Sezon szparagowy w pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :)
Kuchenne Wariacjezupę- taką najprostszą: przygotowywaną na warzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem. Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę na dużo smaczniejszą niż bez, ja z kolei- jak nie muszę, to nabiału(...)seler- 1 mały, por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * kurki- 150 g * koper- 1 pęczek * masło klarowane- 50 g * ziele angielskie, listek laurowy * sól, pieprz- do smaku * makaron pełnoziarnisty- dodatkowo Cebulę pokroić, zeszklić na klarowanym maśle, dodać oczyszczone kurki i razem podsmażyć (pojawi się płyn, który należy odparować, a po jego odparowaniu podsmażyć przez około 1 minutę, aż zaczną
Kraina Miodem PłynącaLubicie makaron? Ja bardzo! A taki domowy, żółciutki, jajeczny to już w ogóle bajka ;) Wystarczy dodać garść składników i obiad gotowy. No i
Rozpustne gotowanieporadzić sobie z takim problemem, nie?Powstała zdrowa, dość skąpa w kalorie, lekka i aromatyczna zupa, która o dziwo, nawet zachwyciła moich krytyków domowych!I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 -2 pęczek koperku curry(...)dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście nie zabielam, ale jeśli ktoś chce, jasne, że może. Tak samo z podawaniem z makaronem, ale uważam, że zupa sama w sobie jest dość obfita i gęsta. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiszukamy tych letnich smaków. Ja dzisiaj zachęcam Was do przygotowania bardzo prostej potrawy, którą każdy z Nas dobrze zna, ale pewnie też każdy z Nas robi ją troszeczkę inaczej. Makaron z truskawkami to dla mnie smak dzieciństwa, pamiętam jak byłam dzieckiem i chodziłam na działkę, gdzie mieliśmy truskawki rwałam je prosto z krzaka, do koszulki. Heheheh ;-). Bluzkę, którą miałam(...)wiadrach. Potem trzeba było je szypułkować, czego strasznie nie lubiłam z moją siostrą robić. A potem te truskawki człowiek jadł od rana do wieczora, w formie koktajlu, zupy mlecznej z truskawkami, makaronu z truskawkami, bułek drożdżowych z truskawkami, ciast wszelakich i kompotu z truskawek! Takie to były dni, do których dziś choć na jedną minutę by się chciało wrócić
SMYKWKUCHNIAromatyczna zupa, jesienna, z nutką imbiru. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1,2 l wrzątku 1 łyżeczka klarowanego masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 800 g miąższu dyni piżmowej 150 g sera koziego podpuszczkowego imbir mielony 2 łyżeczki koperku 1 szkl drobnego makaronu (np zacierki) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając. Dynię obieramy, usuwamy miąższ i razem z serem kozim ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym imbirem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenAzjatycka zupa z czerwoną pastą curry 2016-04-06 23:08:01 Ilość porcji: 4 W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość(...)oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty
Wędrówki po kuchnisympatia nie znika z wiekiem. Pomidorowa to jedna z zup, które mogą być przygotowywane za każdym razem trochę inaczej. Raz może to być delikatna czysta zupa podana w kubeczku, innym razem z makaronem, zabielona dobra śmietaną. Może być także gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca, z mięsem lub rybą. W zależności od tego, na co mamy chęć danego dnia, tak możemy(...)komponować dodatki. Dzisiejsza zupa jest bardzo gęsta i o intensywnym smaku. Można podać ja z kleksem dobrej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, a zamiast makaronu zrobić kluski. Jedno jest pewne: będzie pysznie 😊 Składniki: kulki mięsne: 500 g chudego mięsa wieprzowego (użyłam szynki) sól do smaku 1/3 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki
Codzienna kuchnia niecodziennamakaronu łazanki sól przepis Grzyby umyte w zimnej wodzie zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie grzyby odcedzamy a wodę z grzybów zostawiamy. Odsączone grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora, wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy wywar(...)gotujemy pod przykryciem do miękkości grzybów i warzyw. Do miski przekładamy śmietanę dodajemy mąkę i całość mieszamy, rozprowadzamy odrobiną bulionu i jeszcze raz mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną i gotujemy jeszcze około 5 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z łazankami
Smakowite DaniaPyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywnym bulionie (nie jest konieczne tu mięso). Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony
Walijskie Pichceniedrugiej części zebranych jakiś czas temu kurek ugotowałam zupę, ale prezentuję ja dopiero dzisiaj bo wcześniejsze posty czekały w kolejce. Dla mnie najlepsza zupa grzybowa to ta z makaronem. Tym razem zrezygnowałam jednak z niego na korzyść ryżu i to nie białego, który najczęściej dodajemy do zup ale ryżu parboiled. Jego zaletą jest to, że gotuje się go znacznie krócej
Wiem co jemPomidorowa to ulubiona zupa moich dziewczyn. Zawsze z makaronem. A poza tym musi być gęsta ! W związku z tym zawsze blenduję włoszczyznę, która się gotowała w zupie. Pomidorowa zupa krem Składniki: 3 nóżki kurczaka 2 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz
Kulinarne przygody Gatitysmardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu(...)Wlewamy do garnka z mięsem rosół lub bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażone smardze z cebulą i gotujemy zupę na wolnym ogniu ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, wlewamy śmietankę, podgrzewamy, ale już nie gotujemy. Przed podaniem posypujemy koperkiem lub świeżą bazylią. The post zupa ze smardzami i wieprzowiną appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię