boczek - 14002 przepisów (strona:160/934)

Prażuchy 240

ognisku mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Składniki na 5 litrowy kociołek : 3 kg ziemniaków 1,5 kg główka białej kapusty 0,5 kg kiełbasy 0,5 kg boczku wędzonego razem ze skórą 3-4 cebule olej lub smalec do wysmarowania kociołka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowania poszczególnych produktów : ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę(...)kiełbasę w pół talarki, z boczku ściągamy skórę i kroimy w słupki a cebulę w piórka. Z kapusty zdejmujemy 10-11 całych liści a resztę szatkujemy. Kociołek natłuszczamy olejem a najlepiej smalcem, na dno układamy skórę z boczku i liść kapusty. Następnie warstwami dajemy po trochu kiełbasy, boczku, cebuli, kapusty i przyprawy i tak kolejne warstwy co chwilę dokładając kolejne

Mechanik w kuchni
Risotto z kurkami i z boczkiem 166

stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion cały czas na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy na mgiełkę, drobniutko. Boczek kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i podsmażamy boczek na rumiano. Po wysmażeniu rumianych kawałków ściągamy je z tłuszczu do miseczki. Do rondla wkładamy resztę(...)ogniu. Do zeszklonej dodajemy posiekane kurki i czosnek. Smażymy grzyby z cebulą, mieszając, około 6 minut. Puszczą trochę wody która zaraz odparuje. Wrzucamy do rondla suchy ryż, dodajemy wysmażony boczek i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy 2- 3 łyżki wazowe wrzącego bulionu. Mieszamy, gotując całość na małym ogniu.   Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami, boczkiem i szparagami 199

Dzisiaj kolejne szybkie danie ze szparagami (polubiliśmy je strasznie ;)), kurczakiem tym razem, boczkiem, suszonymi pomidorami i sosem z dodatkiem kurkumy. Inspiracja pochodzi z bloga kwestia smaku . Danie pyszne, czasowo też w miarę szybkie, no i proste. U mnie jako dodatek ryż, ale oczywiście co kto lubi może dodać :). Porcja dla 3 osób :). Miłego dnia :)) Składniki: 3 mniejsze filety 1 ząbek(...)czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej u mnie wędzona 1/3 łyżeczki papryki ostrej (ja dałam malutko, bo z nami jada mój syn siedmiolatek) 1/2 łyżeczki kurkumy szparagi boczek w plasterkach (u mnie 6 plasterków) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2/3 szklanki bulionu 6 kawałków suszonych pomidorów 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki natka pietruszki Do miseczki daję łyżeczkę oliwy

kruche babeczki
Zupa krem z ziemniaków z chipsami z boczku 309

kupić do zupy młode ziemniaki, to już w ogóle niebo w gębie :) Wtedy zamiast natki pietruszki użyjcie koperku :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych) 150 g boczku 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do przybrania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Boczek kroimy w cienkie plastry. Zostawiamy 8 sztuk do przybrania, które obsmażamy na patelni na chrupiące chipsy. Resztę boczku drobno kroimy i przesmażamy na patelni do czasu, aż zacznie się rumienić. 2. Dodajemy cebule pokrojoną w kostkę i smażymy, do czasu, aż cebula się zeszkli. Przekładamy zawartość patelni

W kuchni Katie
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 154

zapiekankę ziemniaczaną :) Jest prosta do zrobienia, sycąca i możemy Wam zagwarantować, że każdy mężczyzna się nią nasyci ;) Już czytając sam przepis czuje się w powietrzu zapachy przesmażanej cebulki z boczkiem....mmmmniam!   Przepis: Składniki: ziemniaki boczek czerwona cebulka mozarella śmietana sól, pieprz Procedura przetwórcza: Gotujemy ziemniaki na pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek(...)cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego

Kuchnia smaków
Szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami + film 165

Grillowane szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami: papryką, czerwoną cebulą i pieczarkami, to znakomita przystawka na rodzinne spotkania lub ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub kolację w plenerze.   Składniki na 8 szaszłyków : 200 g boczku w plastrach 2 czerwone cebule 16 młodych ziemniaków ( najlepiej małych) 16 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka(...)grubsze półplasterki a czerwoną, żółtą i zieloną paprykę na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Większe ziemniaki przekrawamy na pół a mniejsze zostawiamy w całości, po czym owijamy je plastrami boczku. Tak przygotowane ziemniaki nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką, cebulą i pieczarkami. Gotowe szaszłyki smarujemy dość obficie sosem ketchupowo- ziołowym i układamy na tackach do grillowania. Szaszłyki

Smakowite Dania
Ziemniaki zawijane w boczku 150

Ziemniaki to chyba najpopularniejszy produkt na polskich stołach więc dlaczego nie miałby się pojawić również na grillach, a jeśli dodamy do niego boczek to nikt się im nie oprze. Składniki : (w stosunku 1:1) młode ziemniaki średniej wielkości boczek w plastrach zioła prowansalskie Przygotowanie :  Obrane ziemniaki gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki posypuję ziołami następnie każdego(...)ziemniaka "na ciepło" owijam plastrem boczku spinając wykałaczką  i grilluję z każdej strony aż boczek będzie miał ładne rumieńce oddając tym samym aromat ziemniakowi. Smacznego

Mechanik w kuchni
Drobiowe roladki z boczkiem i czosnkiem, duszone w czerwonym winie 172

dusi się krótko. Troszkę zabawy jest z zawijaniem, nie każdy to lubi. Czasami jednak można się poświęcić ;) Składniki na 3-4 osoby: 6 udek z kurczaka 6 plasterków wędzonego boczku + mały kawałek do wytopienia musztarda sól i pieprz do smaku 1 średnia cebula 6 większych ząbków czosnku 150 ml czerwonego półwytrawnego wina dodatkowo: bawełniana nitka lub szpilki do mięsa(...)wykałaczki Uda z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oddzielić mięso od kości. Rozbić lekko tłuczkiem, przyprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Przesmarować musztardą i ułożyć plaster boczku i ząbek czosnku przekrojony na pół. Zwinąć roladkę, obwiązać nitką lub spiąć szpilką (wykałaczką). Na patelni stopić kawałeczek boczku. Tylko tyle, aby wytopił się tłuszcz do obsmażenia mięsa. Włożyć roladki, obsmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli 311

Dzisiaj propozycja na grilla.  Kolorowe szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli. Zastanawiacie się, jakie są? Mięso jest mięciutkie, warzywa lekko al dente. Zapach z grilla upaja za sprawą cebuli. Dzięki składnikom o fajnej barwie, szaszłyki cieszą również wyglądem. Ładne i smaczne. Jeśli będziecie grillować w tak piękny , słoneczny dzień, jak ja, to nie można chcieć niczego więcej(...)Składniki: 250 g łopatki 200 g boczku świeżego, wędzonego 4 młode cebule papryka czerwona 1 mała cukinia sól i kilka łyżek oleju rzepakowego do przyprawienia warzyw Składniki marynaty do mięsa: pół płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka majeranku 4 duże ząbki

Smak mojego domu
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 477

puścić go w świat, przyznając się, że jest banalnie prosty i pochodzi z pewnej malezyjskiej strony kulinarnej. Zajrzyjcie do przepisu :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 8 plastrów surowego boczku (długich i równych) 1 duża cebula Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego(...)jeśli używamy drewnianych) namoczyć w wodzie. Cebulę przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na cztery części. Oddzielić warstwy, a uzyskane kwadratowe plasterki przelać wrzątkiem na sitku. Odstawić. Plastry boczku złożyć wzdłuż na pół. Nabijać na patyczki składniki rozpoczynając od przebicia końcówki plastra boczku. Następnie kurczak, cebula, obrót o 180 stopni i znowu boczek dosyć ciasno opasujący kurczaka i cebulę

zadanie-gotowanie
Ziemniaki zapiekane z piekarnika z jajkiem i chrupiącym boczkiem 150

solą i pieprzem. Smażyć, co chwilkę delikatnie mieszać aż warzywa zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni obsmażyć plastry wędzonego boczku aż staną się chrupiące. Ugotowane ziemniaki rozłożyć na blaszkę, skropić oliwą i obsypać suszonym tymiankiem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż będą przysmażone. Kilka razy przemieszać. Jak już(...)ziemniaki będą prawie gotowe dodać podsmażoną cukinię i cebulkę. Rozłożyć równomiernie naokoło ziemniaków. Na górę położyć podsmażone plastry boczku. Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż wszystko będzie przypieczone. Jak już wszystko jest przysmażone wyłączyć piekarnik, ale jeszcze nie wyciągać. Usmażyć jajka jajka. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wbić jajka, posolić. Smażyć na małym gazie, aż białko się zetnie

Kuchnia Pokoleń
Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 144

Dzisiaj tradycyjny obiad kuchni polskiej. Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej do podsmażenia zrazów(...)najlepiej jest włożyć do woreczka i rozbijać przez folię. Każdego kotleta dość mocno solimy i pieprzymy oraz smarujemy łyżeczką musztardy (z jednej strony). Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Na każdym kawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz ogórki. Do faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie, dodajemy w późniejszym etapie do sosu. Mięso zawijamy

Smak mojego domu
Różowe farfalle na szpinaku z boczkiem i ricottą. 153

równowagę ;), a nieco leniwa wyobraźnia nabrała rozpędu. Na jakie różowe ścieżki mnie poprowadzi do końca nie wiem, ale pierwszy przystanek zaliczony. A na nim farfalle podane na szpinaku z boczkiem i ricottą. Bardzo smaczne, ciekawie prezentujące się danie. Jeżeli szpinak to czosnek. Przynajmniej dla mnie to połączenie jest bardzo udane. Nie może jednak być tej przyprawy zbyt dużo, aby swoją(...)intensywnością nie zdominowała reszty. Polecam :) Składniki: makaron farfalle 3 łyżki koncentratu buraczanego (dałam taki, jaki zazwyczaj stosuje się do zabarwienia barszczu) 250 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego boczku (surowego) 100 g ricotty  2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki masła (do podsmażenia) Wykonanie: Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć obrany i posiekany drobno czosnek. Następnie

zadanie-gotowanie
Pyzy z mięsem 167

kubka wsypać bułkę tartą i zalać ciepłym mlekiem. Wlać tylko tyle mleka, żeby bułka napęczniała. Dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do polania – cebulkę pokroić drobno, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Zmniejszyć gaz i smażyć, aż cały tłuszcz się stopi i powstaną tzw skwarki. Pod koniec jak już boczek jest prawie(...)mąką stolnicy. Wodę zagotować osolić, do gotującej wody wrzucić porcjami pyzy i gotować od wypłynięcia na górę 10 minut. Wyjąć pyzy łyżki cedzakowej, wyłożyć na talerze. Obsypać przygotowanym wcześniej boczkiem z cebulką. Oczywiście musi być ciepłe. To było pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Szparagi zawijane w boczku 147

Takim wyznacznikiem wiosny w kuchni są u mnie szparagi. Gdy już się ich doczekałem to na początek wylądowały na śniadaniu :) Składniki : szparagi zielone  boczek wędzony parzony cienko krojony masło klarowane Przygotowanie : Opłukane i osuszone szparagi chwytamy kolejno za końce i napinamy jak łuk aż się złamią, dolna część jest włóknista i ją odkładamy. Na desce rozkładamy plastry boczku(...)nich tą część szparaga z główką, boczek rolujemy. Jeśli plastry boczku mamy długie to dzielimy je na pół. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z łyżką masła klarowanego. Po usmażeniu możemy troszeczkę przyprawić solą i pieprzem. Jak widać na zdjęciu, szparagi podałem z jajkiem, pomidorkami, kawałkiem papryki i roszponki. Smacznego

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania