dawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony. Tydzień temu piekłam chleb amarantusowy, a właściwie próbowałam upiec, bo to, co mi wyszło, trudno nazwać chlebem – twarda skorupa na zewnątrz, a w środku surowa pulpa. Wylądował w koszu, szkoda mi tylko tej mąki z amarantusa, bo trudno ją dostać(...)chleb jaglany, ale najpierw muszę zjeść gryczany. Zamroziłam sobie po dwie kromeczki i wyciągam po trochu, gdy mam na niego ochotę, bo chleb bez glutenu lubi wysychać i robi się wtedy niesmaczny. Składniki na 2 małe keksówki: • 500 g mąki gryczanej pełnoziarnistej • 1/2 szklanki mąki jaglanej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
To co kochamszkl cukru 3-4 łyżki śmietany 1/2 kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji waniliowej MASA SEROWA : 1 kg sera w wiaderku w temp. pokojowej ( użyłam Piątnicy ) 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % ) 3/4 szkl(...)smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy odłożonym wcześniej surowym białkiem. Na to wykładamy naszą masę serową. 5. Pieczemy najpierw przez 40 min w 190 stop, potem zmniejszamy temp. do 160 stop i pieczemy jeszcze przez 40-45 min. ( piek. elektr) Ja piekłam najpierw w 200 stop przez 30 min, a potem zmniejszyłam
Gotowanie...to proste !blaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak (bez rozmrażania). Gdy szpinak się rozmrozi i woda z niego(...)pieprzem. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Na gorącym biszkopcie rozsmarowujemy gorącą masę szpinakową i posypujemy pokrojonym serem feta. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w ten papier i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz. Kroimy w plastry i układamy na talerzu
Kuchnia MagdaLenyblaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak (bez rozmrażania). Gdy szpinak się rozmrozi i woda z niego(...)pieprzem. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Na gorącym biszkopcie rozsmarowujemy gorącą masę szpinakową i posypujemy pokrojonym serem feta. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w ten papier i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz. Kroimy w plastry i układamy na talerzu
Kuchnia MagdaLenyAuthor Anna Ingredients Składnki na ciasto 200 g masła 200 g mąki pszennej typu krupczatka 280 g mąki pszennej pełnoziarnistej 90 g cukru trzcinowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka suszonego imbiru 1 łyżka cynamonu 2 duże żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo 600 g dojrzałych śliwek użyłam węgierek 1 duża gruszka 50 g płatków migdałowych(...)płatki migdałowe, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 4 łyżek drobnego cukru, bezę rozsmarować cienko na spodzie ciasta, a następnie równomiernie rozłożyć owoce. Wierzch posypać pozostałym ciastem startym ma tarce lub pokruszonym tak jak robimy to w przypadku kruszonki. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut do uzyskania złotego koloru. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać miodem, można
SprawdzonaKuchnia.plżurawiny - można je pokroić 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera( dwukrotnie zmielonego twarogu lub dobrego gęstego sera z wiaderka) 3 jajka 2 żółtka (pozostałe z biszkoptu) 200 g roztopionego masła 2 budynie waniliowe bez cukru 200 ml mleka 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Dodatkowo(...)kawy + ewentualnie 1 łyżka wódki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bakalie i całość zamieszać delikatnie szpatułką. Piec w 170 st.C przez 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt odwrócić do góry nogami, zdjąć papier i w takiej pozycji z powrotem
Kuchnia domowa Anikajmakiem i migdałami na ciasteczkowym spodzie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 50 min. Kalorie 350 kcal Sernik pieczony z krówkową masą kajmakową i całymi migdałami. Rozkosznie karmelowy sernik na spodzie z owsianych ciastek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTECZKOWY SPÓD 200 g ciastek owianych(...)część pozostaw bez dodatku kajmaku. Na ciasteczkowy spód wylej warstwę sernika z kajmakiem, a na nią jasną masę serową. Patyczkiem do szaszłyka wykonaj wzorki, mieszając delikatnie obie różnokolorowe masy ze sobą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni na termoobieg, na dnie piekarnika postaw naczynie żaroodporne wypełnione ciepłą wodą. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom, piecz z parą
ProstePesto.plmniej tłuszczu, niż inne części tuszy wieprzowej. Często gości w moim domku. I w postaci tradycyjnych kotletów, pieczeni, i takich oto zapiekanych ciekawostek. Schab ze śliwką jest pyszny i na ciepło i na zimno jako wędlina! Co nam trzeba? 1 kg schabu bez kości 1 paczka suszonych śliwek około 200g. Dowolne przyprawy (ja mieszam sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką(...)kieszonki, ma ich być dużo i ciasto ułożone, zszywamy wykałaczkami. Zawijamy w folię aluminiową (może być w zakrytej brytfance, wtedy polewamy raz po raz sosem , który się wytworzył) i pieczemy około 1,2h w 180 stopniach. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Pieczony schab ze śliwką first appeared on Latosiowy
Latosiowydomtylko czekałem na moment żeby go znowu wykorzystać. I pomyślałem, że idealny będzie do pieczonego pstrąga. I nie myliłem się, miałem naprawdę pyszny obiad. I w zasadzie prosty w zrobieniu. Czyli tak jak lubię najbardziej :) Do ryby: 2 całe pstrągi (już bez wnętrzności) 4 ząbki czosnku 1 cebula pęczek koperku kawałek masła gruboziarnista sól świeżo zmielony czarny pieprz(...)wnętrzu drobno zmielony koperek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Na koniec wkładamy kilka niewielkich kawałków masła. Układamy ryby w naczyniu żaroodpornym na pokrojonej w piórka cebuli. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondelku i mieszamy aż się zagrzeje i składniki połączą się w gładki
Marder&Marder Manufacturenależę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula – 3 szt * czosnek – 1,5 główki * rozmaryn świeży – 1 łyżka(...)blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ). Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika. Smacznego
Ostra na SłodkoPieczenie tego ciasta musiałam rozłożyć na 2 dni, z powodu braku jajek, który zobaczyłam dość późnym wieczorem. Ale co tam Na następny dzień pobiegłam po jajka i mogłam dokończyć, bez problemu ciacho. Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe jagody, słodki budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej? Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie(...)szklanki cukru – 1,5 szklanki mąki pszennej – 1 łyżeczka śmietany 18% – 0,5 łyżki octu – 100g masła – 1 łyżeczka proszku do pieczenia * budyń: – 500 ml mleka – 5 żółtek – 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej – 2-3 łyżki cukru – 1 łyżeczka cukru waniliowego – 200g białej czekolady * kruszonka: – 110 g mąki
CookYourselfZupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem (4 porcje) Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki: 450 g średnich buraków, umytych 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łodyga selera, posiekana w kostkę 2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią(...)śmietany do podania świeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Zawiń buraki w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę. W średnim rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z selerem
karmelowyJak tylko zobaczyłam zdjęcie tej sałatki na blogu Niedzielny Kucharz, wiedziałam,że prędzej czy później przygotuję ją u siebie. Choć za ziemniakami jako takimi niespecjalnie przepadam
Smaki Na Talerzurazem zrobiłam mocno waniliowe i podałam z konfiturą truskawkową z kwiatkami bzu klik . Pancakes podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Gold. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki napoju sojowego waniliowego Alpro 75 g rozpuszczonego letniego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj szczypta soli Przygotowanie: Mąkę pszenną
Ala piecze i gotuje