zupy z makaronem - 2997 przepisów (strona:60/200)

Leczo z makaronem 198

gotujemy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku paprykami oraz solą i pieprzem. I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie  CZANIECKI -  gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość.  Wielki plus dla owego makaronu za  konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z jogurtu pieczony na makaronowym spodzie 606

pojawiły się makarony mini firmy Lubella . Urocze małe formy - piórka, kokardki, kolorowe rurki, kółka czy świderki - przypadną do gustu szczególnie małym smakoszom. Oprócz tradycyjnych pomysłów np. na zupę lub klopsiki z makaronem, mini makaroniki świetnie się sprawdzą w sałatkach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Do tych ostatnich polecam czekoladowy makaron. I właśnie tych mini świderków z czekoladą użyłam do przygotowania

Obiad gotowy
Pomidorowo - dyniowa zupa 146

Czy Wasze dzieci lubią dynię ? Mój młodszy syn nie i dziś postanowiłam przemycić ją w zupie pomidorowej. Pomidorową lubi więc mam nadzieję, że znowu to ja

Ewa w kuchni
Domowy makaron 160

Święta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki

Mama Gotuje
Pyszne minestrone 161

Zupę minestrone na bazie warzyw się gotuje i z makaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.  Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli(...)dodajemy, fasolkę, sos chili i słodką paprykę. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka min. makaron ma być al dente. Pod koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej bazylii, szałwii i posypujemy startym (na średnich oczkach) parmezanem. Smacznego

Moniki Smakołyki
ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI 107

sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone w plastry makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania zupy 1 limonka pokrojona w ćwiartki (wcześniej sparzona we wrzątku) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Rozgrzewamy wok, wlewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekane szalotki, imbir lub trawę(...)chwilę wrzucamy ćwiartki limonki, z jednej wyciskamy do zupy sok, gotujemy około 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.  Na koniec zupę posypujemy posiekaną zieleniną. Zupę podajemy w miseczkach z ugotowanym makaronem ryżowym i zieloną fasolką. Smacznego :) zdjęcie dzięk i użytkow nikowi  jacktumm  z freedigital photos.net

Moja Książka Kucharska
Włoska zupa krem z bakłażana i papryki 197

składniki akurat miałam dostępne więc pokusiłam się o jej przygotowanie :) Głównym składnikiem zupy jest bakłażan oraz papryka, reszta to wywar warzywny, świeża bazylia i przyprawy oraz porcja makaronu- dla sytości, gdyż sama zupa jest dosyć lekka. Polecam, jest naprawdę wyjątkowo smaczna! :) * bakłażan- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * cebula- 1 szt. * wywar warzywny- 800 ml * ziele angielskie- 5 szt. * liść

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z karkówki wieprzowej 200

zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści selera naciowego(...)mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Wegańska PRAGA 157

które nie, podane są również wszelkie alergeny występujące w danym daniu). Z dość bogatego menu wybraliśmy danie dnia, czyli "flaki" z boczniaków oraz zapiekanka z makaronem, tempehem, tofu i brokułami (koszt 115 CZK). Maugo: zupa była smaczna i dobrze doprawiona, zaś drugie danie nie powalało. Było nawet smaczne, ale makaron gdzieniegdzie był twardy, a całe dania trochę suche. Ogólnie(...)szału. Paszko:  Mi zupa bardzo smakowało, grzybne flaczki, duża ilość kuminu robiły robotę. Drugie danie przypominało nieco łazanki z bigosem i smakowo było naprawdę w porządku, plus za dobry smak słonego sera, minus za przypiekany i suchy makaron, ale zdaję sobie sprawę, że to danie dnia i wszystko leży w dużym garze :) Jednak za taką ceną oferta warta pokuszenia

Bananowe Pole
Zupa miso 258

Szybka zupa orientalna. Nietrudna do zrobienia a efekt jest zaskakujący. Zwłaszcza jeżeli lubimy zupy miso z restauracji sushi. SKŁADNIKI: * 1 litr wywaru warzywnego * 2 marchewki * 10 cm kawałek pora * 10 grzybów shitake * Garść grzybów mun * 3 łyżki pasty miso * 3 łyżki sosu sojowego * Makaron ryżowy * Sól, pieprz WYKONANIE: Bulion podgrzać z dodanymi grzybami mun i shitake. Jeżeli grzyby shitake były(...)wcześniej (najlepiej na całą noc) i gotujemy do miękkości. Marchewkę pokroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Po ugotowaniu marchewki ściągamy zupę z ognia i dodajemy miso, por pokrojony w piórka, pieprz i sos sojowy do smaku. Całość podajemy z makaronem

Mohiella
Makaron orzo z żółtą cukinią i czarnuszką 119

kształcie ziarenek ryżu. Bardzo delikatny w smaku idealny do sałatek, ale nie tylko. Gotuje się nie dłużej niż kwadrans.  Z pewnością polubią go dzieci, zwłaszcza w zupach.  Dzisiaj zrobiłam taki makaron na obiad. Podałam go z żółtą cukinią, dużą ilością posiekanej natki z pietruszki i czarnuszką. Nie zabrakło oczywiście czosnku, który musi tutaj być, koniecznie! Dla połączenia smaków

Moja smaczna kuchnia
Sosy FOLWARK - Makaronowa sałatka z pieczarkami 125

Dzisiaj coś na szybko, bo możemy wykorzystać do tej sałatki resztkę makaronu ugotowanego do wczorajszej zupy oraz pieczarki, które zostały nam z kolacyjnych zapiekanek. Wystarczy zrobić tego troszkę więcej i na drugi dzień przygotować pyszną sałatkę np do pracy. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanego makaronu - u mnie kokardki * pół czerwonej papryki * 10 pieczarek * cebula * łyżka oliwy z oliwek * 2-3 łyżki

Magiczne Życie Marty
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 268

znajdziecie kilka jej sztuk w naszej lodówce! Jest tak cudownie uniwersalna - możecie przygotować z jej użyciem tyle wspaniałych dań - np. kanapka z cukinią i pomidorkami , cukiniowy makaron z krewetkami , szybka tarta z cukinią , zupę pomidorową z rybą i cukinią , cukiniowy makaron z mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami  czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna

Plate of Joy
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 177

Uwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden.  Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami, jak dla nas ich dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają

Krakowskie smaki Ani
DOMOWY MAKARON ZE SKIEŁKOWANYCH NASION GRYKI (BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI) 105

posiadamy już odpowiedni sprzęt, wystarczy namoczyć nasiona, podkiełkować je, wrzucić do wyciskarki i ususzyć makaron. Później to już tylko ugotować i podawać z ulubionym sosem, w zupie lub jedynie z kapką oliwy. Makaron domowej produkcji jest przepyszny, duuuuużo tańszy niż ten sklepowy, a przede wszystkim najzdrowszy i najbardziej lekkostrawny (za sprawą kiełkowania nasion) ze wszystkich makaronów! Polecamy! Muszę(...)Skiełkowane nasiona umieszczamy w wyciskarce do soków z końcówką do robienia makaronuMakaron suszymy 2-3 h w dehydratorze lub na słońcu.  Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 10 minut do miękkości. Podajemy w ulubionej formie. U nas miał wylądować w zupie, ale jednak postanowiliśmy rozkoszować się jego smakiem bez dodatków.  Polecam i życzę smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania