bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2392/3453)

Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli 181

lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g drobnego cukru trzcinowego(...)czas miksując. Dodajemy orzechy, rum i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę . Za pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą. Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według

Mania Gotowania
Czereśniowe Clafoutis 201

widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania pestek podczas jedzenia. Składniki: 500 g czereśni bez pestek (w oryginalnym przepisie z pestkami) 100 g cukru pudru + odrobina do posypania 125 g mąki pszennej 300 ml mleka 3 jajka (roztrzepane) masło do posmarowania formy szczypta(...)ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na  które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jak zwykle nie mogłam się powstrzymać i próbowałam jeszcze ciepłe, ale nie gorące i ciepłe jest pyszne ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Leśne Orzeźwienie 236

kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto:) Na te moje wyciśnięte wzorki wylałam jasną masę. Ciasto wylałam do prostokątnej formy o wymiarach 30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam(...)sypiemy na oko. Ma być tak słodki jak lubimy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody. Po rozpuszczeniu żelatyny wlewamy ją do jogurtu, chwilkę miksujemy. Teraz wsypujemy mrożone owoce, bez wcześniejszego rozmrażania, mieszamy łyżką i całą masę wylewany na biszkopt w keksówce, na koniec przykrywamy zwisającym z formy biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Jak masa stężeje, wyciągamy ciasto

Blondynka Gotuje
Tarta cebulowa 140

zebrać materiały. Niestety nie mamy tutaj aż tyle miejsca. Dlatego przedstawimy tylko skrót informacji, zarys dobrodziejstw, które niesie ze sobą cebula. A jak dana rzecz Was zainteresuje to z bez problemu odnajdziecie stosowne informacje, które poszerzą Waszą wiedzę. Cebula, nie dość, że dodaje smaku potrawom, to jeszcze ma cały szereg zdrowotnych właściwości. Wymienimy chociażby kilka, na potwierdzenie naszych słów(...)się, prosto do naszych oczu. Niestety ma on fatalną właściwość: reagując z wodą przekształca się w kwas siarkowy. I to właśnie dzieje się w naszych oczach. Stąd to paskudne pieczenie. Jak zatem się bronić? Prostym i niezwykle skutecznym sposobem jest po prostu kroić cebulę w ochronnych okularach, np. takich do pływania na basenie. Ale można też podejść do sprawy

Marder&Marder Manufacture
Hi, I am Gavrilla! 292

zbyt często, bo nimi po prostu nie potrafię się dzielić i zdarza się, że pochłaniam całą upieczoną porcję w ciągu jednego dnia, a jak wiadomo nawet zdrowe rzeczy spożywane bez umiaru przestają być zdrowe. Tak więc zdradzam Wam przepis i mam nadzieję, że tym samym wywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) Batoniki granola SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich(...)wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy aż do uzyskania kleistej konsystencji Płaską blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i na nią kładziemy powstałą "masę" Całość powinna być rozprowadzona cienko, czynność możemy ułatwić sobie mocząc dłoń w wodzie i delikatnie przyklepując Pokroić w kwadraty lub prostokąty Piec

peanutbuttermonster
Psie ciasteczka z tuńczykiem 102

Tegoroczne święta są smutne dla większości z nas… Nie poszliśmy z koszyczkiem, zasiądziemy przy stole w mniejszych gronach, gotowania również nie ma i nie będzie

Be Fit Be Strong
Szaszłyki i krążki francuskie z białą kiełbasą 118

Wczoraj zaprezentowałam Wam jedną z moich ulubionych metod podawania białej kiełbasy do żurku. Dzisiaj chciałabym zaprezentować kolejny, o wiele bardziej kaloryczny, ale równie efektowny pomysł. Ponadto

Be Fit Be Strong
Sałatka warstwowa z makaronem 196

Od jakiegoś czasu nastała moda by robić sałatki w pojemnikach lub słoikach i zabierać ze sobą na wyjazdy lub do pracy. Uważam, że jest to świetny

Ala piecze i gotuje
Szarlotka bez wyrabiania ciasta 344

Jesienny chłód nie zasmucił mnie tak bardzo, jak coraz szybciej zapadający zmrok. Każdy kto rozpoczyna swoją przygodę z fotografią kulinarną dość szybko orientuje się, że naturalne

W kuchni wieczorem
Szare japońskie lody sezamowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania 271

sezamu, w przeciwieństwie do tahini, robiona jest z całych, nieoczyszczonych ziaren sezamu – wcześniej mocno podprażonych.   PRZYGOTOWANIE Odważamy potrzebną ilość sezamu i prażymy go na patelni o grubym dnie – bez dodatku tłuszczu, co jakiś czas potrząsając patelnią żeby ziarenka równomiernie się ogrzewały. Sezam nie zmieni koloru – bardziej ciemny już nie będzie. Jak sprawdzić czy już jest dobry? Powinien zacząć(...)sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’ i jeśli tak – skończcie ubijanie. Ubitą śmietanę mieszamy z czarnym mlekiem skondensowanym i gotową masę przelewamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalki. MROŻENIE I PODAWANIE Po 7-8 godzinach mrożenia lody są idealnie smarowne – wystarczy im 10 minut na kuchennym blacie i już można formować kulki

Karo in the Kitchen
Waniliowy crème brûlée i "Babskie fanaberie" 148

kokilek do wysokości ok. 5 mm od górnych brzegów naczynka. Napełnione kokilki wstawić do formy. Wlać do niej wodę, by sięgała do połowy kokilek. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec 30 minut (niskie kokilki) lub 45 minut (wysokie kokilki). Krem nie może zbrązowieć na wierzchu . Po upieczeniu krem odstawić do ostudzenia, a potem włożyć do lodówki na kilka godzin. Cukier(...)rzeczowo, zdaniami niezbyt rozbudowanymi i dzięki temu dosadnymi. W książce wyczułam trochę feminizmu, ale w tej nieszkodliwej postaci. To, co mnie urzekło mnie w książce to zdjęcia - estetyczne, bez zbędnych ozdobników i po prostu piękne. A autorkę odebrałam jak kogoś, kto naprawdę wie, o czym pisze i co chce przekazać innym, łącznie z formą, która idealnie pasuje do treści

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowy piernik: tradycyjny smak bez glutenu 61

wersja tego tradycyjnego wypieku, która nie zawiera glutenu – białka pszenicy, żyta czy jęczmienia. Dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu jest to doskonała opcja, by cieszyć się smakiem piernika bez obaw o zdrowie. Wersja bezglutenowa jest równie aromatyczna, wilgotna i pełna przypraw, co tradycyjna odmiana tego ciasta. Jak przygotować bezglutenowy piernik? Przygotowanie bezglutenowego piernika nie jest wcale trudne. Podstawowym(...)bezglutenowy piernik Składniki: 2 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli Instrukcje: W misce wymieszaj suchą mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy i sól

Ania i Marcin gotują
Kurczak w ziołach 85

spodobał Ci się ten przepis, a lubisz kurczaka, to zapraszam tutaj , gdzie znajdziesz kilkanaście przepisów na aromatycznego kurczaka. Składniki potrzebne, by zrobić kurczaka w ziołach Uda cztery z kurczaka bez skóry i kości, czyli wyfiletowane Czosnek 1-2 ząbki Oliwa z oliwek 50 ml Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Suszone zioła po 1 łyżeczce Tymianek Rozmaryn(...)świeżo zmielony do smaku Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Kurczak Przede wszystkim mięso dobrze jest przygotować dzień wcześniej. Po pierwsze jeśli uda są już bez skóry i kości, kroimy je na wielkość kęsa i wkładamy do miski. Po drugie zioła, sól, pieprz, czosnek i oliwę wlewamy, wsypujemy i wkładamy do blendera i miksujemy

RafalCook
Ziemniaki Gratin 122

Rewelacyjny dodatek do różnego rodzaju potraw ale ja mogłabym je jeść solo bez żadnych dodatków. Przepyszna zapiekanka z ziemniaków śmietanki i sera. Kolejny przykład na to że w prostocie tkwi siła smaku wystarczy idealnie dobrać składniki. około 1,5 kg ziemniaków 300 ml. śmietanki 30 % 150 gramów dobrego żółtego sera do zapiekanek sól 1 łyżka masła opcjonalnie pieprz(...)sposób układamy kolejne warstwy ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki zalewamy równomiernie śmietanką, naczynie przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę.  Po tym czasie bardzo ostrożnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i pieczemy kolejne 15 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy przed krojeniem na około 30 minut

Andzia Pichci