boczek - 14002 przepisów (strona:168/934)

Cassoulet 193

pomysł na potrawę jest całkiem ciekawy i godny zapamiętania. Coś podobnego możemy przygotować wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą.  Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam się z nim zmierzyć. Nie żałuję. Spędziłam nad nim większość soboty(...)białej fasoli (ja użyłam drobnej) 1kg golonki wieprzowej 4 uda kacze confit ( tutaj przepis  lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 listki laurowe 10 gałązek tymianku (suszony lub świeży) 135g bułki tartej 4 łyżki oleju Sposób przygotowania Wieczór przed gotowaniem Zalać

W kuchni wieczorem
Stromboli 159

ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule  300 gram boczku wędzonego  opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć(...)mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać).  Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu  3 ząbki czosnku  2 łyżki jogurtu naturalnego  Wykonanie sosu: Majonez wymieszać

Krakowskie smaki Ani
Pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami 224

statystyki i wychodzi na to, że mamy wielu zagranicznych czytelników. Nie pozostaje nam nic innego, jak wyjść im naprzeciw i pisać w języku Szekspira. A co do pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami w sosie śmietanowym - chyba nie musimy Was zachęcać do wypróbowania? :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 200 - 250 g suchego makaronu pappardelle 1 mała cebula(...)boczku 30 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) 200 ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Suszone grzyby namaczamy w gorącej wodzie, aby zmiękły. Następnie odsączamy je z wody i kroimy w cienkie paseczki. 3. Cebulę siekamy

W kuchni Katie
Zupa serowo cebulowa 560

Składniki: 4 średnie ziemniaki kawałek wędzonego boczku 2 średnie cebule kilka ząbków czosnku 20 dag sera żółtego 10 dag serka topionego 2 łyżki słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka masła sól, pieprz, tymianek Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać boczek w całości. Gotować 30 min. Wstępnie doprawić.Wyciągnąć boczek z wywaru, pokroić w kostkę. Cebule obrać(...)pokroić w półtalarki. Cebulę z boczkiem podsmażyć na maśle do zeszklenia i zrumienienia. Na końcu dodać wyciśnięte praską ząbki czosnku. Do wywaru wrzucić podsmażone składniki, gotować ok. 5 min. Ser żółty zetrzeć i wraz z serkiem topionym dodać do zupy. Gotować, ciągle mieszając ok. 10 min. Na końcu dodać śmietankę, tymianek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku

Konrad Gotuje
Śniadaniowe muffinki z jajkiem 1341

Przepis na 6 Muffinków 3 płaty ciasta filo ok. 0,5 kg wędzonego boczku 6 jajek szczypiorek oliwa z oliwek do posmarowania blaszki i foremek sól, pieprz Boczek pociąć na cienkie długie plastry. Posmarować blaszkę oliwą (można najpierw wyłożyć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Boczek wyłożyć na blaszcze. Piec w ok. 200 stopniach Celsjusza do zarumienienia. Foremki(...)Każdy płat ciasto filo posmarować z obu stron wodą, złożyć 3 razy i przeciąć na pół. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć foremki tworząc koszyczki. Do każdego koszyczka włożyć upieczone paski boczku tak by utworzyły w foremkach pieścienie. Wbić do nich jajka tak by żółtko pozostało całe. Pociąć szczypiorek i posypać nim surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem. Piec około 15 minut

Konrad Gotuje
Schabowe roladki z boczkiem i suszonymi pomidorami 176

schabu wyszło mi 28 roladek. Należy je zacząć robić dzień wcześniej przed podaniem. Składniki na 28 roladek: 1,2 kg schabu bez kości 30 dag surowego boczku pokrojonego w cienki plastry 1 słoik z suszonymi pomidorami 1 opakowanie liści laurowych ½ opakowania suszonej bazylii ½ opakowania suszonego majeranku sól, pieprz do smaku 1 puszka krojonych pomidorów 2/3 szklanki oleju ½ szklanki   wody(...)szerokości trochę większej niż 1 cm a następnie wszystkie zbić tłuczkiem tak jak na schabowe. Każdy plaster schabu posolić i popieprzyć z obu stron.     Położyć najpierw plaster boczku a na to plaster schabu. Długość boczku nie powinna być krótsza niż plaster schabu. Plaster schabu posypać szczyptą bazylii i położyć połowę suszonego pomidora. Całość wraz z boczkiem zawinąć

Na słodko lub wytrawnie
Pełnoziarniste spaghetti carbonara 203

było bardzo smaczne i sycące. Prostota składników i przygotowania tego dania gwarantuje sukces kulinarny. Gorąco polecam. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti, 100 gram wędzonego boczku w plastrach, 100 gram parmezanu, pęczka świeżej natki pietruszki, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, oliwy, gałki muszkatołowej, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Pomyśleć, że kiedyś nie przepadałem za spaghetti carbonara(...)trafiłem na spolszczoną wersję - pływającą w śmietanie, niedoprawioną i ogólnie bez smaku, która na dość długi czas zniechęciła mnie do tego pysznego makaronu. Przygotowanie dania zacząłem od pokrojenia plasterków boczku w poprzeczne paski o grubości około 1 cm. 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę, a natkę pietruszki drobno posiekałem. Parmezan starłem na tarce o drobnych oczkach. W osolonej wodzie nastawiłem

Wyprawy kulinarne
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 160

zimno. składniki ( na 12 foremek średniej wielkości) na foremki ok 600 g startych na małych oczkach surowych ziemniaków garść koperku łyżeczka lub więcej czosnku w proszku nadzienie 100 g boczku 1 duża lub 2- 3 małe szalotki 100 g sera (użyłam cheddar'a) 1 duże jajko ok 100 ml mleka garść tartej bułki z pietruszką z  tego  przepisu(...)przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna się lekko podpiec i zbrązowić. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek i grubości ziemniaczanych babeczek.  farsz Boczek i obraną  szalotkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć (osobno) na patelni. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić - nie za dużo - boczek jest

Stare Gary
Kiszka kartoflana pieczona 294

taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie. Składniki (4 spore porcje) 1500 g surowych ziemniaków, 500 g ziemniaków ugotowanych, 30 dkg  wędzonego boczku - pokrojony w kostkę 2 cebule - pokrojone w kostkę jajko pieprz jelita wieprzowe olej lub smalec. przygotowanie Przygotować flaki*. Ziemniaki obrać i umyć. 1/3 ziemniaków  (500g) ugotować, pozostałe zetrzeć(...)drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić.  Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita - ja robiłam

Stare Gary
Włoska zapiekanka makaronowa z brokułami i mozzarellą 226

Cebulę  siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Cały boczku kroimy w cienkie paski. 300 g makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki  brokułu , następnie kroimy je na mniejsze kawałki (można użyć również mrożone brokuły :)). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku(...)widelce, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidorki  kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidorki, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły. Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano

Kredowe Menu
Pasztet domowy ze śliwkami 147

chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy(...)już nie mogę się go doczekać… Pasztet domowy ze śliwkami – składniki: 1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy) ok. 600 g boczku wędzonego ok. 800 g wątróbki z kurczaka 4 jajka 1 czerstwa bułka ok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie) 4-5 ząbków czosnku 3-4 cebule 2 marchewki

UgotujmyTo.pl
Pierogi kowieńskie 133

Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów ! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatyczny farszem – wędzony boczek , jajko i złota cebulka. Przysmażone na prawdziwym masełku są rewelacyjnym pomysłem na obiad! Polecam!   SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) – 200 g - sok z cebuli – 3 łyżki - jajko – 1 szt - żółtko(...)sól – 1 łyżeczka FARSZ: - boczek wędzony – 200 g - cebula – 1 szt - por – 1 szt - jajka na twardo – 3 szt - surowe jajko – 1 szt - bułka tarta – 1 łyżka - olej – 1 łyżka - sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy ze szczypta soli. Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli

Ostra na Słodko
Spaghetti carbonara 170

tego przepisu jeszcze tutaj nie ma. To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych . Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne. Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego(...)białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek – ok. 100 g * śmietana 18% słodka – 200 ml * duże żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * parmezan – 4 łyżki * sól , pieprz * oliwa   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy

Ostra na Słodko
Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem ) 156

Mięsko , mięsko mięsko ! Po ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś mięsko. Dziś mam dla Was przepis na soczystego kurczaka , z dodatkiem chrupiącego , smażonego boczku … podanego z aromatycznym szpinakiem i zielonym groszkiem. łatwo , szybko , smacznie …. i niesamowicie sycąco! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 piersi * świeży rozmaryn – garstka * wędzony boczek – 4 plastry * sól – do smaku(...)PRZYRZĄDZENIA: Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem. Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry. Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso. Na wolnym ogniu smażymy do miękkości. W tym czasie gotujemy groszek ( al dente ) , a na patelni podsmażamy szpinak , dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy

Ostra na Słodko
Spaghetti carbonara. 336

którego ma się ochotę usiąść i rozkoszować się wspomnieniami smaku który jeszcze długo pobrzmiewa w naszych kubkach smakowych. Panie i Panowie - CARBONARA! 1 opakowanie makaronu spaghetti (400g) ok 200g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki lub kosteczkę 3 jaja 3 łyżki śmietany duużo startego parmezanu kilka ząbków czosnku świeżo mielony pieprz Gotujemy makaron, w tym czasie szykujemy sos: podsmażamy boczek(...)koniec dodając pokrojony w plasterki czosnek. Jajka bełtamy ze śmietaną i parmezanem oraz pieprzem. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do boczku, zalewamy masą jajeczno-serową i na maleńkim ogniu mieszamy dokładnie. Masa ma pozostać płynna, musimy uważać, żeby nie usmażyć jajek. Podajemy natychmiast. Na talerzu posypujemy sobie dodatkowo pieprzem i parmezanem. Uwaga na sól! Składniki sosu

Z butelką mleczka w tle