młodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: ? 2 młode kapusty ? 4 plastry boczku wędzonego ? 400 g kiełbasy wiejskiej ? 2 duże cebule ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz, majeranek do smaku ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie(...)Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę. ? Czosnek obrać i drobno posiekać. ? Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. ? W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek. ? Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek i chwilkę dalej poddusić. ? Wrzucić kapustę i podlać 1/2 szklanki wody. ? Dołożyć wszystkie przyprawy
To co kochamNiby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: ? 250 g łopatki wieprzowej ? 250 g wołowiny ? 250 g boczku surowego ? 2 jajka ? 2 cebule(...)bułka kajzerka ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1/2 łyżeczki majeranku ? 1/2 łyżeczki słodkie papryki ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. ? Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić i zeszklić. ? Mięso zmielić przez maszynkę. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w kostkę. ? Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. ? Dodać
To co kochamDość kontrowersyjne połączenie słodkich daktyli i wędzonego boczku. Ja uwielbiam takie mezalianse w daniach, ale nie każdy przepada za tego typu połączeniami. Na dodatek sos jest lekko słodki, bo z dodatkiem miodu. Tak więc zapraszam na przekąski wbrew porzekadłu, że smakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: ? 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek(...)plastrów wędzonego boczku ? garść różnych sałat Sos ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? 1 łyżka płynnego miodu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Każdy plasterek boczku przeciąć na pół i w każdą połówkę zawinąć daktyla. ? Spiąć wykałaczką i obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. ? Wymieszać wszyskie składniki sosu, doprawić solą i pieprzem wg uznania. ? Podawać na sałacie z sosem
To co kochamnajbliższy weekend, pora więc na ogrodowe party z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniaków i boczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która też może być smaczna. Ja lubię eksperymenty i w tym roku nabijam na szpadki wszystko(...)będzie u nas w słoneczne weekendy do połowy lipca, bo wtedy Młody, nasz domowy grillboy, ucieka na wakacje. Składniki: ? 6 młodych ziemniaków ok. 7 cm długości ? 200 g chudego boczku wędzonego ? po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut w posolonej wodzie. Nie mogą być całkiem ugotowane, bo rozpadną
To co kochamSezon na bób w mojej kuchni uważam za rozpoczęty. Dzisiaj przygotowałam bób z wędzonym boczkiem, który podczas ostatnich upałów doskonale sprawdza się jako samodzielne, obiadowe danie. Prostota sama w sobie i …pychota. Jutro zrobię taki sam. Gotowany bób w 100 g zawiera aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest pożądanym składnikiem diety(...)bób, zamiast chipsów przydał się więc Sławkowi na wczorajszym meczu Brazylii z Niemcami, do nerwowego zjadania stresu przy wyniku 1:7. Składniki: ? 500 g bobu w łupinkach ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka oliwy Wykonanie: ? Bób gotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu obrać z łupinek. ? Boczek pokroić na paski i podsmażyć
To co kochamSałatka z sałatą rzymską w zupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: ? 2 małe główki sałaty rzymskiej ? 4 plastry pomidora ? 100 g plastrów(...)boczku wędzonego ? kawałek sera feta ? oliwa ? sos balsamiczny Wykonanie: ? Sałatę umyć i przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. ? Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. ? Sałatę polać oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. ? Pokruszyć ser feta i posypać nim sałatę po wierzchu. ? Polać po wierzchu sosem balsamicznym
To co kochamkapusta jest młoda, jędrna i miękka. Z tego też powodu danie to można przygotować błyskawicznie. Mój kapuściany makaron został wzbogacony o pomidory suszone, co nadało mu śródziemnomorskiego smaczku. Zapach boczku i kapusty unosił się w całym domu, a danie cieszyło się ogromnym powodzeniem. Składniki: ? 400 g dowolnego makaronu ? 1 mała młoda kapusta ? 200 g boczku wędzonego ? 8 suszonych pomidorów(...)pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? pęczek koperku Wykonanie: ? Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. ? Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, pomidory pokroić w paski. ? Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy się zrumieni, dodać cebulę i razem poddusić. ? Do boczku dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem
To co kochamNiedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: ? 4 duże młode ziemniaki ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz, papryka(...)łyżka posiekanego koperku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. ? Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca, tak aby spód był połączony. Potem skropić je oliwą i obsypać przyprawami. ? Boczek pokroić w plastry, które należy włożyć w nacięcia ziemniaków. ? Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 180 st.C przez 30 minut. ? W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek przepuścić
To co kochamugotowaniu tej pysznej zupki. Kiedyś przygotowałam ją z serem mozzarella, dzisiaj postanowiłam użyć delikatnego mascarpone. Zupa wyszła aksamitna, smak jej zaostrzyły ostrzejsze grzanki ziołowe, a chrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule – 250 g serka mascarpone – świeże gałązki tymianku, majeranku, selera, rozmarynu – sól, pieprz do smaku(...)szklanki śmietanki 30% – 4 łyżki oliwy – 150 g cienkich plastrów boczku wędzonego Grzanki ziołowe – 1/2 opakowania chleba tostowego – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego – 1 łyżeczka tymianku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 5 łyżek oliwy – 100 g masła Wykonanie: Grzanki ziołowe – Chleb tostowy pokroić w kostkę 1,5 cm/1
To co kochamDzisiaj propozycja pysznego dania jednogarnkowego z makaronem w kremowym sosie pomidorowym z boczkiem i kurczakiem. Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybkie i łatwe do przygotowania. Do zrobienia potrawy można użyć rosołu z niedzieli, moze być to wiec danie na poniedziałkowy obiad. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 200 g ulubionego makaronu u mnie muszelki 1 filet z piersi z kurczaka(...)pokrojonego w kostkę chudego boczku 1 łyżka serka śmietankowego 1 ząbek czosnku 1łyżka oregano szczypta cukru 1 puszka pomidorów sol i pieprz do smaku kilka listków bazylii kilka gałązek szczypiorku 500 ml bulionu lub rosołu oliwa z oliwek lub olej do smażenia Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnku rozgrzać około łyżki oliwy z oliwek
Pani M - kuchnia smakowitawcześniejszym ich schłodzeniu. Taką sałatkę, po nocy spędzonej w lodówce, mogłabym zjeść w niepoprawnej ilości Składnikami, które bardzo dobrze komponują się z ziemniaczanymi sałatkami są kiszone ogórki, jajka, boczek i cebula i te właśnie składniki znalazły się w mojej sałatce. Całości dopełnia sos majonezowo-musztardowy oraz posiekany koperek. No jest pysznie, po prostu. 900 g ziemniaków 300 g boczku(...)gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż stanie się rumiany i chrupiący. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w kostkę. Majonez łączymy
Smaki Na Talerzuświąteczny obiad. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a prezentuje się naprawdę smacznie. Mięso jest bardzo delikatne, nie jest zbyt słodkie, a na dodatek idealnie chrupiące. Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest niesamowicie soczysta, miękka i krucha. Tak przygotowana polędwica z pewnością zasmakuje każdemu. Aromatyczna marynata podkreśla jej smak, który nabiera intensywności. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić pyszną polędwiczkę(...)wieprzową. Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie – składniki i przygotowanie Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami i ryżem. Dodatkiem, który uzupełni całość i doda smaku, może być również delikatna sałatka na bazie pomidorów, sałaty i sosu winegret. Warto dodać, że polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie jest prostym daniem
RozdomowionaSkładniki: 1,5 litra rosołu drobiowo-wołowego 300 g czerstwego chleba 4 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 150 g wędzonej słoniny 150 g wędzonego boczku 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 2 ugotowane marchewki 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z pokrojoną(...)rosołu. Gotujemy około 15 minut, od momentu zawrzenia. Chleb kroimy w kostkę, czosnek siekamy, zalewamy wodą (na równo z chlebem). Gotujemy przez kwadrans. Studzimy, miksujemy, dodajemy do zupy. Słoninę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę (boczek i kiełbasę w większą). Słoninę wytapiamy, smażymy kiełbasę i boczek. Mięso przekładamy do zupy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi. Na pozostałym z wytopienia tłuszczu smażymy posiekaną
R'n'G Kitchenwiejskim stole, ale przygotowanie go w domu nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności. Wyszedł przepyszny! Składniki (na 3 słoiki wielkości jak na zdjęciu): 700 g świeżej słoniny 300 g wędzonego boczku 150 g surowych wędzonych frankfurterek 2 cebule 1/2 niedużego jabłka 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Słoninę zmielić(...)maszynce do mięsa na dużych oczkach, ewentualnie drobno pokroić. 2. Kiełbaski również zmielić. 3. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebule i jabłko drobno posiekać. 4. W garnku o grubym dnie umieścić zmieloną słoninę, ziele i liście. Postawić na małym ogniu i wytopić, aż zrobią się lekkie skwarki. Po tym wyjąć liście i ziele. 5. Dodać posiekany boczek i kiełbaski
Kuchnia domowa Ani