zupy z makaronem - 2997 przepisów (strona:18/200)

Ciastka z owocami 407

Sezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek

Kuchnia Pełna Pasji
Miała być zupa warzywna a wyszło jak zwykle :) 151

groszek od którego jestem szczerze uzależniona. Dodałam startą marchew, startą cukinią i brokuł. Dodałam przyprawy, dodałam bazylię i podałam z pieczonymi pomidorkami. Wyszło przepysznie! Użyłam włoskiego makaronu, drobnego, którego dodaje się do zup. Natomiast spokojnie można wykorzystać w zamian(...)ryż lub kaszę jaglaną, bulgur, kuskus... niech poniesie Was wyobraźnia! Świetne na lunch w pracy. Moim zdaniem. I delikatną kolację. Składniki na 3 solidne porcje: 1 szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd.  2 marchewki  3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cukinia  250 gram brokuł  1 szklanka mrożonego groszku

Mango Papaja
Domowy sos pomidorowy 209

Przy okazji przygotowywania przepisu na pomidorówkę , upiekłam porcję pomidorów, z której zrobiłam domowy sos pomidorowy do makaronu. Z podanych proporcji wyjdzie mniej więcej tyle sosu, co

Kuchnia Bazylii
Aromatyczna oliwa (rozmaryn, tamaryndowiec, chili, kolorowy pieprz) 196

Zjadana litrami w lipcu w warszawskich mieszkaniach. Ze świeżym chlebem,grzankami, delikatnymi zupami, pastami rybnymi, makaronami czy kawiorem. Trochę zapomniana w sierpniu kiedy gdyńskie upały dawały się we znaki (podstawą żywienia stały się wtedy arbuzy i papierówki), a berliński wyjazd pokrzyżował żywieniowe "zdrowe"plany. Wypiekanie chleba w zimne wrześniowe poranki przypomniały mi o lipcowym porządnym i oszczędnym gotowaniu we flamingowej(...)zioła. 3. Zalej oliwą. 4. Zatkaj butelkę korkiem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na kilka dni ( u nie to najczęściej 5-7dni). 5. Wcinaj z pieczywem, makaronami czy zupami;) 6. Termin przydatności: 1-2miesięcy

Fiolka w kuchni
Podróże kulinarne - Tunezja 205

się nie pobrudzić jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też(...)Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się również kawałki cytrny lub limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem, z ostrą

Zawsze głodna!
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru 246

użycie wolnowaru sprawia, że zupa jest niezwykle esencjonalna i aromatyczna. Jednego dnia ugotowałam rosół i oddzieliłam mięso, drugiego zupę wykończyłam, co zajęło już bardzo mało czasu. Makaron robię zawsze osobno, zwłaszcza jeżeli zupa nie będzie w całości zjedzona - po nocy w wywarze makaron nie będzie smaczny.   Bardzo polecam! inspiracją był przepis  tej  strony składniki (6 porcji) wywar(...)małym ogniu aż kapusta i grzyby zmiękną. W międzyczasie czasie ugotować makaron.  Podgrzać obrane mięso - można zalać je mała ilością gorącego wywaru. Do każdej miski na zupę nałożyć  porcję makaronu, porcję mięsa, trochę kiełków, pokrojoną w paski bazylię, kolendrę i miętę, 1 - 2 plasterki chili, zalać rosołem i podawać z klinem limonki. Smacznego

Stare Gary
wiśniowo-jabłkowa zupa z makaronem... 145

kisiel cytrynowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżka, makaron - ile potrzeba, śmietana - ile potrzeba wiśnie bez pestek, jabłka ze skórką pokrojone na kawałki zalać wodą i zagotować wsypać cukier, cynamon, goździki, gotować na średnik ogniu z 5 minut kisiel z mąką ziemniaczaną wymieszać w kubku z wodą i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wystudzić zupę - zupę najlepiej ugotować(...)wieczorem i zostawić przykrytą do wystudzenia makaron użyłam kolanka i muszelki po 1 szklance suchego, ugotować makarony razem w osolonej wodzie, wylać na durszlak i zimną wodą opłukać zupę podać z makaronem, można dodać śmietanę - zupa jest smaczna na upały, aromatyczna i syta............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Brak tytułu 266

łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron Wielicki WSTĄŻKA - produkowany  tradycyjną metodą walcową, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo(...)gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów i sztucznych barwników. Jak domowy - polecam - spróbujcie i Wy. O Makaronach Wielickich czytajcie

kolorowotorcikowo
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 225

Delikatna ,  pożywna i bardzo smaczna zupa ziemniaczana  z dodatkiem  szpinaku, kukurydzy i  zielonego makaronu …również  ze szpinakiem. Zielony makaron , który użyłam do zupy przygotowałam samodzielnie  dodając do  ciasta makaronowego  ugotowany ,wyciśnięty i zmiksowany  szpinak.   Należy wówczas  odpowiednio zmniejszyć ilość  płynu w stosunku do  pozostałych składników(...)zupy można  wykorzystać również makaron  gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki  kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru  sól  /do smaku czerwony pieprz w ziarenkach  /do dekoracji

Zakamarki mojej kuchni
Zupa grzybowa 171

Popularna zupa grzybowa oczywiście najlepsza z grzybów suszonych, gdyż suszone nadają jej intensywności grzybowego smaku, z makaronem podana ma tylu zwolenników!, jej zachwycający zapach, niepowtarzalny brunatny kolor przełamany bielą śmietany nadaje jej niezwykłego koloru i jedynego w swoim rodzaju smaku! Składniki: 1/2 kg żeberek pęczek włoszczyzny 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe 100 g suszonych podgrzybków 1 mała śmietana(...)zasmażkę dodając wodę pozostawioną po gotujących się grzybach, połączyć z zupą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem świeżo mielonym, dodajemy śmietanę. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy gorącą zupę z makaronem dekorując natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Zupa owocowa 118

dziwo moje dzieci nie wiedzieć dlaczego jadły ją dopiero pierwszy raz. Nie mam pojęcia jak to się mogło stać no ale chyba im smakowała bo zamówiły ją ponownie :). Zupa owocowa makaron dowolne kompoty u mnie jagody, wiśnie, jeżyny z malinami i mrożone truskawki Ugotować makaron na miękko, nie odlewać wody, dolać owoce ( oczywiście wraz z sokiem ) i chwilkę pogotować. Smacznego

Pieguskowa Kuchnia
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 164

śmietany do zupy (18%) kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko(...)mąką i śmietaną dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i dodać do garnka z zupą. Zupę gotować jeszcze 2 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z makaronem, posypaną zieleniną. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Zupa biala enchilada z indykiem 165

października czyli już wkrótce będziemy świętować Światowy Dzień Makaronu. W ogóle makaron jest mi bardzo bliski, bo jest chyba najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem, zarówno w zupach jak i daniach głównych. Uwielbiamy makaron pod każdą postacią. A wy? Jeśli tak to przypadnie wam do gustu poniższa zupa. To wariacja na temat meksykańskiej potrawy enchilady. Domowy wywar połączony z mlekiem, śmietaną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Słodycz Pomidorowej 185

Dziś jedna z moich ulubionych zup Pomidorowa. Zupę tą wzbogaciłam smakiem poprzez dodanie odrobiny cukru. Ten sposób zdradził mi pewien bardzo dobry kucharz. Makaron rurki nie gotowałam osobno, gotowałam go w zupie.   Polecam spróbować- Warto.  Pomidorowa z Makaronem.  Składniki: 2 litry wody 2 pałki z kurczaka ze skórą 250 g makaronu - ja dodałam rurki 2 obrane(...)kawałki. Marchewkę nie kroję w kostkę tylko pozostawiam w zupie w całości. Ponownie nastawiam wywar  na małym ogniu a następnie dodaję passatę Całość doprowadzam do wrzenia Do zupy dodaję makaron-gotuję według instrukcji na opakowaniu ( ja gotowałam 11 minut) Zupę co jakiś czas mieszam Do zupy dodaję suszone zioła oraz łyżeczkę cukru (cukier podkreśli smak zupy, doda lekkiej słodyczy

Gotowanie Patki
4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej 225

wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej – o wiele bardziej elastyczny  niż tradycyjny makaron. Smak ramenu poczuć można również w popularnych zupach instant. Wśród nich znajdują się zupy  Oyakata – delikatny makaron i smak inspirowany japońską tradycją sprawia, że możemy przenieść się w kulinarny świat Kraju Kwitnącej Wiśni. Więcej na temat ramenu przeczytasz w tym artykule. Tempura – popularne danie kuchni(...)Japonii z całego świata. Soba – charakterystyczny makaron Równą popularnością cieszy się soba – cienki makaron produkowany z mąki gryczanej, podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Makaron podaje się w zupach, jak i jako samodzielne danie, wzbogacone dodatkiem mięs, owoców morza lub warzyw. Charakterystyczny smak i kształt makaronu sprawiły, że stał się on popularny na całym świecie. Wyjątkowa kuchnia japońska

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania