bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2376/3453)

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami 256

znalazłam przepis na ciasto, które jest świeże przez 3 dni i smakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła ciasto: 220 g mleka 40 g drożdży 80 g cukru trzcinowego(...)wyrabiamy na gładkie ciasto(2 min/opcja wyrabiania). Przekładamy je do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam formy o wymiarach 33x22cm). Smarujemy je konfiturą i posypujemy jagodami. Kruszonke zagniatamy, aby powstały większe grudki i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach

Mienta blog
Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe 219

przeeepyszne i kusząco pachną!  Uwielbiam je! Ich kruchość, delikatność oraz mocno orzechowy smak (kocham orzechy włoskie) sprawia, że wprost rozpływają się w ustach i znikają w oka mgnieniu! Bez problemu możecie upiec większą ilość ciastek, ponieważ doskonale się przechowują. Koniecznie spróbujcie. (około 35 sztuk) 150g obranych orzechów włoskich (1,5 szklanki; szklanka = 250 ml) 250g masła/margaryny(...)wymieszać za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać orzechy. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Wszystkie kulki z kilkucentymetrowymi odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut. (Ja piekłam partiami, więc część ułożyłam na blasze, a resztę na płaskim talerzu.) Po tym czasie ciastka piec w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 229

Warzywne i smaczne danie. Kurczak przyprawiony ziołami w pachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Wszystko zapiekane w piecu, wspaniałe gorące mięsno-warzywne danie, polecam! Składniki: 2 bakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego(...)którym zmieści się mięsno – warzywny farsz. Posyp je w środku tartym serem (niedużo na dnie), zapiecz przez 15-20 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły. 2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki

Zasmakuj Kuchni
CIASTO FRANCUSKIE Z OWOCAMI I MUSEM KOKOSOWYM 201

tego sałatka owocowa również polana musem kokosowym. Ciasto francuskie z owocami to również fajna opcja szybkich przekąsek imprezowych lub gdy mamy ochotę ma "coś" słodkiego - możemy nimi delektować się bez wyrzutów sumienia. Smakują rewelacyjnie - sama nie mogłam się od nich oderwać 😉  Mus kokosowy, często nazywany też masłem kokosowym, po skosztowaniu rozpływa się dosłownie w ustach i czujemy intensywny(...)kokosowego BIO Foods by Ann Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na małe prostokąty o wielkości około 5/6 cm x 8 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 min. Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Banana obieramy i również kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Pizza Special :) 185

oliwek, np. Develey 2/3 szkl ciepłej wody szczypta soli szczypta cukru 1/2 kostki drożdży Dodatkowo: 1 kulka mozarelli mały kawałek parmezanu lub podobnego sera ok 10 oliwek zielonych bez pestek, np. Develey szynka szwarcwaldzka - ok 6 plastrów bruschetta z suszonych pomidorów (może być koncentrat pomidorowy z czosnkiem) zioła prowansalskie  oregano Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier(...)posypać oregano i ziołami prowansalskimi, szynkę pokroić wg uznania, oliwki przekroić na pół. Rozwałkowane ciasto nakłuć widelcem, posmarować bruschettą (lub koncentratem), rozłożyć szynkę, oliwki, mozarellę i posypać parmezanem. Piec ok 10-12 minut. Gotowe! :) Smacznego

Trufelkowo
LENIWE GOŁĄBKI 192

Uwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są takie same jak tradycyjne gołąbki ale od czasu do czasu fajnie jest coś zmienić LENIWE GOŁĄBKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze z łopatki) 1 torebka ryżu 1 duża cebula 1-2 jajka(...)jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 267

boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie, bo na tłuszczu wytopionym z boczku całość smakowała dużo lepiej. Owijanie ma większe znaczenie przy mięsie pieczonym - by go nie wysuszyć, ale i tu spełniło swoją rolę i tak uduszony obiad smakował wybornie, mięso było soczyste i kruche, całość bardzo aromatyczna. W zasadzie podobny efekt można uzyskać(...)swej prostocie nie tylko smakuje, ale i prezentuje się całkiem dobrze ;) Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni Składniki: 12 podudzi z kurczaka (wyluzowanych-bez kości) 150-200 g mięsa mielonego 300 g fasolki szparagowej żółtej 300 g fasolki szparagowej zielonej 1 duża cebula kilka plastrów boczku (użyłam 24, czyli po 2 na każde poudzie

Kolorowy Przepisownik
Ciasto czekoladowe 253

przeprowadzkę. Nie dość, że po powrocie do domu dadzą wykończonemu studenckim życiem człowiekowi iście wakacyjne jedzenie (niech żyje fasolka szparagowa i młode ziemnaczki!), ma człowiek pod ręką zapas truskawek (bez wychodzenia z domu!), to jeszcze zamiast oddychania spalinami Pewnego Śląskiego Miasta lub Miasta na "S", z Którego Wszyscy Się Śmieją, człowiek może pooddychać spalinami z aromatem kwitnących wszędzie(...)objadać się przez resztę dnia czereśniami. Cierpieć z powodu zjedzenia zbyt dużej ich ilości . Innymi słowy, mam bzika na punkcie nicnierobienia. Z przerwami na jazdę na rowerze i pieczenie ciasta czekoladowego. Najbardziej czekoladowego, jak tylko można sobie wyobrazić. W przeciwieństwie do brownie żadna ciocia ani babcia nie powie, że "to chyba zakalec". Jest wilgotne, miękkie i rozpływające się

Wrzosowa Polana
Chleb z kaszy gryczanej 192

tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem to jest naprawdę pyszny! Poza tym jest bardzo sycący i zdrowy :-) Składniki(...)wchłonie wodę to należy ją uzupełnić. Po upływie 48 godzin, kaszę miksujemy blenderem. Dodajemy ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotową masę z kaszy. Keksówkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12h. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 1h. Po upieczeniu

kulinarne odsłony pati
Zakochana tarta 185

CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę(...)wykorzystane do zrobienia ciasteczek w kształcie serduszek i dekoracji gotowej tarty.) Ciasto już w blaszce wkładamy jeszcze na 10 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy papier do pieczenia oraz specjalne kulki, fasolę lub ryż, którym obciążymy ciasto, aby nie urosło do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim papier, obciążamy i wkładamy do piekarnika na półkę jedną niżej

Kuchnia od dwojga
Chrust 232

Przyznaję bez bicia, w tym roku jeszcze go nie robiłam, ale dzięki Mamie udało mi się trochę skubnąć... Przepis dostała od znajomej, więc nie czekając wiele- przetestowała. Ponoć cała tajemnica udanego, kruchego i delikatnego chrustu tkwi w "ubijaniu" ciasta. Im więcej uderzasz w nie wałkiem, składasz i ponownie uderzasz, tym jest bardziej napowietrzone. Coś w tym jest, bo pamiętam(...)takie kruche to one nie były😜 Co prawda nikt zęba nie złamał, ale jednak... Nie ma porównania z tymi! Zrobicie je błyskawicznie, jeśli macie jakiś większy rondel, to i pieczenie pójdzie migiem.  Zapraszam! Karnawału jeszcze troszkę zostało, więc na pewno zdążycie przygotować i podzielić się z moimi pozostałymi Czytelnikami opinią oraz zdjęciem! Będzie mi miło 😊 Składniki: 2 szklanki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka francuskie z marmoladą 291

Nazwałam je tak po prostu dlatego, że są wykonane z ciasta francuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :)  Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki(...)ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy na bok - będą po prostu upieczone na zagryzkę :) Te małe smarujemy białkiem i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach) Ten kwiat, który nie ma w środku wycięcia, smarujemy na środku marmoladą (jedna łyżka marmolady na jeden kwiat) i rozsmarowujemy Drugim kwiatem z wyciętym

Szczęśliwa kuchnia
Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem 289

trzeba szanować, ale niekiedy przydałby się co niektórym kopniak na pobudkę. Może zaczęliby myśleć, a nie tylko funkcjonować. Tyle filozofii wydusiła dziś ze mnie poranna kawa wypita (do końca) bez pośpiechu :P Braki bardzo lubię. Rzadko przyrządzam je w formie sałatki lecz czasami trzeba spróbować coś nowego. Sałatka jest sycąca, a słodki burak fajnie kontrastuje ze słonym smakiem serka(...)łyżki pestek słonecznika 90 g opakowania serka sałatkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Buraka pieczemy w piekarniku lub gotujemy. Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Serek również kroimy w kostkę. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Miód, oliwę, sok z cytryny i szczyptę pieprzu mieszamy ze sobą

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania