poszczególnych jej regionach przepis różni się od siebie znacznie. Podstawowymi składnikami zupy są warzywa takie jak: cukinia, fasolka szparagowa, ziemniaki, papryka, często również marchew, groszek lub szpinak. Zupę podałam z drobnym makaronem, notabene ostatnim już w mojej szafce po wycieczce do Włoch. Całkiem ciekawy, lekki przepis. Składniki (na około 4 porcje): 2 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka oliwy(...)redukuję o połowę. Dodaję bulion i gotuję wywar przez 10 minut. Następnie dodaję fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz kukurydzę. Całość gotuję kolejne 3-4 minuty. Do zupy dodaję makaron i gotuję jeszcze 3 minuty. Ściągam zupę z ognia, doprawiam solą oraz pieprzem i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Zupę podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaNajszybsze "spaghetti" na świecie Mama przygotowywała je mi i bratu jeszcze w czasach dzieciństwa, kiedy kuchnia włoska nie była znana w Polsce, a nam zostało makaronu od zupy (obojętnie jakiego) Składniki: makaron (obojętnie jaki, można wykorzystać taki, który został od zupy) koncentrat pomidorowy 1 cebula olej/oliwa sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanym oleju/oliwie zeszklić cebulę, kiedy jest szklista, dodać kilka łyżeczek
Tradycyjna kuchnia inaczejzimie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. To zdecydowanie jeden z wielu smaków mojego dzieciństwa:) Zupa z zielonego groszku Składniki: 450 g mrożonego groszku marchewka pietruszka kawałek selera 2 liski laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu czarnego kostka rosołowa drobny makaron sól Wszystkie warzywa obieramy, a marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki. Warzywa zalewamy ok.2(...)litrami wody, dodajemy opłukany groszek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kostkę rosołową. Gotujemy zupę na średnim ogniu przez około 30 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem i śmietaną. Smacznego:) Artykuł Zupa z zielonego groszku pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujecoś dobrego w brzuszkach. Tak narodził się przepis na ekspresową zupę pomidorową dla dzieci. Moje ją uwielbiają i Wasze mam nadzieję również ją polubią :) Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 4 miseczki Składniki 1 kostka rosołowa BIO z małą zawartością soli (doskonałą znajdziecie w sklepie EKO MAJA ) 3 pomidory Makaron* * Nie podaje ilości makaronu bo każde dziecko je inaczej(...)doprawiamy w razie konieczności. Ja zazwyczaj już nic nie dorzucam, a jeśli mam ochotę podjeść trochę zupy dzieciom to doprawiam sobie już na talerzu. Do miseczek wrzucamy makaron, zalewamy zupą i podajemy. Smacznego :) Degustatorzy
Kolizje Smakówzebranych grzybów ucieszyła mnie ogromnie. Tak więc dziś zapraszam na zupę z maślaków, a niebawem kolejne moje propozycje. Składniki; ok 60 dag świeżych maślaków 2 marchewki 2 łyżki masła 1 średnia cebula liść laurowy kilka ziarenek pieprzu sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 18% zielona pietruszka makaron do podania Przygotowanie; Maślaki czyścimy, płuczemy a następnie kroimy(...)gotujemy kilka minut, dodajemy grzyby, Dolewamy tyle wody ile nam odpowiada. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a na końcu zaprawiamy śmietaną wcześniej wymieszaną z łyżką gorącej zupy. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Po wierzchu posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.czasochłonnym w przygotowaniu, ale dość oryginalnym dla nas Europejczyków daniem. Dodajmy również, że dość pikantnym w smaku. Aczkolwiek ostrość wywaru rozchodzi się swobodnie po stałych składnikach – krewetkach, makaronie i grzybach shitake. Ostatecznie zupa okazuje się więc dużo bardziej zrównoważona w smaku, niż mogłoby wynikać z palącej podniebienie degustacji wstępnie przygotowanego wywaru z dodatkiem chili. Tajska zupa krewetkowa(...)gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki (kota możemy pominąć) Przygotowane składniki wywaru Pokrojone grzyby Składniki wywaru najpierw podsmażamy Gotowanie bazowego wywaru Wywar przecedzamy i doprawiamy Gotujemy shitake, makaron i grzyby Tajska zupa krewetkowa Post Tajska zupa krewetkowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusajest mocno spolszczona, a jej bazą jest gotowa zupa Miso od Oyakata, ale jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki(...)oraz przyprawy i gotujemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie bulion odcedzamy. Odmierzamy 500 ml zagotowujemy (pozostały bulion do słoiczka i do lodówki, przyda się do kolejnej zupy), wrzucamy makaron z torebki gotujemy 3 minuty dodajemy dołączoną do zupy przyprawę i mieszamy. Do podania: jajka ugotowane na twardo szczypiorek marchewka z bulionu grzyby z bulionu pokrojony kurczak
Cynamonowe szczęściektóry lubię dawać do pomidorowej, aby była kwaśniejsza. Wyszła pyszna zupka! Składniki: mały kawałek mięsa wieprzowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 (250g) opakowania makaronu (u mnie kolanka, ale może być dowolny) 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku 3-4 liście laurowe(...)plasterkach-jak kto lubi) i pietruszkę. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i krojone pomidory z puszki wraz z zalewą i przyprawiamy, po 5 minutach do wrzącej zupy wrzucamy makaron i wlewamy śmietankę. Gdy tylko zupa ponownie zawrze wyłączamy gaz i przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł". Smacznego
Kolorowy PrzepisownikŁosoś świetnie komponuje się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w
Kuchnia Pełna Pasjirozmarynu - 1/2 łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2 godziny przed gotowaniem. Gdy ciecierzyca jest już namoczona to ją gotujemy z dodatkiem soli morskiej(...)posypując wierzch startym serem pecorino i świeżo zmielonym pieprzem (ilości według uznania). Ze względu na zawarte składniki w zupie zupa ta jest bardzo gęsta. Jej konsystencja jest pomiędzy zupą a makaronem z sosem, ale bardzo smaczna więc szczerze polecamy Smacznego
Kuchenne Wariacjezupy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Trzecią zaś rzeczą dla której ją gotuję, jest wygląd. Z tego punktu widzenia kluczowe jest dodanie do miseczek z zupą i makaronem siekanej papryczki chili oraz szczypioru z cebuli dymki. Czerwień i zieleń to przecież jeden z najbardziej wyrazistych dla naszego oka kontrastów. Na koniec napiszę jeszcze tylko, że chociaż jest(...)wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli podczas gotowania krewetek pojawi się na powierzchni szum, należy go usunąć. Gotowa zupa powinna odstać ok. 10-20 minut przed podaniem. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy – zazwyczaj polega to na jego zaparzeniu w bliskiej wrzenia wodzie przez ok. 5 minut. Umieszczamy go na dnie miseczek i niezwłocznie zalewamy zupą
Kulinarna PokusaZupa z wołowiną i brokułami 2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów 2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego ) 1 cm kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sambal oelek ( nie przesadź bo to ostre jest ) ostra papryka szczypta ugotowany makaron(...)czyli kilka minut, wrzucamy mięso i brokuły, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty, mięso tylko przez chwilę winno być w gorącym rosole. Uwielbiam taką wołowinę. Do miski na zupę dajemy makaron, wołowinę zalewamy zupą i jemy :) Szczerze przepyszna, rozgrzewająca. Smacznego ! Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis
Kuchnia na wzgórzuZazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili(...)mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli. Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Taste TherapySezon owocowy i upały, więc na obiad pyszna zupa ze śliwek, która jest idealna na zimno i gorąco. Zupa śliwkowa Składniki: - 700 g śliwek węgierek - 250 g makaronu świderki - cukier - szczypta cynamonu - śmietana(...)Przygotowanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Zalewamy 2 litrami wody, słodzimy do smaku i gotujemy około 30 minut, doprawiamy cynamonem. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowaną zupę miksujemy. Podajemy z makaronem, zabieloną śmietaną, można też jeść bez śmietany. Na upały najlepsza jest na zimno, ale równie pyszna jest na gorąco. Życzę smacznego
Kulinarne życie