boczek - 14002 przepisów (strona:163/934)

Smalec domowy, smalczyk 180

smakołyków na przyjęcia urodzinowe, i niby każdy mówi "...a smalec zrobił ... " :) ale po przyjęciu gliniaczek pusty :) Składniki na mój przepis : 1 kg słoniny (mielonej - dla wygody) ok 40 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula pieprz  majeranek czosnek granulowany Przygotowanie : Słoninę kupuję mieloną z czystej wygody, jeśli macie w bloku musicie ją pokroić w ok 0,5 cm kostkę, Boczek(...)kroję w nieco większą kosteczkę. W garnku wpierw wstępnie roztapiam słoninę i dodaję pokrojony boczek, gdy ilość płynnego tłuszczu zaczyna zatapiać boczek dodaję cebulę, podzieloną na 4 części bez odciętego "ogonka" który będzie trzymał wszystkie piórka - tzw. "tulipan"co chwilę mieszając i rozbijając grudki. Smalczyk jest gotowy gdy pływająca cebula ma piękny złoty kolor. Garnek zdejmuję z pieca, usuwam cebulkę

Mechanik w kuchni
Roladki z indyka z kurkami, serem pleśniowym i karmelizowana cebulą 180

Dają nieograniczone pole do działania. Można do nich zapakować, wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Ja zdecydowałam się na kurki, cebulę i ser z niebieską pleśnią. Całość owinęłam plastrami wędzonego boczku, żeby roladki się nie wysuszyły i były soczyste. Wyszło pysznie! SKŁADNIKI  1 kg filetu z indyka (ok 8-10 porcji) 250 g kurek 1 duża cebula 150 g sera(...)niebieską pleśnią 8-10 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 1/2 łyżeczki brązowego cukru  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z indyka kroimy na około 8-10 plastrów, które następnie rozbijamy dłonią. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, sól i cukier. Smażymy kilka minut, aż cebulka zmięknie i po tym czasie wrzucamy

DefinicjaSmaku
Kapusta zasmażana ze słodkiej kapusty 147

się będzie dźwięk tłuczka, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Jest to też sposób na pozbycie się resztek wędlin ale można po prostu zrobić z wędzonym podgardlem czy boczkiem. Składniki: kapusta spory kawałek wędzonego podgardla lub boczku cebula koperek sól pieprz szczypta cukru łyżka mąki Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dorzucamy do boczku

Pelusiowa Kuchnia
Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą 113

Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś

Smaczne Potrawy
Zapiekanka z dyni 125

zachwycił mnie tak bardzo, ze zapiekanka z dyni gości na moim stole w sezonie co tydzień naprawdę polecam. skadniki 1 mała świeża dynia lub ćwiartka dużej dyni 30 dkg boczku w plastrach (wędzony lub parzony – nie surowy) łyżka masła łyżka płynnego miodu pieprz wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni około(...)minut. Dynie kroimy w grubą kostkę i dodajemy do boczku- obsmażamy razem około 2-3 minuty. Wyłączmy ogień i dodajemy łyżkę miodu i sporo zmielonego pieprzu,mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy łyżkę masła i przekładamy dynię z boczkiem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w naczyniu bez pokrywy. Warto sprawdzać zapiekankę w trakcie pieczenia widelcem – dynia musi być bardzo

Sezonowy Garnek
Jajecznica z boczkiem i kurkami 176

śniadania, a mianowicie jajecznicy. Sezon na kurki trwa w najlepsze i z przyjemnością korzystamy z tego dobrodziejstwa lasu. Jajecznica z kurkami to perfekcyjne połączenie tych złocistych grzybów z chrupiącym boczkiem i kremową śmietanką. Całość zwieńczona obfitą warstwą drobno posiekanego szczypiorku :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 5 - 6 jajek 1 łyżka masła 80 g boczku ½ cebuli 100 g świeżych kurek(...)śmietany 30% pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Boczek kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki. Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do miski, dosypujemy soli i zalewamy wrzątkiem. Czekamy, aż pozostałości piasku i innych zanieczyszczeń opadną na dno. Wyławiamy kurki i delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku

W kuchni Katie
Fasolka. Prosto, bez sensacji 186

przyprawami będzie dochodzić, przygotujcie dodatki. Skrójcie w półplasterki dwa kawałki dobrej kiełbasy (u mnie w garnku najczęściej ląduje śląska i zwyczajna), pokrójcie w małe kawałki ok. 100g wędzonego boczku , posiekajcie drobno 2 ząbki czosnku i 3-4 średnie cebule.   Na rozgrzanej patelni najpierw wytapiamy i rumienimy boczek, który już bez tłuszczu wrzucamy do garnka z fasolką. Na tłuszczu(...)boczku mocno rumienimy półplasterki kiełbasy. Lądują w garnku. Cebulkę dusimy na tej samej patelni z niewielką ilością oleju, uważając żeby się nie przypaliła, pod koniec duszenia wrzucamy czosnek, dajemy mu kilka minut i całość dodajemy do fasolki. Mieszamy wszystko razem. Ja dodatkowo wyjmuję z garnka kości na których gotowała się fasola i dokładnie ogałacam je z pysznego, mocno uwędzonego mięsa

Karo in the Kitchen
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 173

łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka – 4 szalotki – 1-2 ząbki czosnku(...)jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szkl kremówki (lepiej 36% niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn

Pociąg Do Kuchni
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 199

wody – 3 marchewki – 1 niewielki seler – 1 por – 30 dkg wędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek(...)białą kiełbasę, wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około 20 minut. W międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić

Pociąg Do Kuchni
Zwiebelkuchen z musztardą 144

było sporo... Który produkt użyć, jakim krajem się zainspirować ? W końcu przygotowałam placek cebulowy, jest to jeden z wielu reprezentantów bardzo sytej kuchni niemieckiej. Stwierdziłam, że do cebuli i boczku (ja używam takiego z jak najmniejszą ilością tłuszczu, chodzi mi tylko o ten wyjątkowy smaczek boczku w daniu) będzie pasować musztarda. Nie spodziewałam się jednak, że to będzie(...)ciepłe mleko/wodę, olej. Wyrabiać ciasto, dodając mąkę krupczatkę, tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut pod przykryciem ścierką. Farsz: - 5 średnich cebul - boczek wędzony 150 g - śmietana 12% 200 g - 1 lub 2 garści startego sera - 2 lub 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej Roleski, 2 lub 3 łyżeczki musztardy indiańskiej Roleski - 1 jajko - olej

Corner With Recipes
Cannelloni kalafiorowo-brokułowe z przecierem pomidorowym 169

się, że nie byłam jedyną osobą, której tak smakowało ;) Polecam! Składniki (na 20 cannelloni): - mały kalafior (wielkości brokuła) - 1/2 brokuła  - 2 cebule - kilka ząbków czosnku - 2 plastry boczku - kilka pieczarek - 100 g jogurtu naturalnego - ser żółty, wedle uznania - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra - 3 szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej takiego ) Kalafiora i brokuły ugotować al dente(...)zagotowaniu wody gotować jeszcze 3-5 minut). Boczek, cebulę, pieczarki, czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć boczek, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki (jeśli będzie za suche dodać łyżkę oleju rzepakowego), przyprawić. Kalafiora i brokuły trochę ostudzić. Zblendować z cebulą, czosnkiem, pieczarkami i boczkiem. Dodać przyprawy i jogurt, ponownie wymieszać. Cannelloni wstępnie obgotować

Corner With Recipes
Rolady ze szparagami z kurczakiem i boczkiem 199

koncentrację i pamięć. Pozytywnie działają na nerki i wątrobę. Ale dosyć teorii - czas brać się za gotowanie :) Potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów  2 piersi z kurczaka 4-5 plasterków boczku parzonego kilka łodyżek świeżej natki pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz  Piekarnik nagrzewamy do tem. 200 stopni. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, rozbijamy tłuczkiem(...)przyprawiamy solą i pierzem. Boczek obkrajamy ze skóry, rozbijamy tłuczkiem.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie zawijamy po 3-4 szparagi w pierś z kurczaka, a następnie w boczek (1-2 plastry - w zależności od wielkości rolady). Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy rolady. Pod boczek wciskamy natkę pietruszki, wierzch rolad smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy

Kolejny blog o gotowaniu
Spaghetti carbonara 207

Spaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)  500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.  3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę

Szefowa kuchni
Żurek z jajkiem 151

Mamy dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół. Tym razem pyszny żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem Składniki: - 270 g boczku wędzonego - 300 g kiełbasy białej - 2 cebule - 1 łyżka masła - 1,5 l wody - 500 ml zakwasu na żurek - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - majeranek - 5 kuleczek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 8 jajek Porcja(...)laurowe. Jak woda się zagotuje to gotujemy ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy boczek pokrojony w kostkę i posiekany czosnek. Jak boczek nam się przyrumieni to całość przekładamy do gotującej się wody z kiełbasą. Kiełbasę wyciągamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania