lyzeczki musztardy.Gotowe i pasuje idealnie do golonki. Na pozostalym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupe pomidorowa ( tutaj przepis: kilk )lub krupnik.Jest to wyjatkowo aromatyczny i esencjonalny wywar, a zupy na nim przygotowane sa wyjatkowo smaczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealny na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam. Składniki na 4 porcje 4 kości z nóżek kurczaka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odsyłam do tego ciekawego artykułu . Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą. Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka majonezu' sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Pomidory umyć i odciąć część pomidora na 2/3 wysokości pomidora. Z pomidorów wydrążyć środek i zużyć go np. do zupy. Odcięte kapelusiki bez miąższu pokroić w kosteczkę, szpinak posiekać. Różyczki brokuła drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Do miseczki wrzucić pokrojone składniki, dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i przyprawy
Ewa w kuchniłyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie je utrzeć na krem. Przygotowaną marynatą nasmarować skrzydełka i odstawić zakryte folią spożywczą na kilka godzin. Potem rozpalić
Ewa w kuchnikurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu płynnego PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich cienkie części, które można wykorzystać potem do wywaru na zupę. Osuszyć skrzydełka i przełożyć do woreczka przeznaczonego do żywności. Składniki marynaty umieścić w miseczce, wymieszać marynatę i przełożyć ją do woreczka ze skrzydełkami. Woreczek zawiązać lub zamknąć struną ( w zależności jakiego
Ewa w kuchnirozpoczęliśmy sezon grzewczy jesienno-zimowy Bardzo nad tym ubolewam… Pogoda pod psem- bez obrazy dla psów oczywiście Skończyła się era koktajli i chłodników a zaczyna się czas gorących zup, rozgrzewających potrawek i herbat z cytryną… i rumem Nic niestety nie można w tym przypadku zmienić, pomijam szczęśliwców wyjeżdżających do ciepłych krajów. Na poprawę nastroju proponuję jednak grilowany
UgotujmyTo.plpracochłonne to rzadko je robię i przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko
UgotujmyTo.plzimna ( ale cały czas płynna ) dzielimy ją na 2 części. Jedną z nich dokładnie mieszamy z serkiem i dodajemy 3/4 owoców , mieszamy. Przekładamy do miseczki ( u mnie taka na zupę , wyłożona folią spożywczą ). Wyrównujemy powierzchnię serniczka i wstawiamy do lodówki. Do drugiej galaretki wsypujemy pozostałą część owoców , mieszamy. Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów – na krem marchewkowy zrobiony na mleku kokosowym … z dodatkiem ostrego chili … i chrupiącego słonecznika
Ostra na Słodkotajemniczo ;) I śmiechu było co niemiara! :D Rozdzieliliśmy między sobą zadania , byśmy w równej mierze przyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków! I tym sposobem spod naszych rąk wyszła : - ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „ ( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) ) - ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „ - ” Surówka z buraczków „ - ” Surówka z marchewki i pora
Ostra na SłodkoLato jak widzimy w tym roku nas niestety nie rozpieszcza i po kilku ciepłych dniach znów nastały deszczowe dni ( przynajmniej w Krakowie ). W taką pogodę napewno
Ostra na SłodkoOstatnimi czasy mam coraz większą ochotę na zupy i sałatki ( a do tej pory jak wiecie na śniadanie , obiad i kolację mogłam jeść słodkości ;) ). Dziś ma dla Was przepis na rewelacyjną … świeżą …. , chrupiącą sałatkę w grecko – francuskim stylu z pomidorami , oliwkami , czarnym ryżem i chrupiącymi grzankami o smaku tzatziki. Niezwykłego aromatu dodaje jej lekki sos , który świetnie
Ostra na Słodkokuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni. Na talerz trafiły zarówno houskove knedlíky ( czyli knedle bułczane ) , buchty , sycące zupy , jak i Smažený sýr (smażony ser ). I to właśnie on był inspiracją do stworzenia mojego dzisiejszego dania. Jest ciekawym urozmaiceniem śniadań czy też kolacji i doskonałą alternatywą dla jajecznicy
Ostra na Słodko