boczek - 14002 przepisów (strona:156/934)

Spaghetti carbonara (bezglutenowe) 154

bezglutenowego makaronu. Mój przepis bardzo przypomina oryginalną recepturę, dlatego bardzo go polecam. Z podanych proporcji powstaje obiad dla 3-osobowej rodziny (dwóch dorosłych i dziecko). Składniki: ok. 200 g boczku 3 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka masła oliwa z wytłoczyn ser grana padano sól, pieprz, tymianek 250 makaronu bezglutenowego typu spaghetti Wykonanie: 1. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy(...)zwykle. 2. Rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy boczek do zezłocenia. 3. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, solimy, pieprzymy, sypiemy sporo tymianku i wszystko mieszamy.  (widać łapki mojego małego asystenta :-)) 4. Na tym etapie musimy mieć ugotowany makaron. Gdy boczek się już przysmaży, wlewamy nasze rozkłócone jajka na patelnię i od razu dodajemy makaron i wszystko energicznie mieszamy

Kawa z mlekiem
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 159

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe w wersji ekspresowej.  Wystarczy kawałek boczku, kiełbasa, fasolka z puszki  i w kilka minut obiad mamy gotowy :) Składniki: 2 puszki fasolki 150 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy olej do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz(...)Wykonanie: Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić boczek, zrumienić. Następnie dodać kiełbasę, cebulę, podsmażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać 1-1,5 szklanką wody, zagotować. Całość gotować 10 minut, po tym czasie dodać całą zawartość puszki z fasolą, przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut

magiczna kuchnia Kasi
Pieczeń z mięsa mielonego z serem, boczkiem i jajkami 230

mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 1 jajko około 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 plastrów boczku ok. 80 g serka śmietankowego lub topionego w pojemniczku (!) 3-4 plastry żółtej mozzarelli 3-4 jajka Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Gdy się zeszkli(...)solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Wyrobione mięso przekładamy do formy keksowej. Wykładamy nim dno i boki formy. Przez środek pozostawiamy wgłębienie, które wykładamy plastrami boczku. Na boczku rozprowadzamy cienką warstwę serka śmietankowego/topionego. Posypujemy solą oraz pieprzem. Serek przykrywamy mozzarellą pokrojoną na cienkie plastry. Pieczeń wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Dip jalapeno 188

mojej ocenie nie jest najlepsze. Trzeba do naszego dipu dodać trochę wtórnego smaku, który spowoduje falę pytań: „co takiego dodaliśmy do dipu”. W tym właśnie pomaga wędzony boczek. Zabieramy się do pracy, ale zanim to zrobimy podkreślę, że przyda się do przygotowaniu dipu jalapeno jeszcze blender. Gdybyście nie mieli takiego urządzenia, zobaczcie tutaj moją propozycję. Polecam wam też(...)sałatek . Zobacz mój film z przygotowania dipu Składniki – Dip jalapeno 6 łyżek majonezu (ok. 200 ml) pół papryki jalapeno – tutaj do dostania papryka marynowana 100 g boczku wędzonego 3 łyżki keczupu Przepis – Dip jalapeno Drobno posiekany boczek wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu aż zacznie się mieć brązowy kolor. Usuwamy tłuszcz i do blendera wrzucamy

Kuchennyviral.pl
Kaszubskie kotlety rybne. 425

Miały być śledzie i co? I klops. Tzn. kotlet. Tzn. dorsz. ;) Do tego z boczkiem - tłuściutki, pulchniutki i raczej nie dietetyczny. No nie, na pewno nie. Ale kto by się tym przejmował, kiedy smakuje tak świetnie? Z pewnością bardzo kaszubsko i nawet nieco egzotycznie. Pyszna sprawa! W moich żyłach nie płynie co prawda ani kropla kaszubskiej krwi i jest(...)końcu jestem dumnym Pomorzaninem! Na dodatek mieszkam(y) w kaszubskiej dzielnicy naszego pięknego miasta, co zobowiązuje dodatkowo. A wracając do kotletów: w mojej wersji zmieniłem nieco proporcje ryby i boczku, oraz dodałem swoje przyprawy - uważam, że tak jest bardzo dobrze - sprawdźcie! :) Składniki : 250 g filetów z dorsza 150 g boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli

zadanie-gotowanie
Mielonka w słoiku, z galaretką 227

Aromatyczna mielonka  z galaretką, świeży chlebek, pomidorek - dla mnie kolacja idealna. Zamykamy mięso w słoikach i otwieramy, gdy mamy na nie ochotę. Pysznie i wygodnie. Tłusty boczek dodaje się, aby mielonka nie była sucha. Jeśli nie macie dostępu do tłustego boczku, zamieńcie proporcje. Dajcie 0,4 kg łopatki i 0,6 kg boczku. Składniki (5 słoiczków(...)tłustego, surowego boczku 0,6 kg łopatki 9 g soli 9 g soli peklowej 20 g żelatyny 1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 płaskie łyżeczki majeranku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych  (polecam Skworcu ) 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 300 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy wszystkie

Smak mojego domu
Sernik z ricotty z bekonem karmelizowanym w whisky i syropie klonowym 130

sernik dla prawdziwych twardzieli, którzy ze słodyczy najbardziej lubią boczek, ale też od czasu do czasu nie wzgardzą dobrym ciastem pod warunkiem, że będzie można pokroić je siekierą. A tak na serio to kawał odjazdowego męskiego ciacha, chociaż znam również panie, które piszczą na jego widok (serio!). A więc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód(...)ricotty, słodzony cukrem kokosowym, który nadaje mu fantastycznego karmelowego smaku. W dodatku tak puszysty, że aż kolana się uginają. A po trzecie kosmiczny karmelizowany w whisky i syropie klonowym boczek. Reksio by szarpał! * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Sernik: 800 g sera ricotta 6  łyżek cukru kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka + 1 białko 3 łyżki

Food Square
Pierogi z kapustą, przepis pochodzi z Krakowa 176

farsz i zlepić pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Ugotować pierogi, wyjąć delikatnie z garnka i odcedzić. Przygotowanie skwarek – na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażyć boczek wędzony. Jak już boczek jest prawie gotowy dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Na talerzu położyć pierogi i polać obsmażonym boczkiem i cebulką. Można skropić dodatkowo(...)maggi. Ja je delikatnie obsmażyłam, ponieważ tak wolę, ale w oryginale są tylko ugotowane i polane obsmażonym boczkiem i cebulką. To jest dowolne, jak Wam bardziej smakuje. Super, smaczne

Kuchnia Pokoleń
Quiche grzybowy 210

Grzybowy sezon w pełni:) Na kolację przygotowałam więc podwójnie grzybowy quiche:) Świeże kurki z odrobiną boczku i sera cheddar zalałam grzybowym sosem Winiary. Wyszło wyśmienicie:) Przepis jest prosty i szybki. Nie wyrabiamy tutaj ciasta, tylko wykorzystujemy gotowy spód do pizzy. Sos przygotowuje się raz-dwa, a najmozolniejszą częścią przepisu, taką, która zajmuje najwięcej czasu jest oczyszczenie kurek:) Kiedy jednak czynność(...)mamy za sobą, resztę wykonuje się błyskawicznie:) 1 op. drożdżowego ciasta na pizzę 400 g świeżych, oczyszczonych kurek 2 łyżki masła 1 cebula kilka plasterków parzonego boczku 1,5 szkl. kremówki 30% 4 jajka sos grzybowy Winiary 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól morska pieprz 120 g sera cheddar niewielka ilość koziego sera Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Spaghetti Carbonara 166

śmietanie, bo takie lubię najbardziej. Tak więc zapraszam po przepis na  szybkie, proste i bardzo smaczne danie z kuchni włoskiej. Składniki: 350 g makaronu spaghetti 200 g boczku 3 jajka 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% 50 g ser parmezan oliwa/olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić(...)Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzanym tłuszczem, podsmażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku, chwilę razem podsmażyć. Śmietanę przelać do miski, wbić jajka, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do garnka z boczkiem dodać gorący makaron, wymieszać. Następnie wlewamy powoli masę jajeczną  cały czas mieszając

magiczna kuchnia Kasi
Roladki z chleba tostowego 299

Roladki okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie było nikogo komu by one nie posmakowały. I niby taka prosta rzecz, a wyszło zaskakująco pysznie. chleb tostowy plastry sera żółtego boczek parzony w plastrach / szynka szwarcwaldzka świeża papryka, pokrojona w paseczki majonez ketchup Ilości nie podaję, gdyż każdy dokładnie wie ile chce przygotować porcji. Ja zużyłam cały chleb tostowy i nie została(...)nawet jedna roladka, więc śmiało można przygotować większą porcję;) no i wiadomo, ile kromek chleba, tyle plastrów sera, paseczków papryki i plastrów szynki lub boczku (tego ostatniego mogłoby być nawet dwa razy więcej, ale to już opcjonalnie). Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy. Proponuję nie robić tego dużo wcześniej, lub ułożyć jedną kromkę na drugiej i przykryć folią spożywczą, bo chleb

Smaki Na Talerzu
Jajecznica z boczkiem i kurkami 196

Jajecznica z boczkiem i kurkami to jedno z prostych śniadań i zarazem niebywale smacznych czym zasługuje na miano niedzielnego śniadania. Składniki : 80 gr niedużych kurek 60 gr boczku wędzonego 4-5 jajek łyżka masła łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie : Boczek kroimy w niedużą i nierówną kostkę i podsmażamy. Dodajemy masło oraz kurki i podsmażamy do pierwszych rumieńców pojawiających się(...)kurkach, w między czasie do misy wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem lekko je mieszając. Jajka wlewamy na patelnie z boczkiem i kurkami i smażymy co chwilę mieszając. Jajecznicę podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem. Przydatne rady: Zobacz jak skutecznie oczyścić kurki (You Tube

Mechanik w kuchni
pasztet z cukinii z boczkiem 219

pasztet z cukinii pojawił się na blogu. W tym roku cukinia ponownie obrodziła i też zastanawiam się nad różnym jej zastosowaniem. Tym razem podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam boczek. Delikatnie obsmażyłam, ale już wiem, że następnym razem jednak zrobię z niego większe skwarki :)  Składniki: 1 bardzo duża cukinia 2 marchewki  1 cebula 3 jaja 125 g boczku(...)ząbek czosnku przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta Przygotowanie: cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach - solimy i czekamy aż puści soki - odciskamy na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę - studzimy cebulę kroimy w kostkę do miski wkładamy dobrze odciśniętą cukinię, cebulę i boczek dodajemy jaja i przyprawy - dokładnie mieszamy dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając

Gotowanie z pasją
Pizza z pesto, ziemniakami i cebulą 170

odkrywania nowych aromatów, połączeń smakowych i wychodzenia poza konwenanse. W ten sposób powstała dość nietypowa pizza :) Zawiera ona fuzja francuskiego pesto z typowo polskimi elementami takimi jak ziemniaki, czy boczek. .  Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcię + 12-14 minut pieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej 150g maki(...)oliwy Szczypta soli Na farsz: 300g sera mozzarella 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour) 4 plasterki boczku 3 małe ugotowane ziemniaki 1 cebula *jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej można dać 300g zwykłej mąki pszennej Do miski miksera przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i oliwę. W niecałej szklance

Kolizje Smaków
Sałatka ziemniaczana z prażonym boczkiem 163

Syta sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem. Oryginalna wersja została zmieniona na potrzeby i smaki mojej rodziny. Zrezygnowałam z dodania pomidora i niektórych przypraw. Gwarantuje ,że jeżeli podacie ją gościom z pewnością im zasmakuje, a co najważniejsze najedzą się :) ponieważ sałatka jest dość syta zważywszy na ziemniaki. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g surowego chudego boczku 3 średnie ogórki kiszone(...)jajka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek cebuli majonez musztarda sarepska sól, pieprz Wykonanie:   Ziemniaki gotujemy w łupkach, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oleju porządnie smażymy, nie bojąc się ,że zrobią się nam skwarki. Studzimy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone, cebulę kroimy

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania