Makaron warzywny fajny sposób na urozmaicenie i ozdobienie zup, gdy tradycyjny makaron się nam znudził. Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany. Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty. W ten sam sposób
chwile dla mnieUwielbiam buraki pod każdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo
chwile dla mnieWczoraj mając do dyspozycji tak ograniczone zasoby udało mi się zrobić dwudaniowy obiad :) Na pierwsze danie ugotowałam zupę -krem cebulową , a na drugie, z tego co znalazłam w domu udało mi się wyczarować pyszne pizzerinki. Jestem z siebie dumna :) Składniki: kabaczek 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy salami ser gouda (lub inny ulubiony) Kabaczka kroimy
chwile dla mnieszkl. kaszy gryczanej niepalonej 2 szkl. wody + do sosu 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula sól pieprz masło klarowane 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub śmietana do zup Kaszę płuczemy, odcedzamy i zalewamy dwoma szklankami wody. Solimy i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Nie mieszamy! Po ugotowaniu owijamy garnek
chwile dla mniepieczarkami lub żółtym serem, dziś dla odmiany dzięki firmie IGLOTEX przygotowałam z mrożonymi warzywami. Roladki wyszły bardzo smaczne. Roladki drobiowe z warzywami SKŁADNIKI: filety drobiowe- 1 podwójne zupa jarzynowa warzywa- 1 opak natka pietruszki- 2 łyżki jajko - 1 szt mąka do obtoczenia bułka tarta tłuszcz sól i pieprz ostra papryka bazylia suszona PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka umyć, osączyć
Kuchnia Danusirodzaju dietach oczyszczających organizm. Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian czy wegan. Zastosowałam kilka przypraw Skworcu..i wyszła mi rzecz genialna! Pyszna fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników. Ale po kolei... Składniki mix groszków i grochów inaczej LEGUMI fasola Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki
Z Kuchni Do KuchniŚwieże owoce nie nadają się na surowo do spożycia. Można z nich jednak uzyskać soki, przygotować marmolady, powidła oraz różnorodne nalewki alkoholowe. Z dojrzałych , świeżych owoców przygotowuje się doskonałe zupy, musy i kisiele. Sok z dzikiego czarnego bzu odznacza się intensywną fioletową barwą i stosuje się go często jako dodatek do przetworów z innych owoców, o barwie mniej intensywnej
Proste Potrawyprzezroczystych naczyniach, a wszystko wygląda niezwykle apetycznie. Oprócz deserów znajdziemy wiele ładnie prezentujących się sałatek- ja z nimi mam zawsze problem, aby ładnie wyglądały na zdjęciu :) oraz placki, zupy, sorbety, a nawet chili con carne. Książkę można kupić tutaj . Mnie osobiście orzekły pomysł na sałatkę w ... szklankach ;) Czyż one nie wyglądają apetycznie?:) Albo zupka szparagowa z krewetkami
Aga w kuchniSzkoła Gotowania wydawnictwa Weltbild jest idealną książką dla osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Książkę można kupić tutaj . Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe; sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery
Aga w kuchniksiążce " Cukinia, bakłażan, dynia " znajdziemy przepisy podzielone na kategorie: 1. Przystawki i mała dania , np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki
Aga w kuchniSkładniki: 1 brokuł, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, płatki migdałowe Skworcu . Polecam też zupy krem z dyni , kurek i kalafiora . Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy razem
Aga w kuchniDomowa pachnąca bagietka z chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie: Do miski z miksera przesiać
Ala piecze i gotujeodpoczywało po lecie. A przede wszystkim uwielbiam dynię, którą mogę się rozkoszować właśnie jesienią. Jej lekko słodkawy smak sprawia, że pasuje praktycznie do każdego dania. Zarówno wytrawnych makaronów czy zup, jak i słodkich ciast. Dzisiaj podaję Wam moją propozycję na dynię z makaronem. MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół
Zgrabne Gotowaniezabkow -cebula -ser zolty -koncentrat pomidorowy Pudliszki -2 ugotowane jajka(niekoniecznie) -pieprz,sol -smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18% Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic beszamelu.. Podsmażamy mięso tak długo, aż większość płynu z mięsa odparuje i dodajemy sos pomidorowy albo sloiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki wymieszanego w pol litrze wody
Z Kuchni Do Kuchni