należy ją uważnie kupować. Lubimy jej wyrazisty smak, więc tylko ją opłukaliśmy, u mnie w domu zazwyczaj moczy się ją ok. 20 minut. Gotując kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku otrzymaliśmy aromatyczną, dość tłustą i pożywną zupę, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Składniki na kapuśniak 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek 150 g wędzonego boczku(...)sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Żeberka rozkroić na części zawierające jedną kostkę, obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Odłożyć, na tym samym tłuszczu zesmażyć boczek wędzony. Kapustę przepłukać, posiekać na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do zimnej wody włożyć żeberka, liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego
niecodziennikparyjedna z tradycyjnych polskich zup zagościła na naszym stole. W pierwszy mroźny zimowy dzień ugotowaliśmy duży garnek rozgrzewającej zupy z kiszonych ogórków . Dla wzmocnienia smaku i aromatu użyliśmy wędzonego boczku oraz świeżego koperku. Oboje pochodzimy z różnych miejsc Polski, ale w naszych domach ogórkową tak samo się robi i już na talerzu doprawia kwaśną śmietaną. Składniki na zupę ogórkową(...)kiszonych ogórków 200 g wędzonego boczku 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku opcjonalnie kwaśna śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również obrać i umyć, pokroić
niecodziennikparysię przy tym głównie wpisami osób komentujących przepis na kwaśnicę zamieszczony na kilku blogach. Składniki na kwaśnicę 500 g kiszonej kapusty 1 kg wędzonych żeberek 500 g wędzonego surowego boczku 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka(...)oraz boczek pokroić na części, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kminek, liście laurowe, ziela angielskie, jałowiec i suszone grzyby. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do garnka dołożyć kiszoną kapustę (nie płukać jej, a jeśli trzeba, to pokroić), wlać także sok z kapusty. Gotować
niecodziennikparygryczaną i grzybami chodziły za nami od dłuższego czasu. Przyszedł wreszcie taki weekend, że mogliśmy zająć się ich przygotowaniem. Farsz na gołąbki zrobiliśmy z kaszy gryczanej, suszonych grzybów oraz boczku – bardzo smaczny nam wyszedł. Po raz pierwszy piekliśmy gołąbki w piekarniku , u mnie się takich nie robi, więc konieczna była konsultacja z Rodzicami Bartka. Muszę powiedzieć, że gołąbki(...)pewnością będę zachęcała u mnie w domu do ich zrobienia. Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 1 duża włoska kapusta 300 g kaszy gryczanej niepalonej 500 g boczku wędzonego 2 duże cebule 10 g suszonych grzybów 2 jajka sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, tak żeby były zakryte. Pozostawić na kilka
niecodziennikparyrabarbaru . Jednym z ostatnich przepisów kończącym ten sezon jest zupa krem z zielonych szparagów ugotowana na wywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku. Udostępnij Składniki na zupę krem z zielonych szparagów 500 g zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 kawałek selera 1 kawałek pora(...)biała część) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków boczku w cienkich plasterkach 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Por dokładnie opłukać, żeby pozbyć się ewentualnego piasku. Warzywa przełożyć do garnka, wlać 1 litr wody, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela
niecodziennikparySzukacie pomysłu na zapiekankę? A może zainteresuje Was ziemniaczana zapiekanka z duszoną białą kapustą i boczkiem? Mój mąż stwierdził, że przypomina mu bigos z ziemniakami;) Wyszło bardzo smacznie, tak inaczej, a ja, jak wiecie, lubię od czasu do czasu podać coś nowego. około 600 g ziemniaków 1/2 główki białej kapusty 300-350 g wędzonego boczku 1 cebula 2 garści suszonych(...)odstawiamy, grzyby drobno siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy boczek. Gdy się zrumieni dodajemy cebulę, smażymy razem. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów, posiekane grzyby, koncentrat pomidorowy
Smaki Na Talerzuciasto: 200 g wody 20 g drożdży świeżych, pokruszonych 1 łyżeczka cukru 500 mąki pszennej 2 łyżeczki soli 30 g oleju rzepakowego 1 jajko Składniki na hamburgera: 100 g boczku pokrojonego na cienkie plastry 80 g cebuli 1 ząbek czosnku 30 g oleju rzepakowego 500 g mięsa mielonego wieprzowina i wołowina 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)min/Interwał lub funkcja Wyrabianie . Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do innej miski i zostawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie hamburgera. Plastry boczku podsmażamy na patelni. Przekładamy na ręcznik papierowy. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojona na 4 części i czosnek. Kroimy czas 5s/obr.5. Na ta sama patelnie co smażył się boczek wlewamy
Themo przepisymarnuję”. Kotlety możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko*. Składniki 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy) 100 g cebuli 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 – 3 jaja panko do panierowania olej do smażenia Wykonanie Ugotowane ziemniaki(...)przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Boczek i obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy boczek i cebulę z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażamy krótko szpinak razem ze zmiażdżonym czosnkiem. W razie konieczności możemy podlać odrobinę oleju. W misce
Tajemnice Smakusposób i technikę, ale tylko i wyłącznie o najlepsze składniki, które są tylko we Włoszech. Wszystkie techniki, to sprawa drugorzędna”. Carbonara, czyli włoski makaron o intensywnym aromacie wędzonego boczku w kremowym sosie na bazie jajka i sera z duża ilością grubo mielonego pieprzu. Przepis na carbonare wzbudza wiele dyskusji, ale jednak uważam, że i w u Nas można zrobić dobrą(...)uważam, że wg. niego każdemu uda się wprost perfekcyjna carbonara. Idealne spaghetti carbonara - przepis: 250 g makaronu spaghetti/bucatini/fetuccine/tagliatelle itp. (ja użyłem spaghetti) 70 g dobrego wędzonego boczku lub pancetty 1 większe jajko, lub 2 mniejsze 1 żółtko 40 g sera dojrzewającego typu parmezan (chociaż najlepiej użyć Pecorino, ale jest dosyć trudno dostępny) Ząbek czosnku Parmezan do posypania
Kuchnia Łukaszasię trochę innymi prawami. Zapiekanka, którą zrobiłam to typowe danie francuskiej kuchni chłopskiej, bazujące na serze reblochon (produkowanym od średniowiecza miękkim serze o intensywnym zapachu). Wystarczy dodać ziemniaki, cebulę, boczek i śmietanę i powstaje bardzo pożywne danie obiadowe, które nie wymaga zbytniego zaangażowania podczas przyrządzania. Oczywiście możecie się spotkać z wieloma wersjami podawania tej zapiekanki – ser najczęściej kroi się(...)zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój w dość grube plastry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Boczek pokrój w kostkę. Obie cebule drobno posiekaj. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę masła i podsmaż boczek przez około 2 minuty, dodaj cebulę i smaż aż stanie się miękka. Wlej wino
Eat me! Fit me!Cześć! Zrobiłam babkę ziemniaczaną. Wykorzystałam tym samym kawałek kiełbasy i boczku, które leżakowały w lodówce. Bardzo smaczna przekąska, więc polecam Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 1 jajko jeśli większe albo 2 jajka małe * 1 łyżka mąki pszennej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku wędzonego * 1 laska kiełbasy * duża cebula * 3 ząbki czosnku(...)chwilę by puściły sok i odcisnęłam dość mocno. Odlałam sok z miski, w której trzymałam starte ziemniaki. Na spodzie miski pozostała skrobia ziemniaczana, dodałam ją do startych ziemniaków. Boczek i kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy, dodałam do ziemniaków. Wbiłam
Pieprzyć z Fantazjąletnim sezonie. Jak tylko dojrzeje na ogrodzie gotuję jako pierwszy w wodzie z solą a później już kombinuję i wymyślam jak go podać inaczej Proponuję sałatkę z bobu, boczku i suszonych pomidorów. Pyszna! Składniki: * 30 dkg bobu * 15 dkg boczku wędzonego * 5-6 szt. suszonych pomidorów * koperek * sól opcjonalnie * sos czosnkowy ( przepis tutaj ) Bób ugotowałam do miękkości(...)osolonej wodzie i obrałam ze skórek. Boczek pokroiłam w paseczki i usmażyłam na suchej patelni. Połączyłam z bobem. Pomidory suszone pokroiłam w paski i dodałam do bobu i boczku. Dodałam 1 łyżkę posiekanego koperku. Podawałam tę sałatkę skropioną sosem czosnkowym. Notatki: * nie ma potrzeby solić, sól jest w ugotowanym bobie i wędzonym boczku * jeśli potrzebujemy większej ilości
Pieprzyć z FantazjąZawsze z dystansem podchodziłam do zapiekanek ziemniaczanych. Ta jest pyszna i przekonała mnie do tego by dalej kombinować z ziemniakami. Składniki: * 40-50 dkg ziemniaków *15 dkg boczku parzonego albo wędzonego * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg pieczarek * 2 cebule średniej wielkości * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich * 1/2 łyżeczki majeranku * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * 3 łyżki śmietany(...)pietruszki * sól, pieprz * olej do natłuszczenia formy do zapiekania * 1 łyżka masła Ziemniaki podgotowałam ok. 10-15 minut. Odcedziłam i pokroiłam w plastry ok. 5 mm grubości. Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni na rumiano. Boczek zebrałam z patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano
Pieprzyć z Fantazjąmięsom gwarantuje to po upieczeniu kruchość i soczystość. Prostym sposobem na to jest włożenie kawałka mięsa pieczeniowego ( szczególnie wołowiny i jagnięciny) na około 1 h do mleka lub jogurtu. Boczek, aby był smaczny i soczysty Boczek warto zamarynować w ziołach, piwie , miodzie dzięki temu skruszeje i nabierze aromatu. Upieczony w rękawie do pieczenia będzie bardziej soczysty. Pod koniec pieczenia rękaw(...)stopni a potem dopiekać w temp 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości, wielkości mięsa i piekarnika, waha się od 50 minut do 1,5 h. Przykładowa marynata do boczku: 1 łyżka miodu roztarty ząbek czosnku pół łyżeczki cynamonu ubity w moździerzu goździk łyżka sosu sojowego łyżeczka soli pieprz 1/2 łyżeczki Przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie w miseczce. Boczek
gotuj ze mną