pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl Farsz: ziemniaki - 50 dag cebula - 4 szt ser biały 25 dag boczek wędzony - 15-20 dag papryka słodka 1/5 łyżeczki pieprz kolorowy mielony - 0,5 łyżeczka sól pieprz olej : FARSZ: Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić(...)ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę ( 1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką
Camilla w kuchnisosie własnym, żeby były miękkie. Sprawdź czy obtaczać mięso w mące i kiedy solić. Na niedzielny lub świąteczny obiad nie ma równie pysznej potrawy, jak zrazy wołowe zawijane w boczku z ogórkiem, cebulką i kawałkiem papryki. Mięso duszę w sosie własnym. To właśnie długi proces duszenia jest sekretem nieziemskiego smaku śląskiej potrawy. Zrazy idealnie smakują z kluskami śląskimi, kaszą(...)rolady wołowe. Zrazy wołowe – składniki: Kaloryczność potrawy: 220 kcal w 100 g. Z 800 g wołowiny zrobisz 8 zrazów. 800 g wołowiny (udziec, rostbef lub ligawa) 150 g boczku (surowy wędzony lub wędzony parzony) 2 ogórki kiszone (średnie sztuki o łącznej wadze około 120 g) ewentualnie konserwowe opcjonalnie pół papryki (u mnie czerwona) 4 łyżeczki ulubionej musztardy (u mnie
Ania gotujepszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: ziemniaki - 50 dag cebula - 4 szt ser biały 25 dag boczek wędzony - 15-20 dag sól pieprz olej FARSZ: Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Cebulę obrać, opłukać(...)pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę ( 1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego
Camilla w kuchnimłodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: ? 2 młode kapusty ? 4 plastry boczku wędzonego ? 400 g kiełbasy wiejskiej ? 2 duże cebule ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz, majeranek do smaku ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie(...)Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę. ? Czosnek obrać i drobno posiekać. ? Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. ? W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek. ? Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek i chwilkę dalej poddusić. ? Wrzucić kapustę i podlać 1/2 szklanki wody. ? Dołożyć wszystkie przyprawy
To co kochamNiby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: ? 250 g łopatki wieprzowej ? 250 g wołowiny ? 250 g boczku surowego ? 2 jajka ? 2 cebule(...)bułka kajzerka ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1/2 łyżeczki majeranku ? 1/2 łyżeczki słodkie papryki ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. ? Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić i zeszklić. ? Mięso zmielić przez maszynkę. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w kostkę. ? Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. ? Dodać
To co kochamDość kontrowersyjne połączenie słodkich daktyli i wędzonego boczku. Ja uwielbiam takie mezalianse w daniach, ale nie każdy przepada za tego typu połączeniami. Na dodatek sos jest lekko słodki, bo z dodatkiem miodu. Tak więc zapraszam na przekąski wbrew porzekadłu, że smakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: ? 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek(...)plastrów wędzonego boczku ? garść różnych sałat Sos ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? 1 łyżka płynnego miodu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Każdy plasterek boczku przeciąć na pół i w każdą połówkę zawinąć daktyla. ? Spiąć wykałaczką i obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. ? Wymieszać wszyskie składniki sosu, doprawić solą i pieprzem wg uznania. ? Podawać na sałacie z sosem
To co kochamnajbliższy weekend, pora więc na ogrodowe party z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniaków i boczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która też może być smaczna. Ja lubię eksperymenty i w tym roku nabijam na szpadki wszystko(...)będzie u nas w słoneczne weekendy do połowy lipca, bo wtedy Młody, nasz domowy grillboy, ucieka na wakacje. Składniki: ? 6 młodych ziemniaków ok. 7 cm długości ? 200 g chudego boczku wędzonego ? po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut w posolonej wodzie. Nie mogą być całkiem ugotowane, bo rozpadną
To co kochamSezon na bób w mojej kuchni uważam za rozpoczęty. Dzisiaj przygotowałam bób z wędzonym boczkiem, który podczas ostatnich upałów doskonale sprawdza się jako samodzielne, obiadowe danie. Prostota sama w sobie i …pychota. Jutro zrobię taki sam. Gotowany bób w 100 g zawiera aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest pożądanym składnikiem diety(...)bób, zamiast chipsów przydał się więc Sławkowi na wczorajszym meczu Brazylii z Niemcami, do nerwowego zjadania stresu przy wyniku 1:7. Składniki: ? 500 g bobu w łupinkach ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka oliwy Wykonanie: ? Bób gotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu obrać z łupinek. ? Boczek pokroić na paski i podsmażyć
To co kochamSałatka z sałatą rzymską w zupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: ? 2 małe główki sałaty rzymskiej ? 4 plastry pomidora ? 100 g plastrów(...)boczku wędzonego ? kawałek sera feta ? oliwa ? sos balsamiczny Wykonanie: ? Sałatę umyć i przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. ? Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. ? Sałatę polać oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. ? Pokruszyć ser feta i posypać nim sałatę po wierzchu. ? Polać po wierzchu sosem balsamicznym
To co kochamkapusta jest młoda, jędrna i miękka. Z tego też powodu danie to można przygotować błyskawicznie. Mój kapuściany makaron został wzbogacony o pomidory suszone, co nadało mu śródziemnomorskiego smaczku. Zapach boczku i kapusty unosił się w całym domu, a danie cieszyło się ogromnym powodzeniem. Składniki: ? 400 g dowolnego makaronu ? 1 mała młoda kapusta ? 200 g boczku wędzonego ? 8 suszonych pomidorów(...)pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? pęczek koperku Wykonanie: ? Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. ? Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, pomidory pokroić w paski. ? Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy się zrumieni, dodać cebulę i razem poddusić. ? Do boczku dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem
To co kochamNiedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: ? 4 duże młode ziemniaki ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz, papryka(...)łyżka posiekanego koperku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. ? Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca, tak aby spód był połączony. Potem skropić je oliwą i obsypać przyprawami. ? Boczek pokroić w plastry, które należy włożyć w nacięcia ziemniaków. ? Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 180 st.C przez 30 minut. ? W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek przepuścić
To co kochamugotowaniu tej pysznej zupki. Kiedyś przygotowałam ją z serem mozzarella, dzisiaj postanowiłam użyć delikatnego mascarpone. Zupa wyszła aksamitna, smak jej zaostrzyły ostrzejsze grzanki ziołowe, a chrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule – 250 g serka mascarpone – świeże gałązki tymianku, majeranku, selera, rozmarynu – sól, pieprz do smaku(...)szklanki śmietanki 30% – 4 łyżki oliwy – 150 g cienkich plastrów boczku wędzonego Grzanki ziołowe – 1/2 opakowania chleba tostowego – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego – 1 łyżeczka tymianku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 5 łyżek oliwy – 100 g masła Wykonanie: Grzanki ziołowe – Chleb tostowy pokroić w kostkę 1,5 cm/1
To co kochamwcześniejszym ich schłodzeniu. Taką sałatkę, po nocy spędzonej w lodówce, mogłabym zjeść w niepoprawnej ilości Składnikami, które bardzo dobrze komponują się z ziemniaczanymi sałatkami są kiszone ogórki, jajka, boczek i cebula i te właśnie składniki znalazły się w mojej sałatce. Całości dopełnia sos majonezowo-musztardowy oraz posiekany koperek. No jest pysznie, po prostu. 900 g ziemniaków 300 g boczku(...)gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż stanie się rumiany i chrupiący. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w kostkę. Majonez łączymy
Smaki Na Talerzuświąteczny obiad. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a prezentuje się naprawdę smacznie. Mięso jest bardzo delikatne, nie jest zbyt słodkie, a na dodatek idealnie chrupiące. Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest niesamowicie soczysta, miękka i krucha. Tak przygotowana polędwica z pewnością zasmakuje każdemu. Aromatyczna marynata podkreśla jej smak, który nabiera intensywności. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić pyszną polędwiczkę(...)wieprzową. Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie – składniki i przygotowanie Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami i ryżem. Dodatkiem, który uzupełni całość i doda smaku, może być również delikatna sałatka na bazie pomidorów, sałaty i sosu winegret. Warto dodać, że polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie jest prostym daniem
Rozdomowiona