garście posiekanej natki pietruszki (można zastąpić suszoną) 1 łyżka parmezanu sól , pieprz do smaku łyżeczka startej skórki z cytryny (można pominąć) ZUPA 1,5-2 litry bulionu drobiowego 200 g młodego szpinaku baby 2 ząbki czosnku makaron muszelki lub inny drobny Mięso drobiowe mieszamy z jajkiem rozdrobnioną ricottą, parmezanem posiekaną natką, solą i pieprzem. Formujemy(...)rozgrzaną patelnie wrzucamy starty na drobnych oczkach czosnek. Po minucie wrzucamy szpinak i przesmażamy minutę. Szpinak wrzucamy do rozgrzanego bulionu. Dodajemy klopsiki. Przekładamy do talerzy dodając makaron i posypując parmezanem. Zupa idealni smakuje z podpieczonym pieczywem posmarowanym masełkiem (najlepiej ziołowym) SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAKażdy z nas pewnie pamięta smak rosołu lub zupy grzybowej z własnym makaronem. Przepyszny, "wart zachodu" / trochę trzeba pozagniatać :), ale co tam - nic nie dorówna własnemu. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 3 łyżki mleka lub wody Wykonanie: Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na grubość
Z notatnikatylko użyć blendera, by zupa miała gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do zupy dodajemy także jogurt (do garnka lub bezpośrednio na talerz). Zupę można podać z makaronem albo naleśnikami. Usmażone naleśniki należy zrolować, a potem pokroić na paseczki, które wrzucamy do zupy. Pychotka
upichcicwrzenia. Do zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :) Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami(...)jeść normalnie, by nie straciły na chrupkości. Jeśli lubicie pomidorową inaczej, to zachęcam także do wypróbowania mozzarelli zamiast makaronu. Wystarczy pokroić mozzarellę na mniejsze kawałki i wrzucić ją na dno miseczki, a następnie zalać ją ciepłą zupą - serowo-pomidorowe niebo w gębie gwarantowane
Cooking MonsterPonieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki na 3 porcje: 750 ml nietłustego rosołu lub bulionu warzywnego* 1 łyżka sosu sojowego tamari (lub do smaku) około 4-cm kawałek świeżego
Even Better Foodmakaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion , lub zrobić na szybko z kostki rosołowej. Pieczarki obieramy, nóżki skrobiemy, odcinamy końcówki i wszystko kroimy na cienkie plasterki. Ugotowaną marchewkę kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w drobną kostkę . W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażamy(...)czasie zawartość garnka blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę i opcjonalnie pozostałe podsmażone pieczarki i marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut. Zupę pieczarkową podajemy z makaronem lub grzankami i posypaną natką pietruszki Smacznego! Wszystkie użyte w przepisie warzywa oraz olej pochodzą z gospodarstw ekologicznych i zostały zakupione w sklepie Amani – dbajcie o zdrowe żywienie
Kulinarna Patilogiadelikatny smak pieczarek podkreca dodatek suszonych podgrzybkow.Wlasnie podgrzybkow,a nie borowikow.Podgrzybki maja o wiele glebszy,lesny grzybowy smak.Oczywiscie przygotowana jak wiekszosc moich zup na warzywnym bulionie.Tajemnica smaku tej zupy jest nie tylko dodatek suszonych grzybow,ale przysmazenie pieczarek z cebulka na masle.Niezwykle smakowita ,ktora znika natychmiast.Jedna z naszych ulubionych.Bardzo polecam.Skladniki :garstka suszonych podgrzybkow500-700 g pieczarek1 cebula2 lyzki masla(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:do gotowania zupy dodac tylko sprawdzony makaron,ktory sie nie rozgotuje i nie rozmieknie,gdy zupe bedziemy przechowywac 2 dni.W przeciwnym razie lepiej ugotowac makaron odzielnie i dodawac porcjami Zupe mozna przygotowac bez dodatku suszonych grzybow. Konieczne wtedy jest dodanie jest listka laurowego i ziela angielskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moim domu zawsze taką zupę owocową gotowało się trochę inaczej, przede wszystkim bez galaretki. Zupa wiśniowa Przygotuj garnki, wagę kuchenną, łyżkę, durszlak, drylownicę lub średniej wielkości agrafkę. Przygotuj składniki: trochę ponad 1 kg wiśni, 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym, cukier, 10 dag grubego makaronu, np. kokardek, dużą szczyptę cynamonu. Wiśnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i osącz na sicie(...)przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie do zupy dodaj galaretkę, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Całość dopraw do smaku szczyptą cynamonu oraz cukrem. Tak przygotowaną zupę wiśniową podawaj z makaronem
blog.moje-pasje.infokolejności pojawiania się w akcji) wraz z linkami do blogów, z których pochodzą. 1. chłodnik litewski wersja II z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2. zupa miso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary
bastalenawzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości
kolorowotorcikowooknem pada śnieg, zimno, buro i ponuro, na taką pogodę lubię zjeść coś ciepłego, rozgrzewającego, dlatego zupka na takie chłodne dni będzie idealna. Jedni jedzą zupę ogórkową z ryżem inni z makaronem a u mnie z ziemniaczkami. :) Nigdy zupy również nie zaprawiam śmietaną, zawsze każdy kto chce może polać sobie ją na talerzu, dzięki temu zupa na pewno
Mój pomysł naprzelać do garnka, dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt intensywna, spokojnie można dolać wody. PORCJE
zabawa smakiemnienawidzi. U mnie w domu chyba nikt za nimi nie przepadał, bo z dzieciństwa jakoś słabo je pamiętam (w przeciwieństwie do innych potraw). Kojarzę, ze jadłam kiedyś zupę owocowa (wiśniową?) z makaronem i chyba ja nawet zjadłam, ale nie była jakaś rewelacyjna. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć sobie smak zupy owocowej i przygotować szwedzką zupę wiśniową . Taka schłodzona zupa owocowa idealnie
Codzienne GotowanieSkładniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste makaron / pasta1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced)6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal1 łyżeczka(...)marjoram1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut aż marchewka
Projekty ze smakiemWtedy wiem, że jem domowej roboty, najlepszy z najlepszych, makaron. Ja uwielbiam go z gorącym, domowym rosołem lub gotowany na mleku. Moja babcia często mnie rozpieszczała taką zupą a jej pyszny makaron nie miał sobie równych ;) Do zrobienia makaronu użyłam mąki pszennej luksusowej Młynomag typ 550 . Polecam Wam tę mąkę ponieważ jest bardzo delikatna, najlepsza jaką do tej pory używałam
Smakołyki Asiwiem, że nie każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego. Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, sól, pieprz
Passion of Cookingwiem, ze nie każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego. Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle
Passion of Cooking