zupa - 39309 przepisów (strona:2113/2621)

Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr RECENZJA DLA PORTALU urodaizdrowie.pl 160

jest to Winiary. Dlatego też chętnie zgłosiłam się do przetestowania tego z innej firmy. Mam jakieś porównanie do innych marek i zaprosiłam do testowania narzeczonego który lubi takie szybkie zupy zrobić sobie do kolacji.   Barszcz przyrządziłam według instrukcji na opakowaniu.   Walory smakowe mnie nie zachwyciły ale to pewnie dlatego że jedynie w barszczu czerwonym nie toleruję majeranku(...)nigdy go nie dodaję. Poza tą jedną niedogodnością jak dla mnie musiałabym dodać jedną łyżeczkę więcej na kubek bo jest mało wyrazisty w smaku. Zupa ma mocno czerwony kolor czyli taki jak idealny dla mnie barszcz.   Natomiast mój narzeczony jest na tak pod każdym względem. Smakuje mu ten barszcz , jest dobrze przyprawiony , nie czuć go kwaskiem cytrynowym

Magiczne Życie Marty
Krem groszkowo-serowy 176

Cześć! Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy. Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już dzisiaj dla Was mam :) Zupę wykonałam na bazie zielonego groszku, a jak wiadomo wszystkie warzywa strączkowe są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych, więc warto je wprowadzić do swojej diety. Drugim składnikiem, który

Pora coś zjeść
Najlepsze zdjęcia 2013 112

blogowania. Zdjęcia z których jestem najbardziej dumna, które uważam za wyróżniające się, dodatkowo wiążą się z nimi pewne wspomnienia. Styczeń Krem groszkowo-serowy Dlaczego na początku pokazuję Wam zdjęcie zupy? Nie raz pisałam na blogu, że zup nie lubię, nie lubiłam ich już od dzieciństwa. W kończącym się już roku postanowiłam je wprowadzić ponownie do jadłospisu i coraz częściej pojawiają

Pora coś zjeść
Rosół z kury (drobiowy) 529

Post Rosół z kury (drobiowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 157

razem z wymytymi i oczyszczonymi  podrobami, suszem owocowym gotujemy do miękkości. Dodajemy następnie  przyprawy. Wyjmujemy podroby, wygotowaną wodę uzupełniamy, mąkę mieszamy z krwią.   Dodajemy do zupy i ostrożnie zagotowujemy, aby się nie zważyła.  Doprawiamy octem , cukrem i solą do smaku (każdy według uznania - u nas  jadamy czerninę słodko-kwaśną, bardziej stawiając na "kwaśną").   Następnie(...)przecedzamy zupę przez sito (jeśli ktoś nie lubi charakterystycznego osadu, można przecedzić przez gazę), jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 220

pasteryzowany można przechowywać nawet do kilku lat, jeżeli słoiki są szczelne. Nie obyło się także bez skorzystania z okazji! Ironizujący Tata, zaproponował "to zielsko" na obiad. Chcesz? To masz. ZUPA SZCZAWIOWA. 2 - 3 słoiczki szczawiu lub 2-3 garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy,  3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo(...)siekam drobno, podsmażam na maśle. Następnie dorzucam szczaw. Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia.  Zmniejszam płomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję i dorzucam do zupy. Wbijam jajka, mącę je i jeszcze chwilę gotuję. Można dodatkowo zaciągnąć śmietaną.  Smacznego! // oba przepisy pochodzą od Mam, Babci, Prababci...itd. Z pokolenia, na pokolenie

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 195

świstak stoi i miesza pęczotto…" Moja opinia? O sałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ   na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek

W kuchni Karmel-itki
Słońce, a ty gdzie?! KREM Z DYNI. 209

gotowania z książek, jednocześnie stawiając się okoniem paskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej papryki mielonej, co podrasowało smak. Pieprz czarny, natomiast, zastąpiłam ziołowym. Polecam gorąco, naprawdę zupa jest wyborna. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 175

sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia, chrypki, kasłanie i cieknący nos. Jesień. Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy też porządne zupy. Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY

W kuchni Karmel-itki
Na mgliste dni. KREM CURRY Z KALAFIORA. 156

wyjrzeć. Ogarnia mnie znużenie. Jesień. Dodatkowo chłód, kostniejące dłonie i zmarznięty nos. Ciepły szalik zgłasza swą gotowość do ochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka

W kuchni Karmel-itki
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 385

się nimi odpowiednio posługiwać. Sztućce do ryb -  służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie.  Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę,  z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło,  nie można

W kuchni Karmel-itki
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 146

prawdziwym kozim serem. Jego dość charakterystyczny smak naprawdę pasuje do głębi słodkich pomidorów. Dodatkowo soczysty kolor, zniewalający zapach... Czegóż chcieć więcej? Pełna nazwa pomidorowego kremu z Małopolski brzmi "galicyjska zupa pomidorowa" . A to nic innego, jak właśnie krem z pomidorów z ryżem. Zrezygnowałam z ryżu, a żeby nadać jeszcze bardziej swojskiego, małopolskiego charakteru, dodałam ser kozi. Głównym jego zagłębiem(...)Nowego Sącza, co widać na poniższej mapce przysmaków małopolskich. Cudem udało mi się zrobić zdjęcia ocalałej porcji.   KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram

W kuchni Karmel-itki
DUGH - NAPÓJ JOGURTOWY Z IRANU. 241

jest to arabski napój dla orzeźwienia i zaspokojenia pragnienia, składa się z wody mineralnej, jogurtu, mięty, doprawionych solą i pieprzem . Przepis znalazłam w nowo zakupionej książce autorstwa Marshy Mehran "ZUPA Z GRANATÓW" . Kolejny raz, wchodząc do księgarni, nie wszyłam z pustymi rękoma. Tak samo jak pojawiając się w sklepie DUKA bądź innym z artykułami kuchennymi, czy chociażby IKEA, zawsze coś(...)tego cudowne aromaty i warte wypróbowania przepisy. Polecam, warto ja przeczytać, by co nieco liznąć kuchni tamtych rejonów  świata. A teraz przepis. DUGH - NAPÓJ JOGURTOWY. /ź ródło: M.Mehran "Zupa z granatów", s.76/ 2 szklanki jogurtu naturalnego 3 szklanki wody mineralnej 3 łyżki siekanej drobno mięty 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli Składniki dokładnie mieszam, w dużym dzbanku, zostawiam

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 194

francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i  młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się(...)obchód, czułam się bepzieczniej i nie miałam poczucia, że coś sknocę. W ogóle, cały stres, obawy, rozwiały się, a pozostał tylko zapach unoszący się znad bulgoczącego rybnego wywaru na zupę. Wokół brzękały sztućce, trzaskały pokrywki, syczał szybkowar, skwierczał na patelni tłuszcz. A zapachy mieszały się ze sobą, tworząc niewidoczną chmurę, wypełniającą całe studio. Gdzieniegdzie Kuba krzątał się koło nas, zresztą

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 207

PYRY Z GZIKIEM , czyli ziemniaki gotowane w mundurkach, podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem. Według mnie, najlepszy obiad na świecie! Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki

W kuchni Karmel-itki