boczek - 14002 przepisów (strona:161/934)

Zupa ziemniaczana – kartoflanka 323

Przepis na prostą, a zarazem smaczną i pożywną zupę z ziemniakami i wędzonym boczkiem. Składniki: 5-6 skrzydełek z kurczaka 6 średnich ziemniaków duża marchew pietruszka 4 ząbki czosnku 300 g boczku wędzonego kawałek kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe majeranek suszony sól, pieprz łyżka mąki łyża masła Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę(...)ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek i boczek z kiełbasą. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę mąki i chwilkę podsmażamy, następnie zasmażkę zalewamy pół szklanki zimnej wody

e-PrzepisyKulinarne
Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 235

Przepis na prostą i bardzo pyszną zapiekankę z ziemniaków. Por i boczek dodaje jej niesamowitego smaku. Składniki: 6 średnich ziemniaków por 200 g boczku 100 ml mleka 180 ml śmietany 12% 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w paski(...)półplasterki i oba składniki podsmażamy na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, następnie por i boczek, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, na to reszta ziemniaków. Śmietanę mieszamy z mlekiem i zalewamy taką masą zapiekankę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C bez przykrycia przez około

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 320

Polecam prosty przepis na pyszne ziemniaki faszerowane boczkiem, serem wiejskim i żółtym. Składniki: 6-7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego opakowanie serka wiejskiego 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nierozpadające się. Obieramy i przekrawamy na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy(...)serka odlewamy wodę, mieszamy z boczkiem i przyprawami. Farsz nakładamy łyżką na ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około

e-PrzepisyKulinarne
Wędzonka w słoiku 201

Jeżeli po świętach zostały Wam zapasy wędzonej szynki, baleronu czy boczku  - to jest przepis dla Was. Miałam nieduży kawałek wędzonego boczku, takiego prawdziwie wędzonego, kupionego na kiermaszu ( już wkrótce, mam nadzieję, będę miała nasz własny, domowo uwędzony). Plany były inne, zmieniły się, i nagle zostałam z boczkiem którego nie miałam czasu zużyć. A dobry był, żal aby się zmarnował(...)pomocą przyszedł internet i pomysł z tej  strony. Zamknąć wędzonkę w słoiku! I odstawić do czasu kiedy będziemy mogli ją zjeść. Boczek wyszedł rewelacyjny - kruchy, miękki, z pyszną delikatną galaretką. Wielkość słoika musicie dobrać do ilości wędliny - ja użyłam 2 słoików po ok 300 ml. Ilość żelatyny dostosować do ilości dolewanej wody. Bardzo polecam, wędzonki można zamrozić

Stare Gary
Tarta z boczkiem i cebulą. 140

konsumpcja :) I stoją tak wszyscy nade mną z wyczekującym wyrazem twarzy. A ja zestresowany fotograf amator robię co mogę, aby nie tylko smakowało, ale też wyglądało :) Dzisiaj tarta z boczkiem i cebulą, na spodzie z ciasta francuskiego. Bardzo smaczna, polecam! Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) 125 g boczku wędzonego surowego duża cebula mozzarella papryka chili 2 jajka(...)fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i boczek. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą, przykryć masą jajeczną (jajka, śmietana), posypać posiekaną natką pietruszki, papryką chili i mozzarellą. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Kanapka BLT. 163

zimno. Na dowolnym pieczywie posmarowanym raczej majonezem niż masłem. Z dodatkowymi składnikami (ale raczej symbolicznie) lub zupełnie bez. Moja wersja ma delikatne ulepszenia. Ważne by chrupkość dobrze usmażonego boczku połączyła się z soczystością dojrzałych pomidorów w towarzystwie świeżej zielonej sałaty. Nie można oprzeć się tej kombinacji!  Niebo w gębie ;) Składniki: 1 bułka lub 2 kromki dowolnego ulubionego pieczywa(...)plastry surowego boczku 1 duży pomidor 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej, dijon) kilka kropli tabasco (lub ostrego sosu bbq) szczypta suszonej bazylii  Wykonanie: Boczek usmażyć na patelni do momentu kiedy zacznie stawać się chrupki. Z pieczywa zrobić tosty lub pozostawić świeże. Posmarować mieszaniną majonezu i musztardy. Na dolnej kromce

zadanie-gotowanie
Królik po myśliwsku 165

prosty i niewymagający dużo czasu, umiejętności, ani wyrafinowanych składników sposób. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 średnia tuszka królika (1,2kg) 600g średnich pomidorów 200g wędzonego boczku 2 średnie cebule (po 150g) 200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 10 ząbków czosnku kilka liści laurowych tymianek kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz masło Do podania gotowane ziemniaki polane roztopionym masłem(...)wstępie. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Cebule obieramy i kroimy tak samo jak pomidory. Boczek kroimy w dość cienkie plasterki. Na dnie dużej brytfanny kładziemy czosnek, liście laurowe i natkę pietruszki. Następnie wykładamy kawałki królika i przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą

Kulinarna Pokusa
Muffinki z porem i boczkiem 170

wniosku, ze muffinki to nic trudnego i powinnam sobie z nimi poradzić ;) A ponieważ zdecydowanie bardziej preferuje smaki wytrawne niż słodkie zdecydowałam się przygotować muffinki z porem i boczkiem . Oczywiście nie obyło się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam! Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie(...)Zuzi zobaczyć jakie babeczki one przygotowały ;) Składniki :  1 średni por 100g chudego boczku (bekonu lub pancetty) 140g maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 150ml jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie :  Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnie

Codzienne Gotowanie
Bigos pieczony z czerwonym winem 171

obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół(...)gotuję przez 30 minut w 500ml wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło.  Boczek tnę w kostkę, wkładam na patelnię i na wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku

Gotowanie i blogowanie
Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą 183

danie podobne do omletu przygotowywane z najróżniejszymi dodatkami. Bazą są zawsze jajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa czy mięso. Ja swoją frittatę przygotowałam z boczkiem, jarmużem i serem mozzarella. Możecie oczywiście zamienić boczek na dowolną wędlinę, ale polecam zrobić ją z boczkiem. Ja zawsze używam takiego chudego praktycznie z samym chudym mięsem(...)dobrze wysmażam na patelni aby tłuszcz się wytopił. Frittatę możecie przygotować na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Smakuje na ciepło i zimno. Post Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Daktyle faszerowane serem 147

Małe co nieco na przekąskę. Daktyle faszerowane serem, owinięte boczkiem i upieczone w piekarniku. Smaczny pomysł na domowe spotkanie. Można podać je ciepłe, można podać całkiem wystudzone - i takie i takie są smaczne. A poza tym, przygotowanie nie zajmie  nam dużo czasu. Polecam! Wypatrzyłam takie daktyle  tutaj składniki 10 cienkich plastrów boczku wędzonego, przekrojone na połowy(...)stopni C Z daktyle przekroić wzdłuż na pół. Otworzyć. Na połówce daktyli położyć kawałek sera, przykryć drugą połówką. Tak przygotowany owoc owinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką. W ten sposób przygotować wszystkie daktyle. Ułożyć na głębszej blaszce lub w naczyniu i wstawić do piekarnika. Piec 30 do 40 minut w nagrzanym piekarniku, aż boczek jest chrupki

Stare Gary
Spaghetti Carbonara 159

podstawowych i najprostszych wersji spaghetti. Nie ma tu ani dużej ilości, ani wyszukanych składników. Prawdopodobnie dlatego spaghetti to jest takie pyszne. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 250 g boczku 1 cebula 1 całe jajko i 4 żółtka 50 g startego parmezanu świeżo mielony czarny pieprz sól - do posolenia wody pod makaron Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej(...)wodzie. Boczek pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć we własnym tłuszczu do momentu aż będzie chrupiący. Następnie dodać cebulę i smażyć aż się zarumieni. Jajka i żółtka przełożyć do miski, dodać parmezan i pieprz a następnie wszystko dokładnie rozmieszać trzepaczką. Do boczku i cebuli włożyć odcedzony makaron, wymieszać. Patelnię zestawić

Mama Gotuje
Spaghetti z boczkiem i śmietaną (ala Carbonara) 188

Taki sos, z tym, że zamiast boczku była szynka jadłam u Moniki z innym makaronem. Tak mi posmakował, że postanowiłam również go zrobić ale z makaronem spaghetti. Sos rewelacyjny, polecam. Składniki: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% sól pieprz 250 g makaronu spaghetti Wykonanie: Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek(...)przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Makaron ugotować zgodnie z iinstrukcjąna opakowaniu. Suchą patelnię mocno rozgrzać, wrzucić boczek i smażyć aż będzie chrupiący ale nie spalony. Dodać cebulę i zeszklić a następnie dodać czosnek, sól i pieprz i chwilę smażyć. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać makaron, wymieszać i od razu podawać

Mama Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 327

lubię marnować jedzenia, a po świętach zostało mi bardzo dużo różnego rodzaju wędlin: kiełbasa, boczek, szynka itp. Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam  na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków(...)obraniu) 500 g mięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany 18% 2 jajka 300 g sera żółtego Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, majeranek Wykonanie Zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gotujemy nieco krócej niż zazwyczaj aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia a następnie

Pyza i Surówka
Zupa porowa 215

porów. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i szybkie, co ważne niezmiernie ułatwia sprawę w przedświątecznej gonitwie. Zupa jest delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem. Zupa porowa Składniki 2 pory 3 l bulionu warzywnego Oliwa z oliwek 2 serki topione Boczek Wykonanie Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy(...)dorzucamy do niego serki topione i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Rozpuszczone serki wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdy zupa się gotuje możemy zająć się boczkiem. Kroimy go w cienie plasterki i układamy na kratce w piekarniku. Pieczmy w temp. 180 st C przez 10-15 min. Zupę pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania