Tym razem z makaronem razowym, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego dużo tartego parmezanu. Mniam, mam nadzieję, że Wy też bardzo lubicie szparagi i skorzystacie z przepisu :-) Miłego dnia :-) Składniki: makaron u mnie penne razowe pęczek szparagów 1 opakowanie boczku w plasterkach kilka suszonych(...)oregano sól pieprz parmezan 1. Makaron gotujemy al'dente. Ja szparagi umyłam, odcięłam twarde końcówki i również podgotowałam w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Po podgotowaniu ostudziłam. 2. Boczek kroimy w paseczki, tak samo pomidory.  3. Boczek podsmażamy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się nam go trochę z boczku właśnie. Dodajemy pokrojone, podgotowane szparagi i suszone

kruche babeczki
MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO Z BOCZKIEM I KOPERKIEM + FILMIK 155

Młoda kapusta na ciepło z koperkiem i boczkiem to danie szybkie w przygotowaniu. Młoda kapusta i koperek to dla mnie danie idealne, smaczne i takie domowe.  SKŁADNIKI :   1-2 główki młodej kapusty ( małe główki lub jedna większa) 20 dkg boczku wędzonego  1 cebula 1 pęczek koperku 1/2 l bulionu liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól(...)obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż boczek znacznie się wytopi.  Dodajemy podpieczony boczek do kapusty, mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Koperek siekamy

Kulinarne Fantazje Marioli