imbirem Krem z dyni często gości w moim domu jesienną porą. Bardzo lubimy tą treściwą, a zarazem prostą w przygotowaniu i wręcz ekspresową zupkę. Dodatek świeżego imbiru, pomarańczy oraz boczku wędzonego sprawia, że jest ona nie tylko mega smaczna, ale i bardzo aromatyczna. Składniki: Ok 500g obranej dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 10dkg wędzonego boczku 1/2 szklanki(...)mascarpone (można zamiennie użyć śmietanki kremówki) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir suszony Do podania: groszek ptysiowy lub małe grzaneczki czosnkowe *** Dynię kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem w garnku, w którym będziemy gotować zupę *** *** Dynię wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starty imbir
Blog z ApetytemMoja dzisiejsza propozycja kulinarna, to opcja w której połączyłem wiele kolorowych warzyw z boczkiem, wytopionym z niego tłuszczem, który stał się bazą do zasmażki i łopatką wieprzową. Uzupełnieniem były przyprawy i w ten sposób skomponowałem bardzo kaloryczną i rozgrzewającą, a jednocześnie kuszącą barwą zupę gulaszową! Brzmi interesująco? Jeżeli tak, to polecam zapoznać się z szczegółowym przepisem, jak i z czego(...)przyrządzenia. Smacznego! <WJ> Składniki: 195 g pindżuru 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 300 g wędzonego boczku 250 g małych pieczarek 500 g łopatki wieprzowej 110 g białej fasoli z puszce 60 g czerwonej fasoli z puszki 1 duża kalarepa 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki
R'n'G KitchenPyszne roladki drobiowe z papryką, cebulą otulone boczkiem. Przyprawione niewielką ilością czosnku i przyprawy do kurczaka, podane z kaszą to świetny pomysł na smaczny obiad. Składniki: 3 filety z kurczaka - około 600g 1/3 dużej papryki, pół średniej cebuli, duży ząbek czosnku, czubata łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka, 12 plastrów boczku parzonego, 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Filety oczyszczamy z błonek(...)nadmiaru tłuszczu. Rozcinamy go po długości i lekko rozklepujemy. Na desce układamy po 3 plastry boczku tak aby nachodziły lekko na siebie wzdłuż długiej krawędzi. Kładziemy na nich filety. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, mieszamy, a następnie smarujemy filety. Układamy po plasterku boczku. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie plastry - kładziemy na filetach, które zwijamy
Lena Gotujewyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze. CARBONARA Z KIMCHI I BOCZNIAKA Składniki na 2 porcje: 100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków) całe jajko żółtka z 2 jajek garść kimchi — drobno pokrojone 2 boczniaki namoczone na noc w sosie sojowym i pokrojone(...)duża szczypta soli i pieprzu makaron – pół paczki spaghetti lub podobnego makaronu Przepis na makaron carbonara z kimchi i bocznakami Boczniaki namoczyć na noc w sosie sojowym. Następnego dnia boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się wytopi dodać pokrojone kimchi i boczniaki. W osobnej miseczce wymieszać jajka z serem, solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kiedy boczek będzie
Ugotowane pozamiataneobiadek. Prosta w wykonaniu a zarazem bardzo smaczna. Szczerze polecam, bo naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – składniki: 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej 250 g boczku wędzonego parzonego 500 g kiełbasy np. śląskiej 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 700 ml passaty pomidorowej 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru(...)kawałki. Pokrojoną przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody tylko tyle, aby ją przykryć. Wodę solimy. Fasolkę gotujemy około 5 minut pod przykryciem. ( fasolka ma być półtwarda) Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Na zimną patelnię przekładamy boczek i smażymy na małym płomieniu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie
Olcia gotuje!razem proponuję Wam gołąbki, w których farsz stanowią starte ziemniaki, lekko przesmażone, wymieszane z niewielką ilością ziemniaków gotowanych i z kaszą jęczmienną. Farsz smakowo wzbogaca podsmażona cebula i boczek. Jak widzicie na zdjęciach, gołąbki są dość płaskie. Wynika to ze specyficznego sposobu składania ich w pakieciki. Gołąbki z ziemniakami zwykle mają dość luźny farsz i nie zawija się(...)przez Powiat Lubaczowski. Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1,5 kg surowych ziemniaków 5 większych ziemniaków ugotowanych 150 g surowego lub wędzonego boczku 2 cebule 100 g kaszy jęczmiennej (może być np. krakowska) sól, pieprz W kapuście wycinamy głąb i obgotowujemy ją w dużym garnku, odcinając i wyciągając w trakcie gotowania kolejne liście
Trzeci talerzSkładniki: I smak: 2-3 placki tortilli 2-3 łyżki serka śmietankowego typu Almette, Turek itp 1 filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 3 garści świeżego szpinaku pół czerwonej papryki olej do smażenia II smak: 2-3 placki tortilli 2-3 łyżki serka chrzanowego typu Almette kilka plastrów wędzonego łososia 2-3 garście mieszanki(...)sałat *** Mięso z kurczaka kroimy w paski *** *** Pokrojonego fileta obtaczamy w przyprawie *** *** Mięso obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy szpinak i wszystko smażymy razem cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie *** *** Mięso i szpinak z boczkiem odkładamy do wystudzenia. Placki tortilli smarujemy serkiem *** *** Na każdym placku układamy porcję
Blog z Apetytemmiski i posolić, tak z pełną łyżkę soli na główkę kapusty. Porządnie wymieszać i odstawić, aby puściła sok. Poprzez nasolenie kapusty i odciśnięcie soku pozbywamy się z niej goryczki. Boczek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w półplasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek wrzucić do garnka z grubym dnem i na niewielkim ogniu podsmażyć. Dodać kiełbasę. Podsmażyć. Jeżeli boczek i kiełbasa(...)łyżki masła i wymieszać. Wlać trochę wywaru z kapusty, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować. młoda kapusta ok. 1,5 kg, sól, 200 g cebuli, 150 g boczku wędzonego parzonego, 200 – 250 g kiełbasy (np. wiejskiej), puszka pomidorów krojonych, 1 listek laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 8 – 10 ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), 1/2 pęczka
królestwo garówwykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiadek lub ciepłą kolację z dodatkiem pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po gospodarsku – składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 100 g wędzonego boczku 250 g kielbasy np. podwawelskiej 2 średnie młode ziemniaki 1 średnia cebula 1 szklanka bulionu może być przecedzony rosół 3 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki suszonego czosnku pół łyżeczki papryki(...)mielonej Odrobina papryki ostrej mielonej sól i mielony pieprz do smaku 1 łyżka siekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po gospodarsku – wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w niedużą kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę kroimy w piórka. Z kapusty usuwamy głąb i kroimy ją na 4 części. Liscie szatkujemy w kostkę o boku
Olcia gotuje!czyli pierogi z młodą kapustą i pieczarkami . Pachnące pierogi z farszem delikatnej, lekko słodkiej kapusty oraz podsmażonych cebulką pieczarek w super cienkim, domowym cieście. Smaki dopełnia okrasa ze zrumienionego boczku i cebuli. Przepyszne domowe jedzenie, które z pewnością posmakuje amatorom pierogów, a wiec mamy nadzieję, że wszystkim! W naszym przepisie znajdziesz szczegóły dotyczące przygotowania ciasta oraz farszu, który świetnie sprawdzi(...)Farsz do pierogów: kapusta młoda: 1 główka pieczarki: 400 – 500 g duża cebula: 1 szt. masło: 2 łyżki świeży koperek: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Okrasa: boczek wędzony: 5 – 6 plasterków duża cebula: 1 szt. Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami – przepis Przygotowanie: Z podanych składników przygotuj ciasto. Mąkę przesiewamy do miski. Wlewamy gorącą wodę
Kuchnia Na WypasieWitajcie po dwutygodniowej przerwie. Weekend majowy trwa, w tym roku jest wyjątkowo pięknie. Pogoda sprzyja grillowaniu i spotkaniom w miłym towarzystwie. Śliwki i morele zawinięte w boczek i będą idealne na takie okazje. to banalnie prosta przekąska. Można przygotować je zarówno na grillu jak i na patelni czy w piekarniku. Składniki: kilka suszonych miękkich moreli kilka suszonych miękkich śliwek cieniutkie(...)plasterki boczku Sposób przygotowania: 1. Każdą śliwkę i morelę zawinąć dokładnie w boczku. Można je dodatkowo spiąć wykałaczkami. 2. Usmażyć na grillu lub patelni lub upiec w piekarniku, aż boczek się zarumieni. 3. Podawać na ciepło i zimno. Smacznego
Kuchnia domowa AniRoladki z boczku wędzonego z suszoną śliwką Opisywać tej przystawki naprawdę nie ma potrzeby. Opis zawarty jest już w tytule. Smaczna, prosta i błyskawiczna przystawka. Składniki: opakowanie suszonych śliwek cieniutko pokrojone plastry wędzonego boczku Sposób przygotowania: Każdą śliwkę owinąć dość ciasno plastrem wędzonego boczku, można dodatkowo włożyć do środka cząstkę orzecha włoskiego. Każdy rulonik przekłuć wykałaczką. Piec w nagrzanym(...)piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut. Do momentu, gdy zobaczycie, że boczek zacznie się delikatnie rumienić. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego
na moim stole...ciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy(...)przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie bierzemy
Kulinarna Patilogia