boczek - 14002 przepisów (strona:146/934)

Kluski śląskie z mięsem wołowym 76

Przepis na mięciutkie kluski śląskie nadziewane farszem z mięsem wołowym, boczkiem wędzonym, cebulą, musztardą i ogórkiem. To pomysł na kluski śląskie z wołowiną, ale uzupełnione składnikami jak na tradycyjną roladę śląską. Idealne, sprężyste kluski z dwuskładnikowego ciasta, które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować(...)Zapraszamy na przepis! Kluski śląskie z mięsem wołowym Składniki: Kluski: ziemniaki: 1 kg mąka ziemniaczana: 250 g płaska łyżeczka soli olej: 2 łyżki Farsz: mięso wołowe mielone: 400 g boczek wędzony: 150 g cebula: 1 szt. ogórek kiszony: 2 szt. musztarda do smaku czosnek: 2 – 3 ząbki majeranek: 1 łyżka Przepis na kluski śląskie z mięsem wołowym Przygotowanie Kluski

Kuchnia Na Wypasie
Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym 66

chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku Sos chrzanowy: 1 łyżka masła(...)łyżeczki cukru Przygotowanie: Marynata: Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Schab ubić na cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą

KuchniaWeDwoje.pl
Wielkanocne uszka z farszem z białej kiełbasy i sos chrzanowy. Ale pyszne zaskoczenie! PRZPEPIS 104

jest nieprawdopodobnie dobre! Przepis na uszka z białą kiełbasą Składniki: porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu , 500 gramów surowej białej kiełbasy, 2 duże cebule, 200 gramów wędzonego boczku, szklanka mleka, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól, pieprz, olej. Jak zrobić uszka z białą kiełbasą? Z kiełbasy zdejmij osłonkę, przełóż do miski. 1 cebulę drobno posiekaj(...)wyrób przy pomocy dłoni. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i zasmaż, następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką zagotuj, sos zgęstnieje. Dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem. Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, a gdy puści tłuszcz, dodaj drugą drobno posiekaną cebulę i zrumień – jeśli boczek nie jest mocno tłusty, użyj odrobiny oleju. Ciasto

Kulinarna Polska
Sałatka Cezara z kurczakiem i boczkiem 90

Sałatka Cezara z grillowanym kurczakiem i boczkiem 🥗 czyli moja ulubiona wariacja tej sałatki. Jej podstawa to sałata rzymska, parmezan i grzanki, a także najważniejszy gracz w sałatce czyli sos Cezara. Jego ważnym składnikiem jest Worcestershire - warto go kupić i mieć w domu, ale jeżeli wiecie, że będzie Wam po prostu zalegał w domu to na końcu przepisu dałam Wam "przepis(...)podróbę 😂 Składniki na 3-4 porcje (ja się jedną najadłam, a to serio się rzadko zdarza): 2 małe główki sałaty rzymskiej 1 duża pierś z kurczaka 100-150 g boczku 1 ciabatta lub półbagietka 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka oliwy Sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu (jak chcecie możecie użyć light) 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny

Czarnawisienka
Muffiny jajeczne – przepis na śniadanie 83

Muffiny jajeczne to prosty przepis na pyszne i sycące śniadanie, które powstało z resztek zalegających w lodówce, czyli z kilku ziemniaków niezjedzonych na obiad, znalazło się także po kawałku boczku i szynki oraz oliwki i groszek. Jest to świetny pomysł na sprzątnięcie lodówki z resztek wędlin, można też do muffinek dodać paprykę, suszone pomidory, pieczarki, szczypiorek czy inne ulubione dodatki(...)sztuk): 4 jajka 1/4 szklanki mleka łyżeczka mąki pszennej 3-4 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) średniej wielkości cebula około 150 g pieczonego schabu około 100 g boczku wędzonego pół szklanki groszku mrożonego 2 garście oliwek zielonych 200 g sera żółtego sól, pieprz, czosnek suszony, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka ostra   Przygotowanie Ziemniaki kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Śniadanie na wypasie 86

Przepisy na diecie Ketogenicznej Idealne połączenie tego co tygryski lubią najbardziej: jajek, boczku i kiełbasek Składniki: 2 kiełbaski frankfurterki 2 jajka szpinak baby (lub mrożony – jeśli mrożony zalejmy go wcześniej wrzątkiem i odsączmy) kilka pieczarek (opcjonalnie lub inne grzybki) łyżka masła 2 plasterki boczku (u mnie wędzony) Jak zrobić: Na patelnię wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści(...)rozgrzane masło wrzucamy bekon, kiełbaski i pieczarki (kiełbaski można wcześniej ponacinać tak jak na grilla) Po podpieczeniu i spaleniu boczku wyjmujemy z patelni na talerz boczek, kiełbaski oraz pieczarki.. Teraz wbijamy jajka, i szpinak, przykrywamy przykrywka wszystko i czekamy do momentu ścięcia się białka w jajkach, żółtko niech będzie płynne, chyba że lubicie bardziej ścięte to trzeba będzie troszeczkę

Keto Meto Przepisy
Przepis na bigos domowy. Prosto i pysznie na co dzień 87

dlatego ta wersja dobrze sprawdza się na co dzień. W odróżnieniu od tradycyjnego bigosu “Pan Tadeusz” , który gotowaliśmy dla was wcześniej, w tej wersji przeważa kiełbasa i boczek wędzony, a mniej jest mięsa. Składniki są pokrojone drobno. Pojawia się śliwa suszona, nie wędzona, która jest słodsza. Wśród składników znalazł się też koncentrat pomidorowy, którego nie ma w przepisie(...)było. Od tej pory będziemy robić zarówno jeden, jak i drugi, bo choć inne, są równie pyszne. Przepis na bigos domowy Składniki: 800 gramów kapusty kiszonej, 300 gramów boczku wędzonego, 3 kiełbasy śląskie, 400 gramów mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka), 3 cebule, garść śliwek suszonych, 20 gramów grzybów suszonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, opakowanie papryki słodkiej mielonej (20g), majeranek, ziele

Kulinarna Polska
Gulasz z kiszonej kapusty 88

Gulasz z kiszonej kapusty, boczku, ziemniaków i Chorizo czyli Zuurkoolstamppot Gulasz z kiszonej kapusty, chociaż zdaje sobie sprawę, że nazwa Gulasz to lekkie nadużycie, ale szukając odpowiedniego słowa do nazwy Holenderskiej – Zuurkoolstamppot – wszędzie natykałem się na – Gulasz -. Więc niech tak zostanie. Gulasz z kiszonej kapusty to kolejna odmiana Stamppot , które jest bez wątpienia najbardziej popularną potrawą(...)przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ 30-45 minut 🇳🇱 – Holandia Co potrzebujesz by zrobić Zuurkoolstamppot 750 g ziemniaków 1 kg kiszonej kapusta 5 liści laurowych 300 g boczku w kostkach 250 g chorizo 50 g masła Sól Pieprz świeżo zmielony Olej rośliny Jak zrobić Gulasz z kiszonej kapusty Kapustę możesz ugotować wcześniej, we wrzątku osolonej wody z dodatkiem

RafalCook
Krokiety ruskie. Kto jeszcze nie próbował, będzie zaskoczony, jakie są pyszne 361

Składniki na naleśniki: szklanka mąki pszennej, niepełna szklanka mleka (4/5), tyle samo wody, 2 jajka, 2 łyżki oleju, ćwierć łyżeczki soli. Pozostałe składniki: około kilograma ziemniaków, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 500 gramów twarogu półtłustego, sól, pieprz, bułka tarta i jajka do panierowania, olej. Z podanych składników wykonasz około 10 obficie wypełnionych farszem krokietów. Jak zrobić krokiety ruskie? Naleśniki(...)obierz i ugotuj w osolonej wodzie, utłucz na gładkie purée, od razu dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj – pod wpływem temperatury ser się trochę rozpuści, nadając farszowi właściwą konsystencję. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na patelni (jeśli jest dość chudy, dodaj trochę oleju), dodaj drobno posiekaną cebulę i wszystko lekko zrumień. Boczek z cebulą dodaj do ziemniaków, wymieszaj. Na każdy

Kulinarna Polska
Rolowany boczek pieczony 106

Dziś polecam Wam rolowany boczek pieczony do chleba zamiast sklepowej wędliny. Udało mi się kupić ładny kawałek boczku, co prawda był ze skórą ale to nie problem. Boczek marynowałam 24 godziny a do marynaty dodałam sos od Ostre Dzieje . Kupicie tam nie tylko ten ale i inne fajnie skomponowane sosy. Sos ten jest na bazie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego(...)trzeba dozować delikatnie bo jest mega ostry a wiadomo nie każdy lubi takie ostrości. W małej ilości fajnie podkręca smak potrawy więc warto go mieć w swojej kuchni. Rolowany boczek pieczony

Ewa w kuchni
Bogracz 90

garnka, dodaj warzywa gotuj przez około pół godziny i gotowe. Przepis na bogracz Składniki na bogracz 800 g wołowego mięsa gulaszowego – kawałki o boku ok. 3cm 150 g boczku 4 duże ząbki czosnku 2 duże papryki 1 puszka pomidorów 100 g przecieru pomidorowego 400 g ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżka(...)miodu duża szczypta soli olej do smażenia Jak zrobić bogracz W dużym garnku podsmaż boczek pokrojony w cienkie paseczki. Poczekaj aż się ładnie zrumieni i wytopi się z niego większość tłuszczu. Następnie dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli i zrumieni. Wówczas dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 30 sekundach wyjmij

okolicepalnika.pl
Pasztet z królika 131

pasztet z królika w wersji bezglutenowej . Normalnie do pasztetu dodałabym namoczoną bułkę kajzerkę, postanowiłam jednak zastąpić ją płatkami kukurydzianymi, które nie zawierają glutenu. Do mięsa z królika dodałam także boczek, gdyż mięso królika nie ma zbyt wiele tłuszczu. Robiąc pasztet wyłącznie z mięsa królika taki pasztet byłby bardzo suchy i rozpadałby się w trakcie krojenia. Lekko ziołowego i aromatycznego smaku(...)MeCooks Kremowy pasztet z królika Składniki na pasztet z królika. 70 dkg ugotowanego mięsa z królika 200 ml bulionu z królika (w którym gotowało się mięso) 20 dkg surowego boczku 1 i 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu pęczek świeżej natki pietruszki (3 gr) 2 duże jajka 4 dkg płatków kukurydzianych 4 dkg suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

MeCooks
Fasolka po bretońsku w 30 minut 113

Bardzo szybki przepis dzięki fasoli konserwowej i krojonym pomidorom z puszki. W niecałe 30 minut możemy ugotować rewelacyjną fasolkę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy i boczku wędzonego. Czas przygotowania:    30 minut Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 720g fasoli białej konserwowej wraz z zalewą (3 puszki) 500 g kiełbasy(...)boczku wędzonego 3 ząbki czosnku 3 średnie cebule 800 g pomidorów krojonych (2 puszki) 200 ml passaty pomidorowej 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 3 łyżeczki majeranku szczypta pieprzu 1. Fasolę wlewamy wraz z zalewą do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy. 2. Na suchej patelni podsmażamy boczek i dodajemy do fasoli. Na tłuszczu po boczku

karolgotuje
4 pomysły na nietypowe kanapki 65

chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną kolendrą oraz solą i pieprzem. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy guacamole i dekorujemy kolendrą oraz kiełkami. Smacznego! 2. KANAPKI Z POMIDOREM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM – surowy boczek w plastrach – pomidor – ricotta – szczypiorek – kiełki Plastry boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy do momentu, aż staną się chrupiące. Chleb(...)smarujemy ricottą, następnie nakładamy plaster pomidora, plastry boczku, dekorujemy szczypiorkiem oraz kiełkami. Smacznego! 3. KANAPKI Z TATAREM Z ŁOSOSIA – 200g surowego, świeżego filetu z łososia – 1-2 ogórki konserwowe – 1 szalotka – ½ łyżki oliwy (opcjonalnie) – sok z ¼ limonki lub ⅓ cytryny – sól, pieprz, (ewentualnie Maggi) – ricotta – kiełki Łososia bez skóry drobno siekamy lub ścieramy zmrożonego na tarce o dużych oczkach. Szalotkę

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania