boczek - 14002 przepisów (strona:144/934)

Zupa fasolowa 187

Pożywna i rozgrzewająca zupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku. składniki: 2,5 l bulionu 400 g białej drobnej fasoli 300 g chudego wędzonego boczku 6-7 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule sól morska Kamis 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Bulion zagotować. Boczek pokroić(...)drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie

Monia miesza i gotuje
Ziemniaczki zapiekane z pieczarkami i boczkiem 156

Ziemniaczki zapiekane z pieczarkami i boczkiem Prosta ale efektowna przekąska, którą można podać na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, do grilla, do sałatki na kolację albo jako ciepła przystawka na przyjęciu. Te ziemniaczki są naprawdę mega pyszne, a przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam!     Składniki: ok 10 większych ziemniaków 200g boczku wędzonego(...)wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości *** *** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy *** *** Czas w którym ziemniaki się gotują wykorzystujemy na przygotowanie farszu. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia *** *** Dokładamy masło oraz pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zdejmujemy

Blog z Apetytem
Sałatka chińska z boczkiem i brokułem 41

Sałatka imprezowa przygotowana z makaronu z zupek chińskich z dodatkiem boczku, brokułów oraz papryki konserwowej. Do sałatki nie dodajemy przypraw i olejów, które znajdują się w opakowaniu zupki chińskiej.  Sałatka z zupek chińskich na wszystkich imprezach znika ze stołu jako pierwsza, szczególnie dobrze smakuje 'pod wódeczkę'. To bardzo smaczny i szybki przepis z kilku prostych składników, który świetnie sprawdzi(...)myślę, że w noc sylwestrową można lekko przymrużyć oko i pozwolić sobie na 'coś', czego nie jada się na co dzień.  Składniki: 2 op. zupek chińskich 200 g boczku w kawałku 300 g brokułów 1/2 słoika papryki konserwowej  pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w niedużą kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka chińska z boczkiem i brokułem 41

Sałatka imprezowa przygotowana z makaronu z zupek chińskich z dodatkiem boczku, brokułów oraz papryki konserwowej. Do sałatki nie dodajemy przypraw i olejów, które znajdują się w opakowaniu zupki chińskiej.  Sałatka z zupek chińskich na wszystkich imprezach znika ze stołu jako pierwsza, szczególnie dobrze smakuje 'pod wódeczkę'. To bardzo smaczny i szybki przepis z kilku prostych składników, który świetnie sprawdzi(...)myślę, że w noc sylwestrową można lekko przymrużyć oko i pozwolić sobie na 'coś', czego nie jada się na co dzień.  Składniki: 2 op. zupek chińskich 200 g boczku w kawałku 300 g brokułów 1/2 słoika papryki konserwowej  pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w niedużą kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z boczkiem w sosie gorgonzola 33

Makaron z boczkiem w sosie gorgonzola Niezwykłe i mega smaczne danie obiadowe, którego przygotowanie zajmuje około 15 minut. Potrzeba naprawdę niewiele składników, żeby stworzyć ten pyszny i pożywny posiłek. Koniecznie musicie spróbować!     Składniki: 150g ulubionego makaronu 150g boczku wędzonego pół pora 2 garści świeżego szpinaku 200ml słodkiej śmietanki 30 lub 36% 50g sera gorgonzola Przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)ostra     *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy *** *** Por kroimy w półplasterki *** *** Boczek wędzony kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy por, podsmażamy *** *** Dodajemy świeży szpinak *** *** Mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zalewamy śmietanką, mieszamy i zagotowujemy *** *** Dodajemy pokruszony ser gorgonzola *** *** Cały czas podgrzewamy mieszając, aż ser się roztopi. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Blog z Apetytem
Ciasto francuskie z serem cheddar, jajkiem sadzonym i boczkiem 156

Niby pizza z ciasta francuskiego z serem, jajkiem sadzonym i boczkiem. Jest to prosty i całkiem smaczny pomysł na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Po całonocnym schłodzeniu w lodówce, kiedy ciasto nabiera nieco wilgoci też jest ok. Natomiast najmniej smaczne jest moim zdaniem w tej fazie pośredniej, krótko po przestudzeniu 1 op. ciasta francuskiego(...)jajek tarty ser cheddar 100 g surowego boczku (cienkie plastry) sól, pieprz Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przenosimy wraz z papierem na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się zarumieni i nieco podniesie. Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym serem cheddar. Wybijamy jajka, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu. Rozkładamy pokrojony

Smaki Na Talerzu
Makaron z sosie śmietanowym z dynią i boczkiem 48

Makaron z sosie śmietanowym z dynią i boczkiem Szybkie i proste w przygotowaniu, ale mega smaczne danie z dynią na jesień!     Składniki: 200g makaronu tagliatelle 150g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka drobno pokrojonej dyni 50ml bulionu lub wody 150ml śmietanki 30 lub 36% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50g startego żółtego sera sól, pieprz(...)ostra papryka       *** Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, aż się zeszkli *** *** Następnie dokładamy obraną ze skórki i drobno pokrojoną dynie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę *** *** Potrawę zalewamy bulionem (lub wodą) i śmietanką, mieszamy, zagotowujemy *** *** Gotujemy

Blog z Apetytem
Zupa na bogato z warzywami, makaronem i boczkiem 41

kurczaka 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie gałązka lubczyku 400-500 g wędzonego boczku Na zupę: 2 średnie marchewki 2 duże ziemniaki 200 g pieczarek 1 puszka białej fasoli 1 puszka fasolki szparagowej 300 g makaronu np. fale 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo(...)włączyć palnik. Wywar gotować na średnim ogniu około 40 minut. Wywar przelać przez sitko do kolejnego garnka lub odcedzić z niego całą zawartość. W osobnym garnku ugotować do miękkości boczek. Ostudzony pokroić w niewielką kostkę. Marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze umyć i pokroić w plasterki. Wszystko przełożyć do wywaru mięsno-warzywnego i gotować. Zanim warzywa

Passions hobbies life
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i boczkiem 47

Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i boczkiem, to potrawa zarazem prosta, ale równocześnie sycąca i smaczna. Wierzch zapiekanki (boczek i ziemniaki) przypiecze się tym lepiej, im dłużej pokrywa naczynia będzie zdjęta. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 brokuł 1 opakowanie boczku w słupkach 100 g śmietany 30% przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka(...)naczynia żaroodpornego wlać nieco śmietany i dodać 1/2 cebuli. Następnie ułożyć część ziemniaków, posypać przyprawą, ułożyć różyczki brokułu, pozostałe ziemniaki i posypać ponownie przyprawą do ziemniaków. Na wierzch wyłożyć boczek w słupkach i pozostałą cebulę. Całość polać śmietana, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 35-40 minut. Na 10-15 minut przed końcem, zdjąć pokrywę naczynia

Passions hobbies life
Składana tortilla po góralsku 49

jest to świetny patent na szybki posiłek, który doskonale sprawdza się w dosłownie każdej smakowej kombinacji. Dziś wersja „góralska” – z wędzonym serem (u mnie rolada ustrzycka), boczkiem, sałatą i żurawiną. Taka składana tortilla to fantastyczny sposób, by przygotować pyszny posiłek z dowolnych składników, na dowolną okazję czy porę dnia. 2-3 tortille 100 g boczku (u mnie(...)wędzony) 2-3 łyżeczki konfitury z żurawiny kilka plastrów wędzonego sera (u mnie po 2 plastry rolady ustrzyckiej na porcję, ale super sprawdziłby się tutaj oscypek) rukola/szpinak/sałata lodowa Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni na chrupiąco. Tortillę nacinamy od krawędzi do środka. Na 1/4 rozprowadzamy sałatę, obok dajemy chrupiący boczek, żurawinę oraz plastry wędzonego sera. Zwijamy, składając tortillę

Smaki Na Talerzu
Pasta jajeczna z boczkiem i korniszonami 52

chleba z masłem i nic więcej mi nie trzeba, to jedno z moich ulubionych śniadań. Miałam jednak ostatnio ochotę na małe eksperymenty więc dodałam do pasty podsmażony na chrupiąco boczek i korniszonki. Wyszło przepysznie. Pasta jajeczna z boczkiem i korniszonami Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz(...)smaku 100 g plastrów wędzonego boczku 5 małych korniszonków Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Z jajek wyjąć żółtka i przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać majonez, jogurt, cytryne, musztarde, sól i pieprz - dobrze całość wymieszać na jednolitą masę. Białka drobno posiekać, korniszonki pokroić w drobną kostkę - przełożyć do masy. Boczek usmażyć na suchej patelni na chrupko, odsączyć

Smaczny zeszyt
Stroganow! 55

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale jako dodatek sprawdzą się także pyzy, ziemniaczki lub kasza. Palce lizać! Robiłam ten gulasz już w różnych wersjach, tym razem przetestowałam opcję z boczkiem oraz wytrawnym winem i powiem Wam, że naprawdę warto, przyrządzić go w ten sposób. Spróbujcie, a nie będziecie żałować!     Składniki: 0,5 kg wołowiny ok 25 dkg chudego(...)boczku surowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie półwytrawnego) 1 szklanka bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej musztardy Przypraw: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

Blog z Apetytem
Pasta all’Amatriciana. Klasyczny włoski sos do makaronu z pomidorami i boczkiem. PRZEPIS 56

też właśnie rzymskich dań. Sos wyszedł przepyszny. Przepis na pasta all’Amatriciana Składniki: 250 gramów guanciale (włoski dojrzewający policzek lub podgardle wieprze), zamiennie można użyć tłustego surowego boczku wędzonego. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, mała ostra papryczka, pół szklanki białego wina, pół szklanki wody z gotowania makaronu, 2 puszki pomidorów w zalewie, sól, pieprz. ser pecorino. – Ilość(...)sosu na 500 gramów makaronu przed ugotowaniem. Jak zrobić makaron all’Amatriciana? Guanciale (boczek) pokrój w paseczki lub w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż aż puści tłuszcz, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż nadal do lekkiego zrumienienia. Pod koniec koniec dodaj posiekany czosnek i pokrojoną papryczkę. Smażący się boczek, a w tle gotujący się makaron. Wlej wino, poczekaj

Kulinarna Polska
Pieczeń z jajkami i kabanosem 45

mnie Edam wędzony, ale sprawdzi się też gouda, cheddar lub mozzarella 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz 1 gruby kabanos (u mnie swojski) 200 g cienkich plastrów boczku (u mnie surowy) Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy na rozgrzanym oleju, do lekkiego zeszklenia. Kajzerkę zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilka minut, do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy. Do miski(...)starając się zostawić puste miejsce przy brzegach. Na jednej krawędzi dajemy kabanosa. Pomagając sobie folią spożywczą, zwijamy całość w roladę ( przesuwamy ją na folii ). Następnie na folii rozkładamy plastry boczku ( u mnie w dwóch rzędach ) w taki sposób, by zachodziły one na siebie. Znów pomagając sobie folią owijamy roladę boczkiem. W razie potrzeby zobacz poniżej na zdjęcia poglądowe. Całość ostrożnie

Smaki Na Talerzu
Tortellini w sosie śmietankowym z boczkiem i szpinakiem 151

Tortellini w sosie śmietankowym z boczkiem i szpinakiem Pyszny i sycący obiad jednogarnkowy. Szybkie i aromatyczne danie z makaronem i pierożkami tortellini zanurzonymi w delikatnym i niezwykle kremowym sosie. Całą potrawę wykonamy z zaledwie kilku podstawowych składników, w około pół godzinki. Polecam!     Składniki: 1 opakowanie tortellini z nadzieniem prosciutto (250g) 100g makaronu np kokardki 100g boczku wędzonego(...)Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie 2-3 łyżki startego żółtego sera       *** Tortellini razem z makaronem gotujemy według przepisu na opakowaniu *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Na patelnie dodajemy świeży szpinak *** *** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania