smaczna. U mnie w domu zawsze bywała na wędzonce i z dodatkiem makaronu. W ten sam sposób przygotowuję ją u siebie. Od czasu gdy nie używam kostek rosołowych, mrożę sobie w słoikach różne wywary: buliony mięsne, warzywne, wywary od parzenia wędzonej szynki - właśnie na takim przygotowałam swą zupę. Dzięki temu przygotowałam ją błyskawicznie gdyż nie musiałam gotować mięsa (a trwa(...)700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty)Dodatkowo:gdy nasze buraczki są bardzo małe można dołożyć jeszcze 1-2 surowe buraki lub dodać
Smaczne ZdroweZupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła
Kukuleczkiziela angielskiego, - 2 goździki, - 2 liście curry, - 1 cm imbiru świeżego - lubczyk suszony lub świeży, - sól, pieprz, - natka pietruszki, koperek, szczypiorek - 1 marchew (na makaron) - 1 ząbek czosnku. Wykonanie Obrać i umyć warzywa za zupę, przekroić je na mniejsze kawałki (oprócz pora), wrzucić do garnka, dodać przyprawy (odłożyć trochę natki i koperku), gotować przez ok 2 godziny na małym ogniu(...)gotujący się bulion wrzucić pokrojoną marchewkę, gotować ją aż będzie miękka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku. Na talerze włożyć warzywa z zupy (jeśli chcemy), nalać gorący bulion z "makaronem", posypać pozostałą zielenizną i zjadać póki gorące. Smacznego
Co na wege obiad?Moje wspomnienie tradycyjnego śniadania z czasów dzieciństwa to zupa mleczna. Zupy były różne, kasza manna, mleko z makaronem i oczywiście owsianka. Niestety nie przepadałam zbytnio za tymi zupami i męczyłam się nad talerzem zanim z niego zniknęła. Jedyną ulubioną była właśnie owsianka, musiała być gęsta i bardzo słodka. Już na talerzu babcia dodawała do niej kawałeczek masła, dla smaku. Dzisiejsza
Kulinarne przygody Gatitylepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest pyszna a jej wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka 2 – 3 ząbki czosnku olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia makaron udon lub inny ulubiony makaron
Moja pasja smakuprawda smakiem nie przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki -pół selera -por cześć zielona -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku(...)wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Po odstawieniu z ognia dodajemy trochę ugotowanego makaronu lub pokrojony w paseczki naleśnik. Zupa jest smaczniejsza jeżeli postoi pół godziny przed podaniem
Kulinarne przemysleniakory cynamonowej 2 goździki 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę(...)koniec: sos rybny, łyżeczkę soli, cukier. Przykrywamy, gotujemy 3 godziny. Przecedzamy wywar przez sitko. Zostawiamy na noc. Rano zdejmujemy z powierzchni zupy tłuszczyk. Dodajemy dymkę. Gotujemy wywar aż będzie wrzał. W miseczce układamy ugotowany makaron ryżowy, chili, grzyby mung (wcześniej zalane wrzątkiem), opłukane kiełki, szczypiorek, kolendrę, mięte, troszkę soku z limonki, 1/2 łyżeczki sosu rybnego, mięsne części szpondra i cieniutko
Brzuszki Łakomczuszkigodziny co może być ważne dla osób ciągle zabieganych lub nie lubiących długiego stania przy garnkach. Jeśli chcecie znać moje zdanie, zupa była jeszcze lepsza na drugi dzień. 350 g filetów z kurczaka puszka kukurydzy ok 150 g makaronu zacierki mała marchewka cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu 150 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)posiekaną cebulę, dodać posiekany ząbek czosnku i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Chwilkę przesmażyć. Zalać gorącym bulionem, dodać kukurydzę, pokrojonego w kostkę kurczaka, zacierki, kurkumę i lubczyk. Zupę gotować ok 15 minut, pod koniec wlewając śmietankę. Gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje zupy posypać świeżą natką pietruszki
Smakołyki Asistałe zagościła w naszym menu. Jest bardzo dobra, a na drugi dzień nawet lepsza. Podaję ją z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dodatek klopsików oraz beszamelu nadaje jej wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Tą propozycją łagodnie przechodzę z z tematu zup do obecnego hasła, czyli "mielonego". Maciek rzucił mi wyzwanie przygotowania "zmielonej słodyczy" ;) Coś mi tam chodzi po głowie. Może(...)zbieram je sitkiem. Następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Można dodać tylko koncentrat lub przecier. Ilość należy regulować według własnego smaku. Gotować przez chwilę. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podaję z makaronem i posiekaną natką pietruszki
zadanie-gotowanieskóry i dzielę na drobne części, następnie wkładam je na spód miseczki. Pieczarkową najbardziej lubię jeść z makaronem nitkami, więc następnie dokładam do miseczki sporą porcję makaronu. Dzieła dopełniają solidne chochelki zupy z ogromną ilością pieczarek. Po prostu niebo w gębie! :) Zupa jest bardzo delikatna, co zawdzięcza śmietance, ale ma w sobie mnóstwo smaku z aromatycznego bulionu i przesmażonych
Cooking MonsterCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;)Składniki:1 duża cukinia1 ząbek czosnku1/2 średniego pora250ml bulionu1 mała marchewka1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oreganoPrzygotowanie:Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por.W garnku na maśle podsmażamy posiekany(...)cukinii i zalewamy bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać.Gotujemy 5 minut. Blendujemy.Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy.Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem (tym razem Pumpernikiel). Smacznego
Kitchens Alphabetśmietanę rozrobioną z mąką. Jakoś mi to nie podchodzi, więc pozwolicie, że przy zupie zostanę przy swoich ziemniakach i taki też będzie przepis Do zupy możecie dodać groszek ptysiowy, grzanki, kaszę czy makaron. Wasz wybór, co najlepiej Wam w tego rodzaju zupach smakuje. Drukuj Zupa brokułowa - zupa krem z brokuła window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 duży brokuł
Mieszam w GarnkuJakiś czas temu był domowy makaron ,wykorzystałam go do rosołu ..ale znów mi się zachciało ..no i zrobiłam..kiedyś gdzieś czytałam, że do makaronu na
Moje domowe kucharzeniebyło trudne ponieważ tematem konkursu była czekolada. Dla nas to najlepszy przepis." Miejsce II - decyzją Producenta Makarony Polskie wędruje do... Katarzyny Prosińskiej za jej kabanosową zupę z czekoladą "Bardzo ciekawa propozycja dania z makaronem, która łączy w sobie tradycyjny smak oraz nutę słodkości. Z tego właśnie względu wygrana powędrowała do Pani Katarzyny Prosińskiej." I najważniejsze! I miejsce decyzją Zakładów
Kuchnia w czekoladziekroje w paseczki. Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski na makaron i skrapiam oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen