boczek - 14002 przepisów (strona:145/934)

Sałatka z grillowanego kalafiora 83

MeCooks Sałatka Składniki na sałatkę z grillowanego kalafiora. 25 dkg różyczek z kalafiora 1/2 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 25 dkg ciecierzycy w puszce 6 dkg boczku wędzonego 5 dkg czerwonej cebuli 1 łyżka octu jabłkowego szczypta pieprzu 5 dkg żółtego sera 1 mała papryczka chili 10 dkg kaszy bulgur Sos do sałatki: 4 łyżki oliwy z oliwek(...)włożyć do miseczki. Dodać ocet jabłkowy, wymieszać i odstawić na 10 minut . Kaszę bulgur ugotować do miękkości, powinno to zająć około 12 minut. Ugotowaną kaszę wystudzić. Na patelnię włożyć boczek pokrojony w bardzo małą kostkę. Smażyć na małym ogniu do momentu, w którym boczek stanie się chrupiący. Papryczkę chili pokroić w małą kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce

MeCooks
Makaron z twarogiem i boczkiem 69

prosto. Trzeba nam tylko kilka składników i 15 -20 min czasu. Zapraszam. Co nam trzeba? Dla 4 osób Dowolny makaron- u mnie szerokie wstążki – 500g 200 g plasterków boczku wędoznego-parzonego 400g twarogu półtłustego 4 łyżki masła, sól suszona cebula Robimy! Boczek tniemy na paseczki i wrzucamy na patelnię, aby nam się ładnie przesmażył na chrupko. W tym czasie(...)gotujemy makaron i kroimy twaróg w kostkę. Ugotowany i odcedzony makaron układamy do talerzy, na każdy kładziemy łyżkę masła i lekko mieszamy. Na wierzch układamy twaróg i na wierzch boczek. Opruszamy suszoną cebulą (ale nie jest to konieczne) Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Makaron z twarogiem i boczkiem first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Prażucha: pyszne kluski ziemniaczane rodem z biednej kuchni wiejskiej. PRZEPIS 113

pierwszy i wiemy już, że zostaną z nami na stałe. Przepis na prażuchę Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 łyżek mąki pszennej, 2 duże cebule, około 300 gramów wędzonego boczku, podgardla lub słoniny. Jak zrobić prażuchę? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, posól i gotuj aż będą prawie miękkie. W międzyczasie boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj(...)Boczek wrzuć na patelnię, a gdy się wytopi (jeśli jest chudy, wlej trochę oleju), dorzuć cebulę i smaż wszystko, często mieszając, do zrumienienia. Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane, sprawdź poziom wody w garnku – powinno być jej około 3 cm, mniej więcej szklanka. Jeśli jest więcej, odlej, jeśli mniej, uzupełnij wrzątkiem. Gotujące się ziemniaki zasyp równomiernie mąką, przykryj i gotuj

Kulinarna Polska
Primadonna 71

Przepyszna sałatka z chipsami z boczku i oliwkami to super propozycja na domowe imprezy. Wygląda i smakuje wyśmienicie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 1 mix sałat (ok. 200-250 g) 1 kostka sera feta (270 g) 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek (ok. 150 g) boczek wędzony w plasterkach (100 g) garść nasion dyni i słonecznika sos sałatkowy włoski 3 łyżki(...)wody 3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU. 1.  Plasterki boczku zesmaż na patelni i odstaw do wystudzenia; 2.  Fetę pokrój w kostkę; 3.  Mix sałat, fetę i połówki oliwek wrzuć do miski; 4.  Przygotuj sos według instrukcji na opakowaniu; 5.  Ziarenka dyni i słonecznika upraż na suchej patelni

Prosty przepis na
Makaron ze szparagami i boczkiem 82

Sezonowe smaki na talerzu w kilka minut.  200g makaronu 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 250g wędzonego boczku  4 ząbki czosnku 100g startego sera  200ml śmietanki 30% sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek(...)oraz pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej je myjemy i usuwamy twarde końcówki - odłamujemy je, same złamią się w odpowiednim miejscu). Smażymy aż boczek mocno się zarumieni, przez kilka minut.  3. Makaron przekładamy na patelnię. Wlewamy powoli śmietankę, mieszamy. Dodajemy ser, gotujemy mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.  makaron, szparagi, dania obiadowe, sezonowe, boczek

Szefowa kuchni
Bigos z cukinii 92

zależności od tego co w danym momencie było dostępne, w bigosie poza cukinią znaleźć można było marchew, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki. Bigos z cukinii zawierał także wędzoną kiełbasę, wędzony boczek lub kiełbasę i boczek. Poniższy przepis na bigos z cukinii zawiera niemalże wszystkie z powyżej wymienionych przeze mnie składników, poza papryką i pieczarkami. Te dwa składniki nie są bowiem podstawowymi(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 20 dkg wędzonej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 30 dkg wędzonego boczku 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach 1 duży ząbek czosnku Jak zrobić bigos z cukinii. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić kostkę

MeCooks
4 pomysły na nietypowe kanapki 84

chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną kolendrą oraz solą i pieprzem. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy guacamole i dekorujemy kolendrą oraz kiełkami. Smacznego! 2. KANAPKI Z POMIDOREM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM – surowy boczek w plastrach – pomidor – ricotta – szczypiorek – kiełki Plastry boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy do momentu, aż staną się chrupiące. Odkładamy je na ręcznik papierowy(...)obciekły z tłuszczu. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy plaster pomidora, plastry boczku, dekorujemy szczypiorkiem oraz kiełkami. Smacznego! 3. KANAPKI Z TATAREM Z ŁOSOSIA – 200g surowego, świeżego filetu z łososia – 1-2 ogórki konserwowe – 1 szalotka – ½ łyżki oliwy (opcjonalnie) – sok z ¼ limonki lub ⅓ cytryny – sól, pieprz, (ewentualnie Maggi) – ricotta – kiełki Łososia bez skóry drobno siekamy lub ścieramy zmrożonego na tarce

Be Fit Be Strong
Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą. PRZEPIS 87

młodą kapustą. W wiosennej wersji są niesamowicie pyszne. Przepis na łazanki z młodą kapustą Składniki: 500 gramów makaronu łazanki 1 główka młodej kapusty 2-3 cebule 250 gramów boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie Olej Sól, pieprz Jak zrobić łazanki z młodą kapustą? Makaron ugotuj “na ząb”, zahartuj i odcedź. Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię(...)się wytopi (jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju) dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Wszystko przesmaż aż do zrumienienia. Kapustę dość grubo poszatkuj. Przesmażony boczek i kiełbasę przełóż do większego garnka, dodaj kapustę, wlej pół szklanki wody, duś przez około 7 minut – aż kapusta zmięknie. Dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Artykuł

Kulinarna Polska
Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis bez sznurowania 102

zrazy są pieczone, a nie duszone, dlatego nie wymagają sznurowania, które zabiera sporo czasu. W środku klasycznie nadziane boczkiem, ogórkiem i cebulką, a wszystkie smaki łączy odrobina musztardy. Świetne na rodzinny obiad. Przepis na zrazy pieczone Składniki: 6 kawałków schabu wieprzowego o grubości około 3 cm, około 250 gramów wędzonego boczku, 2-3 ogórki kiszone, 1 większa cebula, musztarda, sól(...)brytfanki, do sosu łyżka papryki słodkiej, łyżka mąki pszennej. Jak zrobić pieczone zrazy wieprzowe? Plastry schabu rozbij przy pomocy tłuczka na cienkie placki – uważaj, żeby nie przedziurawić mięsa. Boczek pokrój w cienkie plastry lub kostkę, ogórki w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Każdy placek oprósz solą i pieprzem, posmaruj musztardą, wyłóż porcję boczku, ogórków i cebuli, zwiń ciasno, zakładając boki

Kulinarna Polska
Carbonara z cukinią 102

Składniki: 400 g makaronu spaghetti 200 g surowego, wędzonego boczku 400 g cukinii (1 średnia) 60 g sera grana padano lub parmezanu 200 g śmietany 18% 4 żółtka 2 łyżki miękkiego masła sól 1 łyżeczka pieprzu posiekana natka pietruszki Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Odcedzamy zachowując kilka łyżek wody, w której się gotował. Boczek (bez skóry(...)chrząstek) kroimy w małą kostkę. Obsmażamy go na gorącej patelni od czasu do czasu mieszając na średnim ogniu, tak aby był lekko zrumieniony. Następnie do boczku dodajemy startą na dużych oczkach tarki cukinię. Smażymy mieszając do momentu aż będzie miękka a nadmiar soku wyparuje. Ser kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do blendera razem ze śmietaną, żółtkami, masłem i pieprzem

Qchnia po prostu
Modro kapusta. Pyszny dodatek obiadowy rodem ze Śląska. PRZEPIS 90

czasem jemy ją po prostu solo. Mamy dla was przepis na tradycyjną modro kapustę. Przepis na modro kapusta Składniki: mała główka kapusty czerwonej, 2 średnie cebule, 200 gramów boczku wędzonego, 4-5 łyżek octu, płaska łyżka cukru, sól, pieprz. Jak zrobić modro kapusta? Kapustę poszatkuj, cebulę drobno posiekaj, boczek pokrój w małą kostkę. W głębokim garnku najpierw przesmaż boczek(...)wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę i smaż jeszcze kilka minut – jeśli boczek jest bardzo chudy, wlej trochę oleju. Teraz do garnka dodaj kapustę, smaż wszystko kolejnych kilka minut często mieszając, dopraw solą i pieprzem, wlej szklankę wody i duś pod przykryciem około 15 minut – na koniec wody na dnie powinno prawie nie być, jeśli wyparowała szybciej

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania