boczek - 14002 przepisów (strona:155/934)

Zrazy wołowe 201

Tradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. To klasyka, do której wracam z sentymentem. Zrazy sprawdzą się na codzienny lub uroczysty, świąteczny obiad. Polecam Składniki: 6 plastrów wołowiny 3 małe ogórki kiszone 1 cebula kawałek wędzonego boczku(...)łyżeczek musztardy np. sarepskiej 1 szklanka bulionu 1 łyżka masła 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego 1 liść laurowy majeranek sól pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Małe ogórki przekrawamy wzdłuż na pół. Jeżeli są duże przekrawamy wzdłuż na 4 części. Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster

Oryginalny smak
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 224

minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. NADZIENIE ZIEMNIACZANE Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja(...)jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć ciasto – pierogi będą pękać.   Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z porem i boczkiem 113

tyle sposobów urozmaicać, na ile tylko starczy nam pomysłów na dodatki. A każdy z takich dodatków, to nieco inny smak całości. Zapraszam dziś na mielone z porem oraz boczkiem. 500 g mielonej łopatki 2 pory 100 g boczku w cienkich plastrach 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz Oczyszczone(...)pory kroimy na półplasterki. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i przesmażamy pory, aż do ich zeszklenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy do przestudzenia. Boczek kroimy na mniejsze paseczki. Rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni, po czym przekładamy do miski z porami. Bułkę zalewamy niewielką ilością wody lub mleka. Odstawiamy do namoczenia. Następnie odciskamy i łączymy

Smaki Na Talerzu
Makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem – obiad w 15 minut 152

tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu.   Groszek cukrowy myjemy, osuszamy i odcinamy stwardniałe końce. Każdy strączek groszku kroimy na 3-4 równej wielkości kawałki. Szalotki obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w plastry, a plastry na zapałki. Kiedy wstawimy makaron i minie już 1/3 czasu jego gotowania, zaczynamy szykować dodatki. Do rondla wlewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy boczek(...)smażymy do zrumienienia na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Wsypujemy pokrojoną szalotkę i mieszamy, smażymy ją razem z boczkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1,5-2 minuty na małym ogniu. Odcedzamy ugotowany makaron, zachowujemy 150ml wody z jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy wodę z gotowania i masło

Karo in the Kitchen
Makaron ze szpinakiem i mascarpone 117

Znowu szpinak?? Hura!:) Być może się powtarzam, ale nie wnikam w wojnę opinii na temat zawartości żelaza w szpinaku. Po prostu lubię te zielone liście. Z mascarpone, boczkiem i orzechami włoskimi tworzy naprawdę smakowity sos, a podany z cieniutkim makaronem cappellini smakuje jeszcze lepiej. I co też niemało ważne - danie przygotujecie w niecałe 15 minut. To się nazywa pomysł(...)szybki obiad;) Makaron ze szpinakiem i mascarpone Składniki (na 2 porcje): garść liści szpinaku 50g wędzonego surowego boczku 3 łyżki mascarpone 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 suszone pomidory 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy sól pieprz 5-6 orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych) 150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle) Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać

Obiad gotowy
Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami 165

frajdy daje inspirowanie się daną porą roku. Taki też jest burger, którego z dumą stawiam dziś przed Wami na blogowym stole :) Jesienny! Pełen dymnego aromatu suszonych śliwek i chrupiącego boczku, przeplatającego się z lekko słodkim i orzechowym smakiem sera Maasdamer. Do tego delikatne, złote kurki z lekkim rozmarynowym tłem. Ale żeby nie było za słodko i zbyt mdło...bo przecież(...)łyżeczki pieprzu Kurki: 200g kurek 1/3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka oleju szczypt soli Sos majonezowy: 2 czubate łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: 6 plasterków parzonego boczku 3 plastry sera Maasdamer rukola 3 pełnoziarniste bułki ketchup musztarda Sposób przyrządzenia: Burgery: 1. Śliwki suszone pokrój w kosteczkę i wymieszaj dokładnie z mięsem. 2. Dopraw całość musztardą, pieprzem, solą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Aromatyczny boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku 95

upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Przyznam, że w moim domu większość znika już zaraz po wyjęciu z piekarnika! Mięso wychodzi aromatyczne, doskonale doprawione oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie. Naprawdę ciężko mu się oprzeć, tym bardziej, jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki. Polecam!   1-1,2 kg boczku wieprzowego Marynata(...)użyć świeżego) Ponadto: rękaw/worek do pieczenia   Liście laurowe należy pokruszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio u myty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki czosnku). Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum

Di gotuje
Proste i pyszne faszerowane pieczarki 142

Proste i pyszne faszerowane pieczarki Fajna prosta wersja faszerowanych pieczarek . Nie wymagająca z prostych składników , smakuje doskonale i stanowi świetną przystawkę na każdą okazję . Kombinacja smaków to klasyk czyli boczek , cebulka podsmażana pieczarka i mozzarella . Wszystko doprawione pieprzem i świeżym tymiankiem ..czy można chcieć więcej ? Uwielbiam takie dania , nie skomplikowane a tak wyborne Składniki : 6 dużych pieczarek ( zwykłych nie musza(...)być portobello , ważne żeby były dość duże ) kawałek wędzonego, kopconego boczku kilka szalotek parę gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli tłuszcz do wysmarowania blaszki do pieczenia sól , pieprz do smaku Z pieczarek wyciągamy ogonki i siekamy je drobno . Kapelusze odkładamy . Szalotki i boczek również siekamy . Czosnek wyciskamy praską . Na patelni podsmażamy boczek , szalotki , czosnek i siekane ogonki pieczarek

Ogrodnik w podróży
Pierogi wiejskie 123

Pierogi wiejskie Cieniutkie, maślane i delikatne ciasto pierogowe wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Polecam     SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku(...)folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kiszoną kapustę

Blog z Apetytem
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 146

Będąc na wyjeździe mieliśmy okazję spróbować pysznego BLT. Oczywiście człowiek uczy się całe życie i dopiero mąż uświadomił mi co owy skrót oznacza: Bacon, Lettuce i Tomato czyli boczek, sałata i pomidor. Proste, prawda? I niby to nic wyszukanego jak na „lokalowe zamówienie”, a nie mogliśmy się ich nachwalić. W końcu zgodnie stwierdziliśmy, że robimy je w domu(...)suchych drożdży 400 ml wody 20 ml oliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli Dodatkowo: kilka listków sałaty karbowanej lub rzymskiej pomidory 150-200 g boczku w plastrach kawałek parmezanu lub grana padano Sos: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej

Smaki Na Talerzu
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 196

dzieckiem. A kiedy na chwilę przyśnie, cieszę się błogą ciszą i chwilą samotności z własnymi myślami.  Składniki na przygotowanie tego obiadu/kolacji ma chyba każdy w domu. Ziemniaki, cebula, boczek i ser - sami zajrzyjcie i przyznajcie mi rację :) Dlatego zachęcam do przygotowania sobie takich faszerowanych ziemniaczków :) Tanie, pyszne i proste. Cóż chcieć więcej? :) Składniki: 6 dużych ziemniaków 100 g boczku(...)wystudzić. Następnie przekroić wzdłuż na pół i obrać ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrążyć środek ziemniaka, tworząc zgrabne łódeczki. Wydrążony miąższ odłożyć do miski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek drobno pokroić i wytopić na patelni. Dodać cebulę i smażyć aż cebula ładnie się zrumieni. Boczek z cebulką dodać do miski z miąższem z ziemniaków i za pomocą widelca dokładnie

My simple kitchen
Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup 138

Zupa cheesburgerowa – bo ze składnikami, którymi cechuje się najlepszy cheeseburger Pyszna i sycąca, z mięsem mielonym, boczkiem i serem rozpuszczonym w śmietankowym bulionie. Doskonały pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny. Świetna na te chłodne wieczory. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa cheeseburgerowa (5-6 porcji) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę(...)łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz 1 szklanka śmietanki 36 % 300 g startego sera żółtego posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu umieść boczek i smaż na średnim do chrupkości, po czym przełóż go na talerz lub ręczniki papierowe i odstaw. Włóż do rondla wołowinę i smaż rozdrabniając, najlepiej drewnianą łyżką, do ładnego zarumienienia

karmelowy
FRITTATA Z BRUKSELKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 209

Frittata to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką, boczkiem, kiełbasą czy serem. Lekkie a zarazem sycące danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Znacie już moją wersję ze szpinakiem a tym razem frittata z brukselką. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i szybki obiad czy kolację. Składniki – Frittata z brukselką: 250 g brukselki 5 jajek 30 g cebuli(...)boczku lub kiełbasy 100 g sera parmezan 1 ząbek czosnku 30 g masła klarowanego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki siekanej natki pietruszki Przygotować patelnię – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej. Jajka

Ola la LCHF
Rozpustne placki ziemniaczane z kremowymi kurkami 205

Jeśli jesień, to grzyby. A, że ta jesień jeszcze nie taka głęboka, to złote, pachnące końcem lata kurki skąpane w kremowym sosie na bazie mascarpone, z lekkim aromatem wędzonego boczku i dużą ilością zielonej pietruszki :) Całość przesycona do granic ciepłem i wszelkimi odcieniami złota otula kuchnię przytulnym zapachem ziół i zeszklonej cebulki. Jest pysznie, kremowo i rozpustnie! :) Spróbujcie koniecznie tego(...)czosnku 1 jajko 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku olej do smażenia Sos z kurkami: 100g surowego wędzonego boczku 1 cebula 200g świeżych kurek 125g mascarpone 1/3 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania