moim przepisem zjecie idealnie kremową, aromatyczną fasolkę, na pomidorowej passacie, z dużą ilością mięsnej wkładki i pachnącym oregano. Składniki (na 2-3 porcje): 200g małej białej fasoli 200g surowego boczku pół pętka kiełbasy – użyłam podwawelskiej duża cebula 500ml passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku 2 łyżki miodu szczypta chili 2 łyżki świeżego siekanego oregano – można zastąpić łyżeczką(...)Dzięki temu fasola dojdzie, a woda nie wygotuje się całkowicie tylko zostanie taki kisiel fasolowy – to za jego sprawką fasolką jest potem kremowa. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasę, boczek i cebulę. Wszystkie te składniki kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, smażymy chwilę, aż puści tłuszcz – około 3-4 minuty na dużym ogniu. Następnie do boczku
Smaczna Stronaziemniaki na krzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką. Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym(...)pół i nadziać na patyczki do szaszłyków. Należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka
Okiem Blondynki by McBlondiwziął go z książki kucharskiej Juli Childe. Polecamy Wam bardzo podobny przepis na ziemniaczano-porową zupę chłodnik Vichyssoise Składniki: 1 kg ziemniaków 3 pory Kilka plastrów dobrego, cienko pokrojonego boczku lub prosciutto Siekany czosnek lub pietruszka ½ szklanki gęstego jogurtu lub śmietany 2 łyżki masła Sól i pieprz Przygtowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Umyj dokładnie pory(...)wodą (nie za dużo, tyle kilka centrymetrów powyżej poziomu warzyw), doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, częściowo przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Krok 2 Wyłóż plastry boczku lub prosciutto na zimną patelnię, podgrzewaj, aż tłuszcz zacznie się topić a boczek zrobi się chrupiący i wysmażony. Możesz też wstawić plastry boczku do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Niedzielny kucharzpożywny. S ą różne wersje sosu - tradycyjna, z samymi żółtkami bądź z dodatkiem śmietany - obie pyszne, ale ja osobiście wolę z dodatkiem śmietany. Składniki: 1 00 g boczku, 2 żółtka, 2 -3 łyżki śmietany, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 -2 łyżki startego parmezanu, s ól, pieprz do smaku, natka pietruszki, makaron. Makaron ugotować(...)dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni (jest wystarczająco tłusty, nie potrzebuje dodatku oliwy). W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli a boczek zrumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszać żółtka ze śmietaną, dodać starty parmezan, odrobinę soli
Moja kraina smakówletnim sezonie. Jak tylko dojrzeje na ogrodzie gotuję jako pierwszy w wodzie z solą a później już kombinuję i wymyślam jak go podać inaczej :) Proponuję sałatkę z bobu, boczku i suszonych pomidorów. Pyszna! Składniki: * 30 dkg bobu * 15 dkg boczku wędzonego * 5-6 szt. suszonych pomidorów * koperek * sól opcjonalnie * sos czosnkowy ( przepis tutaj ) Bób ugotowałam do miękkości(...)osolonej wodzie i obrałam ze skórek. Boczek pokroiłam w paseczki i usmażyłam na suchej patelni. Połączyłam z bobem. Pomidory suszone pokroiłam w paski i dodałam do bobu i boczku. Dodałam 1 łyżkę posiekanego koperku. Podawałam tę sałatkę skropioną sosem czosnkowym. Notatki: * nie ma potrzeby solić, sól jest w ugotowanym bobie i wędzonym boczku * jeśli potrzebujemy większej ilości
Pieprzyć z Fantazjąbób. Nasz dopiero kwitnie. ale na szczęście już możemy zajadać się kupnym. Uwielbiamy go pod każdą chyba postacią stąd prócz zwykłego z solą dzisiaj odrobina, która została z boczkiem. Przepyszne połączenia słonkawego boczku i bobu. Składniki: garść ugotowanego bobu garść boczku Przygotowanie: boczek usmażyć na czystej patelni do podsmażonego już boczku dodajemy obrany bób
Gotowanie z pasjąbób. Nasz dopiero kwitnie. ale na szczęście już możemy zajadać się kupnym. Uwielbiamy go pod każdą chyba postacią stąd prócz zwykłego z solą dzisiaj odrobina, która została z boczkiem. Przepyszne połączenia słonkawego boczku i bobu. Składniki: garść ugotowanego bobu garść boczku Przygotowanie: boczek usmażyć na czystej patelni do podsmażonego już boczku dodajemy obrany bób
Gotowanie z pasjąziemniaki na krzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką. Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym(...)pół i nadziać na patyczki do szaszłyków. Należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka
Okiem Blondynki by McBlondiCześć! Dziś tym razem pyszną przekąskę ma dla Was Sławek. Zobaczcie co można pysznego wyczarować z boczku, cebulki, mozzarelli i ciasta francuskiego! Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą Składniki: ok. 200g boczku wędzonego 1 bardzo duża cebula – ok. 220g ok. 250g sera mozzarella 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany(...)majonezu 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulkę oraz boczek Sławek zarumienił na patelce. Ciasto francuskie wysmarował sosem z majonezu oraz ketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami w roladę, którą pokroiliśmy w plasterki
Sprawni w smakuprostu nie można się oprzeć . Doskonała przystawka lub nawet danie główne jeśli dodać np . świeże, pieczywo pełnoziarniste lub czosnkowe grzanki . Genialny wynalazek , który zawiera samie boskie składniki , czyli boczek no i młodą kapustę Reszta to już tylko tło i dodatki … Uwielbiam młodą kapustę , jak zresztą cała nasza rodzinka . Chociaż w przeciwieństwie do reszty domowników ja mogłabym żyć na niej(...)przez okrągły rok , dzień w dzień Polecam , pyszny , prosty i szybki w wykonaniu przepis . Składniki : 1 mała główka młodej kapusty około 20 – 30 dg wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego 2 małe cebule 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka cukru lub miodu 1 łyżka octu jabłkowego sól , pieprz do smaku mały pęczek koperku Kapustę szatkujemy drobno . Cebulę
Ogrodnik w podróżySezon szparagowy otwieram Carbonarą we wiosennej odsłonie z zielonymi szparagami i koperkiem. Klasyczna włoska carbonara to makaron z rumianym boczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano. Oczywiście przepisów na tę potrawę jest wiele i każdy ją robi na swój sposób. Jeśli lubicie i robicie ze śmietaną, zróbcie według własnych upodobań. Dodajcie jednak(...)pęczek zielonych szparagów i koperku, a gwarantuję że odkryjecie nowe oblicze carbonary. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g zielonych szparagów 4 ząbki czosnku 150 g wędzonego boczku 4 jajka posiekany koperek 60 g sera grana padano sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, tak aby się przyrumienił
Smakowity Blog KulinarnyPangrattato – to inaczej chrupiąca posypka powstała z rozdrobnionej\startej bułki podsmażona na oliwie z nutą smakową. Może być z czosnkiem, boczkiem lub ziołami. Moje pangrattato powstaje z czerstwej bułeczki zmiksowanej w malakserze ale nie na tzw bułkę tartą, tylko zostawiam większe kawałeczki, do tego posmak boczku i pieczywo nabiera drugiego życia! Taką posypkę możemy dodawać do zup kremów(...)makaronów, pierogów, kopytek. Składniki: PANGRATTATO: 2,5 czerstwej bułki 100 g boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka. ZUPA: 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 pietruszka
Mój pomysł nakurczak jest panierowany w parmezanie. Kurczak to neutralne w smaku mięso, więc warto go mieszać z innymi rodzajami mięs jak na przykład z pancetta. Pancetta to włoski wędzony boczek. Usmażony i pokruszony boczek dodaje fajnego smaku kurczakowi. Korzystam również z sezonu na szparagi. Są to moje ulubione warzywa o tej porze, w tym daniu połączone ze szpinakiem i rzodkiewkami(...)czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 200 g świeżego szpinaku pęczek rzodkiewek 250 g zielonych szparagów 6 ziemniaków, dużych 150 g pancetta lub wędzonego boczku, cienkie plastry 50 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i drobno pokrojonym
codojedzeniawraz z nią słodkie leniuchowanie i nie myślenie o tym, że trzeba posprzątać czy ugotować. Na szybki obiad po powrocie z takiego wypoczynku polecam fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem. Sam sos pomidorowy można przygotować w większej ilości, następnie zamknąć w słoiku i pasteryzować przez około 20 minut. Tak przygotowany sos możemy przechowywać około 2 tygodni w lodówce(...)mojego sosu dodałam kawałki boczku, jednak spokojnie możesz zastąpić go pieczarkami, piersią z kurczaka czy nawet kiełbaską chorizo. W okresie kiedy świeże pomidory są niedostępne możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Składniki: 200g makaronu fettuccine, ugotowanego al dente 100g boczku, pokrojonego w kostkę sól, pieprz, łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii, łyżka posiekanego koperku, szczypta cukru 1 duża cebula drobno
Życie ze smakiemprawie wszystko: różne mięsa , drób , ryby , sery , warzywa , owoce , grzyby . Polecam wątróbkę drobiową z grilla. Aby chronić jej delikatną strukturę i aby jej nie wysuszyć proponuję zawinąć ją w boczek. Jeden ładny, cienki plaster boczku wędzonego, na jeden kawałek wątróbki. wątróbka drobiowa, plastry boczku wędzonego (jeden na kawałek wątróbki), miód (może być wielokwiatowy), musztarda francuska, Miód wymieszać z musztardą – mamy(...)otrzymać dość gęstą i smaczną pastę – mniej więcej 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka musztardy. Plasterek boczku posmarować pastą, ułożyć na nim wątróbkę i zawinąć go wokół wątróbki. Jeżeli będziemy mieli cienkie i odpowiedniej długości plasterki boczku, to obędziemy się bez wykałaczek. Wątróbkę ułożyć na tacce i grillować, co jakiś czas obracając. Grillowałam na grillu COBB , użyłam ruszt aluminiowy
królestwo garów