Leciutkie, chrupiące i skrywające w sobie orzeszka, takie ciasteczka wczoraj popełniłam. Będą idealne dla wszystkich co postanowili w nowym roku zadbać o sylwetkę, bo są bez białej mąki i tylko z odrobiną cukru kokosowego. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki daktyli ok 1/2 szklanki orzechów nerkowca (polecam Alesto z Lidla) 5 łyżek ziaren słonecznika(...)mieszamy z cukrem i słonecznikiem. Dodajemy posiekane drobno daktyle, jajka, masło i zagniatamy wszystko ręką aż składniki się połączą. Ręka formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do każdego ciasteczka wciskamy nerkowca. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C na złoty kolor. Smacznego A w Lidlu macie taki wybór pysznych orzechów
Cynamonowe szczęścieziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku 100 g sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić na kotlety(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekanego brokuła i wymieszać. W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni po bokach zapiekanki. Schab w sosie brokułowym
O kuchni z uczuciemtrzeba było coś pysznego z tego zrobić, a że mój mąż jest fanem szarlotek uznałam, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak żeby nie było nudno przyrządziłam mu szarlotkę dietetyczną, bez cukru i białej mąki za to z kruszonką pachnącą pomarańczami. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 4 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki otrębów orkiszowych (mogą być inne) łyżka miodu(...)odrobiną cukru przez ok 10 minut, a następnie mieszamy z masłem, płatkami i miodem. Tak przygotowaną kruszonkę wysypujemy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 40 minut
Cynamonowe szczęściewtedy będą wyczuwalne grudki sera). Jeśli chcemy, aby ser był gładki – mielimy twaróg dwukrotnie w maszynce lub blendujemy ( * można użyć już zmielonego twarogu, ale tylko prawdziwego i gęstego, bez sztucznych dodatków – ja bardzo lubię twaróg „Mój ulubiony” z Wielunia, dobry jest też twaróg wiaderkowy z Piątnicy, najlepszy jest jednak ten samodzielnie zmielony). Do sera (zmielonego(...)rozsmarowujemy masę serową. Składamy 1/3 część ciasta wzdłuż dłuższego boku do środka, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (patrz zdjęcia). Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta bierzemy w dłonie, obracamy w połowie i luźno kładziemy na blaszce, zachowując odstępy (ja piekłam w dwóch blachach – mniejszej i większej). Za pomocą pędzelka smarujemy
Poezja smakutakim śniadaniem rozpocznę weekend :) 200 g puree z dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej bg 2 jajka 3 łyżeczki organicznego cukru kokosowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia spora szczypta cynamonu 7-8 śliwek 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka miodu (użyłam rzepakowego)—>KLIK opcjnalnie inne owoce i jadalne kwiaty Puree z dyni miksujemy z jajkami i cukrem(...)Gotowe placuszki podajemy z duszonymi śliwkami. Smacznego :) * Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, myjemy, oczyszczamy […] Artykuł Dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsoku z pomarańczy / wody GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki 30% 10 g masła WYKONANIE PIERNIK: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąka. W szerokim garnku, na małej mocy palnika rozpuszczamy masło, dodajemy miód i skórkę pomarańczową(...)przesiewając ją przez sito. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Dodajemy tartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. MASA MARCEPANOWO-ŚLIWKOWA : W małym rondelku podgrzewamy alkohol li/ub sok lub wodę ( nie zagotowujemy). Odstawiamy
cool and mintysprawą oliwy. Jej smak jest lekko wyczuwalny w tle, jednak największą zaletą jej dodatku jest niesamowita chrupkość gotowej granoli. Coś niesamowitego! Szybkie śniadanie staje się prawdziwą ucztą. C. stwierdził bez zająknięcia, że od teraz to jego ulubiona granola. Ja też zajadam się nią z niekłamaną przyjemnością. To zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola z oliwą Nigelli Składniki(...)posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn pokrył płatki. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. W połowie pieczenia przemieszać. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jestem ostatnimi czasy naprawdę zajęta; dodatkowo nasz internet okazał się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokrągły rok i jest zjadana w ilościach ogromnych. A w zanadrzu mam jeszcze inne przepisy z wykorzystaniem tego pysznego i zdrowego zioła. Składniki: 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka (bez polędwiczki) 2 suszone pomidory z zalewy (niewielkie) 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów garść rzeżuchy sól, pieprz, papryka słodka i ostra suszony tymianek + dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa(...)można spiąć wykałaczkami, związać nicią lub niczym nie krępować. Oliwę z pomidorów rozgrzać na małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka minut do związania soków, pokroić w plasterki. Warzywa ugotować w osolonym wrzątku lub na parze
Cakes By KejtBEZGLUTENOWE CIASTO MIGDAŁOWE Z GRUSZKĄ Aż trudno uwierzyć, że to ciasto bezglutenowe…Poważnie! Jest przepyszne, puszyste, wyraźnie migdałowe no i zdrowsze, od tradycyjnych ciast - bo bez mąki J Ten przepis zawdzięczam koleżance, która prowadzi świetnego bloga BRUNETKA W KUCHNI . Możecie go znaleźć TUTAJ Gwarantuję, że znajdziecie tam całą masę wspaniałych przepisów, przede wszystkich tych słodkich(...)zawierających glutenu, a ten przepis uznała za jeden z najlepszych! Ja z mężem także go uwielbiam – co nas samych zaskoczyło! Także nie pozostaje nic innego jak zabierać się za pieczenie J SKŁADNIKI NA TOROWNICĘ 23-24 cm: 100 g jasnego cukru muscovado lub drobnego cukru do wypieków 70 g masła 2 duże jajka 140 g mielonych migdałów
Calzonella.comsmaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera(...)podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięszpik : Włóż kości do naczynia żaroodpornego lub foremki do pieczenia. Podczas pieczenia z kości wytopi się tłuszcz, upewnij się, że nie wycieknie – to najzdrowszy tłuszcz, jaki może być i będziesz chciał go zjeść! Posyp szpik solą i pieprzem, możesz też dodać drobno pokrojonego czosnku. Piecz w 180-200 stopniach przez około 15 minut, aż zauważysz bąbelki wychodzące(...)tylko nie za dużo naraz. Konsystencja szpiku jest kremowa, a smak delikatny , nawet lekko słodkawy. Nie używaj żadnych skomplikowanych przypraw – z samą solą jest tak pyszny , że nie bez powodu nazywany jest masłem bogów . Najlepiej zjeść sam szpik łyżeczką bez dodatków, ale możesz nim posmarować chleb paleo (tylko taki o łagodnym smaku, bez przypraw, np. Chleb
PaleoSMAKFocaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek(...)trzeba dzielić jej na mniejsze kawałki, jak to ja zrobiłam. Jeśli macie grubą sól, ale taką naprawdę bardzo grubą, to nią również posypcie swoja focaccię po wierzchu przed pieczeniem. Składniki: 450 g mąki (użyłam typ 750) 1, 5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody (nie może być gorąca) 1 saszetka suchych drożdży (8 g) 3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaubiegłym tygodniu. Tym samym robi się nerwowo, ważne sprawy wędrują na bok. Najgorzej jest jak dopada mnie! Czwartek i piątek niczym wyjęte z życiorysu. Sobota w totalnym osłabieniu i bez apatytu ale gary zalegające szafki kuchenne wreszcie miałam siłę uprzątnąć a zmywarkę zapakować i rozpakować. Jakimś cudem dotrwałam do niedzieli i już w lepszej formie o 4ej rano wyruszyłam(...)osobno białka i żółtka) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki miodu 80 g masła 160 g mąki pszennej 30 g kakao 250-270 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Żółtka ucieramy z miodem i powoli dolewamy rozpuszczone masło. Dodajemy przesianą mąkę z kakao, mleko i proszek. Na samym końcu dodajemy ubite
Dzieje kuchennej WiewióryJesień to czas zapiekanek. Gorące obiady z pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa(...)współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France , które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty
Smaczna PyzaDziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła(...)misie blendera i miksujemy na proszek. Przesypujemy do miski i rozcieramy między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg przeciskamy kilkakrotnie przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę
My Culinary Art