trzeba. Zapewne większość z Was raczy się chłodnikiem, ja natomiast eksperymentuje z quinoa znaną jako komosa ryżowa. Moja rodzina uwielbia ją już od jakiegoś czasu gdy zamiast makaronu zapodałam ją do zupy pomidorowej. Może kiedyś taka wersja pomidorówki doczeka się tu osobnego wpisu. Dziś natomiast komosę ryżową wykorzystałam do usmażenia małych, rumianych i chrupiących placuszków. Podane z pomidorową salsą
Przysmaki KarolkiZupa pomidorowa1,5 litra wody500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry1 cebula2 ząbki czosnkumarchewka1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :)łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżejewentualnie sól i pieprz do smakułyżka oliwy lub dobrego oleju do smażeniaOlej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej(...)tarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą - doprawić do smaku.Z mięsa formować małe pulpeciki.Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony.Zupę podawać z drobnym makaronem i pulpecikami. Smacznego
kolorowotorcikowopietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku koncentrat pomidorowy smietana jarzynka pieprz w ziarnach ziele angielskie lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien W tym czasie co sie bedzie woda zagotowywala obrac(...)znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu Zupe podajemy ciepla z makaronem Smacznego
Klaudynkowa kuchniapobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był o lekko ostry parmezan, który pod wpływem gorącego płynu ciągnął
W mojej holenderskiej kuchnimnie nic bardziej magicznego, niż oglądanie kucharzy rozciągających makaron na ramen, czy w skupieniu dzielących rybę na sushi. Sprawia mi to tyle samo radości, co jedzenie tych przysmaków. Uwielbiam też bogactwo przypraw i różnorodność tej kuchni. Za każdym razem musimy chwile pomysleć jakich składników użyto. Dzisiejsza zupa jest sycąca, a zarazem lekka. Świeże zioła nadają jej niesamowitego smaku. Składniki(...)całość do kurczaka. Dodajemy kukurydzę i gotujemy przez 20 minut, na średnim ogniu. Jeśli będzie trzeba doprawiamy sosem sojowym i chilli. Kolendrę siekamy i dodajemy do zupy kilka minut przed końcem gotowania. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Podajemy w głębokich miseczkach. Smacznego głodomorki
Smakuj życie!rosołem , gotujemy na małym ogniu około 20 min. Po ugotowaniu doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, ja dodałam odrobinę soku z cytryny Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Zupę szpinakową możemy serwować z makaronem, jajkiem lub groszkiem ptysiowym. Mam nadzieję, że moja propozycja jest atrakcyjna dla wielbicieli szpinaku, a co ważne łatwa do przyrządzenia. Smacznego ! Zupę można zrobić oczywiście z połowy
Proste Potrawydań głównych. Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej skórki do zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami(...)okresie dojrzewania 12 miesięcy) dobrze skomponuje się z białym wytrawnym winem, starszy ( minimalny okres dojrzewania 24 miesiące ) to już wina czerwone. Na stołach pojawiły się również wspaniałe rzemieślnicze makarony neapolitańskiego producenta Le Gemme del Vesuvio. Produkowane z najwyższej jakości semoliny pszenicy durum. Ich kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył
królestwo garówpodania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały w zupie :) ) Trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznych liści i miażdżymy nożem. 2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy(...)cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy zupą i podajemy z kawałkiem limonki. Posypujemy zieloną częścią dymki. Smacznego
Tajskie smakiwłoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę minestrone – jest zupą typowo sezonową, a jej skład różni się w zależności
Pociąg Do Kuchnismaczna. U mnie w domu zawsze bywała na wędzonce i z dodatkiem makaronu. W ten sam sposób przygotowuję ją u siebie. Od czasu gdy nie używam kostek rosołowych, mrożę sobie w słoikach różne wywary: buliony mięsne, warzywne, wywary od parzenia wędzonej szynki - właśnie na takim przygotowałam swą zupę. Dzięki temu przygotowałam ją błyskawicznie gdyż nie musiałam gotować mięsa (a trwa(...)700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty)Dodatkowo:gdy nasze buraczki są bardzo małe można dołożyć jeszcze 1-2 surowe buraki lub dodać
Smaczne ZdroweZupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła
KukuleczkiMoje wspomnienie tradycyjnego śniadania z czasów dzieciństwa to zupa mleczna. Zupy były różne, kasza manna, mleko z makaronem i oczywiście owsianka. Niestety nie przepadałam zbytnio za tymi zupami i męczyłam się nad talerzem zanim z niego zniknęła. Jedyną ulubioną była właśnie owsianka, musiała być gęsta i bardzo słodka. Już na talerzu babcia dodawała do niej kawałeczek masła, dla smaku. Dzisiejsza
Kulinarne przygody Gatitylepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest pyszna a jej wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka 2 – 3 ząbki czosnku olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia makaron udon lub inny ulubiony makaron
Moja pasja smakuprawda smakiem nie przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki -pół selera -por cześć zielona -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku(...)wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Po odstawieniu z ognia dodajemy trochę ugotowanego makaronu lub pokrojony w paseczki naleśnik. Zupa jest smaczniejsza jeżeli postoi pół godziny przed podaniem
Kulinarne przemyslenia