boczek - 14002 przepisów (strona:167/934)

Lasagne z dynia 203

lyzki smietany 50g tartego parmezanu papryka w proszku (ja mam mieszanke slodkiej i ostrej papryki w stosunku 1:1) sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 150g wedzonego boczku sos beszamelowy: 75g masla 50g maki 0,5 litra mleka 70g tartego parmezanu sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce(...)dynia bedzie miekka. Upieczona dynie rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niej serek, starty parmezan i smietane. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, galka i papryka. Na suchej patelni wysmazamy plastry boczku wedzonego. Odstawiamy na bok. W osolonym wrzatku blanszujemy przez pol minuty platy makaronu i lyzka cedzakowa wyciagamy na tacke. Robimy sos beszamelowy. W garnuszku z grubym dnem roztapiamy maslo, dodajemy

Przysmaki Karolki
Jesienna zupa ziemniaczana 390

Mimo zimna jest cudne. Dziś na rozgrzewkę zrobiłam sycącą, jesienną zupę. Prosta, bo ziemniaczana, bez udziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej(...)łyżka natki pietruszki sol do smaku 1 łyżka oleju  wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i rzucamy na patelnie na rozgrzany olej. Podsmażamy przez chwile do momentu uzyskania ładnych skwarek. Dodajemy do boczku posiekana w kostkę cebule, a po następnych 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podsmażamy przez kolejne 5 minut, a następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy

Przysmaki Karolki
Na Festiwal Dyni kopytka. 210

ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy ją pestek i łupiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie(...)wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy.   Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem. Boczek wysmażyłam na patelni, odłożyłam na bok i po wystudzeniu pokruszyłam na skwarki. Na patelnie dodałam łyżkę masła i wrzuciłam na chwile kopytka

Przysmaki Karolki
Obiad na szybko 303

spadła udałam się do kuchni i w zaledwie 20 minut przygotowałam prosty obiad. Polecam takie danie dla tych co nie mają sił lub czasu na dłuższe gotowanie. Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem składniki: ulubiony makaron - u mnie świderki 150 g wędzonego boczku 1 duża cebula 200 g mrożonego groszku 200 ml śmietany świeżo mielony czarny pieprz wykonanie: Makaron gotujemy(...)osolonym wrzątku al dente.Odcedzamy. W tym czasie na 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i boczek wędzony pokrojony w cieńkie paseczki. Do dobrze wysmażonego boczki dodajemy groszek i dusimy jeszcze 5 minut. Dolewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy makaron. Po wymieszaniu nakładamy na talerz

Przysmaki Karolki
Carbonara 253

Pyszny śmietankowo-serowy sos podany z makaronem tagliatelle i chrupiącymi paseczkami boczku. Składniki : 400 g makaronu tagliatelle 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka 1/2 szklanki tartego parmezanu ( trochę odłożyć do posypania makaronu) 300 g wędzonego boczku W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić makaron.  Boczek pokroić w podłużne paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy makaron będzie(...)samego garnka. Żółtka wymieszać dokładnie ze śmietaną i wlać do makaronu, energicznie wymieszać by nie powstała jajecznica! Dodać potarty parmezan i znowu wymieszać.    Podawać z chrupiącymi paseczkami boczku i potartym parmezanem Smacznego :) *delikatnie zmodyfikowany przepis Donny

Zabawa smakiem
Ziemniaczki w boczku 43

Małe ziemniaczki otulone cienkimi plastrami boczku. Mała, smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która świetnie smakuje z dipem czosnkowym / jogurtowym / ziołowym. Składniki: 8 małych ziemniaków, 16 cienkich plastrów boczku parzonego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry (jeśli macie młode - wystarczy dobrze wyczyścić). Do gotującej się osolonej wody dodajemy ziemniaki. Gotujemy około 10-15 minut(...)zależności od ziemniaka - musi być ugotowany w 90% - miękki, ale nie rozpadać się. Ziemniaki odcedzamy. Każdego ziemniaka zawijamy w boczek (dwoma plastrami tworząc otoczkę dla ziemniaka). Posypujemy pieprzem, papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 5-7 minut, aż boczek będzie ładnie zarumieniony

Lena Gotuje
Zapiekanka mięsna z boczkiem, serem pleśniowym i brokułem 40

Zapiekanka pyszna, treściwa, pełna warzyw. Co nam trzeba? Naczynie żaroodporne lekko natłuszczone 6 średnich ziemniaków 1 brokuł 200g boczku parzonego wędzonego 400g mięsa mielonego z szynki 200g sera pleśniowego typu Lazur niebieski 200g sera żółtego mała czerwona cebula sos: 300ml mleka, 2 jajka, łyżka mąki sól i pieprz czarny Robimy! Ziemniaki gotujemy, kroimy w większą kostkę. Brokuł gotujemy, rozdzielamy(...)różyczki Mięso mielone przesmażamy na patelni z boczkiem pokrojonym w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szykujemy sos: jajka roztrzepujemy z mąką, zalewamy mlekiem W dużej misce mieszamy ziemniaki z mięsem i boczkiem. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy połowę mieszanki mięsnej z ziemniakiem, pomiędzy układamy połowę różyczek brokuła, zalewamy połową sosu, posypujemy tarkowanym żółtym serem. Wykładamy resztę mięsa

Latosiowydom
Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką 40

kopytka: 1 kg ziemniaków ( waga po obraniu ) 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej lub pszennej ( użyłam tortowej ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku   Dodatkowo: 30 dag chudego boczku wędzonego i gotowanego ( dobrego jakościowo ) 30 dag dobrej jakościowo kiełbasy 3 cebule olej masło do smażenia mąka pszenna do podsypania stolnicy    Wykonanie pysznego dania:   1. Ziemniaki obieramy(...)wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową na durszlak. Studzimy. 4. Cebulę kroimy według uznania i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę obieramy i kroimy w półplasterki, boczek kroimy w małą kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażamy razem na niewielkiej ilości oleju. 5. Przestudzone kopytka smażymy na maśle do ładnego zrumienienia się. Podajemy z boczkiem, kiełbasa i cebulką. Smacznego

Izabelawkuchni
Królik po chłopsku 42

Królik po chłopsku. Niemiecka i polska kuchnia słynie z dań z królika. W tym przepisie połączono delikatne mięso królika z marchewką i boczkiem. To danie jednogarnkowe sprawdzi się w każdej kuchni. To kolejny przepis z królika, po terrinie z królika, który gorąco Wam polecam na Święta. Będę królika po chłopsku przygotowywać już trzeci raz na Święta Bożego Narodzenia, dlatego warto(...)kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka suszonego tymianku 2 cebule i 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 3 marchewki krojone pomidory z puszki lub 5 pomidorów 100 g chudego boczku 1 łyżka mąki szczypta cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego Płuczemy królika pod zimną bieżącą wodą. Osuszamy, usuwamy tłuszcz, kroimy na porcje i nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z dzika 40

zaimponić" rodzinie np. w ten świąteczny czas. Arek Gie             Składniki:         2 kg polędwicy z dzika 1/2 kg surowego boczku wieprzowego 400 g mrożonych rydzów, pokrojonych na kawałki (bądź innych grzybów leśnych) 2 duże cebule 1 główka czosnku 6-8 liści laurowych 1 garść jagód jałowca 2 łyżki pieprzu ziarnistego sól(...)pieprz         Przygotowanie:         Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i wytapiamy tłuszcz. Skwarki przekładamy do dużego garnka.   Mięso z dzika kroimy na większą kostkę, porcjami smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Mięso wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do garna w którym znalazł się boczek.   Cebulę siekamy, szklimy

R'n'G Kitchen
Jak przygotować świąteczny pasztet 80

przyrządzony z mięsa z dodatkiem suszonych śliwek. Aby rozpocząć przygotowanie tego wyjątkowego pasztetu, należy skompletować wszystkie potrzebne składniki. Pasztet świąteczny to pasztet z mięsa. Potrzebne będą zatem: boczek, wołowina, wieprzowina i kurczak. Niektórzy dodają również wątróbkę. Ja wybrałam opcję bez wątróbki. Poza tym trzeba pasztet doprawić. Ziele angielskie, liście laurowe, goździki i czarny pieprz świetnie pasują do mięsnego pasztetu. Świąteczny(...)gości i stanie się nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Pasztet świąteczny z suszoną śliwką 20 grubych plastrów, podłużna forma o rozmiarach 12 cm x 30 cm Składniki: 600 g surowego boczku, bez kości i skóry 700 g wołowiny, antrykot 300 g wieprzowiny, np. szynka 2 uda z kurczaka 2 duże cebule 8 ziaren ziela angielskiego 4 goździki 2 liście laurowe

codojedzenia
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami 44

jednak nie nadał, więc wyczarowałam z niego zupełnie nieplanowany, w sumie świąteczny post. I jak tak sobie dodawałam jedno do drugiego, pomyślałam, że dobrze w tym przepisie sprawdzi się boczek. Taka niewielka ilość, cienki, dość tłusty plaster. Żeby nadać roladkom jeszcze trochę wilgotności, postanowiłam nasączyć śliwki. Winem. Bo akurat miałam otwartą butelkę. Aromat wina nadał roladkom trochę innego klimatu(...)mnie to nie zmartwiło). Uprzedzam więc, roladki smakują trochę inaczej niż zazwyczaj. A może to także zasługa suszonych śliwek? Pewnie trochę też. Wyszperałam więc z zamrażalnika parę okrągłych plastrów boczku, śliwki zalałam winem, odczekałam godzinę i zabrałam się to roboty. W roladkach wylądowała także musztarda, to już chyba przyzwyczajenie ze Śląska, cebulę pominęłam :). Wszystko zwinęłam, usmażyłam i wrzuciłam do pieca

Kardamonovy
Przepis na kotlety mielone z serem zawijane w boczku 52

Kotlety mielone w boczku z piekarnika       Zaraz po kotletach schabowych, kotlety mielone są nr 2! Przynajmniej tak pamiętam z dzieciństwa. Na dodatek wieprzowe, bo z kurczaka lub indyka, to coś co w PRL-u nie istniało.  👉Jak zrobić kotlety mielone z serem żółtym❓     Robimy tak by urozmaicić, czyli poza(...)smażymy by było zdrowsze, to na dodatek zawijamy w boczek, w środek pakujemy żółty ser. W ten sposób mamy kotlety mielone prawie jak devolaye. Zapraszamy na przepis na kotlety mielone robione inaczej .    Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem FANTASTYCZNE kotlety mielone zawijane w BOCZKU z żółtym serem z PIEKARNIKA❗ -Przepis KETO   Składniki: 1kg mięsa

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania