dobry nóż, garnek i 15 minut. Cóź to za oszczędność iście wielkopolska Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 4 średnie ogórki kiszone 2 duże marchewki 300 g surowego wędzonego boczku sól, pieprz, musztarda Przygotowanie: Wołowinę i boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek wrzucamy do garnka(...)którym będziemy robić gulasz i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka (najpierw kroimy cebulę wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na paski) Kiedy boczek lekko się wytopi wrzucamy do garnka cebulę. Kiedy się zeszkli (zrobi się przezroczysta) dodajemy pokrojoną wołowinę. Wszystko razem mieszamy i podsmazamy ok 5 min. Marchewkę i ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa
Kulinarna PatilogiaPołączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak(...)wartości… Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 2015-03-06 23:52:06 Apetycznie wyglądające, działające na zmysły danie w postaci sprawdzonej kompozycji smaków - wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, podwędzanego sera i kurczaka. Zrób wrażenie na rodzinie, partnerze lub gościach! Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 w miarę duże pojedyncze filety z kurczaka
Kulinarna PokusaMiałam ochotę na zupełnie inne śniadanko.Otworzyłam lodówkę i się zaczęło.Moje ulubioone jajka,boczek,cebulka,nie mogło zabraknąć suszonych pomidorków.Wyszedł mi pyszny omlet,więc postanowiłam się z wami nim podzielić. Składniki: 2 duże jajka 2 łyżki mąki pszennej,pełnoziarnistej 10g boczku pół cebulki 2 pomidory suszone oliwa z oliwej sól pieprz Sposób przygotowania: Boczek pokrój w kostkę(...)cebulka w piórka i obsmaż na odrobinie oliwy. Z jajek,mąki i pokrojonych pomidorów zrób ciasto na omlet.Dopraw je solą i pieprzem.Do masy dodaj cebulkę i boczek,całość wymieszaj.Usmaż omlet z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytupolować, sprawić i we winie przyrządzić. I co, że chałupa słomo kryta, że klepisko pod nogyma, skoro na stole jak we samym Belwederze! Składniki: 1 tuszka królika 6 plasterków boczku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 2 cebule 4 ząbki czosnku ½ kostki masła 100 ml czerwonego wina oliwa z oliwek owoce jałowca, tymianek, rozmaryn, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz(...)płynem pozostałym po smażeniu. Pomiędzy kawałki mięsa wtykamy kilka owoców jałowca, kilka ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Na wierzch układamy kawałki pozostałego masła i niedbale porwane plasterki boczku. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy królika na warzywach, z puree z zielonej soczewicy z prażonym boczkiem
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaSzparagi z chrupiącym boczkiem i rozpływającym się jajkiem w koszulce są naprawdę wyborne. Podane ze świeżym pieczywem będą stanowić pyszne śniadanie. Należy tylko pamiętać żeby ich nie rozgotować, bo będą włókniste i niesmaczne. Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 6 cieniutkich plasterków boczku 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka octu winnego 2 jajka sól pieprz Przygotowanie(...)odłamać jasne, twarde końce. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Wyjąć, zawinąć ciasno w plasterki boczku i smażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż boczek ładnie się przyrumieni. Jajka w koszulce: Do garnka wlać około 1 litra wody i łyżkę octu. Zagotować. W międzyczasie wbić
Oryginalny smakwięcej w biodrach... znacie to? Przy świątecznym zamieszaniu (którego nie lubię) narzuciłam trochę zdrowych, lekkich i wolne (taaaa) posiłków, z jajkami w roli głównej oczywiście. Sałatka z pomidorami, boczkiem smażonym, prażonym słonecznikiem i jajkiem w koszulce jest pyszna i uzależnia - mogłabym ją jeść codziennie! ;) Składniki: ulubiona sałata/sałaty oliwa z oliwek - u mnie czosnkowa pomidorki koktajlowe - ok. 10 sztuk(...)boczku garść ziaren słonecznika 1 jajko sól i pieprz do doprawienia Na suchej patelni prażymy słonecznik aż będzie złoty i pachnący. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni. Jajko w koszulce, czyli nie taki diabeł straszny... ;) Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej ocet - około 2 łyżek na litr wody, wodę zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!faszerowanych na ostro, z kolei radioaktywność kojarzy nam się z zielonym kolorem. Z tych względów jajka ustroiliśmy pastą z awokado, nie zapominając jednocześnie o mięsnym akcencie w postaci boczku, który idealnie pasuje do aksamitności farszu. Tak oto powstała prosta i smaczna przekąska dla fanów postapokalispy! Zobacz, jak jajka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ(...)zależy nam na jajkach na twardo). Zestawiamy je z palnika, wylewamy gorącą wodę i zastępujemy ją zimną. Całkowicie studzimy jajka. W międzyczasie zabieramy się za następny punkt. 2. BOCZEK (5 min) Plastry boczku kroimy w średnie kawałki. Przekładamy je na suchą patelnię i smażymy na średnim ogniu do wytopienia się tłuszczu i zrumienienia (chodzi o uzyskanie skwarek). Zestawiamy z palnika
Nerds Kitchennaturalny, domowy barszcz biały – bez zakwasu oraz sztucznych „ulepszaczy”. Z tego przepisu wychodzi dość kwaśny, taki właśnie lubię, jeśli preferujecie łagodne smaki, nie dodawajcie octu. Składniki: 150 g wędzonego boczku 400 g białej kiełbasy surowej 3 ząbki czosnku ziele angielskie 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku sok z połówki cytryny 2 łyżki octu 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki łyżka(...)chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek zalewamy wodą (ok. 3-3,5 litra), dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy i gotujemy na wolnym gazie ok 10 min. Następnie wyjmujemy kiełbasę i boczek, zbieramy tzw. szumowiny. Do wywaru dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan – gotujemy przez chwilę. Mąkę, śmietanę, sok z cytryny i ocet
e-PrzepisyKulinarneskubankami, kulachami) trafiły na Listę produktów tradycyjnych ( klik ). Według informacji zawartych na tej stronie kulanki do dziś "w domach i restauracjach podawane są jako drugie danie obiadowe – okraszone przetopionym boczkiem wędzonym z cebulką, z dodatkiem zasmażanej kapusty kwaszonej." Dawniej były po prostu potrawą dla uboższych warstw społecznych, obecnie są również serwowane jako dodatek do wykwintnych drugich dań. Kluski przyrządza się(...)wskazuje nazwa. Składniki dla 4 osób: Kluski 1 kg ziemniaków 1 jajo 5-8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Okrasa 1 cebula 250 g wędzonego boczku Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podsmażyć (jeżeli jest bardzo chudy najpierw rozgrzać trochę oleju). Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć razem na rumiano na tłuszczu wytopionym z boczku. Ziemniaki
Pełny talerzSkładniki na 4-6 porcji: 500 g karkówki wieprzowej QAFP (może też być łopatka) 4 ząbki czosnku (obrane) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 200 g wędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka 600 g dyni piżmowej obranej i oczyszczonej (ok.1/2 dyni) 100 g jarmużu 2 łodygi selera naciowego(...)osuszyć ręcznikiem, pokroić w kostkę. 2 ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z solą, tymiankiem i oregano. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odstawić na 45 minut. Boczek pokroić w kosteczkę. Pomidory przekroić na połówki wymieszać z 2 łyżkami oleju, dodać pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, rozłożyć na blasze oprószyć solą. Piec ok. 25 minut. Wystudzić
Pełny talerzPodobne danie znalazłam gdzieś w czeluściach internetu i postanowiłam spróbować. Bób smażony na maśle ze sporą ilością soli z podsmażonymi paskami boczku - chyba lubię obecną porę roku ;) Składniki (dla 2 osób): 300-350 g bobu (chyba, że jesteście w stanie pochłonąć więcej ;)) 100 g plastrów boczku, u mnie boczek parzony 2 mniejsze ząbki czosnku świeże zioła: bazylia, oregano(...)minut. Dobrze, żeby bobu nie gotować za długo - jak się rozgotuje będzie średnio dobry i nie będzie tak cudnie wyskakiwał z łupinek (które też można jeść, jak ktoś lubi). Boczek kroimy w paski i podsmażamy. Zdejmujemy na talerzyk. Ugotowany bób przerzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Podsmażamy przez parę minut, po czym solimy, dodajemy czosnek i świeże zioła
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Polecam! składniki (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 200 g sera twarogowego koziego 120 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz do podania cebula, masło przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie(...)robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu. Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojony bardzo drobno boczek, smażyć aż cebula się zezłoci a boczek wytopi. Pietruszkę posiekać. Kaszę dokładnie wymieszać z serem. Dodać przestudzoną cebulę z boczkiem, posiekaną pietruszkę, jajko. Dobrze wymieszać, przyprawić solą
Stare GaryPyszna zupa fasolowa z przepisu Mamy z kiełbasą i boczkiem - taką lubimy najbardziej :) SKŁADNIKI 500 g fasoli Piękny Jaś laska kiełbasy podlaskiej 150 g boczku wędzonego 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła sól, pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę(...)gotujemy, aż fasola trochę zmięknie. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Następnie wrzucamy warzywa i gotujemy do ich miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło i dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy i rozprowadzamy mąkę. Dodajemy zasmażkę do zupy i jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy zupę z pokrojoną marchewką. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjestałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna w smaku do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku. W wersji bezmięsnej wystarczy pominąć boczek z kiełbasą , by uzyskać wersję wegeteriańską. Jak perfekcyjnie ugotować ciecierzycę przeczytaj : tutaj . W tym poście znajdziesz przepis na specjalną pastę do namaczania ciecierzycy. Składniki : 250 g ciecierzycy 200 g boczku - opcjonalnie(...)listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie : wieczorem namoczyć ziarna cicierzycy wypłukaną ciecierzycę, w czystej wodzie ugotować do miękkości razem z kawałkiem boczku. Gotowałam około 1 godziny, aż ziarenka ciecierzycy częściowo się rozpadły w międzyczasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotować w małej ilości wody około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!