Składniki: 12 suszonych śliwek 3-4 bardzo cienkie plasterki boczku 12 wykałaczek Przygotowanie: 1. Plasterek boczku podzielić na około 4 części. 2. W każdą część zawijać jedną suszoną śliwkę i przebić ją wykałaczką w szerz tak by boczek się nie rozszedł. a śliwka została schowana w środku. Piec: w temperaturze 180-200 stopni, około 15-35 minut do momentu(...)boczek z obu stron będzie upieczony. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podawać na ciepło jako przystawkę. Smacznego:) Propozycja podania z sosem holenderskim Zobacz także
KreatywnePinyefekt też będzie zadowalający. Przygotowanie wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu(...)sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, by namiękły (potrwa to co najmniej 30 minut). W żeliwnym garnku rozgrzać masło z oliwą i wytopić na nich pokrojony w kostkę boczek. Zrumienione skwarki wyjąć i zostawić na później. Wołowinę umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę - o boku mniej więcej 5x5 cm. Osuszenie mięsa jest konieczne, by ładnie
W SMAKDziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)English Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem (6 porcji) Składniki: 2-3 plasterki boczku, pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona kostkę 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane
karmelowyzupełnie nie planowo , planu ani pomysłu na obiad nie miałam wcale, a jeść trzeba i rodzinkę nakarmić :) Po otworzeniu lodówki okazało się,że jest w niej i kiełbasa i boczek a nawet pieczarki i papryka :) W pierwszej chwili pomyślałam o ziemniakach, ale za dużo czasu zajmuje ich obieranie, więc padło na makaron. I dobrze się stało bo wyszła bardzo smaczna(...)zapiekanka, świetna i na obiad i na kolację. Polecam :) Składniki ( dla 3-4 osób ) - 30 dkg makaronu ja miałam świderki - 30 dkg pieczarek - 20 dkg cienkiej kiełbasy - 10 dkg boczku ( wędzony lub parzony ) - 1 papryka czerwona - 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka - 2 jajka - 15-20 dkg sera żółtego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona Wykonanie Makaron gotuję
Kuchnia z widokiem na ogródNadziewane pieczarki jak z Pizza Hut... Kapelusze świeżych pieczarek. Pysznie nadziane mozzarellą. Z plastrem chrupiącego boczku na wierzchu. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Idealny dodatek do obiadu lub przystawka na imprezę. Polecam! Składniki: 12 dużych pieczarek (łączna waga około 500 g); 75 g startej mozzarelli; 4 plastry wędzonego boczku; 1/4 pęczka szczypiorku. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć(...)oddzielić nóżki od kapeluszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić. Przygotować farsz. Nóżki pieczarek bardzo drobno posiekać. Dodać startą mozzarellę. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać kapelusze pieczarek. Każdy plaster boczku podzielić na 3 kawałki. Na każdej nadzianej pieczarce układać kawałek boczku. Tak przygotowane pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym/na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna
Gospodyni MiejskaDzisiaj publikuję kolejny przepis z cyklu szpinakowy zawrót głowy ;) Tym razem przedstawiam przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem. Przepis otrzymałam od mojej teściowej, wypróbowałam i polecam! Sałatka idealnie pasuje na obiad lub kolację- jest bardzo syta. Sałatka ze szpinakiem i boczkiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku, 0,5 kg boczku, garść pestek słonecznika, garść pestek dyni, 200 g makaronu(...)wieloziarnistego, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz. Wykonanie: Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Przygotowujemy sos winegret: 1/2 szklanki oleju, łyżeczkę oliwy, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
paapilotkaaminut. Sprawdźcie sami. Składniki (na 6-7 osób): 4 żółtka 200-250 ml śmietany 30 % (rzadkiej) 20-30 dag tartego sera żółtego (dobrze topliwego) 1 opakowanie cienko krojonego boczku wędzonego (100-150 gram) 1 opakowanie ulubionego makaronu (u nas świderki) 1-2 cebule sól, świeżo mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości(...)dente). W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i przyrumieniamy. Starty ser żółty mieszamy z żółtkami i śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron uzyska odpowiednią miękkość odlewamy wodę i pozostawiamy w garnku na małym gazie. Mieszamy z podsmażoną cebulką i boczkiem, a następnie zalewamy serem z jajkami i śmietaną. Pozostawiamy
Kuchnia po mojemuZupa fasolowa na wędzonce... Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. O aromacie i posmaku wędzonego boczku. Z dodatkiem białej, drobnej fasoli i jarzyn. Przyprawiona majerankiem i tymiankiem. Pyszna, domowa kuchnia! Składniki: 300 g drobnej, białej fasoli; 400 g chudego, wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia pietruszka; 5 średnich ziemniaków(...)łyżka tymianku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę zalać zimną wodą (woda powinna sięgać kilka centymetrów ponad fasolkę) i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzić. Boczek umyć, oszuszyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć
Gospodyni Miejskaświęta Wielkiej Nocy, ale ja robiłam ją pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. Składniki: ½ dużego selera 2 korzenie pietruszki 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 małe ziemniaki 1 por 2 litry wody 200 ml śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu(...)ziarna ziela angielskiego 200 g chrzanu w słoiczku Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut. Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania zupy. Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut
Mama Gotujezakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 1,5 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 1-2 cebule 500 g ziemniaków 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz 3 łyżki śmietany 1-2 łyżki(...)chrzanu tłuszcz do smażenia 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić
Mama GotujePierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g ziemniaków 50 g kaszy gryczanej 150 g boczku 2 cebule sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką(...)Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Kasze ugotować na sypko. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż cebula i boczek będą miękkie. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę
Mama GotujeTaka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące(...)zmielić razem z serem. Boczek bardzo drobno pokroić i stopić na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką. Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi
MarciochaKucharzychwilę na spokojną rozmowę. Bez dwóch zdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami(...)ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku kozi ser biały sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu, aby wytopił się tłuszcz. Można dodać odrobinę oleju
Kulinarne Inspiracjecodzienna z uwagi na pracochłonny i niezbyt przyjemny proces obierania fasoli jednak mimo to raz na jakiś czas ją robię. Do wersji wege używam oleju kokosowego a wersję z boczkiem bez (wytapiam boczek ewentualnie spryskując minimalnie patelnię zwykłym olejem). Może dla wegetarian będzie to trochę świętokradztwo (bo to jedna z past z podstawowego kanionu wege) ale ja najbardziej lubię wersję(...)boczkiem i cebulką (kanapkę koniecznie ozdabiamy ogóreczkiem kiszonym :)). Z tego co pamiętam nazwa pasty wzięła się od podobieństwa wizualnego właśnie do smalcu, zmielonej fasoli biały jaś. Zapraszam do spróbowania. Skład: - fasola biały jaś szklanka lub więcej. - 200 g boczku opcjonalnie - mała cebula - pieprz -sól Wykonanie: Fasolę moczymy na noc a rano gotujemy standardowo do miękkości. Kiedy wszystko przestygnie obieramy
Lubczyk i Waniliachoć lekko i dietetycznie w tym daniu nie będzie, dodajcie też szpinak. Spaghetti zyska niebywały kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu(...)opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie. W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus. Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany
kolorowotorcikowo