boczek - 14002 przepisów (strona:150/934)

Makaron z sosem śmietanowym z boczkiem i świeżą bazylią 60

leniwych albo zabieganych, czyli dla nas jak znalazł. Wystarczy kilka składników, kilka minut i pyszny obiad pojawi się w mig na stole, czyli makaron z sosem śmietanowym z boczkiem i świeżą, pachnącą bazylią (ładnie rośnie na moim balkonie, więc grzech nie dodać:) Serio, kiedyś dawno temu bazylia służyła mi tylko jako dodatek do zupy, który potem trzeba z tej zupy(...)wyłowić. Okazuje się jednak, że liście można zjeść ;) Makaron z sosem śmietanowym z boczkiem i bazylią Składniki: 1)       150 g makaronu (np. penne) 2)       200 ml śmietany 30% 3)       200 g sera cheddar 4)       200 g wędzonego boczku

Na kulinarnym poligonie
Pieczone ziemniaki z serkiem czosnkowym i boczkiem 478

pewna, że i Wam one zasmakują. Ziemniaczki powinny być mięciutkie, z lekko przypieczoną skórką. Do tego czosnkowy sosik przygotowany z serka kanapkowego oraz kwaśnej śmietany i wysmażony na chrupko boczek. Py-cho-ta! Mówię Wam! ok. 8-10 ziemniaków pęczek szczypiorku 100-200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach) 125 g serka kanapkowego śmietankowego 3 łyżki gęstej, kwaśnej(...)pędzelka. Szczypiorek drobno siekamy. Połowę przekładamy do miseczki. Dodajemy serek kanapkowy oraz śmietanę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Upieczone ziemniaki polewamy zimnym sosem, posypujemy boczkiem oraz resztą posiekanego szczypiorku

Smaki Na Talerzu
fasolka szparagowa zupełnie inaczej 175

obrodziła a mimo, że z bułką tartą jest pyszna, to jednak nie można jeść ciągle tego samego. Stąd poszukiwania, a oto ich efekt. Polecam. Składniki: fasolka szparagowa kilka plastrów boczku 2 – 3 ząbki czosnku kawałek imbiru chili (ze dwa strączki, albo trochę suszonych płatków) sos sojowy olej sezamowy skrobia (kukurydzian, ryżowa, ziemniaczana olej roślinny do smażenia Fasolkę umyć(...)pokroić na pół lub 1/3, zależnie od długości. Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć. Boczek pokroić w dorbne kawałki, posypać mąką, polać sosem sojowym, odtsawić W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę, mieszając przesmażyć kilka minut. Podlać wodą, woka przykryć i fasolkę parować kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie potrzby dolewając wody. Wyjąć do miski, odstawić. Do woka wrzucić boczek, chwilę

stajnia gołębie od kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym 163

porze. Farsz zawsze można wzbogacić o inne dostępne dodatki. Tu nie ma ograniczeń. W przypadku zapiekanek ziemniaczanych można dowolnie eksperymentować ze smakiem. Ja tym razem postawiłam m.in. na pyszny boczek, pieczarki, kiełbasę i paprykę. Do farszu wykorzystałam pyszne wyroby Martika. Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma mieści się w Radomyślu Wielkim, skąd też oryginalne(...)utrzymując temperaturę do +4°C dzięki wkładom chłodzącym. Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/ Składniki: około 1,5 kg ziemniaków 8 pieczarek kawałek boczku Martika (tak z 4-5 cm) 1/4 zielonej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 duża cebula 0,5 łyżki masła kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około 10 cm) 2 grubsze plastry schabu Martika pieprz

Słodkie okruszki
Prosty makaron z kurkami 75

przepis nie został jeszcze oceniony) Makaron z kurkami z tego przepisu jest nieco inny od wszechobecnych przepisów, które pojawiają się w sieci. To przepis z wykorzystaniem kurek, odrobiny boczku, cebuli oraz masła. bez dodatku śmietanki. Recepturę tego przepisu pamiętam z dzieciństwa i postarałam się, aby odtworzyć ją tak, by przywołać te same smaki. Udało się. Moja mama po grzybobraniu robiła(...)Tarta z kurkami, kurczakiem i serem gorgonzola Jajecznica z kurkami Przepis na makaron z kurkami Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g kurek 50 g boczku duża cebula 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku makaron do podania Przepis 1 Kurki oczyszczamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę w pióra

Kuchnia Bazylii
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 169

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i pysznymi kabanosami. Dla nas połączenie idealne. Pysznie, prosto i naprawdę sycąco. Obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: pół główki młodej kapusty około 150 g kapusty kiszonej około(...)kiełbasy np. śląskiej 2-3 kabanosy kruche wieprzowe Olewnik kilka pieczarek mały kawałek boczku przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól olej do podsmażenia składników małe opakowanie makaronu łazankowego 1 cebula Przygotowanie: Przepłukujemy i gotujemy do miękkości kapustę kiszoną – zalewamy wodą (ma ją lekko przykrywać), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Odsączamy i wyciągamy liść i ziele. Młodą kapustę drobno

Słodkie okruszki
sałatka z melonem i boczkiem 137

Pyszna sałatka z rukoli, z melonem i chrupiącym boczkiem. proste składniki, proste przygotowanie. Polecam :-) składniki: 50 g rukoli kilka listków świeżej bazylii 1 dojrzały melon 150 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżeczki ostrej musztardy wykonanie: Boczek kroję na niewielkie kawałki i podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Przekładam na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar(...)tłuszczu i odstawiam do wystygnięcia. Rukolę i bazylię układam na talerzu, dodaję kulki wycięte z melona i kawałki boczku. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę tuż przed podaniem

babka w formie
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i pomidorami 90

Wspaniała domowa zupa sezonowa z młodą kapustą i warzywami Wędzony boczek nadaje jej ładnego apetycznego aromatu. Idalna do podania na obiad lub lekką kolację. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić kapuśniak większą ilością warzyw dodając pora, korzeń selera lub pietruszki.   Inne smaczne zupy: ** Pikantna zupa diabelska ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem   (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki 2-3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 100 g wędzonego boczku 1 puszka pomidorów całych lub krojonych (400 g) 2 łyżki oliwy, oleju lub masła 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka cukru lub miodu

Kulinarny S.O.S.
Frytki po amerykańsku – frytki z serem 162

myślę że raz na pół roku można sobie pozwolić na nieco szaleństwa. Składniki na frytki po amerykańsku: 750 g frytek mrożonych (bądź surowe ziemniaki pokrojone w paski) 200 g boczku wędzonego 150 g sera cheddar 150 g sera gouda pęczek szczypiorku papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól Przygotowanie Frytki rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby tworzyły(...)olejem. Frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C (najlepiej z funkcją grilla) przez około 25 minut (surowe ziemniaki nieco dłużej), aż nabiorą lekko złotego koloru. W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki, które następnie przekrawamy na pół, aby stworzyły się paski. Paski boczku smażymy na suchej patelni z obu stron, tak aby wytopić większość tłuszczu. Oba sery ścieramy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z boczkiem 98

Sałatka z sałatą lodową, pomidorami i czerwoną cebulą, z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek, podana z sosem musztardowym na bazie oliwy. Do sosu użyłam zarówno musztardy delikatesowej, jak i musztardy francuskiej, gdyż uwielbiam jej gruboziarnistą konsystencję. Całość posypana jest posiekanym szczypiorkiem.  Naprawdę nie trzeba wiele zachodu, aby otrzymać ciekawą w smaku sałatkę - wystarczy tylko kilka prostych składników(...)spotkania towarzyskie, jak i na wynos do lunchboxa. Pyszna sałatka dla osób, które nie muszą liczyć kalorii. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g boczku surowego w plastrach ok. 50 g grzanek 1/2 pęczka szczypioru Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z boczkiem 98

Sałatka z sałatą lodową, pomidorami i czerwoną cebulą, z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek, podana z sosem musztardowym na bazie oliwy. Do sosu użyłam zarówno musztardy delikatesowej, jak i musztardy francuskiej, gdyż uwielbiam jej gruboziarnistą konsystencję. Całość posypana jest posiekanym szczypiorkiem.  Naprawdę nie trzeba wiele zachodu, aby otrzymać ciekawą w smaku sałatkę - wystarczy tylko kilka prostych składników(...)spotkania towarzyskie, jak i na wynos do lunchboxa. Pyszna sałatka dla osób, które nie muszą liczyć kalorii. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g boczku surowego w plastrach ok. 50 g grzanek 1/2 pęczka szczypioru Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes 114

można upiec również w piekarniku. Dziś aż trzy przepisy na pieczone lub grillowane ziemniaki: ziemniaki nadziewane mięsem mielonym , wegetariańskie ziemniaki nadziewane pieczarkami i ziemniaki nadziewane serem i kiełbasą lub boczkiem. Obejrzyj film i zdecyduj, który pyszny farsz wybierasz : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby przygotować faszerowane ziemniaki z grilla , musimy najpierw je upiec (około godziny(...)stopniach, w folii, do miękkości) lub ugotować w mundurkach. Najlepiej sprawdzą się duże ziemniaki, wybierzcie gatunki, które łatwo się nie rozpadają. Pierwszy przepis to ziemniaki nadziewane serem i boczkiem lub kiełbasą . Połączenie ciągnącego się sera i przyrumienionej wędliny na pewno posmakuje fanom klasycznych smaków. Moje ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to kolejna pyszna propozycja. Farsz do ziemniaków odrobinę przypomina bolognese albo

Lekcje w kuchni
Placki z kaszy gryczanej z boczkiem i parmezanem 93

Przepyszne placki z kaszy gryczanej z boczkiem i parmezanem to danie bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Posiłek idealny dla miłośników sytego jedzenia. U mnie w domu najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Podstawowe składniki a smak niebanalny :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram kaszy gryczanej ( 2 woreczki) ja użyłam kaszy gryczanej białej 200 gram boczku wędzonego(...)osolonej wodzie ok 2-3 minuty dłużej niż podaje instrukcja na opakowaniu, dzięki temu kasza będzie bardziej „klejąca” i użyjemy mniej mąki, ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia, boczek kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnych oczkach, do miski przekładamy wystudzoną kaszę, dodajemy boczek, ser. Doprawiamy do smaku. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita

Blog kulinarny S9.PL
Szparagi w boczku z grilla 94

Pyszne i chrupiące szparagi z grilla w wędzonym boczku. Przygotowanie tej wyśmienitej przekąski zajmuje dosłownie chwilę…. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 8 szt szparagów 8 plastrów boczku wędzonego 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 1. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy twarde końce. 2. Polewamy oliwą z oliwek(...)następnie solimy i pieprzymy. 3. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku. 4. Szparagi smażymy na patelni grillowej lub grillu przez około 8 minut z każdej strony. Możemy też zapiec w piekarniku (180 ° C przez 20 minut) Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Szparagi w boczku z grilla pochodzi z serwisu

karolgotuje
Serowo-brukselkowa zapiekanka 140

przygotowania potrzebujemy: Brukselki– 400g Cebula czerwona- 100g Ser cheddar- 250g Śmietana 36%- 200g Boczek plastry- 100g Musztarda Dijon- 15g Sól, czosnek w proszku, pieprz cayene 1 / 3 łyżeczki Pomidorki rzymskie- 80g – opcjonalnie Większe brukselki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy. Cebulę w kostkę. Boczek smażymy na chrupko i zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz z boczku wrzucamy brukselki i smażymy(...)musztardę i śmietanę, mieszamy i chwilę gotujemy. Zawartość patelni umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Zapiekamy do zrumienienia sera. Po przygotowaniu posypujemy pokruszonym boczkiem. Smacznego Makro w 100g 193kcl B- 9g T-15,8g W-2g Makro w porcji 286g

serzmiesem