boczek - 14002 przepisów (strona:127/934)

Kurczak po myśliwsku 173

różnica jest aż tak kolosalna! Mięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :)   Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka(...)suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół łyżeczki soli himalajskiej pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli  pieprz do smaku Boczek kroimy w mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przecieramy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu aż uzyska nieco koloru

Cooking Monster
Paszteciki z ciasta francuskiego z furskim farszem / Paszteciki ruskie 304

wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:).  2 arkusze ciasta francuskiego jajko do smarowania 150g boczku  Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 3 cebule sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się(...)wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem

Szefowa kuchni
Schab pieczony w rękawie 325

dobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki tłuszczu, gdyż dzięki niemu w czasie pieczenia nie traci ono tak szybko wilgoci. Podczas pieczenia schab jest z wierzchu przykryty plastrami boczku i to sprawia, że po upieczeniu jest soczysty i delikatny w smaku. W tym celu świetnie sprawdza się boczek tradycyjnie wędzony, który dodatkowo nadaje mięsu delikatnego aromatu wędzenia, ale jeśli(...)takiego nie mamy może być również boczek surowy. Tak upieczony schab świetnie smakuje na ciepło, a po schłodzeniu rewelacyjnie sprawdza się jako bardzo aromatyczna wędlina na kanapki.  Składniki: 1 kg schabu bez kości 3 - 4 plastry boczku tradycyjnie wędzonego lub surowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 jabłko 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku

Kuchcik gotuje
Flammkuchen 179

chlebowym.W jego składzie celowo nie ma drożdzy. Oryginalnie potrawa jest na cienkim cieście, które w trakcie pieczenia staje się chrupkie. Klasycznie wypełnione jest farszem ze śmietany, pociętego w paski boczku i surowej cebuli. W samych Niemczech flammkuchen występuje w różnych wariacjach smakowych. Dzisiaj prezentuję Wam najbardziej podstawową, która to właśnie urzekła mnie smakiem. Inspiracja: kulinarna mekka Składniki na 4 porcje(...)wody 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g crème fraîche lub wymieszane ze sobą gęsta śmietana kremowa 36% i gęsta śmietana 18% (np. z Piątnicy) 3 cebule 250g wędzonego boczku Sól do smaku Pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Jeżeli macie kamień do pieczenia pizzy włóżcie go do piekarnika, a następnie nastawcie piekarnik. Do miski dodać mąkę

Fabryka pomysłów
Zapiekanka po nelsońsku z ziemniakami, jajkami i boczkiem 237

Zapiekanka nelsońska to połączenie jajek, boczku, ziemniaków i śmietanowego sosu. Jak większość zapiekanek jest łatwa do zrobienia i całkiem przyjemnie się prezentuje:). Jest także bardzo sycąca, można nią zapełnić wiele głodnych brzuchów. 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 200g boczku 150ml śmietany 18% 5 jajek 150 startej mozzarelli  sól, biały pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, gałka(...)Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. 4 jajka gotujemy na twardo (1 zostawiamy do sosu), obieramy i również kroimy w plastry. 2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, pieczarki w grube plastry. Na suchej patelni podsmażamy boczek do zarumienienia, zdejmujemy go z patelni a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę i pieczarki do odparowania wody. 3. Mieszamy

Szefowa kuchni
Makaron penne z boczkiem, brukselką i cukinią 299

Posiadają również linię makaronów z dodatkiem błonnika owsianego, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron pełnoziarnisty penne właśnie od firmy Czaniecki z dodatkiem boczku, brukselki, pieczarek, cukinii, pora w kremowym sosie na bazie śmietanki 30 % i parmezanu. Aby zakupić te makarony zapraszam tutaj: Kup tutaj Makaron penne z boczkiem, brukselką i cukinią porcja(...)osób Składniki: około 140 g makaronu penne pełnoziarnistego firmy Czaniecki 1/3 cukinii 1 pieczarka 2 brukselki 1/4 pora 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli około 60 g boczku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta cukru 100 ml śmietanki 30% 5 łyżek startego parmezanu Przygotowanie: Czosnek, pora i cebulę drobno posiekać. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić

Jaglusia
Bigos z kapusty pekińskiej 159

sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki(...)uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską (nie za dużo, bo dodamy składniki z solą – boczek i kiełbasę

mojewypiekiinietylko
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 289

sosem mięsnym na winie 30 min 2 h (duszenie) 26 zł 5 porcji łatwe POTRZEBUJESZ głęboka patelnia garnek durszlak tarka Składniki Koszt mielona wołowina (500g) 10 zł pancetta lub boczek lekko podwędzany (70g) 1,50 zł cebula – 1 duża (200g) 0,40 zł marchewka – 1 duża (70g) 0,20zł seler naciowy – 2 łodygi (90g) 1 zł pomidory(...)barwy włoskiej flagi. Będą one potrzebne do zrobienia soffritto, podstawy wielu włoskich dań. Kroimy warzywa w drobną, równą kostkę – to najbardziej pracochłonny punkt. W taką samą kostkę kroimy boczek (pancettę trudno dostać w polskich sklepach, można zastąpić ją lekko podwędzanym boczkiem). 2. PODSMAŻANIE BOCZKU I WARZYW (15 min) Na suchą patelnię i głęboką patelnię o nieprzywieralnym dnie wrzucamy pokrojony

Nerds Kitchen
Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach 212

łatwiej i oszczędniej je naszykować. A najprzyjemniejsze jest to, że możecie zrobić od razu dwie – całkiem różne. Bazą tych batonów drobiowych zawsze jest pierś z kurczaka i wędzony boczek – dodaje smaku, wędzonego aromatu i nawilża drobiowe mięso swoim tłuszczem. W przepisie nie ma soli i nie jest to pomyłka czy zaniedbanie z mojej strony. Boczek który kupuję jest peklowany(...)jedną połową mniejszej – powinny lekko na siebie nachodzić i stworzyć jak najbardziej prostokątny kształt ( wszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają, klikajcie żeby zobaczyć to dokładnie ). Rozkładamy na kurczaku połowę boczku. Posypujemy połową granulowanego czosnku i oboma rodzajami papryki wędzonej – mocno, nie oszczędzajcie. Na koniec całość posypujemy bardzo delikatnie cieniutką warstwą sproszkowanej żelatyny – najlepiej wziąć jej po prostu odrobinę w palce

Karo in the Kitchen
Spaghetti carbonara 149

lubię najbardziej. :) Spaghetii carbonara: ok. 400 g makaronu spaghetii 200 ml śmietany kremówki (30%) 5 jajek z wolnego wybiegu lub ekologicznych 100 g startego parmezanu  400 g boczku wędzonego parzonego (możecie użyć włoskiej pancetty) 1 mała cebulka (opcjonalnie) gałka muszkatołowa i pieprz 2 łyżeczki oliwy z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według instrukcji na opakowaniu. Boczek(...)kroimy na drobną kostkę, cebulkę także. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy boczek. Smażymy go aż tłuszcz się wytopi i boczek stanie się lekko chrupki. Dorzucamy cebulkę i smażymy do miękkości. Wyłączamy ogień i odstawiamy patelnię na bok. W miseczce ubijamy razem jajka, śmietankę oraz ser. Wszystko robimy w jednym czasie, bo przygotowanie tego dania zajmuje tyle

Cooking Monster
Roladki z mozzarellą owinięte chrupiącym boczkiem 173

Mięso mielone daje wiele możliwości, więc postanowiłam z nim poeksperymentować i stworzyć te pyszne roladki przyprawione na sposób włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem - to może być obiadowy hit w Waszych domach! :)   Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach(...)razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą tworzy cieniutki plasterek boczku. Do mięsa dodałam przyprawy i dodatki, które nadają im włoskiego charakteru. Efekt jest spektakularny! Coś czuję, że te roladki będą u mnie obiadowym hitem! Mam nadzieję, że u Was także. :)  Roladki: 500 g mięsa wołowo-wieprzowego 1 średnia

Cooking Monster
Quiche Lorraine 136

ciasta francuskiego (tym samym jest to szybka propozycja na obiad dla czteroosobowej rodziny). Na całym świecie znane jest połączenie gęstej, lekko kwaśnej śmietany (o dużej zawartości tłuszczu) i aromatycznego boczku. Ta kompozycja składników po raz kolejny udowadnia, że mniej znaczy więcej. Do przygotowania quiche lorraine (starczy dla 4 osób) potrzebujemy: ciasto: – 175g mąki pszennej – 100 g masła, pokrojonego(...)kawałki – 1 żółtko farsz: – 200g wędzonego boczku – 50g sera Gruyere lub innego – 200ml creme fraiche (1 kubeczek) – 3 jajka, dobrze ubite – szczypta mielonej gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować ciasto – zagnieść z podanych składników. Należy pamiętać o tym iż kruche ciasto musi na ok 30 minut znaleźć się w lodówce

Szybko Tanio Smacznie
Przekąska na Halloween - kotleciki mumie 256

Straaaasznie dobra przekąska na Halloween! Kotlety mielone zawinięte w boczku :) Składniki:  ( na 24 szt. o średnicy orzecha wloskiego ) 300 g mięsa drobiowego mielonego jajko kilka gałązek natki pietruszki średnia cebula 5 łyżek bułki tartej pieprz do smaku ok 12 czarnych oliwek ok 8 plasterków wędzonego boczku keczup wykałaczki Wykonanie: 1. Cebulę bardzo drobno posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju(...)Schłodzić 15 min w lodówce. 3. Piekarnik rozgrzać do 200°C. 4. Uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 5. Oliwki pokroić w plasterki. 6. Każdy plaster boczku podzielić na trzy podłużne części. 7. W każdy kotlecik delikatnie wcisnąć dwa plasterki oliwek i owinąć plastrem boczku. Boczek powinien nachodzić na oliwkowe oczy. Wbić wykałaczkę. 8. Mumie ułożyć na papierze

Atlas Smaków
Makaron z boczkiem, kurkami i serem gorgonzola 288

Składniki: 300 g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste Lubella); 3 cebule szalotki; 125g wędzonego boczku; 100 g sera gorgonzola; 100 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki); Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć i pokroić. Cebulki szalotki(...)olej wrzucić pokrojone szalotki i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kurki i razem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec na patelnię wlać śmietankę z pokruszoną gorgonzolą, wymieszać i podsmażać, aż ser się całkowicie rozpuści. W przypadku, gdyby sos zrobił się zbyt

Gospodyni Miejska
Kiełbasa małopolsko - podlaska J&W podsuszana 245

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno(...)całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe.Do podsuszania polecam jelito grube 32 WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.