Czy samo posiadanie strony internetowej wystarczy by dotrzeć do klienta? Niestety nie. By dotrzeć do potencjalnego klienta strona musi być widoczna w sieci. Jak to zrobić
Słodkie okruszkiSpaghetti z szybkim aromatycznym sosem Lubicie makaron? Ja uwielbiam. To jeden z lepszych i szybszych pomysłów na obiad. Dziś mam dla Was przepis na spaghetti z
Słodkie okruszkiNa forum i blogach jest wiele przepisów na tą babkę i są zachwalane ,więc się zdecydowałam zaglądnąć do starego zeszytu z 1999r gdzie był przepis na
Moje WyrobyŚliwecznik sypany, czyli ciasto ze śliwkami w najprostszej i najpyszniejszej odsłonie. Genialne w swej prostocie i powalające smakiem. Wcześniej zajadaliśmy się sypaną szarlotką, w
Smaczne ZdrowePieczywo to produkt, który dość rzadko pojawia się w moim menu. Sama nie wiem w sumie dlaczego, być może ciężko teraz o dobry chleb i ten
365 dni dookoła kuchniNie znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko udoskonaliłam o dżem, który nadał bardzo ciekawy smak jabłkom. Myślę, że
Via GustoO sosie tysiąca wysp dowiedziałam się po raz pierwszy niedawno, czytając "Dwanaście niedokończonych snów" (recenzja niżej). Bohaterka książki zastanawia się, skąd ta dziwaczna nazwa. Pogrzebałam trochę
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekanka ziemniaczana fit Składniki (porcja dla 2 osób): - 3 duże ziemniaki; - 1 mała cukinia; - 1 mała cebula; - garść natki pietruszki; - oregano; - 2 łyżki oliwy; - 2
MintTasteSezon na czereśnie rozpoczęty! Warto w pełni go wykorzystać i zajadać się nimi na różne sposoby. Najlepsze wiadomo - surowe i najlepiej prosto drzewa. Z powodzeniem możesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułeczki, które skradły nasze serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych , które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po
Smaczne ZdroweIdealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i
Smaczne ZdroweWidzieliście kiedyś zielone ciasto? Nie od barwnika, naturalnie! Musiałam spróbować. Jak można wsadzić tyle zielska, którym straszą dzieci i nazwać to ciastem? A no
W kuchni bez szafekJak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale
Bon Appetit MałgorzatyMasa 4 ciastka oreo 2 serki homogenizowane Sposób przygotowania Banany, mleko, wanilię, białka jajka blendujemy na puszystą, gładką masę. W osobnej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Delikatnie łączymy płynne składniki z suchymi, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy łyżeczkę masła klarowanego, i nakładamy naleśniki. Ja nakładałam po 2 łyżki ciasta na naleśniczka. Gdy pojawią(...)sól, pieprz i szczypta cukru Sposób przygotowania Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Placki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W czasie gdy placki się smażą, robimy sos. Łączmy wszystkie
DajetSprawdźcie! Zapisz Zrobienie pasztetu nie jest trudne, ale jest czasochłonne. Pracę dzielimy sobie na dwa dni – zaczynamy wieczorem pierwszego dnia, schładzamy składniki przez noc i pracujemy – mielimy, doprawiamy i pieczemy pasztety – na drugi dzień. To duża porcja – możecie zrobić pasztety z połowy składników . Z podanej w przepisie ilości składników wyszły dwa wysokie pasztety w keksówkach 26/12cm i jeden mały 20/10cm(...)schłodzone mięso z galaretką która powstała. Połowę warzyw wyrzucamy, połowę zostawiamy do zmielenia (cebula się porozpada podczas gotowania, a selera nie mielimy). Wyciągamy z mięsa liście laurowe, reszta przypraw bez problemu zmieli się razem z mięsem. Namaczamy w 2 szklankach mleka pokrojone czerstwe kajzerki. Wątróbkę kroimy w dwucentymetrowe plastry i namaczamy w pozostałym mleku. Po godzinie jedno
Karo in the KitchenJeśli wpadacie na stronę od czasu do czasu, może trafiliście na jeden z przepisów te pyszne mięsne kuleczki, jak np. klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym czy pieczone w sosie pomidorowym . Pulpeciki, które towarzyszą makaronowi z cukinii są inspirowane jeszcze innym przepisem. Mam na myśli moje ulubione klopsiki w sosie pomidorowym autorstwa Nigelli Lawson . Robię(...)warzyw. Idealny przepis dla diety niskowęglowodanowej. Posiłek obiad Kuchnia europejska, polska, śródziemnomorska Słowo kluczowe cukinia, fit obiad, indyk, klopsiki z indyka, makaron z cukinii, mięso mielone z indyka, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, pulpety z indyka, szybki obiad, tani obiad, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad, zdrowy przepis Całkowity czas przygotowania 40 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki
Na-talerzu.plzrobić. Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne! W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie. Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis własny | 2 bardzo grube gofry | 50 g mąki sezamowej(...)gofrownicy do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga: Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. Piekę je w gofrownicy typu XXL, dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny
Poranek na słodkoJego pierwszej klasyfikacji botanicznej (określenie gatunku, rodziny itp.) dokonał angielski botanik Wiliam Roscoe na przełomie XVIII i XIX w. Oczywiście właściwości imbiru zostały odkryte na długo przed klasyfikacją. Nie bez powodu zalicza się go do najstarszych roślin leczniczych świata. Imbir ceniła zarówno indyjska ajurweda, jak i tradycyjna medycyna chińska (w której imbir uznawany jest za jedno z „Trzech Wielkich(...)sproszkowany. W Polsce do pewnego momentu (który zakończył się raptem kilka lat temu – bo w zasadzie dopiero wtedy w naszym kraju rozpoczął się okres, w którym świeży imbir można bez problemu kupić w większości marketów) używano głównie imbiru sproszkowanego. Najczęściej do flaków, ewentualnie do pierników. fot. Unsplash Zdecydowanie więcej zastosowań miał imbir w kuchniach innych nacji. Np. w Anglii
Żyję by jeśćpowitanie Nowego Roku. Całość wychodzi dosyć słodka, więc wszelakie polewy wydają się już tutaj zbyteczne. Wierzch można dodatkowo przyozdobić niezbyt słodką, ubitą śmietanką lub oprószyć kakao. Ja zostawiłam roladę bez przybrania. Pianka jest zwarta, a roladę dobrze się kroi, jednak trzymana poza lodówką, ogrzewa się i nabiera bardziej musowej, delikatnej konsystencji. Jeśli nie macie możliwości przechowywania jej w chłodzie(...)ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z kawą i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu przekładamy, papierem do góry, na rozłożoną na blacie, lekko zwilżoną ściereczkę. Delikatnie usuwamy
Smaki Na Talerzuwtedy macie pewność, że równo się zapieką. Miseczki układamy na blasze i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 100-105C, zapiekamy około 45-60 minut. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić czy masa już się ścięła jeśli nie wydłużyć o kilka minut czas zapiekania. Gotowy krem wyjmujemy z piekarnika, studzimy, każdą miseczkę z wierzchu owijamy folią spożywczą(...)grill – wstawiamy je dosłownie na na chwilę. Gotowe ozdabiamy miętą, owocami i od razu podajemy. Uwagi Tutaj znajdziecie kilka pomysłów na wykorzystanie białek pozostałych po zrobieniu Crème brulee Beza – mini beza Pavlova z owocami Mini bezy – Jak zrobić mini beziki Beziki kawowe Choinki bezowe. Tort bezowy z kremem kawowym Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada bezowa z owocami
To co lubię - gotuję i polecampyszna. Ja dodałam do niej również ser camembert, ale w przepisie świetnie sprawdzi się również feta albo pokrojony w kostkę żółty ser. Sałatkę z kaszą możecie tez przygotować bez dodatku nabiału. Do sałatki z bulgurem możecie dodać swoje ulubione warzywa (dobrze sprawdzi się na przykład czerwona fasola), pasują tu również suszone pomidory, oliwki albo ugotowane na twardo jajka(...)przepis na mój fit gulasz z kurczakiem i warzywami : Przepis na sałatkę z kurczakiem i kaszą bulgur fit, składniki: 100 g ugotowanej kaszy bulgur, pojedyncza pierś z kurczaka, grillowana, pieczona lub gotowana, pół czerwonej papryki, 1/2 dużego ogórka, mały kawałek pora, mała marchewka starta na tarce, kilka plastrów sera camembert lub fety, opcjonalnie, kilka łyżek posiekanego szczypiorku (lub innych świeżych
Lekcje w kuchniOstatnio zostaliśmy obdarowani buraczkami i syropem z kwiatów czarnego bzu. Żarówka zapaliła się i tak powstały buraczki tarte na zimę. Jednak raczej nie wytrzymają do zimy :P Już słoiki poszły w ruch. Składniki : 1 kg buraczków 75 ml oleju z pestek winogron 75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 50 ml octu ryżowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraki czyścimy, owijamy (każdy osobno) w folię aluminiową, przekładamy na blachę do pieczenia. Zapiekamy około 90 minut (w zależności od wielkości warzyw) w temperaturze 190°C. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ocet, olej, syrop. Mieszamy, do smaku
R'n'G KitchenDziś przygotowałam dla Was kolejny FIT przepis – tym razem zapraszam na fantastyczne ciasto z kokosem i kawałkami gorzkiej czekolady. Przygotowane również z płatków owsianych. Bez białej mąki. Bez białego cukru. Bez tłuszczu. Smakuje genialnie wyciągnięte prosto z piekarnika i długo trzyma swoją świeżość. Obłędnie pachnie kokosem. Gwarantuję Wam, że je pokochacie i zagości w Waszym(...)Dodajemy 3 miękkie banany, jajka, miód, sodę i odrobinę wanilii. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i niecałą tabliczkę pokrojonej czekolady. Mieszamy ( nie miksujemy ). Wylewamy do foremki wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170C z termoobiegiem. Smacznego
Ostra na Słodkoczekolady, kawy, alkoholu i mięty, zwłaszcza wieczorem. Warto unikać także tłustych pokarmów oraz kwaśnych i ostrych produktów, np. pomidorów, soków i owoców cytrusowych, octu, ostrej papryki. Posiłki jedz powoli, bez pośpiechu - podobnie jak przy nudnościach lepiej jeść mniej, ale częściej. Szczególnie przed snem posiłek nie powinien być obfity. Pomóc może także unikanie picia podczas posiłków - płyny oczywiście w żaden(...)płynów. Pomóc może również regularne spożywanie fermentowanych napojów mlecznych - jogurtu, kefiru, maślanki. Ograniczyć należy spożywanie tłuszczu i słodyczy (czekolada niestety należy do obu tych kategorii...) oraz potraw smażonych i pieczonych, a także napojów gazowanych. Posiłki powinny być spożywane regularnie, w tym samych porach. W przypadku nasilenia się dolegliwości można sięgnąć po rodzynki, suszone morele czy śliwki, a także
Z notatnika dietetykatemperatury 175 stopni. Donuts smażymy partiami do uzyskania złotego koloru ok. 2-3 minuty z każdej strony. Pą czki wk ł adamy do oleju razem z papierem do pieczenia, po kilkunastu sekundach papier powinien odklei ć sie od p ą czka i b ę dzie mo ż na usunąć go szczypcami. Dzi ę ki tej metodzie donuts(...)ponendoli su della carta assorbente da cucina e lasciateli intiepidire. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Rozpuszczone masło mieszamy z cukrem pudrem i ciepłą wod ą . Lukier powinien być kremowy bez grudek. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru, jeśli za g ę sty troszkę wody. Do lukru wlewamy rozpuszczon ą czekoladę, mieszamy. Górną stronę donuts zanurzamy
La grande e la piccola cuocaPizzerinki w foremkach od tartaletek.Oczywiście można zrobić i bez foremek. 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczka soli 150 g kiełbasy 100 g mozzarelli kilka pieczarek kawałek papryki przyprawa do pizzy sos curry lub ketchup Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku .Mąkę(...)foremek do tartaletek. Kiełbasę, paprykę, pieczarki i mozzarellę pokroić lub tak ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pizzerinki posmarować koncentratem,ketchupem lub sosem curry , wyłożyć starte dodatki. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut
Moje domowe kucharzeniedanie . Rodzinka średnio podziela ten pogląd , ale także chętnie zasiada do stołu , kiedy je serwuję . Ja mogłabym je jeść codziennie , byle było mega ostre i gorące Proste w wykonaniu , bez skomplikowanych składników , doskonale sprawdzi się jako obiad . Idealne w tortilli jako burrito lub z ryżem . Jednak najsmaczniejsze z serowymi taco lub ziemniaczaną tortillą Polecam , gorące , kolorowe danie na chłodne(...)daje niepowtarzalny aromat ) 3 łyżeczki wędzonej papryki mielonej , najlepiej chipolitte , ale może być zwykła 3 łyżeczki mielonego chilli ( jeśli nie lubicie ognia pomińcie tą pozycję , ja uwielbiam piekło w gębie ) 2 łyżki brązowego cukru Mięso i mielone podsmażamy razem z wyciśniętą praską czosnkiem i posiekana cebulką . Jak już się przyrumienią , dodajemy kumin, kolendrę, cynamon , pomidory z puszki , siekane chilli
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI : 1,5 kg schabu bez kość 0,5 kg kiszonej kapusty 0,3 kg pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka jarzynki sól, pieprz do smaku suszony czosnek słodka i ostra papryka nitka do zwinięcia(...)płat mięsa. Schab lekko rozbijamy aż będzie jednej grubości. Na mięso rozkładamy kapustę. Teraz wszystko zwijamy i roladę obwiązujemy nitką. Wkładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Roladę wyjmujemy z naczynia i studzimy a z powstałego wywaru robimy sos. Kroimy na kawałki polewamy dowolnym sosem i podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolizakochałam. Jest mega prosty do zrobienia, a ta rosa jest tak urocza, że chodzę koło niego i ciągle go oglądam 😂 Sernik jest bez spodu, bez cukru i bez glutenu jeżeli użyjecie bezglutenowych budyni. Ma bardzo delikatną i puszystą strukturę dzięki czemu dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki na tortownicę 24-26 cm: 1 kg zmielonego(...)ksylitol/erytrol/cukier. Dodajemy również powoli zmielony ser nadal miksując. Mleko mieszamy z budyniami, aromatem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do sera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową. Pieczemy sernik przez 60 min. 10 min przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem. Przekładamy piankę na sernik, robimy ślaczki widelcem. Temperaturę zmniejszamy
Czarnawisienkanamoczonych i odsączonych. 30 g masła roztopionego i ostudzonego 150 g jogurtu naturalnego. gęstego esencja waniliowa Polewa z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego bez dodatków, bez cukru (jeśli jest już słodzone to pomijamy cukier) 2 łyżki cukru 4-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % (śmietanka ma mieć konsystencje rzadką, nie stałą) Zaczyn 1. Wszystkie składniki na zaczyn(...)mieszając, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego tym razem lekkiego podrośnięcia. Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia góra za bardzo się zarumieni to przełączamy na grzanie dolne i podkręcamy tem. o 10 stopni więcej. Polewa 5. Wszystkie składniki umieszczamy
Gotowanie...to proste !końcu podzieliłam ją na dwie części i do jednej dodałam łyżkę kakao a do drugiej mąkę orzechową (którą można zamienić na masło orzechowe lub zmielone orzechy). OWSIANE BABECZKI BEZ CUKRU Czas przygotowania 30 minut Z podanych składników wyszło 12 babeczek 150 g płatków owsianych 2 jajka Niecałe pół szklanki bakalii (suszone daktyle, rodzynki, suszone śliwki) Kakao/mąka orzechowa Soda(...)łyżkę kakao i łyżeczkę cynamonu, do drugiej 2 łyżki mąki orzechowej lub masła orzechowego Powstałe masy rozlać do foremek na babeczki (ja używam silikonowych) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach
HealthyCreationsprzygotowania pierniczków. Pierniczki: 7,5 dkg brązowego cukru jasnego 7 dkg miodu płynnego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka miodu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków 9,5 dkg masła bez soli 22,5 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania 2,5 łyżki soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczka sody Lukier: 15 dkg cukru(...)milimetrów miały moje pierniczki). W trakcie rozwałkowywania ciasto delikatnie podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek. Pierniczki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 9 do 10- minut. Upieczone pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na kilka minut aby wystygły. Lukier : do miski wsypać cukier puder, dodać
mecooksdyniowy mój sposób na poprawę kiepskiego tygodnia. To ciasto, które ratowało mnie z każdej opresji i które zawsze poprawiało mi humor. Tradycyjnie wybieram ten tradycyjny – na kruchym cieście, bez zbędnych dodatków. Czasem eksperymentuje i bawię się z różnymi dodatkami. W związku z tym, iż mamy sezon dyniowy, dynia wpadła także do mojego sernika. I to był strzał(...)dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw do lodówki na ok. 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim tortownicę
365 dni dookoła kuchniTradycyjne pikle z arbuza czyli gotuję nie marnuję w praktyce Tradycyjne pikle z arbuza są wspaniałym dodatkiem do wszelkich pieczonych i grillowanych mięs. Słodko-kwaśne i zarazem dość pikantne podkreślają też smak serów pleśniowych i stanowią ciekawe uzupełnienie sałatek. Kiedy niemal pięć lat temu opublikowałam na blogu przepis na marynowane skórki arbuza nie spodziewałam się, że zyska on aż taką(...)dżemy z arbuza, ale skórki arbuza marynowane w occie były zupełną nowością. Tradycyjne pikle z arbuza wpisują się też w jeden z nielicznych trendów kulinarnych, którym poddaję się bez najmniejszych oporów. Moda na stosowanie w kuchni zasady "gotuję, nie marnuję" to najrozsądniejszy w mojej opinii kierunek ostatnich lat. Właściwości zdrowotne skórki arbuza Skórka arbuza to najbardziej wartościowa dla zdrowia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna zajadać się niemal bezkarnie Oprócz tego smakuje obłędnie i nawet najbardziej wysublimowani znawcy słodyczy nie rozpoznają, że do jego zrobienia została użyta fasola! Do tego jest to ciasto bez mąki i cukru i jest tak delikatne, że po prostu rozpływa się w ustach. Ten rewelacyjny przepis pochodzi z bloga Wiem Co Jem *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście. Przygotuj 2 keksówki (ciasto będzie niskie jak brownie) lub jedną blaszkę – wtedy będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Jeśli lubisz mokre brownie – możesz wyjąć ciasto już po około 40 minutach. Jeśli wolisz bardziej suchą
Eat me! Fit me!zrobić. Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne! W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie. Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis własny | 2 bardzo grube gofry | 50 g mąki sezamowej(...)gofrownicy do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga: Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. Piekę je w gofrownicy typu XXL, dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny
Poranek na słodkociasta? Jeśli nie, to polecam WYPRÓBOWAĆ! Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, mój mąż mówi to samo! Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak(...)przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę
kulinarne odsłony paticiasta? Jeśli nie, to polecam WYPRÓBOWAĆ! Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, mój mąż mówi to samo! Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak(...)przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę
kulinarne odsłony patienergetyczne kulki czy batony bazują w głównej mierze na daktylach. I kompletnie mi to nie przeszkadza, bo bardzo lubię ich słodką i klejącą strukturę. Aczkolwiek pomyślałam o wersji bez suszonych owoców. I tak oto powstały te oto batoniki, których skład to tylko 5 produktów . Mamy tu oczywiście białko w postaci wysokiej jakości białka wegańskiego od Siła Roślin , tłuszcz(...)owsianej. Do miski przełóż wszystkie składniki i miksuj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Będzie dość mocno klejąca i przylegająca do mieszadeł. Następnie przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia wybranej blaszki czy innego pojemnika i uformuj średniej grubości placek. Wstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, a następnie podziel na batoniki
Zdrowie na języku :Pktóre przygotowałam wystarczyło umieścić w misie Tefal Companion, uruchomić i ... już! Po 3 minutach (byłoby szybciej, ale miałam za mało mąki i dosypywałam w trakcie) miałam gotowe ciasto, zwarte, bez zbędnego brudzenia rąk :) Składniki na formę o śr. 25cm Ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko ⅓ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 400g ugotowanego i obranego bobu Kilka(...)woreczka i odkładamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 45 minut. Schłodzone wałkujemy i przekładamy na formę. Dociskamy, widelcem dziurkujemy, by nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia. W celu obciążenia możemy użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu lub- jak to robi Agnieszka z bloga Lady Kitchen- wyparzonych kamyczków J Tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w czekoladziemieści się w dłoń, wprost na dwa kęsy. Dania piknikowe mają to do siebie, że muszą być smaczne i pełne energii, dając nam odpowiednie paliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym(...)płatków (użyłam jęczmiennych i owsianych) szczypta cynamonu i imbiru dwie łyżki miodu dwa banany 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 750 gram truskawek 1 łyżka wody różanej 50 gram płatków migdałów Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem wody różanej przez 15-20 minut
Mango Papajadown for recipe in English Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką (6 porcji) Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki 200 g czereśni, bez pestek ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej Składniki na kruszonkę: 115 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mąki(...)ąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i posyp równomiernie kruszonką. Możesz od razu wszystko przemieszać naczyniu do zapiekania, zawsze o mniej zmywania później ;). Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest
karmelowy200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru 200 ml wody Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie(...)folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wykleić blaszkę do tarty. Ja zrobiłam jeszcze małe dekoracyjny brzeg wycinając kwiatuszki formą do ciasteczek. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie ciasta - tradycyjne: Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku
Mania Wypiekaniaprzez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać resztę mleka(...)rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku
Ala piecze i gotujeryżu i czego tam więcej....ale ostatnio poznałam klopsiki z ryby. Od dawna przymierzałam się do przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia(...)jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. DO PODANIA: Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html )ale uważam,że sos czosnkowy też
Kopystką po garachgdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :) Składniki: - 1,5 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone(...)skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni z odrobiną wody. Smacznego
Receptura smakuSkładniki 1 płat ciasta francuskiego ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry). Przestudzoną rybę lekko
OliveandThymeczęść ciasta w dół przykrywając ciasto. Dobrze sklejamy brzegi. Wałkujemy prostokąt o wymiarach 25 x 20 używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy(...)pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie. Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines ok 2 cm na każdym rogu. Zawijamy rogaliki
Życie zaczyna się w kuchniLeciutkie, chrupiące i skrywające w sobie orzeszka, takie ciasteczka wczoraj popełniłam. Będą idealne dla wszystkich co postanowili w nowym roku zadbać o sylwetkę, bo są bez białej mąki i tylko z odrobiną cukru kokosowego. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki daktyli ok 1/2 szklanki orzechów nerkowca (polecam Alesto z Lidla) 5 łyżek ziaren słonecznika(...)mieszamy z cukrem i słonecznikiem. Dodajemy posiekane drobno daktyle, jajka, masło i zagniatamy wszystko ręką aż składniki się połączą. Ręka formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do każdego ciasteczka wciskamy nerkowca. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C na złoty kolor. Smacznego A w Lidlu macie taki wybór pysznych orzechów
Cynamonowe szczęścieziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku 100 g sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić na kotlety(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekanego brokuła i wymieszać. W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni po bokach zapiekanki. Schab w sosie brokułowym
O kuchni z uczuciemtrzeba było coś pysznego z tego zrobić, a że mój mąż jest fanem szarlotek uznałam, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak żeby nie było nudno przyrządziłam mu szarlotkę dietetyczną, bez cukru i białej mąki za to z kruszonką pachnącą pomarańczami. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 4 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki otrębów orkiszowych (mogą być inne) łyżka miodu(...)odrobiną cukru przez ok 10 minut, a następnie mieszamy z masłem, płatkami i miodem. Tak przygotowaną kruszonkę wysypujemy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 40 minut
Cynamonowe szczęściewtedy będą wyczuwalne grudki sera). Jeśli chcemy, aby ser był gładki – mielimy twaróg dwukrotnie w maszynce lub blendujemy ( * można użyć już zmielonego twarogu, ale tylko prawdziwego i gęstego, bez sztucznych dodatków – ja bardzo lubię twaróg „Mój ulubiony” z Wielunia, dobry jest też twaróg wiaderkowy z Piątnicy, najlepszy jest jednak ten samodzielnie zmielony). Do sera (zmielonego(...)rozsmarowujemy masę serową. Składamy 1/3 część ciasta wzdłuż dłuższego boku do środka, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (patrz zdjęcia). Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta bierzemy w dłonie, obracamy w połowie i luźno kładziemy na blaszce, zachowując odstępy (ja piekłam w dwóch blachach – mniejszej i większej). Za pomocą pędzelka smarujemy
Poezja smakutakim śniadaniem rozpocznę weekend :) 200 g puree z dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej bg 2 jajka 3 łyżeczki organicznego cukru kokosowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia spora szczypta cynamonu 7-8 śliwek 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka miodu (użyłam rzepakowego)—>KLIK opcjnalnie inne owoce i jadalne kwiaty Puree z dyni miksujemy z jajkami i cukrem(...)Gotowe placuszki podajemy z duszonymi śliwkami. Smacznego :) * Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, myjemy, oczyszczamy […] Artykuł Dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsoku z pomarańczy / wody GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki 30% 10 g masła WYKONANIE PIERNIK: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąka. W szerokim garnku, na małej mocy palnika rozpuszczamy masło, dodajemy miód i skórkę pomarańczową(...)przesiewając ją przez sito. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Dodajemy tartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. MASA MARCEPANOWO-ŚLIWKOWA : W małym rondelku podgrzewamy alkohol li/ub sok lub wodę ( nie zagotowujemy). Odstawiamy
cool and mintysprawą oliwy. Jej smak jest lekko wyczuwalny w tle, jednak największą zaletą jej dodatku jest niesamowita chrupkość gotowej granoli. Coś niesamowitego! Szybkie śniadanie staje się prawdziwą ucztą. C. stwierdził bez zająknięcia, że od teraz to jego ulubiona granola. Ja też zajadam się nią z niekłamaną przyjemnością. To zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola z oliwą Nigelli Składniki(...)posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn pokrył płatki. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. W połowie pieczenia przemieszać. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jestem ostatnimi czasy naprawdę zajęta; dodatkowo nasz internet okazał się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokrągły rok i jest zjadana w ilościach ogromnych. A w zanadrzu mam jeszcze inne przepisy z wykorzystaniem tego pysznego i zdrowego zioła. Składniki: 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka (bez polędwiczki) 2 suszone pomidory z zalewy (niewielkie) 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów garść rzeżuchy sól, pieprz, papryka słodka i ostra suszony tymianek + dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa(...)można spiąć wykałaczkami, związać nicią lub niczym nie krępować. Oliwę z pomidorów rozgrzać na małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka minut do związania soków, pokroić w plasterki. Warzywa ugotować w osolonym wrzątku lub na parze
Cakes By KejtBEZGLUTENOWE CIASTO MIGDAŁOWE Z GRUSZKĄ Aż trudno uwierzyć, że to ciasto bezglutenowe…Poważnie! Jest przepyszne, puszyste, wyraźnie migdałowe no i zdrowsze, od tradycyjnych ciast - bo bez mąki J Ten przepis zawdzięczam koleżance, która prowadzi świetnego bloga BRUNETKA W KUCHNI . Możecie go znaleźć TUTAJ Gwarantuję, że znajdziecie tam całą masę wspaniałych przepisów, przede wszystkich tych słodkich(...)zawierających glutenu, a ten przepis uznała za jeden z najlepszych! Ja z mężem także go uwielbiam – co nas samych zaskoczyło! Także nie pozostaje nic innego jak zabierać się za pieczenie J SKŁADNIKI NA TOROWNICĘ 23-24 cm: 100 g jasnego cukru muscovado lub drobnego cukru do wypieków 70 g masła 2 duże jajka 140 g mielonych migdałów
Calzonella.comsmaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera(...)podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięszpik : Włóż kości do naczynia żaroodpornego lub foremki do pieczenia. Podczas pieczenia z kości wytopi się tłuszcz, upewnij się, że nie wycieknie – to najzdrowszy tłuszcz, jaki może być i będziesz chciał go zjeść! Posyp szpik solą i pieprzem, możesz też dodać drobno pokrojonego czosnku. Piecz w 180-200 stopniach przez około 15 minut, aż zauważysz bąbelki wychodzące(...)tylko nie za dużo naraz. Konsystencja szpiku jest kremowa, a smak delikatny , nawet lekko słodkawy. Nie używaj żadnych skomplikowanych przypraw – z samą solą jest tak pyszny , że nie bez powodu nazywany jest masłem bogów . Najlepiej zjeść sam szpik łyżeczką bez dodatków, ale możesz nim posmarować chleb paleo (tylko taki o łagodnym smaku, bez przypraw, np. Chleb
PaleoSMAKFocaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek(...)trzeba dzielić jej na mniejsze kawałki, jak to ja zrobiłam. Jeśli macie grubą sól, ale taką naprawdę bardzo grubą, to nią również posypcie swoja focaccię po wierzchu przed pieczeniem. Składniki: 450 g mąki (użyłam typ 750) 1, 5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody (nie może być gorąca) 1 saszetka suchych drożdży (8 g) 3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaubiegłym tygodniu. Tym samym robi się nerwowo, ważne sprawy wędrują na bok. Najgorzej jest jak dopada mnie! Czwartek i piątek niczym wyjęte z życiorysu. Sobota w totalnym osłabieniu i bez apatytu ale gary zalegające szafki kuchenne wreszcie miałam siłę uprzątnąć a zmywarkę zapakować i rozpakować. Jakimś cudem dotrwałam do niedzieli i już w lepszej formie o 4ej rano wyruszyłam(...)osobno białka i żółtka) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki miodu 80 g masła 160 g mąki pszennej 30 g kakao 250-270 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Żółtka ucieramy z miodem i powoli dolewamy rozpuszczone masło. Dodajemy przesianą mąkę z kakao, mleko i proszek. Na samym końcu dodajemy ubite
Dzieje kuchennej WiewióryJesień to czas zapiekanek. Gorące obiady z pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa(...)współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France , które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty
Smaczna PyzaDziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła(...)misie blendera i miksujemy na proszek. Przesypujemy do miski i rozcieramy między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg przeciskamy kilkakrotnie przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę
My Culinary Artzbyt często, z reguły kupuję je tylko na imprezy. Poczytałam trochę, poszukałam tu i tam i... w końcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję, bo bez dodatku tłuszczu. Muszę przyznać, że wyszły pyszne - chrupiące i aromatyczne :) SKŁADNIKI (1 nieduża paczka ;) 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka(...)Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie dzielimy je na kwadraty i kwadraty dzielimy na trójkąty. Wycięte nachosy układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut (trzeba wyczuć piekarnik). Upieczone nachosy ściągamy z gorącej blaszki, studzimy. Podajemy z ulubioną salsą lub dipem. Smacznego
DefinicjaSmakuprzegotowanej 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule 5 ząbków czosnku 200 g sera typu feta sól do smaku(...)oraz pieprzem, wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 g żółtego sera sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa
Krakowskie smaki AniAromatyczne i co najważniejsze - szybkie. Po upieczeniu nie twardnieją, cały czas są miękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc spokojnie :) MIĘKKIE PIERNICZKI, BEZ LEŻAKOWANIA źródło przepisu: klik // 40-50 pierniczków, w zależności od użytych foremek ~2 szklanki mąki pszennej ~2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru(...)drożdże, jajko i wymieszać. Do wcześniej przygotowanej mieszanki mąki dodać płynne składniki i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać ciasteczka. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym drugim jajkiem i piec 10-15 minut w 190*C. Przechowywać w metalowej puszce. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarWielkanoc u nas w domu (u mnie i Madzi) nie jest jakoś wielce obchodzona. Jest raczej traktowana jak Walentynki, Barbórka, Andrzejki, czy imieniny Stanisława, Wojciecha, czy innej Natalii (bez obrazy dla Stanisławów, Wojciechów i Natalii). Czyli po prostu jak każdy normalny dzień. Nie mniej jednak pomyślałem, że taki przepis tutaj na blogu może się przydać. Dodam jeszcze, że sponsorem(...)godzinę. Następnie formujemy okrągły bochenek i ostrym nożem nacinam na wierzchu krzyż. Środek nacięcia rozchylamy palcami i wciskamy jajko. Znów przykrywamy i zostawiamy znowu na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder ManufactureDzień czwarty w większości minął spokojnie, bez żadnych rewelacji. Samopoczucie bez zmian, wygląd bez zmian. Tylko teraz strasznie mnie głowa boli :( Poza tym generalnie jest dobrze, choć marzę o żytniej bułce z dużą ilością warzyw... i kawa, koniecznie z mleczkiem sojowym... mmm... jeszcze kilka dni :) Muszę dotrwać co najmniej do 10 dnia (czyli zalecanego minimum) i zobaczymy(...)leczo zielony sok z jabłek i selera naciowego Kolacja: - zielony sok z jabłek i selera naciowego (świeżo tłoczony) - pomidory i ogórki kiszone (jakoś mam fazę na pomidory od wczoraj) - "pieczone" jabłko (czyli jabłko na parze
pyszne zdrowościbakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog przez(...)skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez... makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym znaleźć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŁatwiejszego chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero(...)łyżki octu balsamicznego po 6 łyżek otrąb, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieOstatnio byłam w gościach u koleżanki blogerki. Poczęstowała mnie cudownymi bezami, więc po wyszperaniu przepisu na jej blogu ( http://pysznakuchnia.com.pl / ) postanowiłam je od razu przygotować. Wyszły boskie tak jak zapewniała, wiec poczęstuję przepisem i was. Składniki: 5 białek z jajek odrobina soku z cytryny 180 g cukru 150 g cukru pudru 50 g mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny(...)łyżce cukru. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca dodajemy do niej cukier puder i przesianą mąkę. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Beziki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy ok. 120 minut w temperaturze 60 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytLekka jak chmurka z wierzchu chrupiąca w środku delikatnie wilgotna-idealna! Po raz kolejny mogę śmiało stwierdzić, że uwielbiam bezy. Odkąd zrobiłam swój pierwszy tort bezowy i okazało się, że jest to naprawdę łatwe, Pavlova bywa na moim stole naprawdę często. Tym razem odeszłam od klasyki- zobaczcie co pysznego z tego wyszło. Dodam, że to idealny deser na każdą imprezę(...)cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej zimne białka. Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając cukier. Dodajmy mąkę ziemniaczaną i ocet-miksujemy przez minute. Na papierze do pieczenia odrysowujemy talerz obiadowy i wykładamy masę.Pieczemy ja w nagrzanym do 150 stopni piekarniku ok.30 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.Zostawiamy blaty do wystygnięcia
Wielki apetytsens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe, które z pewnością sprawdzą się w waszych domach, bez względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski(...)minut. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie to nico inny czas. Tutaj macie zdjęcie chleba jeszcze przed wyrastaniem. Ja dodatkowo wierzch posypałam ziarnami słonecznika. Niemniej jednak po tym czasie włączyłam
MamaOskarkamną od dawna. Ciekawa byłam ich smaku. Sposobów na przyrządzenie wytrawnych babeczek jest całe mnóstwo - tak jaki tych na słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci(...)kostki masła 1/2 średniej cebuli 10 dag kiełbasy podsuszanej 10 dag żółtego sera 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki 3 łyżki mleka 3/2 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyzeczki chili mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki vegety szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Składniki suche
Kuchnia po mojemuPrzedstawiam przepis na najprostsze, kruche ciastka maślane. Moje są klasyczne: mało słodkie bez przypraw ale jeśli ktoś zechce może dodać pół szklanki cukru więcej lub trochę przyprawy do piernika lub cynamonu. Podstawą w przepisie jest to aby przed ugniataniem masło posiekać nożem. W przypadku nieposiekania będziemy pewnie za długo całość ugniatać(...)mąki. Ucieramy rękami jak na kruszonkę i dodajemy jajo. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny owinięte w folię. Wałkujemy ciasto i wycinamy formy. Nagrzewany piec do 180 stopni i pieczemy 12 do 15 minut (w zależności od grubości). Po upieczeniu należy chwile odczekać bo ciastka są dosyć kruche
Lubczyk i Waniliauroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje. Rolada - schab z pieczarkami SKŁADNIKI: 800 g schabu bez kości 400 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól i pieprz 2 łyżki przyprawy węgierskiej 1 łyżka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek(...)farsz i zwijamy roladę związując. Przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy przyprawą węgierską i papryką słodką. Przykrywamy naczynie. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut, zmniejszając grzanie do 180 stopni i pieczemy przez 70 minut - na ostatnie 20 minut odkrywamy mięso by się przyrumieniło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka) sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz 50 g pistacji prażonych bez soli Skworcu Wykonanie: Bułkę podzieliłam na 4 większe kawałki, zalałam mlekiem i odstawiłam na kilka godzin. Tuńczyka odsączyłam na sicie. W tym momencie włączyłam piekarnik by nagrzać(...)koniec partiami dodawałam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam, na końcu wsypałam pistacje i wymieszałam po raz ostatni. Masę pasztetu wylałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. I tu właśnie nie było żadnych danych jak piec, więc 30 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na ok. 180 stopni
Blondynka Gotujespróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem - gwarantuję. :-) Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Ich tajemnica tkwi w przyprawach, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ja skorzystałam z dwóch moich ulubionych - barbecue i wędzonej papryki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. :-) Jeśli zostaną, można zjeść je również(...)tyle części, ile chcemy uzyskać smaków. Do każdej porcji dodajemy kilka kropli oleju, mieszamy. Obficie obsypujemy przyprawami i ponownie mieszamy. 4. Ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak by nie leżały jeden na drugim. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni, koniecznie z termoobiegiem
Szefowa kuchnimini pączki bananowe - szybko mieszamy, smażymy, a najszybciej zjadamy :) SKŁADNIKI 3 banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia cukier puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę(...)Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Zajadamy, nie przejmując się, gdy nie wyjdą okrąglutkie - do tego potrzeba wprawy :) W każdym razie pączki są przepyszne bez względu na kształt ;) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeNiektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet(...)bardziej w tym wypadku odpowiedni. Częstujcie się!" Kruchy spód: 145 g masła 430 g mąki 2 łyżki ekstraktu cynamonowego 3 jajka 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Kruszonka 50 g cukru 60 g mąki 50 g masła Masa owocowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy
Słodkie Przyjemności