teraz mamy oregano w nadmiarze:) Ale my to zjemy. Użyłam takiej porcji oregano jak po prawej. Na przykład w muffinach, które są zawsze dobrym pomysłem. WYTRAWNE MUFFINY Z BOCZKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I OREGANO pęczek świeżego oregano 100g wędzonego boczku 50g masła 200g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek suszonych pomidorów w wiórkach 180ml(...)maślanki 1 jajko Oregano płuczemy i odsączamy, obrywamy listki ze sztywnych łodyżek, a następnie krótko miksujemy (albo drobno siekamy). Boczek kroimy w drobniutką kostkę, albo wrzucamy do miksera i miksujemy (daje lepszy efekt). Masło rozpuszczamy w rondelku. Formę do muffinów wykładamy papilotkami lub natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Łączymy suche składniki- mąkę, sodę, sól, pieprz i suszone pomidory. Mieszamy
les mirabellesObiecana kilka dni temu szybka i tania sałatka Składniki: -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -100g boczku -4 łyżki majonezu -łyżka oleju -sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie (bardzo uważamy żeby się nie rozgotowały) a następnie czekamy aż ostygną i kroimy w grubą kostkę. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej(...)upływie 2-3 minut dorzucamy również pokrojony w kostkę boczek. Po dłuższej chwili gdy boczek zacznie już się smażyć zmniejszamy nieco ogień i smażymy aż cebulka będzie zeszklona, może być lekko brązowa. Dorzucamy cebule z boczkiem do ziemniaków odsączając w miarę możliwości wytopiony z boczku tłuszczyk. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Sałatka ta nie należy do najzdrowszych ze względu
Tanie przepisy studenckiegorączka i katar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam pyszną i sycącą zapiekankę. Jeśli lubicie boczek, ser i ziemniaki polecam! Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 800 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków po 1 łyżce(...)listków tymianku i natki pietruszki 50 ml mleka 100 g startego cheddara Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Boczek wkładamy na patelnie i wysmażamy na rumiano i chrupiąco. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. Boczek i cebulę oraz zioła dodajemy do ziemniaków. Wlewamy mleko, przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do formy do zapiekania i posypujemy serem. Pieczemy ok 15-20 minut
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z boczkiem i ogórkiem SKŁADNIKI 500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi 4 długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy(...)pieprzymy i smarujemy musztardą. Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy
Moje Kuchenne Rewelacjepowodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka KROK 1 Marchew i seler obieramy. Marchew kroimy(...)wodą (ok 3 l.), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. KROK 3 W między czasie kroimy w plastry wędzona kiełbasę, a w kostkę wędzony boczek usuwając nadmiar tłuszczu. KROK 4 Myjemy por po czym kroimy jego białą i jasno zieloną część w kostkę. Por podsmażamy na łyżce masła dopóki nie zmięknie. Przesypujemy z patelni do naczynia
smacznieinatematpodaje go drugiego dnia na świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka majeranku vegeta, sól, pieprz WYKONANIE(...)wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa, wkładamy boczek, białą kiełbasę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 min. kiełbasę i boczek wyjmujemy: kiełbasę kroimy w plastry, boczek w kostkę, do wywaru dodajemy zakwas, zmiażdżony czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, majeranek i vegetę, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy kiełbasę i boczek wcześniej podsmażone na maśle klarowanym
Kuchnia Beatyłyżki bułki tartej 2 łyżki startego sera cheddar 4 jajka ugotowane na twardo około 10 cienkich plastrów wędzonego boczku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą i łączymy składniki (ja robię(...)dłonią). Na końcu dorzucamy wystudzoną cebulę i starty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plastry boczku obok siebie tak aby wystawały poza keksówkę. Na boczek kładziemy 1/3 mielonego mięsa, na to jajka przez środek a na końcu resztę mięsa tak aby jajka były zakryte mięsem mielonym. Boczek, który wystaje nam poza blaszkę
Amatorka kuchennaIlość składników podaję na 1 szaszłyka, ponieważ miałam jednego kotleta schabowego :) Składniki: 1 kotlet schabowy bez kości 2 pomidory suszone i 3 łyżeczki zalewy olejowej 5 cienkich plasterków boczku patyczek do szaszłyków Kotlet oczyszczamy z ewentualnych błonek i myjemy. Bardzo cienko rozbijamy tłuczkiem. Tak, żeby był "przezroczysty". Będziemy mieć wówczas pewność, że się mięso usmaży Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu(...)lekko podsmażamy plasterki boczku (dosłownie po 2 minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku Następnie zwijamy całość w rulon Rulon kroimy w mini roladki i nakłuwamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDanie jednogarnkowe, szybkie w wykonaniu i sycące. Miałam trzy czerwone papryki, które musiałam już wykorzystać. Podobnie było z boczkiem. Wpadłam więc na pomysł wykonania paprykarza. Dokupiłam tylko pieczarki. Paprykarz robiłam wczoraj, ale d ania jednogarnkowe mają to do siebie, że są lepsze na drugi dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami. Składniki: 3 czerwone papryki 1 puszka pomidorów(...)pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZiemniaki u nas bardzo często goszczą na stole i to w różnych postaciach. Ostatnio przygotowałam je otulając boczkiem i podając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko zniknęły z talerza, a rodzinka odeszła od stołu najedzona. Prezentują się bardzo szykownie. Ziemniaczki boczkiem otulone SKŁADNIKI: 6-7 ziemniaków 6-7 plastrów boczku surowego masło sól przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół(...)ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut, aż boczek się zarumieni. Do garnka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRisotto to jest z cukinią bo przecież sezon na nią jest w pełni i należy cieszyć się tym warzywkiem póki na to czas. Risotto z cukinią i boczkiem SKŁADNIKI : 1 szklanka ryżu risotto 1 łyżka masła 500 ml bulionu 1/2 niewielkiej cukinii 1 cebula 300 g boczku sól, pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż(...)podsmażamy, aż będzie on perłowy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę. W rondlu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Kiedy ryż jest już prawie ugotowany dodajemy do niego cukinię i całość podduszamy 3 minuty po czym dodajemy boczek. Całość mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakie pyszności z surowych ziemniaków, jednak ostatnio zaczęłam do zapiekanek ziemniaczanych używać obgotowanych wcześniej ziemniaków. Mam wówczas pewność, że ziemniaki będą idealnie dopieczone. Dzisiaj dla Was ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem. Mój mąż uwielbia tę wersję. Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 300 g boczku surowego lub wędzonego 250 ml bulionu z czosnkiem(...)tartego sól ziołowa 1 łyżka masła szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzamy. Kroimy ziemniaki w plasterki około 2-3 mm. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy warstwę boczku i ponownie ziemniaków. Zalewamy całość bulionem z dodatkiem czosnku. Oprószamy solą ziołową
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-) 1 kg ziemniaków 3 cebule 300-400g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 250ml(...)gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy, 3. Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i czosnkiem na rozgrzanej patelni. 4. W miseczce mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł
Szefowa kuchnicurry to dla mnie prawdziwe odkrycie. Nie wiem na czym to polega, ale orientalna nuta curry idealnie współgra z czekoladą. Wrócę do tego smaku jeszcze nie raz. Boczek-karmel-czekolada to coraz popularniejsze trio - świetnie dobrane i wróżę mu karierę, bo leciutko słony, chrupiący boczek otulony karmelem i chrupiącą skorupką pysznej czekolady jest czymś, co mogłabym jeść(...)zapisywania dokładnych ilości. I namawiam Was do tego - bawcie się w kuchni, tak dobrze jak ja. 400 g czekolady o zawartości min. 65% kakao 3 cieniutkie plastry boczku 1,5 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok. 350 ml śmietany kremówki 1 filiżanka cukru 1 łyżka masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego
KUCHARNIAMoje ziemniaki były sałatkowe. By nie dawać zbyt dużo tłuszczu ja podlewam kluski podsmażając je, wodą od gotowania, wówczas dodatek tłuszczu jest zbędny, wystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest natomiast smak wysmażonych skwarek, bez nich to nie byłoby takie samo danie. Więc nie jest aż tak źle(...)obranych ziemniaków (po odciśnięciu miałam 1270g) - 4 jajka - 150g mąki żytniej typ720 - 250g mąki orkiszowej (lub trochę mniej pszennej) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 400-500g chudego wędzonego boczku - 2 duże cebule - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (gdy mamy b.chudy boczek) + 1 łyżka do kapusty - 1-1,5kg kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia
Smaczne Zdrowe