lubię grochową! Domowa grochówka z wędzonym boczkiem to taka typowa polska zupa, którą zawsze serwowano w wojsku, a i na harcerskich obozach. Gotowanie zupy jest bardzo proste. Potrzebny jest groch łupany. Można użyć również całego, ale lepiej go najpierw namoczyć. Osobiście gotuję grochówkę dosyć długo, bo lubię jak groch się nieco rozgotuje i naturalnie zagęści zupę. Grochówka oprócz grochu powinna(...)zawierać dwa inne składniki, majeranek och wędzony boczek. Zupa jest bardzo smaczna i pożywna. Bardzo lubię gotować zupy. Na blogu znajdziecie 91 przepisów na różnego rodzaju zupy. Smaczna zupa na obiad to również smaczne dodatki. Domowa grochówka 4 porcje Składniki: 130 g grochu łupanego 2 l mięsnego bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 marchewki 1 liść
codojedzeniabarszczu. Zła kiełbasa może popsuć całe danie - jakość wędzonej albo białej kiełbasy jest tu więc bardzo ważna. Zamiast na kiełbasie, rosół na barszcz biały można ugotować na wędzonym boczku lub żeberkach, a także z grzybami. Barszcz biały na zakwasie. Barszcz biały - całoroczny klasyk, szczególnie uwielbiany w chłodniejsze miesiące. Kiedy prognoza pogody ogłosi ponury okres deszczowych(...)barszczu bywają różne :) Oto kilka propozycji serwowania: jajka ugotowane na twardo: kurze lub przepiórcze; jajka sadzone, szkockie; ziemniaki: ugotowane lub pieczone, pokrojone w kostkę, ziemniaki tłuczone ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką (zdj.) dojrzewający, twardy ser twarogowy: pokruszony lub pokrojony w kostkę (uwielbiam) mięso: plasterki ugotowanej w rosole wędzonej albo białej kiełbasy . podsmażony na rumiano boczek, żeberka (dokładnie mięso
Moja Książka KucharskaSałatka z boczkiem i jajkiem to propozycja dla tych, którzy lubią proste i szybkie, ale za to sycące dania. Składniki: mix sałat pomidorki koktajlowe ogórek zielony cebula czerwona lub biala jajka na twardo aos vinegret boczek Sposób przygotowania: Mix sałat wysypać do miski, dodać pomidorki, ogórek, cebulkę I jajka pokrojone w łódeczki. Boczek w plastrach przyprawić tak jak na grilla(...)upiec w piekarniku lub zgrillować. Polać na koniec sosem własnej roboty lub np. knorr. Autor przepisu: Monika Lisiecka Artykuł Sałatka z boczkiem i jajkiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisykiełbasa w słoiku to świetny pomysł na przygotowanie pysznej wędliny praktycznie w każdej kuchni. Jak zrobić pyszną kiełbasę słoikową? My użyliśmy tylko mięsa wieprzowego, a dokładnie łopatki i surowego boczku. Uzupełnieniem jest zestaw odpowiednich przypraw, a potem już tylko gotowanie. Domowa kiełbasa w słoikach to bez wątpienia doskonała alternatywa dla tradycyjnych wędzonych kiełbas. Jest o wiele prostsza w przygotowaniu(...)Wtedy będziemy mieć pewność, że nasz wyrób spełni w 100 % nasze oczekiwania. Przepis na 4 słoiki 400 g. Domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić? Składniki: łopatka wieprzowa: 1kg boczek surowy bez skóry: 0,5 kg zimna woda: 150 – 200 ml sól: 1 płaska łyżka majeranek: 2 łyżki czarny pieprz: 1 łyżeczka czosnek: 4 ząbki liść laurowy
Kuchnia Na WypasieRolada z indyka z pieczarkami Rolada faszerowana pieczarkami, owinięta aromatycznym boczkiem, który sprawia, że mięso jest pyszne i soczyste. Składniki: · 1 kg fileta z indyka · 20 dag pieczarek · 1 cebula · 7 pasków podłużnych boczku parzonego(...)kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Gotowy farsz rozkładamy na mięsie. Mięso zwijamy w roladę, owijamy boczkiem oraz folią aluminiową i pieczemy 35 minut w 180 ° C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się zarumienił. Po upieczeniu mięso kroimy w grubsze plastry i układamy
Kulinarna Chwilajest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos robi się godzinami, musi nabrać odpowiedniej smaku i aromatu, no i trzeba pilnować, aby się(...)mięsa. Świąteczny bigos ze śliwkami Czas przygotowania: 10 godzin Składniki: 2000 g domowej kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych
Kulinarne przygody Gatitylecę posłuchać jakiejś dobrej muzy, którą zostałam przedwczoraj obdarowana przez Pana Raję. Składniki: 500 ml śmietany 18% (z kartonika) 300 g makaronu (ja użyłam spaghetti) 150 g wędzonego boczku 100 g startego sera bursztyn suszony majeranek sól pieprz (przepis na 3-4 porcje) Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy do zrumienienia. Makaron gotujemy al dente. Śmietanę wlewamy(...)garnka, zagotowujemy, dodajemy do niej starty ser, mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Pod koniec dodajemy usmażony i osączony z tłuszczu boczek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy z suszonym majerankiem. Ilość majeranku dowolna, my ładujemy takie ilości, że wstyd się przyznać. Artykuł Makaron ze śmietaną i boczkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDokładnie miała taka wyjść – puszysta i porządnie nadziana. Jeżeli chodzi o dodatki, zawsze chciałam ją zrobić z boczkiem, rozmarynem i cebulą. Nie wiem czemu, po prostu. I już. Przepisów na ciasto jest milion, ja skupiłam się na przepisach Kingi Paruzel i Jamiego Olivera. Trochę pozmieniałam proporcje, ale naprawdę nieznaczne. Focaccia i tak wyszła wyśmienita. A co do dodatków(...)saszetka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 310 ml ciepłej wody 450 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 6 cienkich i długich plasterków boczku 1 duża czerwona cebula 1 gałązka rozmarynu (przepis na 3-4 porcje) Do miski wrzucamy drożdże, wodę, cukier i oliwę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie do miski
KardamonovyPomyślałam więc, że zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę. Oesu… wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Boczek(...)kroimy w drobną kostkę, smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy całość do zrumienienia. Kapustę odsączamy i wrzucamy do boczku, mieszamy. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczęściową ją zblendować i to było to. Zupa wyszła przeprzepyszna. Ale nadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku(...)wodzie (i nie jest to woda podana w składnikach), pamiętajcie, że dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na drugi dzień gotujemy fasolę do miękkości. Do 3 l zimnej wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Po tym czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut
Kardamonovybył błąd. Wiedziałam, że ogólnie część ludzi będzie zbierać ślinę z podłogi, nie spodziewałam się jednak, że ktoś będzie mnie ścigał o przepis. Bo fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą to nie jest w sumie żadna filozofia… Zmieniłam jednak swój poprzedni przepis i jest lepiej. Jest dużo lepiej. Masz przepis jaśnieWróbel i daj mi święty spokój. Ps. Podaję(...)razu z podwójnej porcji, nie ma sensu robić z mniejszej, wierzcie mi. Część sobie zawekujcie, część zamroźcie. Składniki: 1 kg suchej fasoli 3 długie ulubione kiełbasy 200 g wędzonego boczku 2 większe cebule 4 ząbki czosnku 700 ml gęstej passaty pomidorowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki cukru
Kardamonovyodpoczynek od gotowania, a jednocześnie zachwycą rodzinę i gości swoim smakiem. Udostępnij Paszteciki z gęsiną – składniki Nadzienie z gęsiną: 2 udka z gęsi (600-700 g) 200 g boczku surowego wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej(...)przykryte. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 2,5-3 godziny pod lekko uchyloną przykrywką. Na godzinę przed końcem gotowania dołożyć surowy wędzony boczek. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je oraz warzywa na talerz i pozostawić do wystygnięcia. Zimne mięso z gęsiny oraz boczek i warzywa zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając
niecodziennikparyDzień dobry, w ten majówkowy poranek ❤️ Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu . Przepis ⤵️⤵️⤵️ Kruchy spód 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Nadzienie 2 czerwone cebule(...)łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej białej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 160 g tartego sera mozzarella 120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie ✅ Spód: Zagnieść ciasto kruche
Niezły MłynekSkładniki na 7 kg staropolskiego bigosu. 2 kg kiszonej kapusty 2 kg świeżej, białej kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek(...)Całość mieszam dokładnie. Dodaję podsmażone na patelni mięsa. Całość przede wszystkim mieszam, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu. Bardzo często mieszam by nie przypalić bigosu. Krok 8. Podsmażam boczek, oraz cebulę. Kroję kiełbasę i śliwki. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz wrzucam posiekaną cebulę. Całość podsmażam na nie dużym ogniu przez około
Ania gotujePyszna kwaśna zupa z warzywami, kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem I dealna na jesienny lub zimowy posiłek dla całej rodziny, zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatek wędzonego boczku bardzo wzbogaca smak – jeżeli zupa ma być dla wegetarian, po prostu go pomiń. Smak zupy będzie nieco inny, ale i tak posmakuje Tobie i Twoim domownikom Pomysły(...)żeberkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 3 litry zupy: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki pietruszka 200-300 g kapusty kiszonej 100-150 g wędzonego boczku cebula 2 listki laurowy 2 ziela angielskie 2,5 litra wody lub bulionu sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy) łyżka masła (ewentualnie oleju lub oliwy) łyżeczka majeranku Przygotuj patelnię
Kulinarny S.O.S.