Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i pomidorami. Fantastyczna w smaku, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 30 g masła 140 g parzonego lub wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 1 duża lub 2 małe marchewki 1 pietruszka gruby(...)puszka krojonych pomidorów 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części i szatkujemy. Pomidory nacinamy na krzyż
cool and mintywykorzystać kurczaka inaczej? Ja zrobiłam roladę z zielonymi szparagami. Pyyyyszna. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 zielonych szparagów 10 plasterków wędzonego boczku – bardzo cienkich 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą) 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki śmietany 30% sól pieprz oliwa z oliwek Filet z kurczaka rozbijamy. Na dużej desce układamy plastry boczku, na boczek rozbite filety z kurczaka, solimy(...)fileta, pieprzymy, smarujemy oliwą z oliwek, układamy zielone szparagi. Zawijamy wszystko w roladę (zawijamy fileta, owijamy go boczkiem). W kubeczku mieszamy musztardę, miód i śmietanę. Smarujemy roladę. Wkładamy do piekarnika w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie otwieramy żaroodporne naczynie i pieczemy przez 5 minut bez przykrycia. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami
MojaQchnia.plRoladki ze schabu z rozgniecionym bobem i wędzonym twarogiem, a wszystko to otulone plasterkami boczku. Polecają się na niedzielny obiad ;) 4 kotlety schabowe 200 g bobu 50 g twarogu wędzonego 1 cebula 300 g wędzonego boczku w plasterkach 1/2 szklanki mleka sól pieprz czarny olej rzepakowy czosnkowy Plastry schabu cienko rozbić i włożyć do zimnego mleka. Odstawić do lodówki(...)twarogiem rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Pastę z bobu rozłożyć na rozbitym mięsie i zwinąć w rulonik, najlepiej wzdłuż dłuższego boku. Mięso owinąć szczelnie cienkimi plasterkami boczku. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie gotowe. Boczek powinien mocno się przyrumienić. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego
https:KKuchniaMniamBardzo smaczna polędwiczka wieprzowa pieczona razem z jajkami i zielonym groszkiem. Zawinięta w wędzony boczek i ciasto francuskie jest doskonałą propozycją na świąteczny obiad. 1 polędwiczka wieprzowa 3 jajka 2 łyżki mleka 1/2 szklanki groszku zielonego 1 cebula dymka 300 g boczku wędzonego 1 opakowanie ciasta francuskiego sól pieprz czarny papryka słodka mielona olej rzepakowy czosnkowy Polędwiczkę oczyścić odcinając białe(...)ciasta. Polędwiczkę rozciąć wzdłuż ostrym nożem i napełnić przestudzoną jajecznicą z groszkiem. Zabezpieczyć wierzch wykałaczkami i ostrożnie przełożyć na rozgrzaną patelnię. Lekko obsmażyć i zdjąć z patelni. Obwinąć plasterkami boczku, tak aby zachodziły jeden na drugim. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim polędwiczkę w boczku. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować odłożonym jajkiem
https:KKuchniaMniamBotwinka z ziemniakami to kolejna pyszna propozycja na aromatyczną letnią zupę. Rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Skwarki z wędzonego boczku dodatkowo wzbogacają jej bogaty aromat, a ziemniaki czynią ją treściwą i sycącą. Ogólnie jestem wielką miłośniczką zup, uwielbiam chyba wszystkie prócz krupniku. Niestety mój mąż gdyby mógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci(...)również z dodatkiem bobu , ale na młody bób trzeba jeszcze trochę poczekać. Mój mąż jednak potrzebuje treściwego posiłku, po którym nie chodziłby głodny, stąd dodatek tłuczonych ziemniaków i nieco boczku dla rozbudzenia apetytu. Składniki (na 4 duże porcje): 2 pęczki botwiny średnia marchew średnia pietruszka około 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (jeśli nie macie swojego, dodajcie taki koncentrat
e-PrzepisyKulinarneprzedstawiam kolejne danie z wykorzystaniem mojej ukochanej młodej kapusty. Proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Makaron wymieszany ze śmietankową młodą kapustą, z dodatkiem boczku, kiełbasy i pieczarek jest po prostu przepyszny. Zrobiłam jak zwykle 2 razy więcej odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, jak bigos czy gulasz. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron(...)młodej kapusty, poszatkowana 2 duże marchewki, obrane i starte na tarce 1 por, pokrojony w plasterki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki olej do smażenia 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 ml śmietanki 36 % sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej średni rondel
karmelowytypu. Postanowiłam zmienić ten stan rzeczy (głównie ze względu na mają wielką miłość do tych bulw, co nieodzownie widać w mojej figurze 😉 ). By to zrobić postanowiłam je zaserwować z boczkiem i serem, a całość zapiec w piekarniku… ach co to był za zapach! Totalnie fenomenalny, a smak nie ustępuje mu ani na krok! Zdecydowanie polecam! Czas przygotowania: 10 minut(...)minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8-10 sporych ziemniaków 8 plasterków żółtego sera Opakowanie boczku w plastrach Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeży tymianek, Ziemniaki obieramy i płuczemy wodą. Układamy na desce do krojenia układając po jego bokach drewniane szpatułki (tak jak na zdjęciach). Każdego ziemniaka nacinamy z góry do napotkania oporu. Żółty ser tniemy na paseczki
Kolizje Smakówzupy :) Jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjny kapuśniak, lecz to niebywale jego zaleta - wiosną przecież szukamy nieco mniej kalorycznych potraw. Składniki na 3-4 porcje: 2 skrzydełka 100 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 1/2 małej główki młodej kapusty 1 słoik domowego przecieru pomidorowego* 2 ziemniaki sól, pieprz, cukier, vegeta świeży koperek *można zastąpić szklanką passaty pomidorowej(...)łyżeczkami koncentratu pomidorowego Boczek pokroić grubsze plastry i włożyć do garnka razem ze skrzydełkami. Zalać około 1,2 l wody i zagotować. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Z kapusty odciąć głąb i poszatkować ją. Na gotującą się wodę wrzucić najpierw marchew, pietruszkę oraz seler. Po kilku minutach dodać ziemniaki, kapustę oraz przecier pomidorowy. Gotować na średnim ogniu aż warzywa
My simple kitchenByć może taka ilość czosnku wyda Wam się przesadą, ale w połączeniu z innymi składnikami i po ugotowaniu traci on na mocy i podkreśla delikatnie smak. Dodatek boczku i tymianku również świetnie się komponuje. Składniki na 3-4 porcje 1 litr wody 150 g włoszczyzny świeżej/mrożonej 3 duże ziemniaki 1 średnia główka czosnku 200 g boczku(...)kostkę. Dorzucamy do zupy razem z zawartością patelni. Gotujemy całość na małym ogniu, przez ok. 15-20 minut. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy do zupy podsmażony uprzednio boczek pokrojony w kostkę. Dolewamy śmietanki. Doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut aby zupa przeszła aromatem boczku. Nakładamy do miseczek, dodajemy jajko podzielone na ćwiartki i posypujemy całość resztą
Pyszny Duetbyć zarówno z kapusty białej, jak i z kiszonej, przy czym ten przygotowany ze słodkiej kapusty dodatkowo zawiera koncentrat pomidorowy. U mnie zupa bez koncentratu, ot taka zwykła kapuściana;) Boczek miałam dość chudy, nie było za bardzo z niego co się wytopić i szczerze mówiąc zapomniałam też oprószyć go mąką;) ale i bez tego wyszło świetnie. Ja osobiście swoją zachciankę(...)spełniłam i czuję zadowolenie:) A Wy? Skusicie się?;) nieco ponad 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek chudego wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1,5 l bulionu 2-3 ziemniaki listek laurowy 1 płaska łyżka mąki pęczek koperku ocet opcjonalnie przyprawa w płynie sól, pieprz, cukier Oczyszczoną, pozbawioną wierzchnich liści kapustę szatkujemy. Seler
Smaki Na TalerzuPieczona rolada z chudego boczku o cebulowo-czosnkowym aromacie , doskonale doprawiona , idealna na zimno jako wędlina na kanapki, prosto i smacznie :) Polecam! Składniki: 2 kg cienkiego chudego boczku w płacie 2 małe cebule ½ główki czosnku Sól himalajska do smaku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób wykonania: Boczek opłukać pod zimną wodą(...)lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki, ogrzać do temp pokojowej, piec pod przykryciem około 2 godziny w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pieczenia przykrycie zdjąć i zrumienić boczek. Podawać na zimno pokrojony w plastry. Smacznego
Wanilia i KardamonJaja zapiekane z boczkiem i warzywami to kolejna propozycja jajecznego śniadania – bardzo pożywne śniadanie, dzieciaki wpierw wyjadły boczek a potem zjadły pozostałą zawartość kokilek. Przygotowanie zajmie około jednej godziny – ale w niedzielę nigdzie nam się nie śpieszy i lubimy niedzielne śniadania, gdzie każdy zjada co chce – tzw. szwedzki stół plus obowiązkowe danie... Więcej The post Jaja zapiekane(...)boczkiem i warzywami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekśmietany 18 %; 1/4 łyżeczki suszonego tymianku; Szczypta białego pieprzu; Szczypta soli. DODATKI DO PIZZY: 150 g startej mozzarelli; 200 g pieczarek; 1 średnia cebula; 4 cienkie plastry wędzonego boczku + 1 łyżka oleju do podsmażenia; 1 łyżka masła klarowanego. Sól; Pieprz. DODATKOWO: 2 łyżki roztopionego, wystudzonego masła do posmarowania brzegów pizzy; Blacha o wymiarach(...)ognia. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego sosu beszamelowego dodać kwaśną, gęstą śmietanę i dokładnie wymieszać. Sos przyprawić tymiankiem, biały pieprzem i solą do smaku. DODATKI DO PIZZY: Plastry boczku usmażyć w całości na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka), z obu stron na złoty kolor. Usmażone plastry boczku odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie każdy pokroić na 3 kawałki. Cebulę
Gospodyni Miejskajego przyrządzenia, użyłam warzyw z bulionu do ,,Risotta z zielonych warzyw i awokado” . Składniki: 630 g warzyw gotowanych 1 szklanka zielonej soczewicy 2 jajka 1 łyżka masła 200 g boczku surowego wędzonego 1 łyżeczka pasty miso 8 szt suszonych pomidorów z oleju 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na 1 łyżce masła. Soczewicę moczymy w wodzie przez pół godziny, odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Wszystkie warzywa gotowane umieszczamy w dość dużym naczyniu, aby swobodnie można było je miksować. Do warzyw dorzucamy przestudzoną cebule, boczek, ugotowaną soczewicę, suszone
KierunekuchniaMakarony wprost uwielbiamy, a te proste i szybkie w sosie pomidorowym to nasz numer 1. I najważniejsze: czy jest coś lepszego od podsmażonego boczku? Coś lepszego w smaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę. Potrzebujemy: 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 łyżka kremu balsamicznego pikantnego LaSelva 550 g pomidorów(...)papryki sól, pieprz 250 g makaronu bucatini garść startego twardego sera natka pietruszki Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i na niej podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy już zmiękną dodajemy, boczek i dalej podsmażamy. Boczek należy zarumienić. Teraz na patelnię dodajemy krem balsamiczny oraz pomidory, które lekko rozgniatamy szpatułką. Dodajemy również cukier, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem do momentu
MamaOskarka