się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet, tadam! Składniki: 95 dag karkówki wieprzowej 1,35 kg udek z kurczaka 65 dag chudego boczku 35 dag wątróbki z kurczaka 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżka oleju 1 cebula 3 małe liście laurowe 5 kuleczek ziela(...)angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek bulwy selera suszona żurawina suszone śliwki kalifornijskie tłuszcz do wysmarowania foremek Wykonanie: Karkówkę i boczek opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w większe kawałki. Boczek wrzuciłam do rozgrzanego suchego rondla, a kiedy wytopiło się z nieco troszkę tłuszczu, dodałam karkówkę i chwilę podsmażałam, a następnie podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Udka
Kuchenne zapiski Edytydopiero była uczta! Zawijana w boczek pieczona polędwiczka w sobie serowym, glazurowane w miodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej stosował(...)kiełbasach, wędlinach, itp. A także zrobimy zakupy gdybyśmy zapragnęli sami przygotować jakieś kiełbasy/wędliny w domu. Tam jest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia) 1 duża cebula
Marder&Marder Manufacturetylko w samych skarpetkach. Niby można, prawda? Ale jednak jakiś niesmak u cycastej blondynki może pozostać. Wśród Włochów trwa jedynie spór: całe jajka czy tylko żółtka? I ewentualnie jaki boczek? My użyliśmy boczek jak najmniej tłusty i same żółtka. Tak uważa większość Włochów. Zatem przechodząc do konkretów, bo już nieco pewnie was zanudziłem, przechodzimy do sedna. Wstawiamy makaron. A następnie(...)pecorino romano (wtedy możemy zrezygnować z soli). Powstanie nam krem, który rozprowadzamy niewielką ilością wody, w której gotuje się spaghetti. Tyle wody, żeby całość miała konsystencję jogurtu pitnego. Teraz boczek: jeżeli tłusty to podsmażamy bez oliwy, jeżeli chudy to na odrobinie oliwy . Surowy, wędzony, nevermind... Kroimy w kosteczkę i długo smażymy, aż będzie chrupiący. Odcedzamy makaron i przekładamy
Marder&Marder Manufacturejeść zdrowiej i smaczniej. Bo jeśli zaglądacie na blogi kulinarne to znaczy, że lubicie jeść zdrowo i smacznie. 1200 g obskubanego od kości mięsa z rosołu 250 g surowego boczku (lub podgardla) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 bułka (najlepiej sucha) 5 łyżek bułki tartej 1 jajko ok. 230 ml wody po gotowaniu boczku 55 g przyprawy "Pasztet domowy(...)Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa (sitko ok. 3 mm). Do zmielonej masy dodajemy odsączoną z wody bułkę, bułkę tartą, przyprawy od Dobrej Kiełbasy i wodę po gotowaniu boczku. Wodę dodajemy ostrożnie
Marder&Marder Manufactureniedzielę właśnie. Ostatnio uraczyliśmy was niesamowitym burgerem z serem pleśniowym ( KLIK ), teraz zaś pora na prawdziwą bombę atomową: 300 g soczystej wołowiny, ocean majonezu i dwa plastry aromatycznego boczku. Lekko pikantne, mocno sycące. Uczta, którą wasz żołądek będzie wspominał do obiadu następnego dnia. A wasze zapchane cholesterolem serce nie wybaczy wam tego nigdy. Ale cóż z tego, ten smak jest(...)tego warty! Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) mielony antrykot (3x100 g na osobę) ser comté (po 3 plasterki na osobę) cienkie plastry surowego boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli Tabasco keczup ( KLIK ) majonez ( KLIK ) sól, pieprz I teraz kilka prostych kroków, które musimy spełnić żeby za 15 minut cieszyć się pysznymi burgerami: Rozgrzewamy piekarnik z funkcją
Marder&Marder ManufactureWprawdzie nie często je przygotowuję ze względu na wysoką kaloryczność dania, ale od czasu do czasu jak mam ochotę na coś "konkretniejszego" pozwalam sobie na ten mały luksus :) Ziemniaki, boczek, cebula i czosnek - składniki, które niemal każdy znajdzie w swojej kuchni. A samo danie jest na tyle banalnie proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi :) Składniki: ziemniaki(...)sztuk cebula - 2 sztuki czosnek - 2 ząbki boczek wędzony - 2-3 plastry pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy z łupin i kroimy na grubsze plastry lub w grubszą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się lekko chrupiący. Cebulę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do boczku. Czosnek
My simple kitchenopuszczaj mnie. Nie opuszczaj mnie" Autor tekstu: Jaques Brel, tłum. Wojciech Młynarski reszta bez komentarza... PASZTET oddaje stan mojego samopoczucia. Zmielona 3 krotnie…. Składniki 300 g boczku surowego ok. 8 plastrów boczku wędzonego 500 g podgardla 300 g wątroby wieprzowej 2 duże cebule 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren owoców jałowca 1/2 bułki(...)masła gałązka rozmarynu 3 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz 200 g boczku 2 łyżki bułki tartej Każde z trzech mięs kroimy w kostkę. Następnie kroimy na mniejsze części obrane cebule i podsmażamy na maśle. Pokrojoną wątrobę odkładamy na bok. Boczek i podgardle podsmażamy. Dodajemy podsmażoną cebulę, sól, pieprz, ząbki czosnku i resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości
Bon Appetit Małgorzatywyzwanie, na obiadu ugotowanie? Nie, nie i jeszcze raz nie, jeśli tylko się chce, bo można bardzo szybko makaronowe danie przygotować, a resztę czasu na odpoczynek zachować. Jeśli boczek podsmażycie, oliwki, czosnek dołożycie, z makaronem zmieszacie, serek śródziemnomorski dodacie, całość doprawicie, oliwą truflową skropicie, to najprostsze danie, smakiem w pamięci Wam zostanie. Składniki: 150 g makaronu pappardelle, 150 g surowego(...)najchudszego boczku, 1 główka czosnku, 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, całe oliwki czarne, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, oliwa truflowa, świeże oregano. Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec dodajemy pojedyncze ząbki czosnku, smażymy na złoty kolor
Moniki SmakołykiBoczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo(...)mielony łyżka mąki łyżka masła Wykonanie: Boczek myjemy, kroimy w grubsze plastry posypujemy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy przyprawiony boczek podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy, pokruszone suszone grzyby. Wlewamy szklankę wody dusimy na wolnym ogniu przez 20 min. Robimy zasmażkę na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę
kgwjanczewokonsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki(...)kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego wędzonego 2 zakwasy na żur 2 średnie cebule 2-3 grzyby suszone chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, sól, majeranek Przepis na żur Do garnka wkładamy 1-1,5 kg białej surowej kiełbasy, zalewamy wodą (ok. 2-2,5 litra) i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy kiełbasa się „zetnie” nakłuwamy ją podczas
Kulinarna Patilogiawarto wracać do takich dań i smaków... Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego 200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo(...)następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem podajemy z kapustą zasmażaną Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie, gotujemy około 1 godz
kgwjanczewoSzybkie, zdrowe i pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut :) Szparagi w boczku będą również wyśmienitą przystawką bądź szybką przekąską :) Wspaniale smakują również przyrządzone na grillu. Składniki: (na 1- 2 porcje) szparagi zielone- po 4-5 sztuk na osobę. Ja użyłam 4 sztuk plastry boczku- po 1 plaster na 1 szparag zielony; użyłam 4 plastry na 4 sztuki szparagów Sos holenderski(...)przepisu poniżej: (po przepis kliknij w banerek) Przygotowanie: 1. Szparagi umyć i osuszyć 2. Zawijać boczek naokoło szparagów po linii skosu, tak by całe szparagi były owinięte boczkiem Piec: W temperaturze 180-200 stopni przez 15-25 minut, w połowie pieczenia przewracamy szparagi na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podajemy na ciepło z sosem holenderskim. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinySkładniki: 12 suszonych śliwek 3-4 bardzo cienkie plasterki boczku 12 wykałaczek Przygotowanie: 1. Plasterek boczku podzielić na około 4 części. 2. W każdą część zawijać jedną suszoną śliwkę i przebić ją wykałaczką w szerz tak by boczek się nie rozszedł. a śliwka została schowana w środku. Piec: w temperaturze 180-200 stopni, około 15-35 minut do momentu(...)boczek z obu stron będzie upieczony. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podawać na ciepło jako przystawkę. Smacznego:) Propozycja podania z sosem holenderskim Zobacz także
KreatywnePinyefekt też będzie zadowalający. Przygotowanie wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu(...)sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, by namiękły (potrwa to co najmniej 30 minut). W żeliwnym garnku rozgrzać masło z oliwą i wytopić na nich pokrojony w kostkę boczek. Zrumienione skwarki wyjąć i zostawić na później. Wołowinę umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę - o boku mniej więcej 5x5 cm. Osuszenie mięsa jest konieczne, by ładnie
W SMAKDziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)English Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem (6 porcji) Składniki: 2-3 plasterki boczku, pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona kostkę 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane
karmelowy