wpisaną do mojego przepiśnika :) jednak zdarza się też robić mniejsze ilości (rzadko:)). Można oprószyć cukrem pudrem (my wolimy bez). Składniki: 4 szkl. mąki 1 i 1/4 szkl. kwaśnej śmietany (18%) 1/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo
Kolorowy Przepisownikbardzo łatwe do zrobienia ciasteczka chia z pomarańczą, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi, można je także zrobić same bez pomarańczy będą smakowały równie dobrze. Składniki : - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia
zdrowa vege kuchniakilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz z pokrojoną w ćwiartki marchwią do folii do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185-190 stopni przez ok godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej
Kuchnia po mojemustrony kuchni nie ma więc czym się chwalić. Mogę się natomiast pochwalić sprawną organizacją weekendową. W domu porządek (bez przesady oczywiście), obiady zaplanowane do połowy tygodnia (również dzięki pierogom Teściowej), a za nami słoneczne popołudnie w lesie z pieczoną kiełbasą i namiastką grzybobrania w pakiecie. Mimo niedogodności związanych z przeziębieniem warto było się wybrać. W lesie ciepło, głośno
Kuchnia po mojemuBardzo lubię serniki, szczególnie takie, które mają wyłącznie masę serową, bez ciasta. Wyjątek stanowi sernik królewski. Może z czasem pojawi się na tym blogu. Dziś jednak przepis na sernik, który piekłam na Wielkanoc, czyli sernik z dużą ilością bakalii. Podstawą jest oczywiście dobry ser - tłusty i wilgotny. Jeśli po zmieleniu okaże się zbyt suchy, można dodać kilka łyżek mleka(...)opadają) i skórki z wyszorowanych wcześniej owoców. Wymieszać. Białek ubić na sztywno.Stopniowo dodawać do masy serowej i delikatnie mieszać. Przełożyć masę do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180-200 stopni C. Podczas pieczenia utrzymywać stałą temperaturę 180 stopni C. Piec do "suchego patyczka" i rumianego wierzchu sernika. W czasie
Weekendy w domu i ogrodzieBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się
Pełny talerzcukrem. Odstawiamy surówkę na kwadrans aby smaki się przegryzły Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych w piekarniku. The post Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapier pergaminowy, w niewielkiej odległości od siebie. Na koniec kładziemy marmoladę (lub jeśli ktoś woli, może zrobić bez). Ja poszłam na łatwiznę i wycisnęłam ją woreczkiem. To chyba najszybszy sposób, a zarazem dający ładny wygląd ciasteczek :) Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C , na złoty kolor. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Rajłyżka cukru 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 180º. Suche składniki wymieszać w misce (BEZ RODZYNEK). Sok wymieszać z miodem, cukrem i olejem. Suche połączyć z mokrymi i starannie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć powstałą masę. Piec ok. 40 min, co jakiś czas mieszając. Płatki mają być suche, sypkie
zabawa smakiemprzyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk nad klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Sposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościgodzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać niewielkie koła, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym białkiem, posypywać kminkiem, papryką lub rozmarynem. Piec w 180 st. C. 10-15 minut. Smacznego! Nie zważając na pogodowe przeciwności, jadę kupić kłódkę. Bo jak tu bez kłódki nowy rok szkolny rozpocząć
Pożeraczka, czyli raz adobrzelepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie
Słodkie Przyjemnościwęglowodanów . SKŁADNIKI: 50g banana 15g otrębów owsianych 10g mąki owsianej 10g mąki pszennej razowej 10g masła orzechowego bez soli i cukru Primavika ( do kupienia tutaj ) 15g masła migdałowego Primavika ( do kupienia tutaj ) kardamon 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: Banana rozgnieść widelcem w dużym kubku Dodać pozostałe składniki oraz wodę i dokładnie wymieszać- ciasto powinno
peanutbuttermonsterwykałaczkami, na które goście będą je nadziewać. 6. Kolorowa tortilla z piekarnika Sławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki. 7. Turecka sałatka z ciecierzycy Żadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjski
Chilli Czosnek i Oliwawyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika;) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:) foremka 25x36cm Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu
Z miłości do słodkości