tylko wykroiłam jeszcze ciepły kawałek. Nadałam jednak niniejszemu wpisowi status - może poczekać. Tygodniową przerwę w pisaniu, zapełniałam odhaczaniem z niekrótkiej listy tego, co konieczne. Dziś ją zamknęłam. Nie bez ulgi, zawierała nadwyżkę elementów stresujacych. Warto celnie mierzyć w priorytety, odkładając chwilowo to, co gwarantuje komfort. Dziś wracam do tego odkładanego i doceniam ten fakt podwójnie. Piszę z miejsca(...)Składniki: na formę o wymiarach 20/30 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm 3 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki smietany 18% 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka L 1/2 kostki masła - miękkiego 1/2 opakowania cukru waniliowego 3 jabłka 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka galaretki w proszku - u mnie winogronowa
Kronika Piekarnikacukru pudru 3 żółtka szczypta soli Składniki na masę serowa 500 g sera twarogowego półtłustego 2 jajka 50 g masła 125 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy czereśnie bez pestek Przygotowanie ciasta kruchego Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię(...)masy serowej. Na podpieczony spód nakładamy pierwszą warstwę masy serowej, na której układamy owoce. Na owoce dajemy drugą warstwę masy serowej i ścieramy na tarce drugą warstwę ciasta. Pieczemy jeszcze 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Sernik z czereśniami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniasurówce, którą zrobiłam z resztki kapusty. Po prostu. Zrobiłam ją bez przekonania, pewnie myślałam, że też wyjdzie bez sensu. Korciło mnie od początku żeby dodać do niej majonez z jogurtem i zrobić klasycznego coleslawa. Coleslawów jednak na blogu mam jak mrówków, postanowiłam zrobić surówkę bez tych dodatków. I w sumie też z ciekawości. Poszatkowałam, wymiąchałam, spróbowałam(...)miód. Korciła mnie jeszcze musztarda francuska, ale już chyba pojechałabym po bandzie. Dałam zwykłą. Z czym zjeść taką surówkę? A z czym chcecie. Wczoraj zjedliśmy ją z ryżem i pieczonym camembertem. Dziś? Jedynie z puree ziemniaczanym. I w jednej i w drugiej wersji wszystko dobrze smakowało. Teraz pomyślałam, że do domowych kanapek z mięsem też świetnie by pasowała. Do tortilli
Kardamonovypuszystą jego wersję w towarzystwie kawy lub herbaty w ulubionej filiżance, zanurzając się w końcu w rozkwitającej wiośnie :) Super puszysty chlebek bananowy z czekoladą Potrzebujesz: 400g bananów bez skórki (2 bardzo duże lub 3 średnie) 280g mąki pszennej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 150g cukru białego lub jasnego brązowego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki(...)mąkę, sodę, sól i dodaj cukier oraz przyprawy - połącz na jednolitą masę. 4. Do ciasta wmieszaj czekoladę - możesz odłożyć część i posypać wierzch ciasta. 5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. 6. Piecz w 180*C przez 60min. Smacznego! Moist chocolate banana bread Ingredients: 400g peeled bananas (2 very large or 3 medium
Kuchnia w Słońcu Skąpanamojprzepisna.pl | Mocno owocowe ciasto biszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa(...)każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier
moj przepis namojprzepisna.pl | Mocno owocowe ciasto biszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa(...)każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier
moj przepis nazdolności - nawet osoba bardzo początkująca go przyrządzi. U mnie budzi dużo przyjemnych wspomnień a do tego jak smakuje. Ten przepis jest kołem ratunkowym kiedy nie chce Wam się nic piec a rodzina zjadłaby coś pysznego. Składniki podaję na deser dla 6-8 osób. Składniki: - 2 razy po 2 kolorowe galaretki ( u mnie brzoskwinia i agrest) - 1 śmietana(...)miejsce. Kiedy jeden kolor stężeje identycznie postępuję z drugim. Na koniec ubijam schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Umyślnie nie podaję ilości cukru - ja nie toleruję laktozy używam więc śmietany bez laktozy. Ona z zasady jest już słodka. Dodaję tego cukru więc dużo mniej. Galaretki kroimy w małe kwadraciki, wkładamy do miseczek lub pucharków. Na wierzch układamy bitą śmietanę . Całość
Kuchnia Pełna Emocjijuż nie przeszło. Kasza kaszą, ale bez przesady. My żuł i żuł, żuł i żuł. A ja zajadałam się jak mały prosiak. Potrawa zrobiona naprawdę z dobrych składników, ale nawet to nie przekonało go do kaszy pod tą postacią. Nie narzekam w sumie, więcej zostało dla mnie. Pęczotto to po prostu risotto, tylko zrobione z kaszy pęczak. Nie wiem(...)wina 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku parę gałązek świeżego tymianku 2 łyżki masła płatki migdałów kawałek twardego sera koziego sól pieprz (przepis na 2 porcje) Buraka pieczemy w folii aluminiowej, około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, obieramy go ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na 1 łyżce masła smażymy pokrojoną
Kardamonovyswoim zapachem, jest wilgotne i po prostu.. przepyszne! Zresztą sami spróbujcie! Ps. A może zainteresuje Was przepis na Brownie mocno bananowe (bez cukru, glutenu i tłuszczu) - klik lub Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami (bez mąki) - klik ? Brownie migdałowe - składniki: (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) 180g masła 80g gorzkiej czekolady 3 jajka (duże(...)należy połączyć mąkę pszenną z kakao. Roztopioną czekoladę wymieszać z masą jajeczną oraz po połączeniu się składników z mieszanką mąki z kakao. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone brownie ostudzić oraz pokroić na mniejsze kawałki. (Patyczek włożony do środka nie powinien
Di gotujemojprzepisna.pl | Mocno owocowe ciasto biszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa(...)każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier
moj przepis naIlość agaru zależy od zaleceń producenta. Składniki na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm SPÓD 200 g orzechów laskowych 30 g wiórków kokosowych 8 – 10 sztuk daktyli bez pestek 30 g oleju kokosowego szczypta soli KREM CZEKOLADOWO JEŻYNOWY 300 g jeżyn (około 200 ml po przetarciu) 200 ml mleka kokosowego (najlepiej gęstego) 100 g gorzkiej czekolady(...)ponownie miksujemy, aż uzyskamy lepką masę. Na sam koniec dodajemy olej kokosowy, ponownie miksujemy i tak przygotowana masą wykładamy spód foremki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy przez 10 – 15 minut, na złoty kolor. Pilnujemy, żeby boki się nie przypiekły. W razie konieczności po 5 minutach możemy całość przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika
Tajemnice Smakuczęść ciasta w dół przykrywając ciasto. Dobrze sklejamy brzegi. Wałkujemy prostokąt o wymiarach 25 x 20 używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy(...)pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie. Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines ok 2 cm na każdym rogu. Zawijamy rogaliki
Życie zaczyna się w kuchniWami. Mam nadzieję, że choć w małym procencie dojdę do tych smaków, które miałam przyjemność spróbować. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na zapiekane tosty francuskie z czereśniami. Bez smażenia, bez dużej ilości tłuszczu, a równie smacznie – lub smaczniej! Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka, aczkolwiek możemy posłużyć się również zwykłym chlebem. Do dzieła! Składniki(...)następnie otrzymaną masą zalewamy chałki po równo w każdej z kokilek. Czereśnie przekrawamy na pół, usuwamy pestki i umieszczamy je na wierzchu. Tak przygotowane tosty wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Tosty możemy podawać od razu po przygotowaniu, aczkolwiek na zimno też smakują świetnie. Smacznego! Artykuł Zapiekane tosty
Be Fit Be StrongZestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby z rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw mięsny, więc opinii o drugim jest dużo więcej. Moje bliny ze śledziem(...)które chętnie wróciłabym do tej restauracji. Jeżeli jest w karcie poza Restaurant Week’iem to warto ją zamówić. Makaron z ośmiorniczkami mnie rozczarował, sos był za słodki, właściwie bez smaku, a ośmiorniczki przeciągnięte i ukryte w makaronie. Proste danie, które zostało źle przygotowane, czego nie spodziewałam się po takiej restauracji. Semifredo smakowało nam zdecydowanie najbardziej spośród propozycji z drugiego
Pasja Smaku