boczek - 14002 przepisów (strona:170/934)

Carbonara 238

Pyszny śmietankowo-serowy sos podany z makaronem tagliatelle i chrupiącymi paseczkami boczku. Składniki : 400 g makaronu tagliatelle 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka 1/2 szklanki tartego parmezanu ( trochę odłożyć do posypania makaronu) 300 g wędzonego boczku W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić makaron.  Boczek pokroić w podłużne paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy makaron będzie(...)samego garnka. Żółtka wymieszać dokładnie ze śmietaną i wlać do makaronu, energicznie wymieszać by nie powstała jajecznica! Dodać potarty parmezan i znowu wymieszać.    Podawać z chrupiącymi paseczkami boczku i potartym parmezanem Smacznego :) *delikatnie zmodyfikowany przepis Donny

Zabawa smakiem
Ziemniaczki w boczku 31

Małe ziemniaczki otulone cienkimi plastrami boczku. Mała, smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która świetnie smakuje z dipem czosnkowym / jogurtowym / ziołowym. Składniki: 8 małych ziemniaków, 16 cienkich plastrów boczku parzonego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry (jeśli macie młode - wystarczy dobrze wyczyścić). Do gotującej się osolonej wody dodajemy ziemniaki. Gotujemy około 10-15 minut(...)zależności od ziemniaka - musi być ugotowany w 90% - miękki, ale nie rozpadać się. Ziemniaki odcedzamy. Każdego ziemniaka zawijamy w boczek (dwoma plastrami tworząc otoczkę dla ziemniaka). Posypujemy pieprzem, papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 5-7 minut, aż boczek będzie ładnie zarumieniony

Lena Gotuje
Zapiekanka mięsna z boczkiem, serem pleśniowym i brokułem 25

Zapiekanka pyszna, treściwa, pełna warzyw. Co nam trzeba? Naczynie żaroodporne lekko natłuszczone 6 średnich ziemniaków 1 brokuł 200g boczku parzonego wędzonego 400g mięsa mielonego z szynki 200g sera pleśniowego typu Lazur niebieski 200g sera żółtego mała czerwona cebula sos: 300ml mleka, 2 jajka, łyżka mąki sól i pieprz czarny Robimy! Ziemniaki gotujemy, kroimy w większą kostkę. Brokuł gotujemy, rozdzielamy(...)różyczki Mięso mielone przesmażamy na patelni z boczkiem pokrojonym w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szykujemy sos: jajka roztrzepujemy z mąką, zalewamy mlekiem W dużej misce mieszamy ziemniaki z mięsem i boczkiem. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy połowę mieszanki mięsnej z ziemniakiem, pomiędzy układamy połowę różyczek brokuła, zalewamy połową sosu, posypujemy tarkowanym żółtym serem. Wykładamy resztę mięsa

Latosiowydom
Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką 25

kopytka: 1 kg ziemniaków ( waga po obraniu ) 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej lub pszennej ( użyłam tortowej ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku   Dodatkowo: 30 dag chudego boczku wędzonego i gotowanego ( dobrego jakościowo ) 30 dag dobrej jakościowo kiełbasy 3 cebule olej masło do smażenia mąka pszenna do podsypania stolnicy    Wykonanie pysznego dania:   1. Ziemniaki obieramy(...)wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową na durszlak. Studzimy. 4. Cebulę kroimy według uznania i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę obieramy i kroimy w półplasterki, boczek kroimy w małą kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażamy razem na niewielkiej ilości oleju. 5. Przestudzone kopytka smażymy na maśle do ładnego zrumienienia się. Podajemy z boczkiem, kiełbasa i cebulką. Smacznego

Izabelawkuchni
Królik po chłopsku 29

Królik po chłopsku. Niemiecka i polska kuchnia słynie z dań z królika. W tym przepisie połączono delikatne mięso królika z marchewką i boczkiem. To danie jednogarnkowe sprawdzi się w każdej kuchni. To kolejny przepis z królika, po terrinie z królika, który gorąco Wam polecam na Święta. Będę królika po chłopsku przygotowywać już trzeci raz na Święta Bożego Narodzenia, dlatego warto(...)kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka suszonego tymianku 2 cebule i 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 3 marchewki krojone pomidory z puszki lub 5 pomidorów 100 g chudego boczku 1 łyżka mąki szczypta cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego Płuczemy królika pod zimną bieżącą wodą. Osuszamy, usuwamy tłuszcz, kroimy na porcje i nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z dzika 30

zaimponić" rodzinie np. w ten świąteczny czas. Arek Gie             Składniki:         2 kg polędwicy z dzika 1/2 kg surowego boczku wieprzowego 400 g mrożonych rydzów, pokrojonych na kawałki (bądź innych grzybów leśnych) 2 duże cebule 1 główka czosnku 6-8 liści laurowych 1 garść jagód jałowca 2 łyżki pieprzu ziarnistego sól(...)pieprz         Przygotowanie:         Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i wytapiamy tłuszcz. Skwarki przekładamy do dużego garnka.   Mięso z dzika kroimy na większą kostkę, porcjami smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Mięso wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do garna w którym znalazł się boczek.   Cebulę siekamy, szklimy

R'n'G Kitchen
Jak przygotować świąteczny pasztet 66

przyrządzony z mięsa z dodatkiem suszonych śliwek. Aby rozpocząć przygotowanie tego wyjątkowego pasztetu, należy skompletować wszystkie potrzebne składniki. Pasztet świąteczny to pasztet z mięsa. Potrzebne będą zatem: boczek, wołowina, wieprzowina i kurczak. Niektórzy dodają również wątróbkę. Ja wybrałam opcję bez wątróbki. Poza tym trzeba pasztet doprawić. Ziele angielskie, liście laurowe, goździki i czarny pieprz świetnie pasują do mięsnego pasztetu. Świąteczny(...)gości i stanie się nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Pasztet świąteczny z suszoną śliwką 20 grubych plastrów, podłużna forma o rozmiarach 12 cm x 30 cm Składniki: 600 g surowego boczku, bez kości i skóry 700 g wołowiny, antrykot 300 g wieprzowiny, np. szynka 2 uda z kurczaka 2 duże cebule 8 ziaren ziela angielskiego 4 goździki 2 liście laurowe

codojedzenia
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami 27

jednak nie nadał, więc wyczarowałam z niego zupełnie nieplanowany, w sumie świąteczny post. I jak tak sobie dodawałam jedno do drugiego, pomyślałam, że dobrze w tym przepisie sprawdzi się boczek. Taka niewielka ilość, cienki, dość tłusty plaster. Żeby nadać roladkom jeszcze trochę wilgotności, postanowiłam nasączyć śliwki. Winem. Bo akurat miałam otwartą butelkę. Aromat wina nadał roladkom trochę innego klimatu(...)mnie to nie zmartwiło). Uprzedzam więc, roladki smakują trochę inaczej niż zazwyczaj. A może to także zasługa suszonych śliwek? Pewnie trochę też. Wyszperałam więc z zamrażalnika parę okrągłych plastrów boczku, śliwki zalałam winem, odczekałam godzinę i zabrałam się to roboty. W roladkach wylądowała także musztarda, to już chyba przyzwyczajenie ze Śląska, cebulę pominęłam :). Wszystko zwinęłam, usmażyłam i wrzuciłam do pieca

Kardamonovy
Przepis na kotlety mielone z serem zawijane w boczku 30

Kotlety mielone w boczku z piekarnika       Zaraz po kotletach schabowych, kotlety mielone są nr 2! Przynajmniej tak pamiętam z dzieciństwa. Na dodatek wieprzowe, bo z kurczaka lub indyka, to coś co w PRL-u nie istniało.  👉Jak zrobić kotlety mielone z serem żółtym❓     Robimy tak by urozmaicić, czyli poza(...)smażymy by było zdrowsze, to na dodatek zawijamy w boczek, w środek pakujemy żółty ser. W ten sposób mamy kotlety mielone prawie jak devolaye. Zapraszamy na przepis na kotlety mielone robione inaczej .    Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem FANTASTYCZNE kotlety mielone zawijane w BOCZKU z żółtym serem z PIEKARNIKA❗ -Przepis KETO   Składniki: 1kg mięsa

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Frozen Fat Elvis Frappé 32

rodzaje tego apetycznego napoju. Historia: Fat Elvis Milkshake ma swoje korzenie w połączeniu kilku pysznych składników, które kiedyś były ulubionymi przysmakami samego Elvisa Presleya. Jego uwielbienie dla banana, orzechów, boczku i masła orzechowego stało się inspiracją dla tego kultowego milkshaka. To połączenie smaków szybko zdobyło popularność w amerykańskich dinerach i kawiarniach. Pochodzenie: Pochodzenie Fat Elvis Milkshake można śledzić(...)Rodzaje: 1. Klasyczny Fat Elvis: – Składniki: Banan, masło orzechowe, lody waniliowe, mleko, bita śmietana. – Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy razem, a następnie dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kawałkami boczku. 2. Chocolate Peanut Butter Twist: – Składniki: Czekoladowe lody, masło orzechowe, banan, mleko, polewa czekoladowa. – Przygotowanie: Blendujemy lody, masło orzechowe, banan i mleko. Podajemy z polewą czekoladową na wierzchu

RafalCook
Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane 36

Kuglonki, czyli mięciutkie kluseczki z surowych ziemniaków będą pysznym daniem na obiad dla całej rodziny. Można je podać jako samodzielne danie z okrasą z boczku i cebuli lub jako dodatek do mięsa czy gulaszu. Przepis na kluski jest bardzo prosty, choć nieco pracochłonny, jeśli będziecie ścierać kluski ręcznie na tarce. Niemniej takie kluski są smaczne i tanie, a składniki(...)kuglonki (4-5 porcji): 1 kg ziemniaków 1 jajko 160 g mąki pszennej typ 500 lub 550 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu   Dodatkowo: cebula, boczek wędzony   Przygotowanie Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub w elektrycznej szatkownicy. Papkę ziemniaczaną odciśnij bardzo dokładnie z wody np. za pomocą pieluchy tetrowej. Płyn

e-PrzepisyKulinarne
Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka 32

kiszonej i białej, choć oczywiście nie w każdym domu (na przykład w moim nie :)). A więc część z nas dodaje do kapusty różne mięsa, inni trzymają się kiełbasy i boczku. Niektórzy lubią bigos z przecierem pomidorowym, inni nie uznają tego zwyczaju. Do bigosu bez przecieru często dodajemy suszone, a nawet wędzone śliwki. Wrzucamy też suszone grzybki. Z ciekawszych dodatków zwróciły(...)smakuje doskonale i nie mogło takiego przepisu zabraknąć na moim blogu :) Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka Składniki: 700 g kapusty kiszonej 700 g białej (surowej) kapusty 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 4 cebule 20 g suszonych grzybów 100 g śliwek suszonych sól, pieprz, łyżka kminku, liść laurowy Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy

Trzeci talerz
Pora na knedle! 88

Dawno nie gotowałam knedli, a to taki pyszne danie na obiad. Domowe knedle z kurczakiem, groszkiem i boczkiem to moja najnowsza wersja tej potrawy. Lubię knedle na słono, ale też i na słodko. Knedle ze śliwkami , czy jarskie knedle z serem i szpinakiem to kilka wcześniejszych przepisów. Dania z ziemniaków cieszą się dużą sympatią w mojej rodzinie. Knedle są smaczne(...)syte. Poza tym knedle z kurczakiem można przygotować na wiele sposobów. Do mięsnego farszu często dodaję groszek i boczek. Mięso. z kurczaka jest dosyć neutralne w smaku więc dodatki zwłaszcza takie jak wędzony boczek wzbogacają jego smak i w rezultacie całego dania. W moim domu nic się nie marnuje. Zawsze staram się nie wyrzucać jedzenia, a resztki obiadowe z powodzeniem

codojedzenia