boczek - 14002 przepisów (strona:134/934)

Żurek 165

Pyszny żurek na domowym zakwasie z jajkiem, białą kiełbasą, boczkiem i odrobiną ziemniaków. Dodatki można oczywiście zmieniać wedle uznania, ale poniżej podaję pełny przepis. SKŁADNIKI 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 2-3 marchewki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 200 g wędzonego boczku 400-500 g białej kiełbasy (u mnie 500 g) 6 ziaren ziela(...)minut). Korzeń pietruszki, selera i marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i ziemniaki również obrać i umyć. Przełożyć warzywa do dużego garnka, dodać umyty boczek, białe kiełbasy, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i zalać wodą, tak żeby wszystko było przykryte. Zagotować. Białe kiełbasy wyciągnąć po 10 minutach gotowania, ziemniaki po 15 minutach gotowania. Poza

Passions hobbies life
Tarta z fasolką szparagową na boczku 204

chodziło! Dla ciekawskich, inne moje wariacje w temacie tarty to: Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis(...)własny na idealne ciasto na tartę TU 250g boczku 3 średnie cebule 200g zielonej fasolki szparagowej - mrożonej 6 szt pomidorów suszonych - z zalewy 125g sera mozzarella (1 kulka) 2 jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1/2 łyżki mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować

Grunt to przepis!
Polski pasztet z królika 137

Klasyczny polski pasztet przygotowuje się z chudego mięsa, tłustego boczku lub słoniny oraz wątróbki. Doskonałym dodatkiem wzmacniającym aromat pasztetu z królika jest zeszklona na tłuszczu cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść(...)musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz

Trzeci talerz
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. 175

gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk(...)płat gotowego ciasta francuskiego - ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego - 1 jajko - 3-4 plasterki boczku parzonego - 1 łyżeczka masła klarowanego - sól, pieprz Dodatkowo - kilka łyżek mleka Wykonanie Boczek kroję w drobniutką kosteczkę, przesmażam na rumiano na łyżeczce masła. Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce do mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól

Kuchnia z widokiem na ogród
PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU 154

taka pieczeń sprawdzi się również na kanapki w ciągu całego roku. Mięsko z niespodzianką- jak to mawiają moi synowie, dostało dziś nowego smaczku, dzięki obłożeniu go do pieczenia plastrami boczku   Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo sól,pieprz, majeranek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego(...)cienkich plastrów boczku wędzonego Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka

Z Majeczką w kuchni
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 183

Azji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania(...)przed przygotowaniem mięso wyjmujemy z lodówki. Szykujemy pozostałe składniki. Umyte warzywa kroimy. Cebule w piórka, paprykę oraz por w paski, czosnek w plasterki i papryczki chilli w drobną kostkę. Boczek kroimy w cienkie plastry. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy, przykrywamy, odstawiamy na 8 do 10 minut (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Rozgrzewamy wok, przekładamy boczek – smażymy aż się zrumieni

mojewypiekiinietylko
Krem z selera z talarkami 171

wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie... Składniki:  2 średnie selery 2 duże marchewki 2 cebule 10 szt. ziemniaków 30 dag boczku 5 łyżek(...)także kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy ketchup i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy

Pobite gary Barbary
Fasolka po bretońsku (bez moczenia) 825

Składniki: 500 g fasoli Piękny Jaś karłowy; 200 g chudego, wędzonego boczku; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości (u mnie kiełbasa śląska, drobiowa); 1 liść laurowy; 1 łyżka vegety; 1 czubata łyżka majeranku; 100 g koncentratu pomidorowego; 2 - 3 ząbki czosnku; Opcjonalnie - 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolę umyć, przełożyć do garnka(...)zalać zimną wodą (powinna sięgać 2 - 3 cm powyżej poziom fasoli) i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę i podsmażać, aż staną się złociste. Usmażoną kiełbasę z boczkiem przełożyć do garnka z fasolą. Dodać

Gospodyni Miejska
podhalańskie pierogi z serem wędzonym i boczkiem 216

pierogach ruskich - taki wędzony posmak nadałby im zupełnie innego charakteru. Okazało się jednak, że nie mam ziemniaków... Później myślałam o kluskach, na wzór kopytek, do podania ze skwarkami z boczku (akurat dostałam od Taty trochę takiego wiejskiego, mocno owędzonego). Ostatecznie zdecydowałam się na pierogi z nadzieniem z sera i boczku. Przeglądając różne stronki kulinarne podpatrzyłam to i owo, wyszło(...)zimną, paskudną pogodę idealny! składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody jajko szczypta soli 5 łyżek oliwy nadzienie: 300 g wędzonego twarogu 150 g wędzonego boczku duża cebula ew odrobina oliwy Mąkę przesiać do miski. Zalać wrzątkiem, mieszać łyżką aż powstanie gęsta, zwarta masa. Odstawić do przestudzenia. Dodać jajko, sól i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć

6niebo
Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami 171

kolację.  Osobiście bardzo je lubię gdyż za każdym razem można przygotować je wg innej kompozycji smakowej,  a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki i boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy.  Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami  SKŁADNIKI : ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)soli 1 łyżka cukru 3 dag świeżych drożdży 200 ml mleka 1 żółtko 6 g masła 3 łyżki oliwy lub oleju farsz : 600 - 700 g pieczarek 400 g boczku surowego 250 g sera mozzarella w bloku 2 łyżki masła dodatkowo : jajkodo posmarowania ketchup do podania PRZYGOTOWANIE : Ciasto:  Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka ziemniaczana z boczkiem 476

Składniki na formę o śr. 24 cm: 1 kg mącznych ziemniaków 1 łyżka masła 1 jajko 100 g wędzonego boczku w plastrach 1 mała cebula, drobno posiekana 1 mały pęczek pietruszki, drobno posiekany 100 g śmietany 12% 100 g goudy, startej na dużych oczkach sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana do podania masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie mocno rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy plastry boczku, aż będą brązowe. Przekładamy na talerz, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Zmniejszamy ogień i na tłuszczu z boczku smażymy cebulkę, aż się zarumieni. Przekładamy na talerz. 2. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 140

Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski.  Polewamy roztopionym masłem, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały.  Podajemy z roztopionym masełkiem i podsmażoną cebulką lub boczkiem.  Smacznego! farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 300 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula sól, pieprz Kaszę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, boczek i cebulkę(...)rozwałkowanego ciasta wykrawałam krążki, nakładałam łyżką farsz i lepiłam pierogi. Duże pierogi :) bo to takie chłopskie, siermiężne jedzenie, więc musiały być duże. Można podawać z roztopionym masełkiem lub okraszone boczkiem. Ja do takich pierogów lubię wypić szklankę zimnego mleka. - See more at: http://www.bistromama.pl/2011/11/pierogi-z-kasza-gryczana.html#sthash.XtdFp4Wg.dpuf ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki  3 łyżki roztopionego masła  1/2 szklanki

bistro mama
Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale 264

Dziś zapraszam na bardzo zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Niedoceniony jarmuż z czosnkiem i chrupiącym boczkiem doskonale komponuje się z mięsem jak i rybami. Wymieszałam tutaj jarmuż z kalerosse, który też jest jego odmianą i który też polecam. Smacznego! Scroll down for recipe in English Jarmuż z boczkiem i czosnkiem (8 porcji) Składniki(...)jarmużu, umytego i z usuniętymi grubymi łodygami i posiekanego 3 ząbki czosnku, pokrojonego na plasterki 16 plasterków boczku, posiekanych na kawałki 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Wrzuć jarmuż do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili osusz papierowymi ręcznikami. Umieść patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż

karmelowy
Grochówka wojskowa 233

Składniki: 500 g grochu łuskanego 4-5 ziemniaków 500 g wędzonych kości 200 g wędzonego boczku 250 g kiełbasy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Groch przepłukać na sicie, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Ugotować wywar z wędzonych kości. Do wywaru dodać(...)kroimy w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Gotujemy do miękkości warzyw. Boczek i kiełbasę kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy kiełbasę oraz cebulę i wszystko razem smażymy ( gdyby boczek miał za mało tłuszczu nalewamy na patelnię

magiczna kuchnia Kasi
Perliczka duszona 115

perliczka, 100 g boczku wędzonego w plastrach, kilka gałązek tymianku, 6 ziaren pieprzu czarnego, 3 jagody jałowca, 1 ząbek czosnku, 200 ml bulionu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 4 plastry boczku zamrozić. Resztę pokroić w kostkę. Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Zmrożone plastry boczku, pokroić wzdłuż w paski. Podważając skórę (delikatnie(...)uszkodzić skóry) naciąć pierś i w nacięcia włożyć zmrożone paski boczku. W garnku z grubym dnem przesmażyć boczek pokrojony w kostkę, następnie dodać posiekany czosnek, zamieszać. Włożyć perliczkę, piersią do dołu, smażyć aż się lekko zrumieni, odwrócić. Gdy się lekko zrumieni, wlać wino, bulion, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości (około godziny). zastawa

królestwo garów