zupa - 39309 przepisów (strona:2122/2621)

Flaczki z kurczaka z imbirem i majerankiem 58

Ugotowany w warzywach kurczak a następnie podzielony na kawałki i podany w rosołku na zasmażce doprawionym imbirem i majerankiem. FLACZKI Z KURCZAKA SKŁADNIKI pół wiejskiej kury

Kuchnia Tomka
Bulion warzywny intensywny w smaku 59

Wywar z warzyw korzeniowych. BULION WARZYWNY SKŁADNIKI 2-3 marchewki; 3-4 pietruszki; natka pietruszki; 2 cebule; 1 por; kawałek selera; 2 ząbki czosnku; 3 kulki

Kuchnia Tomka
Najlepszy barszcz czerwony na Wigilię 51

Barszcz czerwony przygotowany z połączenia wywarów jarzynowego i z gotowanych buraków z zakwasem buraczanym. BARSZCZ CZERWONY NA WIGILIĘ SKŁADNIKI 1,3 kilograma buraków czerwonych; 2 liście

Kuchnia Tomka
Rosół wołowy z kurczakiem na dobry smak 51

Rosół gotowany na wołowinie i kurczaku z dodatkiem sporej ilości warzyw i przypraw. ROSÓŁ WOŁOWY Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 700 gramów antrykotu wołowego z kością; 700 gramów

Kuchnia Tomka
Fasolka na gęsto babci Ifigenii z Krety 47

Fasolka gotowana z warzywami, koncentratem pomidorowym i dużą ilością oliwy. FASOLKA NA GĘSTO SKŁADNIKI 250 gramów suszonej (ale już namoczonej) drobnej białej fasolki 2 łodygi selera

Kuchnia Tomka
Fasolka po bretońsku przepis prawdziwy 50

Biała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy z pomidorami na koniec zaklepana zasmażką. FASOLKA PO BRETOŃSKU SKŁADNIKI 500 gramów suchej białej fasolki; 400 gramów kiełbasy

Kuchnia Tomka
Krem z borowików Leśne Skarby z olejem lnianym i groszkiem ptysiowym 62

Składniki na 3-4 porcje: 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody 400-500 g borowików szlachetnych 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml słodkiej śmietanki

Życie zaczyna się w kuchni
Fasolada grecka wersja podstawowa 38

FASOLADA GRECKA SKŁADNIKI 250 gramów drobnej, suszonej fasolki; 1-2 pomidory; 1 marchewka; 1 czerwona cebula; dymka; natka pietruszki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; przepis na

Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony na wędzonce 48

BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE SKŁADNIKI wędzonka o wadze około 500 gramów; małe opakowanie suszonych buraków; 10 ząbków czosnku; sól, pieprz ziarnisty; 500 ml zakwasu buraczanego; listek

Kuchnia Tomka
Domowy zakwas z buraków czerwonych 53

ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH SKŁADNIKI (na kamionkę o pojemności 3,2 litra) 1,5 kilogram buraków czerwonych; główka czosnku; 2 litry przegotowanej, przestudzonej wody; 2 łyżki

Kuchnia Tomka
Krupnik na podrobach drobiowych 102

KRUPNIK NA PODROBACH SKŁADNIKI 400 gramów serc drobiowych; 1 duża włoszczyzna; 100 gramów perłowej kaszy jęczmiennej; 1-2 duże ziemniaki; gęsta, kwaśna 18% śmietana; mąka pszenna

Kuchnia Tomka
Jak zrobić naturalny barszczyk czerwony? 39

 Barszczyk czerwony w pełni naturalny, do którego nie dodaje nawet grama cukru. Powstaje tylko i wyłącznie na bazie warzyw i kilku tajemnych składników. Jak przygotować

SMYKWKUCHNI
Jarzynowa na rosole z ryżem podana 43

JARZYNOWA NA ROSOLE SKŁADNIKI litr rosołu domowego 2-3 pieczarki kawałek cukinii mała marchewka dymka cebula natka pietruszki garść ugotowanego ryżu słodka śmietanka suszony tymianek sól

Kuchnia Tomka
Fasolówka całkiem inaczej robiona 46

FASOLÓWKA SKŁADNIKI 250 gramów drobnej białej fasolki; 800 ml wywaru z wędzonki; 500 gramów łopatki wieprzowej; 1-2 laski kiełbasy śląskiej; kilka ziemniaków; 1 duża cebula

Kuchnia Tomka