bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2384/3453)

Tradycyjne pikle z arbuza 193

Tradycyjne pikle z arbuza czyli gotuję nie marnuję w praktyce Tradycyjne pikle z arbuza są wspaniałym dodatkiem do wszelkich pieczonych i grillowanych mięs. Słodko-kwaśne i zarazem dość pikantne podkreślają też smak serów pleśniowych i stanowią ciekawe uzupełnienie sałatek. Kiedy niemal pięć lat temu opublikowałam na blogu przepis na marynowane skórki arbuza nie spodziewałam się, że zyska on aż taką(...)dżemy z arbuza, ale skórki arbuza marynowane w occie były zupełną nowością. Tradycyjne pikle z arbuza wpisują się też w jeden z nielicznych trendów kulinarnych, którym poddaję się bez najmniejszych oporów. Moda na stosowanie w kuchni zasady "gotuję, nie marnuję" to najrozsądniejszy w mojej opinii kierunek ostatnich lat. Właściwości zdrowotne skórki arbuza Skórka arbuza to najbardziej wartościowa dla zdrowia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownie z fasoli, czyli przepis na przepyszne, czekoladowe fit ciasto 230

można zajadać się niemal bezkarnie Oprócz tego smakuje obłędnie i nawet najbardziej wysublimowani znawcy słodyczy nie rozpoznają, że do jego zrobienia została użyta fasola! Do tego jest to ciasto bez mąki i cukru i jest tak delikatne, że po prostu rozpływa się w ustach. Ten rewelacyjny przepis pochodzi z bloga Wiem Co Jem *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście. Przygotuj 2 keksówki (ciasto będzie niskie jak brownie) lub jedną blaszkę – wtedy będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Jeśli lubisz mokre brownie – możesz wyjąć ciasto już po około 40 minutach. Jeśli wolisz bardziej suchą

Eat me! Fit me!
WEGAŃSKIE GOFRY SEZAMOWE #mpm #właczgoscinnosc 151

zrobić.  Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne!  W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie.  Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis własny | 2 bardzo grube gofry | 50 g mąki sezamowej(...)gofrownicy do zarumienienia.  Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga:  Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche,  dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły.  Piekę je w gofrownicy typu XXL,  dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny

Poranek na słodko
Pani Walewska (Pychotka) 176

ciasta? Jeśli nie, to polecam WYPRÓBOWAĆ! Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, mój mąż mówi to samo! Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy.  Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak(...)przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę

kulinarne odsłony pati
Pani Walewska (Pychotka) 332

ciasta? Jeśli nie, to polecam WYPRÓBOWAĆ! Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, mój mąż mówi to samo! Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy.  Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak(...)przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę

kulinarne odsłony pati
Proteinowe batony owsiane - bez daktyli! :) 245

energetyczne kulki czy batony bazują w głównej mierze na daktylach. I kompletnie mi to nie przeszkadza, bo bardzo lubię ich słodką i klejącą strukturę. Aczkolwiek pomyślałam o wersji bez suszonych owoców. I tak oto powstały te oto batoniki, których skład to tylko 5 produktów . Mamy tu oczywiście białko w postaci wysokiej jakości białka wegańskiego od Siła Roślin , tłuszcz(...)owsianej.  Do miski przełóż wszystkie składniki i miksuj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Będzie dość mocno klejąca i przylegająca do mieszadeł. Następnie przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia wybranej blaszki czy innego pojemnika i uformuj średniej grubości placek.  Wstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, a następnie podziel na batoniki

Zdrowie na języku :P
Tarta z bobem i pieczarkami 242

które przygotowałam wystarczyło umieścić w misie Tefal Companion, uruchomić i ... już! Po 3 minutach (byłoby szybciej, ale miałam za mało mąki i dosypywałam w trakcie) miałam gotowe ciasto, zwarte, bez zbędnego brudzenia rąk :) Składniki na formę o śr. 25cm Ciasto:   250g mąki 125g masła 1 żółtko ⅓ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 400g ugotowanego i obranego bobu Kilka(...)woreczka i odkładamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 45 minut. Schłodzone wałkujemy i przekładamy na formę. Dociskamy, widelcem dziurkujemy, by nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia.  W celu obciążenia możemy użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu lub- jak to robi Agnieszka z bloga Lady Kitchen- wyparzonych kamyczków J Tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w czekoladzie
Pełne zdrowia ciasto z płatków owsianych i truskawek. Idealne na piknik! 153

mieści się w dłoń, wprost na dwa kęsy. Dania piknikowe mają to do siebie, że muszą być smaczne i pełne energii, dając nam odpowiednie paliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym(...)płatków (użyłam jęczmiennych i owsianych) szczypta cynamonu i imbiru  dwie łyżki miodu  dwa banany  1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  750 gram truskawek  1 łyżka wody różanej  50 gram płatków migdałów  Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem wody różanej przez 15-20 minut

Mango Papaja
Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble 210

down for recipe in English Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką (6 porcji) Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki 200 g czereśni, bez pestek ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej Składniki na kruszonkę: 115 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mąki(...)ąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i posyp równomiernie kruszonką. Możesz od razu wszystko przemieszać naczyniu do zapiekania, zawsze o mniej zmywania później ;). Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest

karmelowy
Tarta z rabarbarem i masą budyniową 160

200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru 200 ml wody Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie(...)folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wykleić blaszkę do tarty. Ja zrobiłam jeszcze małe dekoracyjny brzeg wycinając kwiatuszki formą do ciasteczek. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie ciasta - tradycyjne: Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku

Mania Wypiekania
Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami 668

przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać resztę mleka(...)rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.  Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku

Ala piecze i gotuje
Klopsiki z ryby 143

ryżu i czego tam więcej....ale ostatnio poznałam klopsiki z ryby. Od dawna przymierzałam się do przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej  ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia(...)jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. DO PODANIA: Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html  )ale uważam,że sos czosnkowy też

Kopystką po garach
Ciasto jaglane z owocami leśnymi 199

gdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :) Składniki: - 1,5 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone(...)skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni z odrobiną wody. Smacznego

Receptura smaku
PASZTET Z ŁOSOSIA 153

Składniki 1 płat ciasta francuskiego  ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko

OliveandThyme
Rogale Marcińskie edycja II 191

część ciasta w dół przykrywając ciasto. Dobrze sklejamy brzegi. Wałkujemy prostokąt o wymiarach 25 x 20 używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.  Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy(...)pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie.  Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines ok 2 cm na każdym rogu. Zawijamy rogaliki

Życie zaczyna się w kuchni