wątróbka zawijana boczkiem z grilla składniki na osiem szaszłyków 600 g wątróbki drobiowej 300 g wędzonego boczku sól, pieprz dodatkowo szpatułki do szaszłyków sposób przygotowania Wątróbki myjemy, czyścimy z błon, i z każdej wykrajamy foremny, spory kawałek ( udało mi się z jednej zakupionej wątróbki, po oczyszczeniu uzyskać jedną porcje), lekko go solimy i pieprzymy a następnie odstawiamy do lodówki(...)minut. W tym czasie kroimy boczek, w długie, cienkie plastry ( musimy mieć tyle samo plastrów boczku, co porcji wątróbki). Wyjmujemy wątróbkę z lodówki, każdy kawałek zawijamy w plaster boczku a następnie nadziewamy na szaszłykową szpatułkę ( po trzy porcje na jednym patyczku) tak przygotowane wątróbki układamy na rozgrzanego grilla i opiekamy z każdej strony
Miód i pieprzKolejna propozycja na grilla. Tym razem szaszłyki wieprzowe z łopatki, boczku i cebulki. Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie. Składniki: pół kilo łopatki 25 dag boczku surowego wędzonego 6 cebul opakowanie przyprawy "marynata pikantna" do mięs i drobiu firmy Kamis pół opakowania przyprawy "grill karkówka" firmy Kamis olej Wykonanie(...)miseczki wsypujemy obie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna. Łopatkę myjemy, kroimy na kostkę grubości 1 cm . Boczek kroimy na kawałki o grubości 0,5 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości 0,5 cm. Boczek i łopatkę wkładamy do dużego pojemnika i polewamy prawie całą marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso
Smak mojego domuzaraz po ugotowaniu, inni przed samym jedzeniem, a jeszcze inni (mniej wrażliwi) wcinają z łuskami :)) Ja wyłuskałam tym razem bób, i dopiero wtedy połączyłam go na patelni z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Pracy trochę przy tym było, ale nie widziałam sensu mieszać moich dodatków z bobem, po czym pozbywać się boczku i cebulki (czyli tego co najlepsze) wraz z łupiną(...)Składniki: ok 350 g bobu kilka plasterków chudego boczku (u mnie wędzonka) 2 małe ząbki czosnku 1 cebula świeży koperek olej kujawski z bazylią Wykonanie: Bób płuczemy. Wodę w garnku, solimy, dodajemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy bób i gotujemy ok. 10-12 minut licząc od zagotowania (bez przykrycia
Walijskie Pichcenieszalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin(...)Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy bulionu lub przegotowanej wody. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na rumiano ugotowane prawdziwki – przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony boczek – również przekładamy do miseczki. Plasterki szynki prosciutto przekrajamy wzdłuż na połówki. Na każdą połówkę kładziemy po suszonej śliwce – zawijamy. Smażymy na rumiano na tłuszczu wytopionym z boczku (po usmażeniu tłuszcz
mojewypiekiinietylkoDziś na blogu pojawia się idealna zupa na lato, czyli pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem i grzankami. Nie jest to taki typowy chłodnik jaki jesteśmy przyzwyczajeni jeść, ale mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu. Do jego przygotowania najlepiej użyć mięsistych dojrzałych pomidorów. Ja użyłam malinowych, ale mogą być też te podłużne. W ostateczności zupę można przygotować na bazie dobrej(...)passaty. Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem i grzankami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1000 g dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) 3 łyżki serka śmietankowego 1 łyżeczka soli morskiej pieprz 4 plasterki boczku 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta chili listki bazylii Wykonanie: Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem
Kulinarne przygody GatitySezon na bób mamy w pełni i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was propozycję włoskiego risotto z dodatkiem właśnie bobu i wędzonego boczku Składniki: - 150 g ryżu arborio - 2 szklanki wywaru warzywnego - 250 g wędzonego boczku - 500 g bobu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki Porcja na 2 osoby Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę w piórka(...)cebulka lekko się zeszkli to dodajemy posiekany czosnek. Cebulkę z czosnkiem smażymy aż nam się zrumieni. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki i dobrze podsmażamy. W międzyczasie czasie do rondelka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy ryż. Gdy ryż nam „wypije” bulion to dolewamy kolejną szklankę, mieszamy i przelewamy do boczku i razem dusimy pod przykryciem
Kuchenne Wariacjewody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę(...)tarty: Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek. Zrumieniony boczek przekładamy do warzyw i dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprze. Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę (1/2 porcji), śmietanę
kulinarnyJaNasze ulubione mięsko do kanapek. Smak i zapach nie ma sobie równych. Składniki: -ok. 2 kg boczku ( w jednym kawałku ) -solanka ( jak do mięs pieczonych ) -słodka papryka Ok. dwa dni przed pieczeniem boczek umieszczamy w solance, wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy. Po dwóch dniach wyjmujemy z solanki, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Boczek(...)minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 30 minut. Ponownie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 40 minut. Wyłączamy temperaturę a boczek pozostawiamy w piekarniku na kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i z naczynia, studzimy i po ok. 2 godzinach zdejmujemy sznurki a boczek wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wtedy możemy już
Maminek kulinarnyDziś przedstawiam Wam propozycję, jedną z moich ulubionych, które ubóstwiam za jej prostotę i fantastyczny smak- makaron z zielonymi szparagami i podsmażonym, wędzonym boczkiem. Danie, które przygotujecie na czas gotowania się makaronu i szparagów, jednocześnie, czyli ekspresowo! A w razie braku boczku przygotujcie na szynce szwarcwaldzkiej, jednak wtedy radzę ograniczyć dodatek soli, gdyż szynka sama w sobie jest bardzo(...)słona. Zgłodnieliście? To do dzieła, póki jeszcze sezon na szparagi trwa! :))) * makaron- około 150 g * szparagi zielone- 8 sztuk * boczek wędzony w plastrach- 150 g * cebula- 1 szt. duża * sól, pieprz i szczypta papryczki chili- do smaku Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z poszatkowaną cebulą i podsmażyć. W tym samym czasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem
Kraina Miodem Płynącasię z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet, tadam! Składniki: 95 dag karkówki wieprzowej 1,35 kg udek z kurczaka 65 dag chudego boczku 35 dag wątróbki z kurczaka 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżka oleju 1 cebula 3 małe liście laurowe 5 kuleczek ziela(...)angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek bulwy selera suszona żurawina suszone śliwki kalifornijskie tłuszcz do wysmarowania foremek Wykonanie: Karkówkę i boczek opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w większe kawałki. Boczek wrzuciłam do rozgrzanego suchego rondla, a kiedy wytopiło się z nieco troszkę tłuszczu, dodałam karkówkę i chwilę podsmażałam, a następnie podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Udka
Kuchenne zapiski Edytydopiero była uczta! Zawijana w boczek pieczona polędwiczka w sobie serowym, glazurowane w miodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej stosował(...)kiełbasach, wędlinach, itp. A także zrobimy zakupy gdybyśmy zapragnęli sami przygotować jakieś kiełbasy/wędliny w domu. Tam jest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia) 1 duża cebula
Marder&Marder Manufacturetylko w samych skarpetkach. Niby można, prawda? Ale jednak jakiś niesmak u cycastej blondynki może pozostać. Wśród Włochów trwa jedynie spór: całe jajka czy tylko żółtka? I ewentualnie jaki boczek? My użyliśmy boczek jak najmniej tłusty i same żółtka. Tak uważa większość Włochów. Zatem przechodząc do konkretów, bo już nieco pewnie was zanudziłem, przechodzimy do sedna. Wstawiamy makaron. A następnie(...)pecorino romano (wtedy możemy zrezygnować z soli). Powstanie nam krem, który rozprowadzamy niewielką ilością wody, w której gotuje się spaghetti. Tyle wody, żeby całość miała konsystencję jogurtu pitnego. Teraz boczek: jeżeli tłusty to podsmażamy bez oliwy, jeżeli chudy to na odrobinie oliwy . Surowy, wędzony, nevermind... Kroimy w kosteczkę i długo smażymy, aż będzie chrupiący. Odcedzamy makaron i przekładamy
Marder&Marder Manufacturejeść zdrowiej i smaczniej. Bo jeśli zaglądacie na blogi kulinarne to znaczy, że lubicie jeść zdrowo i smacznie. 1200 g obskubanego od kości mięsa z rosołu 250 g surowego boczku (lub podgardla) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 bułka (najlepiej sucha) 5 łyżek bułki tartej 1 jajko ok. 230 ml wody po gotowaniu boczku 55 g przyprawy "Pasztet domowy(...)Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa (sitko ok. 3 mm). Do zmielonej masy dodajemy odsączoną z wody bułkę, bułkę tartą, przyprawy od Dobrej Kiełbasy i wodę po gotowaniu boczku. Wodę dodajemy ostrożnie
Marder&Marder Manufactureniedzielę właśnie. Ostatnio uraczyliśmy was niesamowitym burgerem z serem pleśniowym ( KLIK ), teraz zaś pora na prawdziwą bombę atomową: 300 g soczystej wołowiny, ocean majonezu i dwa plastry aromatycznego boczku. Lekko pikantne, mocno sycące. Uczta, którą wasz żołądek będzie wspominał do obiadu następnego dnia. A wasze zapchane cholesterolem serce nie wybaczy wam tego nigdy. Ale cóż z tego, ten smak jest(...)tego warty! Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) mielony antrykot (3x100 g na osobę) ser comté (po 3 plasterki na osobę) cienkie plastry surowego boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli Tabasco keczup ( KLIK ) majonez ( KLIK ) sól, pieprz I teraz kilka prostych kroków, które musimy spełnić żeby za 15 minut cieszyć się pysznymi burgerami: Rozgrzewamy piekarnik z funkcją
Marder&Marder ManufactureWprawdzie nie często je przygotowuję ze względu na wysoką kaloryczność dania, ale od czasu do czasu jak mam ochotę na coś "konkretniejszego" pozwalam sobie na ten mały luksus :) Ziemniaki, boczek, cebula i czosnek - składniki, które niemal każdy znajdzie w swojej kuchni. A samo danie jest na tyle banalnie proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi :) Składniki: ziemniaki(...)sztuk cebula - 2 sztuki czosnek - 2 ząbki boczek wędzony - 2-3 plastry pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy z łupin i kroimy na grubsze plastry lub w grubszą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się lekko chrupiący. Cebulę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do boczku. Czosnek
My simple kitchen