boczek - 14002 przepisów (strona:127/934)

Szybka i smaczna zapiekanka warzywna w sosie serowym 118

zawartość. Tak też było i dziś. A co znalazłam w lodówce? pół opakowania mrożonki Bukiet warzyw -marchewka, brokuł, kalafior pół paczki mrożonych ćwiartek ziemniaczanych 1 żółtą paprykę kawałek boczku wędzonego – ok 30dkg masło – ok 3 łyżki mleko – ok 350 ml 50 g sera Niebieski Lazur serek topiony, śmietankowy z borowikami ser Grana Padano garść pomidorów koktajlowych sól(...)Beszamelowy znajdziecie TU Do gorącego sosu beszamelowego wrzucamy ser topiony i ser pleśniowy. Mieszamy do połączenia się składników. Ser Lazur jest słony, więc uważajmy z ilością doprawianiem zapiekanki . Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni. Boczek odkładamy do żaroodpornego naczynia, a na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy ziemniaczane łódeczki. Smażymy ok 5 minut. Ziemniaki wrzucamy do boczku. Na łyżce

Kasia i jej kobiecy świat
Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią 260

Pogoda zachęca do grillowania, a na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki. Mięso z filetu kurczaka, przeplatane boczkiem, cukinią i cebulą. Brzmi dobrze, prawda ? Szaszłyki upiec możecie na grillu, kładąc je na aluminiowej tacy lub w piekarniku. Moje piekłam w piekarniku, a opcji grillowania/opiekania. Mięso do szaszłyków zamarynowałam w gotowej paprykowo-ziołowej marynacie Kujawski . Marynata nadała mięsu smaku i aromatu. Gotowe(...)grilla, jak i do pieczenia w piekarniku. Jeśli nie znajdziecie nigdzie takiej marynaty, mięso zamarynujcie w mieszance oleju, musztardy i ziół oraz przypraw. PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ Składniki na szaszłyki: około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka 250 g boczku 2 małe cukinie 2 cebule 3 łyżki marynaty paprykowo-ziołowej Kujawski ( lub własna mieszanka

kolorowotorcikowo
Zapiekanka ziemniaczna z boczkiem i mozzarellą 93

piekarniku zapiekanka. Prosta, wręcz banalna, a jakże przepyszna. Ważny jest dodatek tymianku i wina. Do tego miękka mozzarella i zapiekanka cieszy podniebienia.   Składniki: 8 średnich ziemniaków 200g boczku 100g sera mozzarella 100g tartego sera 200g śmietany 22% 50-60ml białego wina 1 cebula 2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Boczek pokroić w paski, podsmażyć na patelni(...)Cebulę drobno posiekać, dodać do boczku i smażyć razem, bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Wlać wino, odparować. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć razem z boczkiem. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietanką.Ser zetrzeć, mozzarellę pokroić w paski. Żaroodporne naczynie delikatnie natłuścić, wyłożyć połowę porcji ziemniaków, posypać połową sera i mozzarelli, wyłożyć resztę ziemniaków i na sam wierzch

Raj dla Podniebienia
Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami 134

Jest tu wszystko, co smaczne. Zapiekane ziemniaki, ser, boczek, sadzone jajko i oczywiście hit wiosny – szparagi! Danie bardzo proste, szybkie, a co ważne, sycące i takie inne niż dotychczas. Warto spróbować!     Składniki pęczek szparagów 250-300g ugotowanych ziemniaków 100g boczku kilka plastrów żółtego sera 2 jajka 2 łyżki oliwy przyprawa do ziemniaków papryka ostra sól, pieprz(...)zapiekania lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ugotowanymi, pokrojonymi dowolnie ziemniakami, posypać je przyprawą do ziemniaków, ostrą papryką, solą, pieprzem. Na ziemniakach rozłożyć cienkie plastry lekko podsmażonego boczku. Następnie ułożyć ciasno szparagi. Raz jeszcze plastry boczku i ser żółty, całość skropić oliwą. Zapiekać przez 30minut w 180-200C, ostatnie 10min z termoobiegiem. Pod sam koniec zapiekania wyłożyć

Raj dla Podniebienia
Sałatka z boczkiem i awokado 128

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycącą sałatkę z boczkiem, awokado i suszonymi pomidorami. Sałatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy: - mix sałat (180 g) - ok. 250 g wędzonego boczku - 10-12 suszonych pomidorów w oleju - 1 dojrzałe awokado - sól i pieprz do smaku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów(...)Boczek kroimy w kosteczkę lub niewielkie paski i smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu do zrumienienia (ok. 10 minut). 2. Awokado oraz suszone pomidory kroimy w kostkę. 3. Do miski przekładamy sałatę, awokado, suszone pomidory oraz podsmażony boczek. Całość polewamy olejem z suszonych pomidorów (można również dodać odrobinę oleju wytopionego podczas smażenia boczku) i doprawiamy solą oraz pieprzem

Bez Cebuli
Botwinka z boczkiem (szybkie śniadanie) 124

posiłki. Danie jak zwykle do przygotowania w kilka chwil! Idealnie pasuje nawet na zabiegany poranek przed pracą. Możecie zaserwować je np. z tym chlebkiem czosnkowym . Ja serwuje to z boczkiem ❤️ ale fajnie pasuje także chorizo. Specjalnie nie podaję ilości składników, bo proporcje zależą od Was. Składniki: botwinka jajka boczek czosnek sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę myjemy, odsączamy i kroimy na mniejsze(...)kawałki (jeśli macie drobniejsze liście mogą zostać w całości). Na patelni podsmażamy boczek, wyciągamy i odkładamy go na bok. Tłuszcz, który nam pozostał na patelni wykorzystujemy do zblanszowania botwinki z czosnkiem. Wszystko delikatnie smażymy max 5-8 minut, choć tutaj również czas blanszowania pozostawiam do Waszej decyzji. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W między czasie wbijamy jajko, przykrywamy pokrywką

PaleoLife
Panierowane szparagi z boczkiem wg Aleex 173

parmezanu, na ciepło. Udały się znakomicie. Były pyszne, chrupiące, z lampką białego wina smakowały wyśmienicie. Polecam. Koniecznie spróbujcie, właśnie w maju. Składniki: • pęczek młodych zielonych szparagów • 10 cieniutkich plasterków boczku • 2 jajka • bułka tarta • garść startego parmezanu (opcjonalnie) • sól, pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Szparagi przygotować: odłamać zdrewniałe końcówki, w razie potrzeby oczyścić łodygi z włókien. Umyć pod bieżącą wodą(...)Jajka rozkłócić w talerzu. Posolić. Na drugim talerzu przygotować tartą bułkę. Można ją wymieszać z tartym parmezanem. 3. Na suchej patelni poukładać plasterki boczku. Zrumienić je z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. 4. Na tę samą patelnię wlać olej. Połączyć go z tłuszczem wytopionym z boczku. Rozgrzać. 5. Szparagi panierować w jajku i w bułce. Zrumienić

W mojej kuchni
Tagliatelle Festaiola w sosie śmietanowym z borowikami, szpinakiem i boczkiem 180

Jestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący(...)prawdziwe niebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie Tagliatelle Festaiola Agnesi 250 g borowików mrożonych lub 2-3 garście borowików świeżych 120 g młodego szpinaku 6-8 plasterków wędzonego boczku 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju roślinnego  1-2 ząbki czosnku sól pieprz grubo mielony parmezan  Przygotowanie: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, smażyć na oleju

Kulinarne Inspiracje
Quiche Lorraine 150

Czyli tradycyjne danie z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej części Francji, gdzie miałam okazję być już dwa razy. Ze szwajcarskim serem Gryuere z podsmażonym boczkiem i masą śmietanowo jajeczną. Proste i nieskomplikowane danie, a jakie smaczne ;) Z tego co wyczyatałam, danie to podaje się głównie w okresie Bożego Narodzenia.  Jeżeli zasmakuje wam quiche, polecam również inne przepisy na tego(...)typu danie: Quiche ze szpinakiem i serem mozzarella Quiche z serem kozim i pomidorami Quiche z porem i pieczarkami Quiche z boczkiem i cebulą Składniki: Ciasto:  jajko łyżka mleka 150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Nadzienie: 250 g wędzonego boczku 200 g sera Gruyère (można zastąpić Emmentallerem) 3 jajka 200 ml śmietany

Delusional Trine
Boczek pieczony na ostro 252

świadome odżywianie. Szczególnie, kiedy można dostać mięso od znajomego hodowcy:-)  Boczuś, który popełniłam jest super miękki, słodko-ostry i raczej szybki w wykonaniu.  Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli liść laurowy duża(...)zmiksować. Dodać miód i olej i rozetrzeć na jednolitą papkę.  Uzyskaną papką natrzeć mięso ze wszystkich stron i odstawić na ok 1 godzinę, żeby przeszło marynatą. Następnie boczek wsunąć do rękawa - należy uważać, żeby nie pobrudzić całego rękawa bo marynata będzie się przypalała. Zawiązać rękaw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół

Ze smakiem bez glutenu
Kiełbasa krucha z galaretką 668

SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg(...)woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe 26-30 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy tniemy w kawałki 3 na 3 cm, szynkę, boczek i podgardle w osobnych pojemnikach. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami zgodnie z gramaturą szynkę, boczek i podgardle. Przyprawy dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy aby równo się rozłożyły po całym mięsie. Odstawiamy wszystkie mięso

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony w rękawie 145

Boczek pieczony czy gotowany? Pieczony w kawałku czy rolowany? Za każdym razem idealny, domowy. Tym razem upiekłam w rękawie foliowym. Wyszedł bardzo smaczny. Może się skusicie i też taki przygtujecie. Na blogu znajdziecie również przepis na boczek peklowany i gotowany , który bardzo polecam. 1,5 kg boczku surowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku (rozgnieść lub drobno pokroić(...)łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i nasmarować nimi boczek z każdej strony. Odstawić go w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Po tym czasie włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia, związać rękaw z dwóch stron, a wykałaczką zrobić

O kuchni z uczuciem
Makaron z sosem śmietanowym. 138

Miałam w lodówce trochę za dużo boczku i szynki,powstał więc taki szybki obiad. Jeśli lubicie makaron to może się skusicie. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy śmietanowe, dlatego na pewno jeszcze nie raz dodam jakiś przepis na taki właśnie sos. Składniki: 200 g boczku 150g szynki wędzonej 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml śmietany(...)kartoniku przyprawy (sól,pieprz,czosnek granulowany,oregano) ser żółty utarty (do posypania na wierzch) Makaron spagetti. Sposób przygotowania: Boczek ,szynkę,cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek,jak się trochę wytopi dodać szynkę,po kilku minutach dodać cebulkę,czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut często mieszając.Można delikatnie podlać wodą. Na koniec wlać śmietanę

Agusiowe smakołyki
Carbonara z cukinią 110

danie. Jeśli jednak jesteście zwolennikami klasyki, koniecznie zajrzyjcie  tutaj . Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti - 2 żółtka i 1 białko - 100 g wędzonego boczku - pół małej cukinii - 50 g startego parmezanu - szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki(...)suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min).  5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce roztrzepujemy 2 żółtka i białko z jednego jajka, dodajemy parmezan oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. 6. Do usmażonego boczku oraz cukinii dodajemy 1 chochlę wody

Bez Cebuli
Barszcz ukraiński - moja wersja 163

żeby już nie przedłużając zapraszam was na przepis - moja wersja barszczu. Składniki: 5 buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie(...)garnka, wrzucamy biała kapustę poszatkowaną, ziele, listki laurowe i ziarenka pieprzu, i gotujemy ok. 1,5h.   W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni. Nie dodajemy już żadnego oleju, gdyż tłuszcz wytopi się z boczku. Smażymy do momentu aż boczek się ładnie zarumieni. Następnie starte buraki, pokrojone

Gotuj z Mąką