Baton musli bez mąki i cukru, za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów. Chyba nie muszę go za bardzo reklamować... Idealny jako przekąska czy drugie śniadanie. Jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. Są naprawdę pyszne! Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg bezglutenowych płatków owsianych jumbo 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 100 g suszonej żurawiny(...)agawy lub miodu 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj. Dużą blachę ( u mnie ok. 25x40) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i łyżką wciskaj mocno w dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut. Batoniki krój po dokładnym wystudzeniu
Kuchnia bezglutenowainternecie krążą różne wersje tego ciasta,ja dołączam swoją. Większość ciast przełożona jest kremem budyniowym,bywają też z masą śmietanową. Ja zrobiłam masę budyniową bez użycia gotowych budyni i uperfumowałam ją na waniliowo. Górę ciasta ozdobiłam prażonymi płatkami migdałowymi. ciasto: 8 białek 4 żółtka 100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych(...)żółtka. Do masy jajecznej wsypać wiórki,mak i mielone migdały. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części i przelać do 2 blaszek (24/28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić placki. Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z mąkami i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony. Podstawowe składniki to piersi z kurczka i wątróbka drobiowa - na pewno zachwyci Wasze podniebienia. Delikatny w smaku, łatwo się rozsmarowuje, a jednocześnie świetnie się kroi i dobrze trzyma formę. Zniknął(...)cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem. Dodać oczyszczona wątróbkę, zalać zawartość patelni winem i dusić bez przykrycia do oparowania płynów (około 20 minut) połowę zawartości patelni przełożyć do blendera i zmiksować, następnie dodać resztę, masło i ponownie zblendować na gładka masę przełożyć do foremki wyłożoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia(...)minut. Po tym czasie wyjmij dynię z wody i osusz. Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Smacznego
wegujemydyni. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido, nie musimy po upieczeniu zdejmować skórki. W innym wypadku, skórkę odcinamy lub miąższ wydrążamy. Co jest jeszcze świetne w zrobieniu puree? Możemy przetworzyć bez trudu na raz całkiem sporą ilość dyni. Dynia ma to do siebie, że ma dość twardą skórę i pokrojenie dyni a następnie jej obranie wymaga dość dużo siły. Jeśli(...)używając piekarnika do zrobienia puree, potrzebujemy tylko przeciąć dynię raz, na pół. Oczywiście, pestek z dyni nie wyrzucamy, a obieramy i ze smakiem wcinamy. Jeśli chcemy wyjąć pestki przed pieczeniem, rozkładamy je na papierze i suszymy. Fajnym patentem, podpatrzonym na jakimś blogu, jest odmierzenie ilości puree przed zamrożeniem. Jeśli w Twoim ulubionym przepisie na placki czy ciasto jest
Mieszam w Garnkumusimy ciasta wałkować, wystarczy brać małe porcje z miski i po prostu „wylepić” dno foremki. Polecam serdecznie Składniki na tortownicę 19-20 cm, piekarnik dół – góra bez termoobiegu: Ciasto kruche: – 250 g mąki – 170 g zimnego masła – 100 g cukru Dodatkowo: – około 400 g wiśni (już wydrylowanych) – 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)się z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto odstawiamy na chwile do lodówki. Wiśnie posypujemy mąką i cukrem (tylko przy świeżych) delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Połową ciasta wylepiamy dno foremki (bierzemy po trochę na rękę, delikatnie zgniatamy i wciskamy w foremkę), tak aby ciasto na całej powierzchni miało
RelaxtimeSernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem(...)ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół). Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 10 – 15 minut, i po tym czasie go wyjąć. Po wyjęciu oddzielić nożem
RAROSSAktóre każdy ma w lodówce i mamy genialne ciasto. Idealne dla gości czy do zabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza(...)owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego (można użyć naturalnego lub śmietany) 100 ml oleju słonecznikowego (Julianna używa kokosowego) 1,5 szklanki
sierotka maRysia w kuchnisklepem Dobra Zielarnia mam taką możliwość :) Wcześniej poczytałam na temat mąki kasztanowej, przez co myślałam, że będzie miała ona bardzo intensywny orzechowo-korzenny smak, ciężki do zaakceptowania bez połączenia z inną mąką. Jednak zaryzykowałam i zrobiłam placuszki 100 % kasztanowe. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ owszem wyszły orzechowe, ale bardzo przyjemne w smaku, nie tak mocno aromatyczne jak myślałam(...)crunchy, które wzbogaciły placki w jeszcze bardziej orzechowy smak i cenne wartości odżywcze. Składniki (1 porcja): 50 g mąki kasztanowej (Dobraz Zielarnia) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1-2 łyżki syropu z agawy 35 ml napoju ryżowo-orzechowego (Dobra Zielarnia) 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatki: 1 łyżka
Zdrowie na języku :Pmisę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika. 5 minut piekł się w 230 stopniach, a następne 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu od razu wyciągnęłam z foremki. Odczekałam nieznacznie , aż przestygnie i zrobiłam pyszniutkie kanapeczki z łososiem pacyficznym Premium(...)dopełniły suszone pomidory z zalewy w towarzystwie żurawiny. Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak. Do tego ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były NATURALNIE ZDROWE
Z Kuchni Do Kuchniwiele osób myślało, że to kremówka:) Niestety tym razem to sernik ale obiecuję, że wkrótce pojawi się tu kremówka. Tymczasem zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem . *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła 4 żółtka 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany(...)Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakurczaka - 125 ml czerwonego wina - 1 puszka pomidorów - 8 czarnych oliwek - 1 łyżka oliwy Składniki na 2 porcje. Rozgrzewamy garnek żaroodpornym i wlewamy do niego oliwę. Dodajemy posiekany rozmaryn (bez głównej łodyżki), liście laurowe i szynkę pokrojoną w cienkie paski. Mieszamy ok. 2 minut i dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, a następnie cebulę pokrojoną w ósemki i pora pokrojonego(...)Teraz wlewamy pomidory, pół puszki wody (tej puszki z pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny aż sos zgęstnieje, a kurczak i warzywa będą miękkie. Jeżeli sos nam odpowiednio nie zgęstnieje to możemy jeszcze potrzymać w piekarniku lub na kuchence. Wspaniałym dodatkiem
Kuchenne Wariacjesezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka(...)dodatkiem rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami
Moja smaczna kuchniakiedy jadłam w formie gotowanej czy smażonej, jedynie dodawałam do ciast itp., gdzie nie były widoczne i wyczuwalne :P Puszysty omlet nie jest piorytetem w moim życiu, dam sobie bez niego radę ;) Zawsze można stworzyć przepis na omlet w wersji wegańskiej. I najwazniejsze - nie, nie będę czuć się ograniczona. Jeśli miałabym się tak czuć nie wybrałabym weganizmu. Wręcz przeciwnie(...)gumy guar ~125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do foremki (u mnie silikonowa w trójkątnym kształcie) i pieczemy 20-40 minut w zależności
breakfast of dreamsKolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje(...)szklanki mąki gryczanej 1 kopiasta łyżka kawy inki (lub innej zbożowej) 1 kopiasta łyżka kakao 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta
DefinicjaSmaku